Στην παράταση της λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής και το καλοκαίρι προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης όχι μόνο παραδέχτηκε ότι το ενδεχόμενο εξετάζεται, αλλά θύμισε ότι αυτό «μπορεί να γίνει και έχει γίνει και στο παρελθόν».
Ο Τραγάκης επέμεινε ότι «η παράταση της συνόδου αποβλέπει σε έναν και μόνο λόγο, στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των λογαριασμών που αναμένουμε από την Ελβετία για την παραγγελία των εξοπλιστικών συστημάτων που είχαν παραγγελθεί από τη Ρωσία» και πως «αυτή θα είναι η μοναδική περίπτωση». Δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει: «Εκτός αν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο δεν γνωρίζω».
Τι μπορεί να είναι αυτό το άλλο, για το οποίο κρατάει πισινή ο Τραγάκης; Στον ορίζοντα δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο, εκτός από το νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Εμείς δε λέμε ότι οπωσδήποτε η κυβέρνηση θα δοκιμάσει να ψηφίσει το νόμο πλαίσιο κατακαλόκαιρο στην παραταθείσα Ολομέλεια της Βουλής. Ποιος όμως μπορεί να το αποκλείσει;
Υπόψη πρέπει να πάρουμε τα εξής δεδομένα. Πρώτο, ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει ισχυρή τάση, εκφρασμένη μάλιστα από πρωτοκλασάτους υπουργούς, όπως ο Σουφλιάς, ο Παυλόπουλος και ο Μεϊμαράκης, που ζητά να τελειώσουν εδώ και τώρα με το νόμο πλαίσιο, για να μπορέσουν στη συνέχεια να απορροφήσουν το όποιο πολιτικό κόστος. Κρίνουν, δηλαδή, ότι αργότερα τα πράγματα θα είναι χειρότερα για την κυβέρνηση, καθώς θα μπει στην προεκλογική τροχιά για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Δεύτερο, ότι ποτέ μέχρι τώρα κυβερνητικό στέλεχος (ούτε η Γιαννάκου, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε ο ίδιος ο Καραμανλής) δεν έχει μιλήσει ρητά για ψήφιση του νόμου πλαισίου το φθινόπωρο. Το μόνο που επαναλαμβάνουν μονότονα είναι ότι θα γίνει διάλογος. Διάλογος επί του προσχέδιου της κυβέρνησης και όχι με βάση τις αποφάσεις των φοιτητικών συνελεύσεων και τις αποφάσεις των συνεδρίων και συνελεύσεων της ΠΟΣΔΕΠ. Αν, λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, ούτε οι φοιτητές (γι’ αυτούς πρέπει να θεωρείται σίγουρο) ούτε η ΠΟΣΔΕΠ προσέλθουν στο διάλογο της Γιαννάκου, γιατί να μην έχουμε μια ακόμα φάρσα διαλόγου με μερικούς Μπαμπινιώτηδες, μερικά «σπατουλαρίσματα» σε επουσιώδη σημεία του νόμου πλαισίου και κατάθεση και αστραπιαία ψήφισή του στη θερινή Ολομέλεια;
Και για όποιον εξακολουθεί να αμφιβάλλει, παραθέτουμε διάλογο που είχε με δημοσιογράφο στο Πρες Ρουμ ο Αντώναρος, την περασμένη Τρίτη, στη διάρκεια του οποίου απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε σαφή δέσμευση για μη ψήφιση του νόμου το καλοκαίρι:
– Ερώτηση: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Γιατί θέλετε ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής το καλοκαίρι; Για ποιο λόγο; Ακριβώς πρέπει να απαντήσετε.
Αντώναρος: Σας απάντησα, αλλά προφανώς δεν έγινα σαφής. Σε χθεσινή ερώτηση επισήμανα ότι η κυβέρνηση δε θα παραλείψει να κάνει όσα χρειάζονται, ώστε να μην επέλθει παραγραφή. Και ερωτώμενος, εάν μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Ολομέλειας, είπα ναι.
– Ερώτηση: Διαβεβαιώνετε δηλαδή ότι δε θα περάσει το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια εντός του καλοκαιριού;
– Αντώναρος: Οσα σας είπα είναι απολύτως σαφή. Η κυβέρνηση στο θέμα του πλαισίου των μεταρρυθμίσεων, που είναι απολύτως απαραίτητες για την παιδεία, έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας το έχει παρουσιάσει και δε νομίζω ότι χωρά οποιαδήποτε αμφιβολία.
Τέλος, έχουμε την εμμονή της Γιαννάκου, στη συνέντευξη της Τετάρτης, όταν έδωσε στη δημοσιότητα το νόμο πλαίσιο, να μη δεσμευτεί για τη διάρκεια του «διαλόγου». Περισσότερες από πέντε φορές της έγινε η ερώτηση, ούτε μία δεν απάντησε. Επέμενε μονότονα ότι ο «διάλογος» θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί» και ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια. Από την Ολομέλεια, δηλαδή, που θα συνεχιστεί και μέσα στο καλοκαίρι. Ελεγε δε με νόημα ότι ο διάλογος δεν θα είναι ατέρμων και πως όποιοι θέλουν θα συμμετάσχουν, όσοι δε θέλουν θα απόσχουν. Ακόμα και όταν ρωτήθηκε για το ότι Ιούλιο αρχίζουν διακοπές στα πανεπιστήμια απάντησε ότι «σε όλες τις χώρες του κόσμου ο κόσμος πάει διακοπές, αλλά αυτή η θεωρία δεν ισχύει»!
Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι τα παραπάνω αποτελούν σενάριο πολιτικής φαντασίας, όταν η ανάλυση στηρίζεται σε υπαρκτές και καταγεγραμμένες τάσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο; Ας θυμηθούμε μόνο την προειδοποίηση του Καραμανλή από τις Βρυξέλλες, ότι ο διάλογος δεν θα εξελιχθεί σε κωλυσιεργία και σε προσπάθεια ματαίωσης της μεταρρύθμισης.
Τα σημειώνουμε όλ’ αυτά, γιατί δεν μας αρέσει καθόλου μια ευφορία που ως δηλητηριώδες φρούτο μοιράζεται στο περιθώριο των φοιτητικών διαδικασιών. Μια ευφορία που λέει «κερδίσαμε, η απειλή είναι για το φθινόπωρο, μπορούμε λοιπόν τώρα ν’ ασχοληθούμε με την εξεταστική και τα μπάνια μας». Εμείς προειδοποιούμε για να μην πει κανείς μετά «μαλακία μας». Δε θα πρόκειται για μαλακία αλλά για οπορτουνιστικό έγκλημα.