Μετά το χαστούκι από τα Πανεπιστήμια, το «χι» της εισέπραξε η Διαμαντοπούλου και από τα ΤΕΙ. Η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, που πραγματοποιήθηκε με δυο μεγάλες και ηχηρές απουσίες, των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά (ο πρόεδρος των ΤΕΙ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης, δήλωσε στην «Κόντρα» ότι τα δυο αυτά Ιδρύματα δεν πήγαν στη σύνοδο γιατί διαφωνούν με την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και επιθυμούν να παραμείνουν ως Τεχνολογικά Ιδρύματα. Ταυτόχρονα διαφωνούν και με το «σχέδιο διαβούλευσης» της Διαμαντοπούλου, γι’ αυτό και συγκρότησαν επιτροπή για να επεξεργαστούν δικό τους κείμενο διαλόγου) «διαπιστώνει ότι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να γίνει ένα ΑΕΙ αποτελεσματικό, αναγνωρίσιμο και κοινωνικά υπόλογο, δεν είναι το μοντέλο διοίκησης που προτείνεται. Αμφισβητεί ότι είναι δυνατό να υπάρξουν προσωπικότητες ισχυρές και ενεργές που θα ενταχθούν στο διοικητικό πλαίσιο των ΑΕΙ και θα υπηρετήσουν το θεσμό». Μπορεί οι πρόεδροι-αντιπρόεδροι των ΤΕΙ να επικαλούνται στο Δελτίο Τύπου λόγους που έχουν κυρίως να κάνουν με την πατενταρισμένη συντεχνιακή νοοτροπία τους και το κόμπλεξ τους απέναντι στα Πανεπιστήμια («διαπιστώνουν ότι το κείμενο όχι μόνο δεν εντάσσει τα ΤΕΙ στον Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά με ρυθμίσεις που προωθούνται σήμερα από το υπουργείο Παιδείας, θίγονται και υποβαθμίζονται τα ΤΕΙ, τόσο θεσμικά όσο και λειτουργικά», διαμαρτύρονται «για την αναστολή εκτέλεσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων», καταγγέλλουν «όσους δρουν αντίθετα προς την πολιτική της μιας Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα»), το αποτέλεσμα, όμως, που είναι η απόρριψη του «σχεδίου διαβούλευσης», είναι ένα ακόμη ράπισμα για τη Διαμαντοπούλου, που έχει μείνει πλέον χωρίς κανένα στήριγμα. Την οργή της δεν μπόρεσε να συγκρατήσει η υπουργός Παιδείας, λέγοντας ότι ο «διάλογος που θα ακολουθήσει (ποιος διάλογος;) θα είναι εποικοδομητικός και όχι απλά με απορρίψεις και φωνές». Ο δε Πανάρετος, σε μια επίδειξη τσάμπα μαγκιάς δήλωσε το αμίμητο «συζητάμε, προχωράμε, θα τελειώσουμε»!
Στο Δελτίο Τύπου επίσης τονίζεται ότι «η σύνοδος διαμαρτύρεται έντονα για την αναγνώριση πτυχίων που απονέμονται μέσω συμφωνιών δικαιοχρησίας, μέσα από την πολιτική που προωθεί και εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας υπό την κάλυψη δεσμεύσεων σχετικών με το Μνημόνιο». Σημειώνουμε ότι στον αστικό Τύπο γράφτηκε πως τα μέλη της τρόικας, κατά τον τελευταίο ερχομό τους στην Αθήνα, έκαναν αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, πιέζοντας να εφαρμοστεί και η ακαδημαϊκή ισοτιμία των κολεγίων (πλην της ισοτιμίας των επαγγελματικών προσόντων).
Μεγάλο αγκάθι σε κάθε προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας να εμφανίσει κλίμα συναίνεσης είναι η άγρια περιστολή δαπανών που έγινε στα ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο ΤΕΙ Πειραιά, ο προϋπολογισμός του 2009, που εγκρίθηκε αρχικά από τα αρμόδια υπουργεία και περιλάμβανε πιστώσεις ύψους 17.100.000 ευρώ, μειώθηκε στη συνέχεια κατά 10% και κατέληξε στο ποσό των 15.390.000 ευρώ. Πέλεκυς έπεσε και στον προϋπολογισμό του 2010. Οι αρχικές πιστώσεις που εγκρίθηκαν, ύψους 16.850.000 ευρώ (ήδη μειωμένες σε σχέση με το 2009), έγιναν τελικά 15.165.000 ευρώ. Οι δε δαπάνες λειτουργίας του προϋπολογισμού του 2011, αν συνταχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 37% (3.304.500 ευρώ). Το αποτέλεσμα όλων αυτών των άγριων περικοπών είναι το ΤΕΙ Πειραιά να μη μπορεί να καλύψει ούτε τις ανελαστικές δαπάνες του. Την οργή εντείνει και η Διαμαντοπούλου, η οποία δήλωσε ορθά κοφτά στη σύνοδο των προέδρων ότι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα είναι χαμηλή μέχρι το 2014!
Στο μακρύ κατάλογο των Ιδρυμάτων που απορρίπτουν τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας προστέθηκε και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ότι «το κείμενο δεν αποτελεί βάση συζήτησης για οποιαδήποτε σοβαρή βελτιωτική αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα».