«Διαγωνισμό της ντροπής» από τον Σεπτέμβρη του 2018 για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών και μεταβατική περίοδο 12 ετών μετά το πέρας της οποίας (το 2027) θα καταργηθεί οριστικά ο πίνακας διοριστέων ψήφισε και η κυπριακή Βουλή.
Σύμφωνα με το νέο νόμο την τριετία 2015-2018 οι διορισμοί θα γίνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα. Σε αυτή την περίοδο 1.525 οργανικές θέσεις θα δοθούν για τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών που ήδη εργάζονται στα σχολεία ως συμβασιούχοι και έκτακτοι.
Από τον Σεπτέμβρη του 2018 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2027 οι προσλήψεις θα γίνονται με αναλογία 50-50 από το παλιό και το νέο σύστημα. Από την 1η Σεπτέμβρη του 2027 ο πίνακας διοριστέων καταργείται οριστικά.
Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει εξέταση επί του γνωστικού αντικειμένου στον κλάδο και στην ειδικότητα του υποψηφίου, εξέταση δεξιοτήτων του υποψηφίου και εξέταση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας.
Και η Κύπρος, λοιπόν, βαδίζει στο δρόμο που άνοιξε η «πρωτοπόρος» Ελλάδα επί υπουργίας Αρσένη το 1998, όταν ο «διαγωνισμός της ντροπής», έγινε πράξη με τα ανοιγμένα από τις ορδές των ΜΑΤ κεφάλια των εκπαιδευτικών.
Η κατάργηση της επετηρίδας, που ήταν το μόνο αδιάβλητο και δίκαιο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την πλήρη άλωση των εργασιακών σχέσεων στη δημόσια εκπαίδευση και την υποτίμηση των πανεπιστημιακών πτυχίων. Επιβλήθηκε με το ψεύτικο επιχείρημα της «αξιοκρατίας» και σε καμιά περίπτωση δεν οδήγησε στην αύξηση των μόνιμων διορισμών. Αντίθετα δημιούργησε στρατιές νέων αδιόριστων και μάλιστα και αδιόριστων που ενώ πέτυχαν στο διαγωνισμό, ο διορισμός τους στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε λόγω της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής των μηδενικών σχεδόν διορισμών και της δραματικής περικοπής των δαπανών.