Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οι ρώσοι, οι κινέζοι, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η μπανανία Ελλάδα
  • Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού
  • Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο
  • Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Καθρέφτης της οικονομικής κρίσης και ενός σάπιου εκπαιδευτικού συστήματος
Παιδεία

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Καθρέφτης της οικονομικής κρίσης και ενός σάπιου εκπαιδευτικού συστήματος

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Σεπ 2010, 00:00

Η οικονομική κρίση που αφάνισε πολλές οικογένειες εργαζόμενων, τα άγρια μέτρα που συρρίκνωσαν τους μισθούς και το οικογενειακό εισόδημα, η αβεβαιότητα για το τι μέρα μας ξημερώνει, η αγωνία για επαγγελματική αποκατάσταση σε συνδυασμό με διαμορφωμένες κοινωνικές αντιλήψεις αλλά και με κυβερνητικές αποφάσεις που διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα στις προσλήψεις και στον τρόπο διορισμού, ο φόβος για την ανεργία, αλλά και τα αδιέξοδα του σάπιου εκπαιδευτικού συστήματος και του τρόπου εισαγωγής, καθρεφτίστηκαν φέτος στα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και στις βάσεις εισαγωγής.

Η οικονομική ασφυξία των νοικοκυριών παρενέβη με τρόπο εκβιαστικό πάνω στα όνειρα χιλιάδων παιδιών. Οι νέοι επιλέγουν σχολές και τμήματα με γνώμονα την αντοχή της οικογένειας να στηρίξει σπουδές σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας. Ετσι σχολές μεσαίας βαθμολογικής κλίμακας, που μέχρι χθες δεν είχαν μεγάλη ζήτηση, γνωρίζουν τώρα άνθηση, αφού διαθέτουν το προσόν να εδράζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα, τόπο κατοικίας της μισής σχεδόν εργαζόμενης Ελλάδας.

Η ίδια εικόνα παρουσιάζεται και στα ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων.

Την πρωτιά κρατούν παραδοσιακά οι σχολές κοινωνικού γοήτρου (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές), μιας και εδώ οι προσφερόμενες θέσεις είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένες, ενώ σ’ αυτές κατευθύνονται υποψήφιοι πολύ υψηλών βαθμολογιών, κατά κανόνα προερχόμενοι από ψηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Από την άλλη, τα παιδαγωγικά τμήματα (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί) χάνουν την πρωτοκαθεδρία τους στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση (κυρίως στους δασκάλους), που τροφοδοτούσε την επιλογή τους από υποψήφιους υψηλών βαθμολογιών, μοιάζει πια όνειρο απατηλό, έπειτα από την αλλαγή στον τρόπο διορισμού και τον κυριολεκτικό αφανισμό των μόνιμων διορισμών.

Με ηχηρό τρόπο έγινε αισθητό το χάσμα ανάμεσα στα παιδιά που γράφουν κάτω από τη βάση (φέτος το ποσοστό αυτών των παιδιών ήταν 37,09%, και από αυτό το 16,48%, περίπου δηλαδή το μισό, έγραψε κάτω από 5)) και την περιορισμένη ελίτ των «αριστούχων».  Η ελίτ των αριστούχων κάλυψε τις σχολές υψηλής ζήτησης και κοινωνικού γοήτρου και η «πλέμπα» τα δεκάδες τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ. Η κατάργηση της βάσης του 10 είναι φυσικά η εύκολη και απλοϊκή εξήγηση. Αν θέλετε απάντηση ψάξτε στο ίδιο το σχολείο, που δεν καταφέρνει να γίνει ελκυστικό για τα παιδιά, δεν είναι δροσερή πηγή ουσιαστικής μόρφωσης και ανάπτυξης της προσωπικότητας, αλλά αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες, ψάξτε στο σάπιο κοινωνικό σύστημα, που με όλους τους τρόπους ευνοεί και ενισχύει τους ολίγους «έχοντες και κατέχοντες» και καταβαραθρώνει την εργαζόμενη πλειοψηφία.  Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας σημειώναμε χαρακτηριστικά: «και φέτος αυτοί που προσεγγίζουν την εκπαίδευση «τεχνικά» και με γνώμονα «μετρήσιμα» κριτήρια, (π.χ. η «αξία» της καθιέρωσης της βάσης του 10  ή και η κατάργησή της), αδυνατώντας ή δεν θέλοντας να συλλάβουν ότι και η εκπαίδευση, ως υποσύνολο της Παιδείας, είναι στην ουσία της μια βαθιά και ευρεία διαδικασία, στην οποία μετέχουν πολλοί παράγοντες (κοινωνική προέλευση του μαθητή, σχέση δάσκαλου-μαθητή, τρόπος διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μηχανισμοί αξιολόγησης με ταξικό προσανατολισμό, περιεχόμενο αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, ιδιαίτερα στοιχεία της προσωπικότητας του μαθητή, κλίσεις, χαρίσματα, στάση στη ζωή και της εργασία των εκπαιδευτικών κ.λπ.), που εν πολλοίς καθορίζονται από το κοινωνικό σύστημα στο οποίο  ζούμε, αναλώθηκαν σε συζητήσεις για το αν η κατάργηση της βάσης του 10 μέτρησε θετικά ή αρνητικά στην απόδοση των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, αν είχε επιπτώσεις στο επίπεδο των μαθητών και των σπουδών.

Ολοι τους κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι εξετάσεις είναι απλά μια στρόφιγγα που ρυθμίζει τη ροή προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανάλογα με τους στόχους που επιλέγει για τις συγκεκριμένες συγκυρίες το σύστημα, ότι δε μπο-    ρούν να αξιολογήσουν την ικανότητα ενός νέου παιδιού να σπουδάσει, ότι έχουν την ιδιότητα ανάλογα με την επιλογή των τορπιλών των θεμάτων «διαβαθμισμένης δυσκολίας» να κατασκευάζουν ποσοστά «άριστων» και «αποτυχημένων» και ότι σ’ αυτές μετέχουν και πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως π.χ. το άγχος, η ψυχική ένταση, μια σωματική αδιαθεσία, κ.λπ. Κλείνουν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι τέσσερα χρόνια που εφαρμόστηκε η βάση του 10 χάθηκαν 70.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ ευνοήθηκε η αύξηση της πελατείας των κολεγίων, που δεν βάζουν τέτοια προαπαιτούμενα, δήθεν στάθμισης της ικανότητας για σπουδές, και που τώρα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της ΕΕ, αναβαθμίζονται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Η κατάργηση αυτού του ισχυρού ταξικού φραγμού, της βάσης του 10, που επιβλήθηκε φέτος σκόπιμα από την κυβέρνηση, ως αντίδωρο στη γενική επίθεση που εξαπολύεται ενάντια στους εργαζόμενους για να κρατηθούν κάποια προσχήματα, είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν αρκετές θέσεις των περιφερειακών ΤΕΙ με υποψήφιους χαμηλότατων βαθμολογιών. Βέβαια, από αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα φοιτήσει καν και θα αρκεστεί στην απλή εγγραφή, είτε γιατί αυτή καθαυτή η σχολή που εισήχθησαν είναι απαξιωμένη στη συνείδησή τους, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά εάν η σχολή είναι μακριά από τον τόπο κατοικίας, είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις γνωστικές απαιτήσεις της σχολής τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, φέτος συμπλήρωσαν μηχανογραφικό 106.189 υποψήφιοι (πέρυσι 92.426), γεγονός που αποδίδεται στην κατάργηση της βάσης του 10. Παρολαυτά, έμειναν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ και φέτος 21.821, ενώ οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 4.108. Συνολικά εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Ακαδημίες Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού 84.368 υποψήφιοι -ποσοστό επιτυχίας 79,45%- (πέρυσι 68.794). Από αυτούς οι 43.659 εισάγονται σε ΑΕΙ και οι 40.709 σε ΤΕΙ.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Δάσκαλε που δίδασκες
Επόμενο άρθρο

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

4μηνη Οικονομική Εξόρμηση για τη στήριξη της «Κόντρας»

Σχετικά Αρθρα

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

Παιδεία 20 Νοέ 2025, 14:01

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Παιδεία 19 Νοέ 2025, 14:37

Εθνικό Απολυτήριο και Πανελλαδικές: τρεις συν μία εξετάσεις για να μπεις στα ΑΕΙ

Παιδεία 15 Νοέ 2025, 19:32

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

Εργατικά 12 Νοέ 2025, 17:34

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 20:27

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

Παιδεία 7 Νοέ 2025, 19:50
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Οι ρώσοι, οι κινέζοι, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η μπανανία Ελλάδα

21 Νοέ 2025, 19:19
Οικονομία

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ

Λιμάνι Ελευσίνας: Ο Θεοδωρικάκος, η Γκιλφόιλ και η αποθέωση του ραγιαδισμού

21 Νοέ 2025, 17:53
Πολιτική

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

21 Νοέ 2025, 13:58
Κόντρες

Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!

21 Νοέ 2025, 13:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    17Ν
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Εφετείο 17Ν
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    ΕΛΑ
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Ποιοι είμαστε
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Επικοινωνία
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Όροι χρήσης
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Ποιοι είμαστε
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Επικοινωνία
  • Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo