Το πανεπιστημιακό κατεστημένο εκπροσωπούμενο στο ανώτατο επίπεδο (Σύνοδος Πρυτάνεων, πανεπιστημιακές διοικήσεις) εμφορείται από παρεμφερείς με το υπουργείο Παιδείας ιδέες, όσον αφορά τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές». Γενικά επιθυμεί και αυτό φοιτητές-στρατιωτάκια, αυστηρά προσηλωμένους στα μαθήματά τους, που με τις κινητοποιήσεις και τις ενέργειές τους δεν εμποδίζουν την «απρόσκοπτη» λειτουργία του Πανεπιστήμιου (κυρίως το πανεπιστημιακό κατεστημένο ενδιαφέρεται για την απρόσκοπτη διεξαγωγή της έρευνας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, που φέρει έσοδα στο Πανεπιστήμιο και για κάθε λειτουργία που βοηθά, στηρίζει και αναδεικνύει το ίδιο).
Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι στην Απόφαση της 67ης Συνόδου των Πρυτάνεων, με την οποία δηλώνεται η αντίθεση στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην κατάργηση του ασύλου, καθώς και στις διατάξεις που επιβάλλουν τη σιωπή των αμνών στα Πανεπιστήμια (ανώτατος χρόνος σπουδών, απαγόρευση στην ουσία παράτασης του ακαδημαϊκού εξαμήνου που παραπέμπει σε απαγόρευση κάθε φοιτητικής κινητοποίησης ή απεργίας που «διακόπτει» την ακαδημαϊκή λειτουργία).
Εν αναμονή, λοιπόν, του νέου νομοσχέδιου, που συμπεριφέρεται με καταδιωκτική μανία ενάντια στους φοιτητές και τη λεγόμενη «πανεπιστημιακή ελευθερία», επιδεικνύεται από πανεπιστημιακές διοικήσεις ιδιαίτερη επιμέλεια στο να τηρηθούν οι διατάξεις, που αφορούν στον «ανώτατο χρόνο» σπουδών που προβλέπεται από το «νόμο Γιαννάκου». Οπως μάθαμε έχουν δοθεί εντολές σε γραμματείες των Πανεπιστημίων να ενημερώνουν σχετικά τους φοιτητές, που έχουν υπερβεί το «νόμιμο» χρόνο σπουδών (προφανώς με την απειλή της διαγραφής).
Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι ο «νόμος Γιαννάκου», που ψηφίστηκε το 2007, προβλέπει τα εξής: «Οι φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, είναι εγγεγραμμένοι σε Α.Ε.Ι. της χώρας και δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μέχρι τη συμπλήρωση του ελάχιστου αυτού αριθμού εξαμήνων και πέραν αυτού επί πέντε (5) επιπλέον ακαδημαϊκά έτη. Φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, έχουν ήδη συμπληρώσει τον ελάχιστο αριθμό εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους επί πέντε ακόμη ακαδημαϊκά έτη, αρχόμενα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος από την έναρξη του παρόντος νόμου».