«Τα γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διακινούν στα ΜΜΕ την “πληροφορία“, ότι, οι εκπρόσωποι των Θεσμών κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαίτησαν την απόσυρση των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ουδέν αναληθέστερον. Οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά» (υπουργείο Παιδείας 16/9).
«Στη δίωρη συνάντηση χθες το πρωί με τους θεσμούς, το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση τέθηκε. Και τέθηκε όσον αφορά τις διατάξεις που ρυθμίζουν το ζήτημα του ελέγχου της απόλυσης από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαίδευσης πλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι διατάξεις αυτές θα αποτελέσουν άλλοθι για να επεκταθεί η προστασία από αναιτιολόγητες απολύσεις στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Από πλευράς υπουργού Παιδείας τονίστηκε ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αποτελούν “ειδικό καθεστώς”, τόσο με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη που προσφάτως κυρώθηκε από τη Βουλή» (Αυγή 17/9, ρεπορτάζ Κωστοπούλου Μίνα).
Δύο αντικρουόμενα κείμενα. Ο Φίλης αρνείται κατηγορηματικά ότι τέθηκε θέμα αμφισβήτησης (ή και κατάργησης) της νομοθετικής ρύθμισης για τα ιδιωτικά σχολεία από την τρόικα, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών, δηλώνοντας ότι η σχετική κακεντρεχής πληροφορία είναι κατασκεύασμα των ΜΜΕ και των σχολαρχών και το ρεπορτάζ της Αυγής την επόμενη μέρα τον διαψεύδει, αναφέροντας ότι το θέμα τέθηκε και μάλιστα από το ΔΝΤ.
Το ρεπορτάζ της Αυγής επιβεβαιώνει και ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ («Σύμφωνα με διαρροές στα ΜΜΕ οι εκπρόσωποι των θεσμών πιέζουν την ελληνική πολιτική ηγεσία προκειμένου να μην ισχύσει ο νόμος»).
Εσείς τώρα τι πιστεύετε; Οτι οι εκπρόσωποι του κεφαλαιοκρατών ντόπιων και ξένων θα άφηναν στο απυρόβλητο διατάξεις που επιχειρούν να βάλουν κάποια στοιχειώδη όρια στο όργιο που επικρατεί στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (ειδικά αυτή για την πρώτη υποχρεωτική διετή σύμβαση εργασίας που κατόπιν γίνεται αορίστου χρόνου σε περίπτωση που δεν καταγγελθεί, που υποχρεούται να συνάπτει η εργοδοσία με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ή αυτή για τις αιτιολογημένες απολύσεις ή αυτή για τη λειτουργία των φροντιστηρίων);
Θα άφηναν τους συριζαίους και τον Φίλη να πανηγυρίζουν ότι επιβάλλουν την κανονικότητα και στην ιδιωτική εκπαίδευση τη στιγμή που ετοιμάζονται, ενόψει και της νέας αξιολόγησης, να επιβάλλουν αλλαγές στο νόμο για τις μαζικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να δέσουν χειροπόδαρα την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους με τα μάτια στραμμένα στους μελλοντικούς ταξικούς αγώνες που θα γεννηθούν αναπόφευκτα;
Οι «θεσμοί» έβαλαν στην «κατάψυξη» τις ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, γι' αυτό και ο Φίλης μέχρι σήμερα δεν έστειλε καμιά διευκρινιστική εγκύκλιο στα ιδιωτικά σχολεία, που να αφορά στην εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων, παρότι έχουν περάσει τουλάχιστον 20 ημέρες από την ψήφισή τους.
Σημειώνουμε δε, ότι οι σχολάρχες συνεχίζουν αταλάντευτα την ίδια αντεργατική πολιτική, ενώ έχουν το περιθώριο να τρενάρουν σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή του νόμου υποβάλλοντας σχετικά ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας.
Από τη μεριά της η πουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΙΕΛΕ κρατά τους εκπαιδευτικούς «στον ύπνο», γλείφοντας ακόμη και τώρα, που είναι γνωστή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα η χωρίς παρεκκλίσεις από τις μνημονιακές δεσμεύσεις πολιτική του υπουργείου Παιδείας, τη συριζαίικη ηγεσία του: «για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπάρχει μια πολιτική ηγεσία στο υπουργείο που δεν υποκλίνεται σε εργοδοτικά συμφέροντα» (!).