Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Ιούνη
  • ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…
  • Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα
  • ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή
  • Αραγτσί προς Χαμάς: Το Ιράν στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τη δίκαιη υπόθεσή του μέχρι την επίτευξη όλων των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων
  • Αναβλήθηκε η δίκη των αγωνιστών από την Τουρκία για τη στημένη υπόθεση της δήθεν βιαιοπραγίας μέσα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Η αξιολόγηση συμπληρώνει το νόμο-πλαίσιο
Παιδεία

Η αξιολόγηση συμπληρώνει το νόμο-πλαίσιο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Μαρ 2007, 00:00

Ενα από τα «ατού» του νομοσχέδιου για το νόμο- πλαίσιο, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας είναι η υποχρέωση των Πανεπιστημίων για «κοινωνική λογοδοσία». Αυτή πραγματοποιείται μέσα από τους μηχανισμούς της αξιολόγησης και των τετραετών ακαδημαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Πολύ ωραία! Θα συμπεράνει ο αποχαυνωμένος τηλεθεατής, που έχει συνηθίσει να διαμορφώνει «πολιτική κρίση» από τον καναπέ του με το τηλεκοντρόλ στο χέρι, αποκομμένος απ’ τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

Βεβαίως, ως τώρα η υπουργός Παιδείας αποφεύγει να μπει σε λεπτομέρειες και να διασαφηνίσει τα κριτήρια αυτής της αξιολόγησης. Κι’ ούτε οι τηλεαστέρες έχουν κάνει αντικείμενο συζήτησης τούτη την παράμετρο, που η κυβέρνηση αρέσκεται να την ντύνει με λαϊκίστικους μανδύες περί «σεβασμού των χρημάτων του έλληνα φορολογούμενου», «αξιοκρατίας», «αναβάθμισης και διασφάλισης της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης» και άλλα τέτοια ηχηρά.

Ετσι όλοι τους ψαρεύουν κοινωνική συναίνεση. Πέρα όμως απ’ τα παιχνίδια εντυπώσεων υπάρχει και η ουσία.

Βέβαια επισήμως δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί τα κριτήρια της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, η οποία θα είναι καθοριστικός παράγοντας ώστε να γίνουν αποδεκτά από το υπουργείο Παιδείας τα τετραετή αναπτυξιακά προγράμματα, που αυτά θα υποβάλλουν.

Σύμφωνα με το νόμο για τη «Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση» τα κριτήρια και οι δείκτες της αξιολόγησης τυποποιούνται, συμπληρώνονται και εξειδικεύονται από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), της οποίας όμως το έργο ακόμα γίνεται εν κρυπτώ.

Πλην όμως, από το περίγραμμα που δίνει αυτός ο νόμος (άρθρο 3), όσο και από τη διεθνή εμπειρία, από τα Ιδρύματα των χωρών του εξωτερικού, στα οποία ισχύει η αξιολόγηση και τις οποίες έχει φωτεινούς φάρους η κυβέρνηση, μπορούμε να προσδιορίσουμε την κατεύθυνση και τα κριτήρια που θα την υλοποιούν.

Η κατεύθυνση είναι η επίτευξη «των στόχων του εθνικού συστήματος ανώτατης παιδείας» και η σύγκριση με τις «διεθνείς προδιαγραφές, εμπειρίες και πρακτικές». Οταν η «εθνική πολιτική» στα ζητήματα Παιδείας είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση της γνώσης, η λειτουργία της εκπαίδευσης με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η σταθερή υποχρηματοδότηση, η προσπάθεια να απεμπλακεί σταδιακά το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει δημόσια δωρεάν Παιδεία σε όλους και μέτρο σύγκρισης με τις «διεθνείς προδιαγραφές» ο βαθμός προσαρμογής στις κατευθύνσεις της Μπολόνια και του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (με τις γνωστές τριετείς προπτυχιακές σπουδές μιας χρήσης, τους φοιτητές- πελάτες, την κατάργηση του ενιαίου πτυχίου και την παροχή των πτυχίων- σούπα ως αθροίσματα πιστωτικών μονάδων), αντιλαμβάνεται κανείς την κατεύθυνση προς την οποία θα στρέφεται η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα πάλι με το νόμο για την αξιολόγηση («Διασφάλιση της Ποιότητας») τα «γενικώς αναγνωρισμένα και αντικειμενικά κριτήρια» και οι δείκτες αξιολόγησης είναι α) ως προς την ποιότητα του διδακτικού έργου β) ως προς την ποιότητα του ερευνητικού έργου γ) ως προς την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών και δ) ως προς την ποιότητα των λοιπών υπηρεσιών.

Η διεθνής εμπειρία και πρακτική στις χώρες που ισχύει η αξιολόγηση, μας λέει ότι τούτα εξειδικευμένα είναι : ο αριθμός των φοιτητών που επιλέγουν ένα Ιδρυμα ή Τμήμα, η γνώμη των φοιτητών για τα μαθήματα, η αναλογία φοιτητών- διδασκόντων, ο αριθμός αποφοίτων, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης, ο αριθμός μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται, η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής, ο απαιτούμενος χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων εντός του Ιδρύματος (διοικητικές υπηρεσίες), ο αριθμός επιστημονικών δημοσιεύσεων των καθηγητών, ο αριθμός των ερευνητικών προγραμμάτων που εκπονούνται και οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, που προσελκύουν τα Ιδρύματα.

Το Νομοσχέδιο της Γιαννάκου για το νόμο πλαίσιο αναφέρει ότι ο τετραετής ακαδημαϊκός αναπτυξιακός προγραμματισμός αναφέρεται και στον προγραμματισμό της χρηματοδότησης του Ιδρύματος «από άλλες πηγές εκτός του κρατικού προϋπολογισμού».

Η στροφή των Πανεπιστημίων σε «άλλες πηγές» χρηματοδότησης, στη χρηματοδότηση δηλαδή από επιχειρήσεις, ιδιώτες, λογής- λογής «χορηγούς», βλέπουμε ότι πρέπει- σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις διεθνείς προδιαγραφές- να αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας του. Ο βαθμός απορρόφησης τέτοιων κονδυλίων, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι δείκτης αξιολόγησης της «ποιότητας» του Ιδρύματος. Εδώ, θα κριθεί κατά τη Γιαννάκου και την κυβέρνηση και η περίφημη «αυτονομία» και «αυτοτέλεια» των Ιδρυμάτων. Είναι ο μόνος τομέας όπου το Πανεπιστήμιο έχει ελεύθερο όλο το πεδίο να δράσει. Ολα τ’ άλλα τελούν υπό αυστηρό έλεγχο.

Αλλά βεβαίως, κανείς κεφαλαιοκράτης, κανένας επιχειρηματίας, κανένας «ευγενικός χορηγός» δεν προσφέρει τα όβολα αν δεν έχει κέρδος από αυτή την υπόθεση. Σε αντάλλαγμα, το Πανεπιστήμιο, θα διεξάγει έρευνα, που καμία σχέση δεν θα έχει με την πραγματική έρευνα, της οποίας τα ευεργετικά αποτελέσματα καρπώνεται (;) το σύνολο του λαού και τα συμπεράσματά της ενσωματώνονται στην συνέχεια στην επιστήμη των σπουδών, αλλά θα είναι έρευνα για την αύξηση της κερδοφορίας της συγκεκριμένης επιχείρησης, που θα προσφέρει τη χρηματοδότηση, ενώ το Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί και ως χώρος διαφήμισης του ονόματος των επιχειρήσεων και μέσο για τις φοροαπαλλαγές τους.

Μια τέτοια διαδικασία είναι φυσικό να ευνοεί τις Σχολές των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, ενώ αφήνει απ’ έξω εκείνες των θεωρητικών, με συνέπεια να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος της κατηγοριοποίησης των σχολών, των Ιδρυμάτων, με διαφοροποιήσεις ακόμα και μέσα στα Τμήματα.

Ολα τα επόμενα ποσοτικά κριτήρια, όπως ο αριθμός των επιστημονικών δημοσιεύσεων, ο αριθμός των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται, είναι συμπαρομαρτούντα αυτής της αντίληψης για την έρευνα. Καταρτίζονται αυτά τα ερευνητικά προγράμματα, παράγονται αυτές οι μελέτες, δημιουργούνται αυτές οι κατευθύνσεις στενής εξειδίκευσης, που έχουν άμεση σχέση με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς.

Σ’ αυτές είναι προσαρμοσμένη και η «ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών».

Η επόμενη ενότητα κριτηρίων, όπως ο αριθμός αποφοίτων και ο μέσος χρόνος αποφοίτησης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα παραπάνω, με την αντίληψη του Επιχειρηματικού Πανεπιστήμιου, που είναι το νέο όραμα του 21ου αιώνα της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου και της σάρωσης των εργατικών δικαιωμάτων.

Το κεφάλαιο έχει ανάγκη από ένα μικρό αριθμό στελεχών και μια μεγάλη μάζα μισομορφωμένων- μισοκαταρτισμένων εργαζόμενων, φθηνών και υποταγμένων. Οι προπτυχιακές σπουδές τριετούς διάρκειας της Μπολόνια, αυτό το στόχο υπηρετούν. Σ’ αυτές, που η γνώση έχει ημερομηνία λήξης (για τα περαιτέρω, για τον υπόλοιπο εργασιακό βίο του απασχολήσιμου προσφέρονται τα Ινστιτούτα Δια Βίου Μάθησης μέσα στα Πανεπιστήμια) δεν έχει νόημα να παραμένει κανείς πέραν του επιτρεπτού ορίου. Αλλωστε, το κράτος δεν έχει λεφτά να ξοδεύει για τούτη τη μάζα των μελλοντικών απασχολήσιμων. Γι’ αυτό και βάζει κριτήριο αξιολόγησης τον μέσο χρόνο αποφοίτησης. Τούτο το σκοπό εξυπηρετεί και η ρύθμιση για τους «αιώνιους φοιτητές» του νόμου- πλαισίου.

Καμιά σκασίλα δεν έχει το αστικό κράτος για ν’ αποφοιτήσουν όλοι οι φοιτητές ενός Ιδρύματος. Αν ήταν έτσι θα φρόντιζε να εξασφαλίσει σ’ όλα τα παιδιά όλα τα μέσα ώστε να σπουδάζουν απρόσκοπτα, χωρίς παράλληλα αυτά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα να χρειάζεται να εργάζονται.

Οσο για το κριτήριο του αριθμού των φοιτητών που επιλέγουν ένα Ιδρυμα ή Τμήμα, αυτό στηρίζεται σε κατασκευασμένα και σαθρά στοιχεία. Γιατί η επιλογή από τους νέους γίνεται κυρίως με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση, που είναι συνυφασμένη με τις περιστασιακές ανάγκες της αγοράς και κοινωνικά status, ενώ επηρρεάζεται και από την κατευθυνόμενη προπαγάνδα (π.χ. η τελευταίας εσοδείας ανάγκη για δασκάλους) και τη διαφήμιση.

Ας μη μιλήσουμε, βεβαίως για την αναλογία φοιτητών- διδασκόντων, την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων μέσα στο Πανεπιστήμιο (διοικητικές λειτουργίες), την άρτια και επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, κριτήρια που θα έπρεπε να πληροί εκ προοιμίου κάθε Πανεπιστήμιο.

Ολα τούτα απαιτούν γενναία χρηματοδότηση, ενίσχυση των Πανεπιστημίων με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Ομως αυτά τα αυτονόητα που είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελούν διεκδικήσεις δεκαετιών και σήμερα θεωρούνται «συντηρητισμός», μιας και η κατεύθυνση είναι οι φοιτητές- πελάτες που θ’ αγοράζουν μόνοι τους αδρά τη μόρφωση και η ώθηση των Πανεπιστημίων στην αγκαλιά των επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίζουν τα προς το ζην.

Για ποια, λοιπόν, «αυτονομία» και «αυτοτέλεια» γίνεται τόσος λόγος ; Οταν μάλιστα από πάνω κρέμεται ο πέλεκυς της αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να υλοποιηθούν οι στόχοι των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων, που μπαίνουν πάντα σε συνδυασμό με τους δείκτες της αξιολόγησης που πρέπει να πιάσει κάθε Ιδρυμα ;

Συμπέρασμα ; Η αξιολόγηση είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ελέγχου και τιμωρίας των Πανεπιστημίων, αδιάρρηκτα δεμένος με το νέο τοπίο που διαμορφώνει στα Πανεπιστήμια ο νέος νόμος πλαίσιο. Το τοπίο ενός Πανεπιστήμιου- Επιχείρησης και σιγής νεκροταφείου.

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜε την κάλυψη των κυβερνήσεων
Επόμενο άρθρο Στυμμένες λεμονόκουπες

Σχετικά Αρθρα

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παιδεία 24 Ιούν 2026, 18:52

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

Εργατικά 24 Ιούν 2026, 12:30

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Εργατικά 23 Ιούν 2026, 20:15

Πογκρόμ απολύσεων στην Ιόνιο Σχολή

Απολύονται εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία και με συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα του σχολείου

Εργατικά 23 Ιούν 2026, 14:12

Προσπάθεια φίμωσης και εξόντωσης οι διώξεις εκπαιδευτικών και Συλλόγων για συνδικαλιστικούς λόγους

Εργατικά 20 Ιούν 2026, 18:59

Τα ξένα funds «κατάπιαν» ως τώρα 10 ιδιωτικά σχολεία

Παιδεία 18 Ιούν 2026, 21:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

25 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

ΕΑΣ, ΕΑΣ, να φύγει ο κερατάς…

24 Ιούν 2026, 21:02
Παιδεία

Ντράπηκε και η ντροπή: Κατακρατούν αυθαίρετα αντικείμενα εστιακών και φοιτητών στα Γιάννενα

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

24 Ιούν 2026, 18:52
Καταστολή

ΕΙΝΑΠ: Υστατη έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας Α. Χατζή

24 Ιούν 2026, 18:37
Διεθνή

Αραγτσί προς Χαμάς: Το Ιράν στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό και τη δίκαιη υπόθεσή του μέχρι την επίτευξη όλων των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων

24 Ιούν 2026, 14:18
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των αγωνιστών από την Τουρκία για τη στημένη υπόθεση της δήθεν βιαιοπραγίας μέσα στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού

Οι δικαζόμενοι αγωνιστές δέχτηκαν άγρια επίθεση από τους κουκουλοφόρους μπάτσους της ΕΟΜ

24 Ιούν 2026, 14:07
Διεθνή

Σιωναζιστές στρατιωτικοί: Στον νότιο Λίβανο αισθανόμαστε σαν καθιστές πάπιες*

24 Ιούν 2026, 13:22
Εργατικά

Υπό διωγμόν οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί – Διώκονται ξανά οι Ζ. Γκέρτσος και Π. Χουντής

24 Ιούν 2026, 12:30
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα στελέχη του που καταδικάστηκαν για το emailgate

24 Ιούν 2026, 12:26
Καταστολή

Πόλα Ρούπα: Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ να σηκώσει τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα;

24 Ιούν 2026, 11:21
Η παπάρα

PosoKanei: Γαργάρα με ταβανόπροκες

24 Ιούν 2026, 09:13
Διεθνή

Δημοσκόπηση Εβραϊκού Πανεπιστήμιου της Ιερουσαλήμ: «Τον ήπιαμε» δηλώνει το 92% των σιωνιστών

24 Ιούν 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούνη

24 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

Παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο οι σιωναζιστές

23 Ιούν 2026, 20:53
Εργατικά

Σκάνδαλο διπλών συμβάσεων στα ιδιωτικά σχολεία

23 Ιούν 2026, 20:15
Καταστολή

Πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού: Να μην αφήσουμε να υπάρξει σήμερα ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα

Κείμενο αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας και την Κοινότητα των Προσφυγικών

23 Ιούν 2026, 20:10
Διεθνή

Ο Μπακαεΐ διαψεύδει Τραμπ και Βανς: Δεν έχουμε αναλάβει καμιά υποχρέωση για το πυρηνικό μας πρόγραμμα

23 Ιούν 2026, 19:51
Διεθνή

Εντατικές διαβουλεύσεις στο Κάιρο για τη Λωρίδα της Γάζας

23 Ιούν 2026, 18:26
Εργατικά

Πογκρόμ απολύσεων στην Ιόνιο Σχολή

Απολύονται εκπαιδευτικοί με μεγάλη προϋπηρεσία και με συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα του σχολείου

23 Ιούν 2026, 14:12
Αθλητισμός

Ο θρίαμβος του πολιτισμού επί της ιμπεριαλιστικής ωμότητας

23 Ιούν 2026, 14:03
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούνη

Ημέρα θαλασσοπόρου.

Μοζαμβίκη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1975).

Σλοβενία, Κροατία: Εθνική γιορτή (1991).

1943: Γενική απεργία στην κατεχόμενη Αθήνα, διακόσιες χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον των γερμανικών αρμάτων. Επικεφαλής ομάδα τυφλών αναπήρων πολέμου, πάνω στα στήθη των οποίων υπάρχουν οι λέξεις “συντρίψατέ μας“, δεκαπέντε νεκροί.

1948: Εκτελούνται είκοσι κομμουνιστές-σαμποτέρ του ναυτικού.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

“Το PosoKanei είναι μια πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών που δημιούργησε η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Ο καταναλωτής κοιτάζει ποιες είναι οι τιμές σε κάθε είδος και παίρνει μια απόφαση για το πού μπορεί να ψωνίσει φθηνότερα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντί να γκρινιάζουν, θα έπρεπε να πουν μπράβο που το κάναμε”, υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως είναι μια πρωτοβουλία που θα έπρέπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια από τις καταναλωτικές οργανώσεις. “Θέλουμε να συμβάλλουμε να υπάρξει καταναλωτική συνείδηση στους πολίτες και να συνεργαστούμε με το καταναλωτικό κίνημα. Είμαστε από την ίδια μεριά του λόφου”, τόνισε χαρακτηριστικά. Για το αν η δημιουργία αυτής της εφαρμογής είναι παραδοχή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε πως “δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Το να γνωρίζει ο πολίτης είναι αποδοχή ότι δεν κάνουμε τίποτα; Σε όλες τις χώρες το καταναλωτικό κίνημα επιβάλει πράγματα και έχει ισχύ, εδώ είναι περιορισμένη η παρεμβατικότητα του. Αντί να πολιτικολογούν ορισμένοι, θα έπρεπε να αναδεικνύουν ορισμένα πράγματα, εκθέτοντας όσους προσπαθούν να αισχροκερδίσουν. Ένα πιο ισχυρό καταναλωτικό κίνημα, θα βοηθούσε και θα έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Μια βδομάδα μετά τη φιέστα του μεγάρου Μαξίμου, όπου «παρουσιάστηκε» στον Μητσοτάκη το PosoKanei για να εισπράξει το θαυμασμό του και τα θερμά του συγχαρητήρια, κατεβαίνει ο πήχυς. «Πώς κάνετε έτσι, ρε παιδιά, μια πλατφόρμα ενημέρωσης είναι, για να ενισχύσουμε την καταναλωτική συνείδηση», λέει ο πολιτικός γυρολόγος Θεοδωρικάκος, αποσυνδέοντας πλήρως το PosoKanei από την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ο λαός κάτι τέτοιες συμπεριφορές τις λέει «βάζω την ουρά στα σκέλια». Ο Μητσοτάκης δεν μοίραζε συγχαρητήρια για την «πραγματικά εξαιρετική και πολύ χρήσιμη εφαρμογή», με την οποία «από σήμερα ο έλληνας καταναλωτής αποκτά ένα ακόμα «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας και του αυξημένου κόστους ζωής»; Πολιτική αλητεία και κυνισμό του αισχίστου είδους χαρακτηρίσαμε αυτή την τοποθέτηση. Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι ο καταναλωτής «θα γνωρίζει πια στην κυριολεξία πόσο κάνει κάθε προϊόν σε πραγματικό χρόνο, θα μπορεί να συνθέτει το δικό του καλάθι, να συγκρίνει τιμές, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και με αντίστοιχα προϊόντα στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα τι και πού έχει συμφέρον να κάνει τις αγορές του»; Ο Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι «είναι μία σημαντική πρωτοβουλία, η οποία ενισχύει τον ανταγωνισμό»; Τώρα όλα αυτά τα έβαλαν… να μην πούμε που. Εκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες. Γιατί; Γιατί διαπίστωσαν ότι η αλήτικη προπαγάνδα έγινε μπούμερανγκ και τους χτύπησε κατακούτελα. Ο κόσμος βρίζει. Ακόμα και τα αστικά μίντια δεν βρήκαν κάτι που να τους επιτρέπει να στηρίξουν την προπαγάνδα του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου. Στις πιο ευνοϊκές περιπτώσεις κατέληγαν σε ένα «καλό είναι, αλλά η ακρίβεια…». Γι’ αυτό και αναδιπλώνονται. Το μόνο που έμεινε είναι ένα επικοινωνιακό φιάσκο και τα λεφτά που έβγαλε η εταιρία που έφτιαξε το πρόγραμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo