Παραμονή ο Αρβανιτόπουλος παρέστη στα εγκαίνια του ομίλου «ΑΚΜΗ», τιμώντας την επιχειρηματική δράση στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία οφείλει να είναι δημόσιο δωρεάν αγαθό, και την επαύριο με μια υπογραφή του κατήργησε 46 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες νέους στην αγκαλιά των εμπόρων της γνώσης.
Τώρα, παρέα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Χατζηδάκη παρέστη στο συνέδριο των σχολαρχών, για να υπογραμμίσει την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της «ανταγωνιστικότητας» και στο χώρο της Παιδείας.
Η πρόταση που έχει πέσει ήδη στο τραπέζι από τους σχολάρχες, ΙΟΒΕ και ΣΕΒ είναι η καθιέρωση του εκπαιδευτικού κουπονιού (voucher), ενός θεσμού που προκάλεσε, όπου εφαρμόστηκε (π.χ. ΗΠΑ, Σουηδία), βαρύ πλήγμα στη δημόσια εκπαίδευση, οδηγώντας τα σχολεία σε ραγδαία κατηγοριοποίηση και λουκέτο (θυμίζουμε ότι λάτρης αυτού του θεσμού υπήρξε ο Γιωργάκης Παπανδρέου και ο κολλητός του Πανάρετος).
Η κεντρική ιδέα των καπιταλιστών εμπόρων της γνώσης είναι να παίρνουν και τα ιδιωτικά σχολεία ένα τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης, μέσω του «εκπαιδευτικού κουπονιού» και γεννήθηκε από την αγωνία των σχολαρχών να μη μειωθούν τα κέρδη τους, επειδή ένα μέρος της πελατείας τους διαρρέει προς το δημόσιο σχολείο λόγω της οικονομικής κρίσης. Η διαδικασία θα είναι η εξής: Οι κρατικές εκπαιδευτικές δαπάνες θα μετατρέπονται σε κουπόνια και θα μοιράζονται στις οικογένειες που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας. Ετσι, κάθε οικογένεια θα διαλέγει σε τι σχολείο θα στέλνει τα παιδιά της, δημόσιο ή ιδιωτικό! Τα κουπόνια θα συγκρατήσουν ένα μέρος της πελατείας των σχολαρχών, αφού οι γονείς θα δίνουν το κουπόνι και θα πληρώνουν μόνο τη διαφορά στα δίδακτρα.
Είναι φανερό ότι οι επιπτώσεις αυτού του μέτρου, εάν υιοθετηθεί, θα είναι καταστροφικές για τη δημόσια εκπαίδευση, αφού η επιβίωση των σχολείων θα εξαρτάται από τα κουπόνια που θα μαζεύουν.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και όταν με πάμπολλους τρόπους, από την εποχή της Διαμαντοπούλου, έχει τονιστεί η ανάγκη να εισδύσει με ταχείς ρυθμούς η «ανταγωνιστικότητα» και η «επιχειρηματικότητα» στην εκπαίδευση, η παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, στο συνέδριο των σχολαρχών προκαλεί δυσάρεστους συνειρμούς και δεν είναι διόλου τυχαία.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο ο Χατζηδάκης μίλησε για την αναγκαιότητα της «σχολικής αυτονομίας». Την οποία προάγει, κατά τη γνώμη του, το υπουργείο Παιδείας με την «εισαγωγή της αξιολόγησης και το νέο πλαίσιο για τα δημόσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία», με «τη σχετική απελευθέρωση στο καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (προφανώς ο Χατζηδάκης εννοεί την ένταξη των ιδιωτικών σχολείων στο υπουργείο Εμπορίου και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, πράγμα που οδηγεί στην απελευθέρωση των απολύσεων και τη δραματική μείωση των αποζημιώσεων) και με την απελευθέρωση των διδάκτρων.
Ολα τα ενδεχόμενα, λοιπόν, είναι ανοιχτά στους καιρούς που ζούμε και τίποτε δεν αποκλείεται να συμβεί στο μέλλον, από τη στιγμή που τα ντόπια αφεντικά και οι τροϊκανοί απαιτούν να αποκατασταθούν παντού «κανόνες ανταγωνισμού» και η εκπαίδευση αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση-δέσμευση του Χατζηδάκη προς τους καπιταλιστές-σχολάρχες: «Ως Υπουργός Ανάπτυξης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η συνεργασία που μέχρι σήμερα έχουμε αναπτύξει, θα συνεχισθεί και είμαι πάντοτε ανοικτός στην υποβολή προτάσεων από την πλευρά σας».
ΥΓ: Η εικόνα είναι όσες χίλιες λέξεις: Τη στιγμή που τα ΜΑΤ απωθούσαν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από την Ελληνοαμερικανική Ενωση, στην οποία πραγματοποιούνταν το συνέδριο, από την πίσω πόρτα έμπαιναν σαν τους κλέφτες για ν’ αγκαλιαστούν με τους σχολάρχες, Αρβανιτόπουλος, Κεδίκογλου, Χατζηδάκης, παρέα με τον ένθερμο οπαδό του ξεπουλήματος δημοσίων αγαθών στους ιδιώτες Θάνο Τζήμερο.