Με αφορμή την κατάληψη της Νομικής το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά την ψήφιση από την κυβέρνηση των δωσίλογων του νέου Μνημόνιου και τις δυναμικές παρεμβάσεις φοιτητών, πανεπιστημιακών και διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ, που ακύρωσαν τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων διοίκησης των εγκάθετων εφορευτικών επιτροπών, το υπουργείο Παιδείας έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατασυκοφάντησης και ποινικοποίησης των αγώνων της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Οι ιστορικοί δεσμοί του πανεπιστημιακού ασύλου με τους αγώνες για ψωμί, παιδεία και λευτεριά παραμένουν ισχυροί και ζωντανοί στο μυαλό και την ψυχή της πανεπιστημιακής κοινότητας και της εργαζόμενης κοινωνίας, που σήμερα ασφυκτιά κάτω από τα νέα δυσβάστακτα δεινά. Γι’ αυτό και καμιά πλευρά –ούτε οι Πρυτάνεις, αλλά ούτε και οι μπάτσοι (τουλάχιστον προς το παρόν)– δεν τολμά να το καταργήσει στην πράξη, παρότι αυτό προβλέπεται στο νέο νόμο-πλαίσιο. Η σιγή ιχθύος που επιθυμεί να επιβληθεί το υπουργείο Παιδείας, η παύση κάθε διαμαρτυρίας και αντίστασης στην επιχειρούμενη πλήρη κατεδάφιση του δημόσιου Πανεπιστήμιου, είναι ανέφικτες. Παρά τις συνεχείς τρομοκρατικές απειλές για διακοπή της χρηματοδότησης, τις ίντριγκες, τις φασιστικές διαδικασίες διορισμού εγκάθετων μελών στις εφορευτικές επιτροπές, ο νόμος της Διαμαντοπούλου δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί πλήρως, επειδή ένα κομβικό του σημείο, η εκλογή των Συμβουλίων διοίκησης, έχει γίνει γράμμα κενό του πολυδιαφημισμένου νόμου, που η γεμάτη αλαζονεία υπουργός επαίρεται διαρκώς ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή, με πλειοψηφία 4/5. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί και μέλη του διοικητικού προσωπικού είναι παντού, όπου επιχειρείται να στηθούν κάλπικες κάλπες, αναγκάζοντας τη συμμορία των προθύμων να το βάζει στα πόδια.
Χολωμένη βαθύτατα η Διαμαντοπούλου απειλεί: «Δεν θα υπάρξει Υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε ένα Πρύτανη θα κάνει πίσω σε ένα νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής. Ολοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. Εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του Υπουργείου».
Και ω του θαύματος, «ξυπνούν» οι εισαγγελείς και διατάσσουν κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την ακύρωση των εκλογών στο ΑΠΘ στις 8 Φλεβάρη, ενώ τα φερέφωνα του υπουργείου στα ΜΜΕ εξαπολύουν συκοφαντίες και φτιάχνουν «κλίμα». Με έγγραφό του προς τη Γραμματεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητά να του δοθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας και οι διευθύνσεις κατοικίας του Πρύτανη, των μελών του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, του Προέδρου των διοικητικών υ-παλλήλων του ΑΠΘ και των φοιτητών από τις παρατάξεις ΜΑΣ, ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ που διέκοψαν τη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής.
Την τακτική της Διαμαντο- πούλου (που εκτός των άλλων φανερώνει και πανικό), ακολουθεί κατά πόδας και ο προερχόμενος από τη ΝΔ αναπληρωτής υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, που δηλώνει: «Οι οργανωμένες μειοψηφίες αντιδρούν και καλώ την πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της να τον εφαρμόσει. Η σιωπηλή πλειοψηφία πρέπει με συναίσθηση ευθύνης να δημιουργήσει ένα κλίμα εφαρμογής του νόμου μέσα στα Πανεπιστήμια, με ηρεμία και ομαλότητα».
Η εντεινόμενη φασιστική επίθεση από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων. Η ομόφωνη απόφασή τους είναι ένα νέο ισχυρό χαστούκι στη Διαμαντοπούλου. Στην απόφαση αυτή, όπου οι Πρυτάνεις επιτίθενται με ιδιαί-τερα σκληρούς χαρακτηρι- σμούς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζεται: «Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων, δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία.
Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές (σ.σ. εδώ οι πρυτάνεις, εκφράζοντας το θεσμικό τους ρόλο μέσα στο σύστημα, επιχειρούν να πάρουν αποστάσεις από τις δυναμικές παρεμβάσεις για τη διακοπή των εκλογών, ισχυριζόμενοι ότι αυτοί, σε ό,τι τους αφορά –π.χ. παράδοση εκλογικών καταλόγων στους εγκάθετους- έχουν πράξει το καθήκον τους).
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες, κατά των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, Ε.Κ.Π.Α. και Α.Π.Θ.. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν η αυθαίρετη και παράνομη παύση των Πρυτανικών Αρχών της Α.Σ.Κ.Τ., καθώς και η κατασυκοφάντηση άλλων Πανεπιστημίων. Ας γίνει σαφές ότι η φροντίδα για το σύνολο των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και το Πανεπιστημιακό Ασυλο αποτελούν στοιχεία της ακαδημαϊκής παράδοσης.
Οι υπεύθυνοι της κρίσης επιχειρούν να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες για το θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τα Πανεπιστήμια, με επιτηδευμένη επίδειξη ισχύος σε αιρετά θεσμικά όργανα, όπως οι Πρυτανικές Αρχές. Μια πρακτική που αποτελεί συνεπή συνέχεια της εμπαθούς και συκοφαντικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έφαγε για πολλοστή φορά το φτύσιμο και προφασίστηκε απλά ότι «ψιχαλίζει» (άλλωστε δεν την παίρνει να κάνει κι αλλιώς). Εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση, κάνοντας μια υποκριτική αναφορά στο γεγονός ότι «τα Πανεπιστήμια είναι πλήρως αυτοδιοικούμενοι Οργανισμοί» και υποστηρίζοντας στη συνέχεια, ψευδώς, ότι «καμία εμπλοκή του Υπουργείου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατή στη σύνθεση της επιτροπής».
Ο δε Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη «λύπη» του για την ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, μετά την αιχμηρή απόφαση της Συνόδου, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβε για χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων με δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού έως ότου συγκροτηθούν τα Συμβούλια διοίκησης (σ.σ. στην πράξη, βέβαια, ο τρόπος αυτός χρηματοδότησης συνιστά οικονομική ασφυξία των ΑΕΙ, αφού και ο προϋπολογισμός του 2011, βάσει του οποίου θα δίνονται τα δωδεκατημόρια, ήταν δραστικότατα πετσοκομμένος).
Εκπληκτικό το έγγραφο της πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης προς τη Γραμματεία της πρυτανείας του ΑΠΘ. Δεν ζητά μόνο τις διευθύνσεις του πρύτανη και άλλων παραγόντων του πανεπιστήμιου, αλλά και τα ονόματα «ατόμων» από παρατάξεις (τις οποίες «χρωματίζει» μάλιστα πολιτικά), «που διέκοψαν την παραπάνω συνεδρίαση της 08-02-2012». Ζητά, δηλαδή, από τη γραμματεία ενός πανεπιστήμιου να μετατραπεί σε χωροφυλακή. Να βρει ποιοι φοιτητές ήταν σε μια εκδήλωση και να της στείλει τα ονόματα και τις διευθύνσεις τους!
Αφέλεια; Δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής μια δικαστικός. Απλά, εκτελεί εντολές της Εισαγγελίας που έχει ξεσαλώσει σε βαθμό που μόνο επί χούντας είχε παρατηρηθεί.