Τα τεκταινόμενα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου -και δη αυτά που αφορούν τις σπουδές στις Σχολές Νομικής των ιδρυμάτων αυτών- αναδεικνύουν τη μεγάλη μπίζνα στην οποία επιδίδονται οι εν λόγω επιχειρηματικές δομές εκπαίδευσης, κάνοντας συστηματικά εμπόριο ελπίδων και πτυχίων.
Το γεγονός αναδείχθηκε όταν ο ελληνικός ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) έπαψε να αναγνωρίζει τίτλους σπουδών των Σχολών Νομικής των κυπριακών ιδιωτικών πανεπιστημίων, πιεζόμενος από τα γεγονότα που έβγαζαν μάτι και διαλαλούσαν την προκλητική υποβάθμιση των νομικών σπουδών.
Τι είχε συμβεί; Από το 2010 και μετά δεκάδες φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων εγκατέλειψαν στο μέσον τις σπουδές τους για να πάνε στην Κύπρο και να γραφτούν κατευθείαν στο τρίτο έτος της Νομικής Σχολής ιδιωτικών πανεπιστημίων, πετυχαίνοντας να πάρουν πτυχίο στην επιστημονική κατεύθυνση του Ελληνικού Δικαίου σε δυο μόλις χρόνια!
Τη «μηχανή» αυτή, τις σπουδές δηλαδή στο Ελληνικό Δίκαιο, ενώ στην Κύπρο ισχύει το αγγλοσαξωνικό δίκαιο, έστησαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, επειδή μυρίστηκαν πελατεία.
Οι έλληνες φοιτητές πραγματοποιούσαν την εγγραφή τους στο τρίτο έτος κάνοντας χρήση της μεταφοράς των «πιστωτικών μονάδων», που αποκτούσαν, όμως, και από παρακολούθηση άλλων γνωστικών αντικειμένων (πρόκειται για κατεύθυνση της κακόφημης Διακήρυξης της Μπολόνια, που πάει την υπόθεση ακόμα παραπέρα, θεωρώντας πιστωτικές μονάδες και αυτές που συλλέγονται από δομές εκτός τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, σεμινάρια και τα ρέστα).
Παράλληλα, οι κύπριοι καπιταλιστές της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης απευθύνονταν σε πρώην έλληνες πρυτάνεις και σε επιφανείς καθηγητές της Νομικής, προσφέροντάς τους υψηλότατες αποδοχές, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο που θα αποτελούσε «κράχτη» και πόλο έλξης ελλήνων φοιτητών.
Την προπαγάνδα τους οι έμποροι της γνώσης την πλαισίωσαν και με άλλα κόλπα. Π.χ. ανακήρυξαν επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Και αυτός δέχτηκε να παίξει στο παιχνίδι τους, καμαρώνοντας στη λαμπρή τελετή, ενώ προηγουμένως είχε δεχτεί να διδάξει σε εργαστήρια της Νομικής Σχολής του εν λόγω ιδρύματος και συμμετείχε σε ημερίδες που οργάνωσε αυτό (κι έπειτα έχουν το θράσος όλοι αυτοί να μιλούν για το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας Παιδείας) .
Σημειώνουμε ότι παρότι από το 2013 ως τώρα πολλοί απόφοιτοι των κυπριακών Νομικών Σχολών έχουν εγγραφεί στους δικηγορικούς συλλόγους της Ελλάδας, στοιχείο που τα κυπριακά ιδιωτικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν δεόντως στην προπαγάνδα τους, ο ΔΟΑΤΑΠ αλλά και οι ελληνικοί δικηγορικοί σύλλογοι δεν ήγειραν θέμα επικαλούμενοι αντιφάσεις της νομοθεσίας.
Οταν πια τα γεγονότα «φώναζαν», ο ΔΟΑΤΑΠ απευθύνθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και με οριστική απόφασή του ενημέρωσε τους έλληνες φοιτητές ότι :
♦ Μπαίνει τέλος στη «μεταφορά» πιστωτικών μονάδων, δηλαδή να ξεκινούν τη φοίτησή τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο και να τις μεταφέρουν σε κυπριακό με την εγγραφή στο τρίτο έτος. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ πανεπιστημίων που έχουν συνεργασία και σχετική σύμβαση.
♦ Κατατάξεις στο μέλλον μπορούν να γίνουν μόνο στο πρώτο έτος σπουδών, όπως και στις ελληνικές νομικές σχολές.