Στις 2 Φλεβάρη, η γνωστή Θεανώ Φωτίου εμφανίστηκε σε ραδιοσταθμό για ν' ανακοινώσει -με το γνωστό… ανεπανάληπτο ύφος της- ότι ξεκινά πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, πρώτον για να καταπολεμήσει τα φαινόμενα υποσιτισμού που παρατηρούνται σε δημοτικά σχολεία, λόγω της φτώχειας και της οικονομικής κρίσης και δεύτερον για να περιορίσει την παχυσαρκία στα παιδιά. Ως γνωστόν, η Φωτίου έχει λάβει επάξια τον τίτλο της υπουργού Γεμιστών και Φρούτων.
Σύμφωνα με τη Φωτίου, θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι η πρώτη φορά που καταβάλλεται γι’ αυτό τον σκοπό. Οπως είπε με καμάρι, αυτό το πρόγραμμα δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεισφορά εταιριών και ιδιωτών σε προγράμματα σίτισης. «Το κράτος ετοιμάζεται για μια μεγάλη αλλαγή» διασάλπισε η αναπληρώτρια υπουργός, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα γεύματα τα σχεδιάζει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Ολο αυτό το πρόγραμμα συνιστά «μια εκπαιδευτική πολιτική για την Αριστερά» είπε η υπουργός, με τη σεμνότητα που χαρακτηρίζει την ίδια και εν γένει τους συριζαίους.
Απαντώντας στους κυλικειάρχες, η Φωτίου ζήτησε τη συνεργασία τους (όπως και των εκπαιδευτικών και των γονιών), αλλά ξεκαθάρισε: «Δε θέλω, όμως, να μπερδέψουμε τη φιλοσοφία του προγράμματος. Το πρόγραμμα δεν είναι μια τυρόπιτα. Το πρόγραμμα είναι ζεστό γεύμα. Είναι κανονικό ζεστό γεύμα, που παρασκευάζεται και δίνεται στα σχολεία. Το να τρώει (το παιδί) μέσα στο σχολείο είναι και ένα θέμα εκπαιδευτικής πολιτικής για την Αριστερά. Δηλαδή, σιγά-σιγά τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να τρώνε υγιεινά, διότι πέρα από τα πολύ μεγάλα ποσοστά παιδικής φτώχειας που έχει η χώρα μας, είναι πρώτη και στα ποσοστά παχυσαρκίας, παιδικής παχυσαρκίας. Υπάρχει μια μεγαλύτερη στόχευση, πέρα από τη φτώχεια». Και καθώς την είχε πιάσει ο γνωστός οίστρος (τον παθαίνει όταν δει μπροστά της μικρόφωνο ή κάμερα), συνέχισε ακάθεκτη: «Δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε την υγιεινή και την παχυσαρκία της νέας γενιάς, είναι κυρίως να δημιουργήσουμε την έννοια της συλλογικότητας, όλοι μαζί μπορούμε, όλοι μαζί τρώμε, όλοι μαζί προσπαθούμε»!
Είπε ακόμα η Φωτίου: «Εμείς φέτος θα οργανώσουμε έντεκα εκατομμύρια γεύματα. Από τώρα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή. Τα οποία θα ξεκινήσουν, μέσα στο Φεβρουάριο αρχίζουμε και θα επεκταθούν και τη νέα σχολική χρονιά. Είναι μεγάλο το εγχείρημα, όλους τους χρειαζόμαστε να βοηθήσουν. Αλλά θα βοηθήσουν μέσα σε μια φιλοσοφία, όχι έξω από τη φιλοσοφία. Ούτε είναι εδώ φιλανθρωπία. Εμείς δε δίνουμε στο παιδί κρυφά τίποτε. Ολα τα παιδάκια τρώνε μαζί. Και για αυτό πάμε σε περιοχές που είναι πολύ χτυπημένες από τη φτώχεια».
Στις 7 Φλεβάρη, κατατέθηκε εσπευσμένα σε άσχετο νομοσχέδιο («Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις») εκπρόθεσμη τροπολογία που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομίας, Παιδείας, Εργασίας, Οικονομικών και από τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας, Εργασίας και Οικονομικών, που έχει ως σκοπό την «ουσιαστική καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας των μαθητών», μέσω της υλοποίησης του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, δεν είναι δυνατή η τήρηση των νόμιμων προθεσμιών για να γίνουν διαγωνισμοί, γι' αυτό η παρασκευή των σχολικών γευμάτων θα γίνει με απευθείας αναθέσεις. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τριών μηνών (μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς δηλαδή και όχι μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή, που έλεγε η Φωτίου), ενώ -όπως αναγράφεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους- «η εν λόγω δαπάνη εκτιμάται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, σε 875 χιλ. ευρώ περίπου (συμμετοχή 10.000 μαθητών προς 2,5 ευρώ/γεύμα για 35 σχολικές ημέρες).
Ακόμα και αν τριπλασιάσουμε τα ποσά, για να αναχθούμε σε ετήσια βάση, θα έχουμε 1.050.000 γεύματα (και όχι 11 εκατομμύρια, που έλεγε η Φωτίου), κόστους 2.625.000 ευρώ (και όχι 25 εκατομμυρίων, που έλεγε η Φωτίου). Δεκαπλασίασε τα ποτά για να κάνει προπαγάνδα που θυμίζει τη χούντα.