Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει
  • Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωή της Χιντ Ρατζάμπ»
  • Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες
  • Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!
  • Εκλογική στρατηγική fabriqué en France
  • Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων
Παιδεία

Εγκλημα είναι αυτή καθαυτή η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιούλ 2020, 00:00

Η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολείων αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις. Από τη μια μεριά προσφέρουν εκπαίδευση και από την άλλη είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που αποσκοπούν στο κέρδος (και μάλιστα το μέγιστο κέρδος).

Ομως, υποτίθεται (μιλάμε για τον καπιταλισμό, όπου όλα τα κοινωνικά αγαθά έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα) ότι η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί δικαίωμα του καθενός, επομένως θα έπρεπε να έχει καθολικό χαρακτήρα και να παρέχεται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό. Κατ’ επέκταση θα έπρεπε να απαγορεύεται οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα με αντικείμενο την εκπαίδευση.

Αυτή η διπλή φύση των ιδιωτικών σχολείων (εκπαιδευτικά ιδρύματα και ταυτόχρονα επιχειρήσεις) ανέκαθεν δημιουργούσε δύο τάσεις που δεν μπορούν επουδενί να συγκλίνουν. Στη μια πλευρά στέκονται οι εργοδότες-σχολάρχες που προσπαθούν με όλους τους τρόπους να αποκομίσουν κέρδη, ξεζουμίζοντας το προσωπικό τους και από την άλλη στέκονται οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί που φωνάζουν ότι είναι «λειτουργοί», ότι θα έπρεπε δηλαδή να αποτελούν μια διαφορετική κατηγορία εργαζόμενων, που επειδή έχουν στα χέρια τους τη μόρφωση παιδιών (της αστικής τάξης και των εύπορων στρωμάτων βεβαίως) και τη διαμόρφωση χαρακτήρων και προσωπικοτήτων, θα έπρεπε να απολαμβάνουν δικαιωμάτων, όπως η παιδαγωγική ελευθερία, η δημοκρατία, η ασφάλεια στην εργασία, η ισονομία με τους συναδέλφους τους των δημόσιων σχολείων (στην πραγματικότητα τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει ούτε στη δημόσια εκπαίδευση).

Ο πόλος των εκπαιδευτικών (ως μισθωτών εργαζόμενων και ως γνωστόν «τρομοκρατία είναι η μισθωτή σκλαβιά») είναι μονίμως πληττόμενος, ενώ η πίεση πάνω του αυξομειώνεται ανάλογα με τις εποχές, με την κατάσταση ταξικής συνειδητότητας της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης κοινωνίας, την άνοδο ή υποχώρηση του διεκδικητικού κινήματος.

Σήμερα, ως γνωστόν, όλα τα παραπάνω είναι ζητούμενα (ταξική οργάνωση, διεκδικητικό κίνημα), ενώ συνθήκες βαθιάς απογοήτευσης επικρατούν στην εργαζόμενη κοινωνία, ειδικά μετά από τη δεκαετή μνημονιακή λαίλαπα.

Με μια αγρίως νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που βρήκε αφορμή και με την πανδημία, που δημιουργεί πρόσθετες δυσμενείς συνθήκες στη συλλογική έκφραση και δράση, να τα δώσει όλα στο κεφάλαιο, είναι κατανοητό να προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις που προσφέρουν τον «ουρανό με τ’ άστρα» στους σχολάρχες και ρίχνουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στα τάρταρα.

Κάθε άρθρο του σχετικού νομοσχέδιου έχει διπλή ανάγνωση. Ο,τι παρέχεται απλόχερα στους σχολάρχες, αυτόματα σηματοδοτεί άγρια εκμετάλλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

♦ Τα ιδιωτικά σχολεία πέραν του ωρολόγιου προγράμματος (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) μπορούν να διοργανώνουν πλείστες όσες προαιρετικές δράσεις και δραστηριότητες ακόμα και εκτός διδακτικών ημερών (π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες), τηρουμένων και των διατάξεων περί χρονικών ορίων της εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Στις δραστηριότητες αυτές ο σχολάρχης μπορεί να προσλαμβάνει και εκπαιδευτικούς εκτός σχολικής μονάδας.

Η ρύθμιση μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε «υπεραγορές», που προσφέρουν «δραστηριότητες» για κάθε τσέπη, αυξάνοντας τα κέρδη των σχολαρχών. Στις δραστηριότητες αυτές είτε θα απασχολούνται νεοπροσλαμβανόμενοι είτε με εκβιασμούς και τρομοκρατία (οι απολύσεις είναι πλέον ελεύθερες) θα απασχολείται το υπάρχον προσωπικό με υποτυπώδεις αμοιβές και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Και αυτό θα συμβεί στην πλειονότητα των σχολείων που έχουν κανόνα την παραβίαση της νομιμότητας.

♦ Οι κτιριακές εγκαταστάσεις και το σύνολο των λοιπών υποδομών των ιδιωτικών σχολείων, με απόφαση αποκλειστικά των ιδιοκτητών, μπορούν να αξιοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών που δεν αντίκεινται στη φύση της εκπαίδευσης σε χρόνους εκτός διδακτικού ωραρίου ή και διδακτικών ημερών (τα καλοκαίρια).

Και εδώ ισχύουν για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς όσα αναφέρουμε παραπάνω.

♦ Επιτρέπεται η συστέγαση των ιδιωτικών σχολείων με κέντρα δια βίου μάθησης, κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια, κ.ά.

Η ρύθμιση παρέχει νομιμοποίηση σε όλα τα πεδία που δραστηριοποιούνται οι σχολάρχες, ενώ μάλιστα τούς ελαχιστοποιεί τα έξοδα λειτουργίας. Το κεφάλαιο συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια και χτυπιούνται οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες του είδους. Εννοείται ότι οι όροι και συνθήκες εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι συνθήκες γαλέρας.

♦ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, «εφόσον επιθυμούν» μπορούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους. Ο διορισμός περισσότερων εκπαιδευτικών της ίδιας ειδικότητας με μειωμένο ωράριο επιτρέπεται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας θεωρεί ηλίθιους. Θέλει να μας πει ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί με αυτοκτονικές τάσεις που δεν θέλουν πλήρη μισθό, αλλά επιδιώκουν να μειώσουν το ωράριό τους με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών τους!

Εκείνο που θα συμβεί είναι οι σχολάρχες να τροποποιούν κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντά τους τους όρους εργασίας, καταργώντας ουσιαστικά τα διοριστήρια υπό τον φόβο της απόλυσης. Οι εκπαιδευτικοί με χρόνια υπηρεσίας θα μπορούν να αντικαθίστανται με νεότερους και φθηνότερους.

♦ Καταργείται πλήρως κάθε στοιχειώδης προστασία στις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, καθώς αυτές εντάσσονται στο ισχύον εργατικό δίκαιο.

Απελευθερώνονται ολοκληρωτικά οι απολύσεις.

Ακόμη και αυτή η «ανεξάρτητη Επιτροπή» των τριών Πρωτοδικών καταργείται (αντικατέστησε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του νόμου Φίλη μετά τις πιέσεις των ιμπεριαλιστών δανειστών προκειμένου οι Τσιπροκαμμένοι να υπογράψουν το Μνημόνιο-4), που έκρινε τη νομιμότητα της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας (αν η καταγγελία είναι καταχρηστική ή μη). Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου η διαδικασία είναι «σικέ» και συνήθως προς όφελος των εργοδοτών και στη συνέχεια στα Δικαστήρια, όπου οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολυέξοδες.

Οσον αφορά στις αποζημιώσεις έχουμε πλήρη εφαρμογή του κοινού εργατικού δικαίου: μισή αποζημίωση σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης (τακτική καταγγελία), μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου 12μηνου της απασχόλησης, μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση μήνυσης του εργοδότη κατά του εργαζόμενου κ.λπ.

Η κυβέρνηση καταργεί και την πρώτη διετία για να ανοίξει δρόμο στις απολύσεις χωρίς «αιτιολογία», αλλά κυρίως για να απαλλάξει τους σχολάρχες από την υποχρέωση αποζημιώσεων. Είναι γνωστό ότι η σύμβαση ορισμένου χρόνου (εν προκειμένω η διετής) καταγγέλλεται πρόωρα μόνο εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει τις αποδοχές στον εργαζόμενο μέχρι το τέλος του χρόνου της σύμβασης. Επίσης, η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου έτους απασχόλησης είναι μηδενική, ενώ στο δεύτερο έτος είναι μόλις 2 μισθοί.

Η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει την ένταξη των συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο εργατικό δίκαιο, κυρίως για να ξεπεραστεί το «εμπόδιο» του διοριστήριου, προτού αντιμετωπίσει η χώρα ένα νέο κύμα πανδημίας και ένα πιθανό λοκντάουν. Ολοι θυμόμαστε τι απαιτούσαν παράνομα οι σχολάρχες την περίοδο της καραντίνας. Ζητούσαν να αναστέλλουν τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών και να τους εντάσσουν στην ΕΡΓΑΝΗ, αποφεύγοντας την καταβολή των μισθών τους, ενώ το κράτος θα τους κατέβαλε μόνο το προνοιακό βοήθημα των 800 ευρώ (534 ευρώ μηνιαίως).

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση τα χέρια των σχολαρχών είναι πλέον λυμένα.

Ο Μητσοτάκης, εραστής της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και «επιχειρηματικότητας» έχει έναν επιπλέον λόγο να διευκολύνει με αυτήν τη ρύθμιση τα ιδιωτικά σχολεία. Θέλει πάση θυσία να προστατεύσει και θωρακίσει τον «θεσμό» (τα μικρά ιδιωτικά σχολεία κινδυνεύουν περισσότερο να βάλουν λουκέτο σε περίπτωση νέου γύρου λοκντάουν). Το ίδιο έκανε και με τη γνωστή βρομερή ιστορία της ιδιωτικής κλινικής στο Περιστέρι (οι Ταξιάρχαι) που δεν την έκλεισε ούτε μια μέρα και ας έστειλε στο θάνατο 13 ανθρώπους.

♦ Οι δομές, το εκπαιδευτικό έργο και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων αξιολογούνται με ανάλογη εφαρμογή των κριτηρίων για τα δημόσια σχολεία. Τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εφαρμόζουν και «πρόσθετα κριτήρια».

Η απόλυτη ασυδοσία! Οι σχολάρχες θα εφευρίσκουν άπειρους λόγους («κριτήρια») απόλυσης των μη αρεστών εκπαιδευτικών, αυτών που τους «μπαίνουν στη μύτη» και αρνούνται να υποκύψουν σε κάθε είδους αυθαιρεσία και εκβιασμό.

♦ Ο ιδιοκτήτης του σχολείου μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, εφόσον είναι εκπαιδευτικός.

Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν τηρούν καν τα προσχήματα. Ο εργοδότης θα είναι μπάστακας στις συνεδριάσεις για να ξέρει από πρώτο χέρι ποιοι έχουν την τόλμη να διατυπώνουν αντίθετες απόψεις από αυτές της εργοδοσίας για όλα τα επιμέρους θέματα του σχολείου.

ΥΓ: Ούτε η ΔΑΚΕ ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν άντεξε τέτοιο ξεσάλωμα. Επειδή δεν θέλει να γίνει τόσο καταγέλαστη και να χάσει ακόμη και μέλη της, ζητά την απόσυρση του νομοσχέδιου, με αναφορές που υπαινίσσονται καθαρά άλλες προθέσεις: «Γίνεται εύκολα αντιληπτό από ποιους συντάχθηκε και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔολοφόνοι καθ’ έξιν…
Επόμενο άρθρο Δημαγωγία που δε βρίσκει αποδοχή ούτε στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες

Σχετικά Αρθρα

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

Παιδεία 18 Φεβ 2026, 14:34

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 13:46

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το «Εθνικό Απολυτήριο»: Ούτε ένας διευθυντής Λυκείου και εκπαιδευτικός της τάξης

Μόνο πανεπιστημιακοί, ομότιμοι καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης, φροντιστηριάδες, διώκτες εκπαιδευτικών

Παιδεία 16 Φεβ 2026, 07:46

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 05:31

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Παιδεία 12 Φεβ 2026, 09:57

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

Καταστολή 10 Φεβ 2026, 07:57
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει: Η Γάζα της αντίστασης, η Γάζα της αισιοδοξίας γιορτάζει

18 Φεβ 2026, 21:04
Πολιτισμός

Βερολίνο: Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερης ταινίας η Μπεν Χανία, δημιουργός της ταινίας «Η Φωή της Χιντ Ρατζάμπ»

«Η ειρήνη δεν είναι άρωμα που ψεκάζεται πάνω από τη βία για να αισθάνονται άνετα οι εξουσίες», δήλωσε η σκηνοθέτιδα από την Τυνησία

18 Φεβ 2026, 19:49
Παιδεία

Επιμένει προκλητικά το ΕΜΠ στις εξοπλιστικές μπίζνες

18 Φεβ 2026, 14:34
Υγεία

Μετατρέπουν το πρώην «Λοιμωδών» σε τόπο «εξορίας» ανεπιθύμητων γιατρών!

18 Φεβ 2026, 13:15
Η παπάρα

Εκλογική στρατηγική fabriqué en France

18 Φεβ 2026, 12:06
Αθλητισμός

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

18 Φεβ 2026, 10:22
Αθλητισμός

Ανεπιθύμητοι και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες οι σιωνιστές

18 Φεβ 2026, 08:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

18 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Μια σκληρή συντηρητική, νεοφιλελεύθερη, αδίστακτη καριερίστρια (για την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ)

17 Φεβ 2026, 21:56
Εργατικά

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

17 Φεβ 2026, 19:42
Καταστολή

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

17 Φεβ 2026, 18:46
Καταστολή

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

17 Φεβ 2026, 12:56
Εργατικά

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

17 Φεβ 2026, 12:05
Ιστορία

Κ’ είναι χιλιάδες στην Ελλάδα όμοιοι Πανάγιοι Τάφοι (Κώστας Βάρναλης)

17 Φεβ 2026, 10:11
Διεθνή

Καλκίλια: Ορκος αντίστασης στην κηδεία του 18χρονου μάρτυρα

17 Φεβ 2026, 09:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Φλεβάρη

17 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

16 Φεβ 2026, 19:35
Εργατικά

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

16 Φεβ 2026, 13:46
Κόντρες

Ο σεβαλιέ Γεώργιος Πιτσιλής

16 Φεβ 2026, 13:39
Διεθνή

Σιωναζιστικές φυλακές: Βασανισμός παλαιστίνιων κρατούμενων σε ζωντανή μετάδοση

Κίνδυνος για τη ζωή του Αμπντουλάχ Αλ-Μπαργούτι

16 Φεβ 2026, 10:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Φλεβάρη

Γκάμπια: Ημέρα ανεξαρτησίας (1965).

Ισραήλ: Ημέρα μητέρας.

1884: Η αστυνομία καταστρέφει στη Μόσχα όλα τα αντίτυπα του βιβλίου “Αυτά που πιστεύω” του Λέοντος Τολστόι.

1961: Συλλαμβάνεται σε αντιπυρηνική διαδήλωση στο Λονδίνο ο 89χρονος Μπέρτραντ Ράσελ ως ταραχοποιός και φυλακίζεται για μία εβδομάδα.

1991: Βόμβα του IRA σε σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου, ένας νεκρός και σαράντα τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo