Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Ιούνη
  • Aναμενόμενα και μη
  • ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ
  • Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»
  • «Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…
  • Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Δημαγωγικές εξαγγελίες ενόψει τέταρτου Μνημόνιου
Παιδεία

Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

Δημαγωγικές εξαγγελίες ενόψει τέταρτου Μνημόνιου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Μάι 2017, 00:00

Με το τέταρτο Μνημόνιο προ των θυρών, που για μια ακόμη φορά διέγραψε τις δήθεν κόκκινες γραμμές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Τσίπρας ξεκίνησε περιοδεία ανά τα υπουργεία δημαγωγικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού, που θα κληθεί εντός ολίγου να υποστεί νέα δυσβάστακτα βάρη.

Η περιοδεία ξεκίνησε από το υπουργείο Παιδείας, επειδή οι συριζαίοι θεωρούν ότι η Παιδεία, περισσότερο από άλλους χώρους, π.χ. την οικονομία, προσφέρεται για δημαγωγική προπαγάνδα, επειδή αυτοί καμώνονται -χωρίς να τις πιστεύουν βεβαίως και πολύ περισσότερο χωρίς να τις προωθούν- ότι ενστερνίζονται τις αξίες της αριστεράς για τη μόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και Πανεπιστήμιου, κ.λπ.

Γι’ αυτό και ο Τσίπρας στην ομιλία του στο υπουργείο είπε διάφορα ηχηρά, όπως «Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία», «Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης», είναι η «καλύτερη επένδυση για την πρόοδο, ανάπτυξη και προκοπή του τόπου μας».

Ανακοινώνοντας τον τριετή προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, ο Τσίπρας εξήγγειλε για πολλοστή φορά μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, χωρίς να πει βεβαίως πότε και πόσοι θα γίνουν. Μια επιπλέον «δέσμευση» στα λόγια δεν έχει κανένα απολύτως κόστος για τους συριζαίους που λένε το ένα ψέμα μετά το άλλο, τη στιγμή που ομολογούν σε αιτιολογική έκθεση τροπολογίας  ότι «Η αναγκαιότητα θέσπισης της προτεινόμενης προσωρινής ρύθμισης (σ.σ. της πρόσληψης αναπληρωτών) ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα (σ.σ. μέχρι και το 2019) το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάσει των πάγιων ισχυουσών διατάξεων» (τροπολογία για τους αναπληρωτές που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμών πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις»).

Ο πρωθυπουργός, απέκρυψε, διά τον φόβον των Ιουδαίων, ότι βασική συνιστώσα του τριετούς προγραμματισμού είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων. Αυτή αποτελεί βασική μνημονιακή δέσμευση και θα ξεκινήσει μάλιστα από τον Σεπτέμβρη.

Είπε βέβαια:

♦ Για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο

Οτι από τον Σεπτέμβρη επεκτείνεται το πρόγραμμά του σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία. Εντάσσονται 800 σχολικές μονάδες με πάνω από 10.000 μαθητές.

Η μείωση των ωρών της πρωινής ζώνης, η κατάργηση του υπεύθυνου δάσκαλου για την απογευματινή ζώνη, η λειτουργία του απογευματινού προγράμματος με τα περισσεύματα των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, η κατάργηση του ενιαίου στις θέσεις των νηπιαγωγών που εργάζονται στην πρωινή και απογευματινή ζώνη, η προαιρετικότητα στην παρακολούθηση του απογευματινού προγράμματος στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εγγραφής στο ολοήμερο, είναι ρυθμίσεις που έκαναν οι συριζαίοι για να μειώσουν παραπέρα τις δαπάνες και να έχουν να κοκορεύονται ότι επεκτείνουν το ολοήμερο σε όλα τα σχολεία και προσφέρουν τάχα ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά.

♦ Για τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα

Σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να μην υπερβαίνουν τους 22.
Η εξαγγελία αυτή, όπως και η θέσπιση της διετούς προσχολικής αγωγής (προνήπια 4 ετών-νήπια 5 ετών) γίνεται επειδή η συγκυβέρνηση έχει στα χέρια της τα στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν τεράστια μείωση των γεννήσεων στα χρόνια της κρίσης. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί κάποια μεγάλη παροχή, που οι συριζαίοι εδέησαν να κάνουν στην εργαζόμενη κοινωνία. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τσίπρας είπε, ότι μπορεί σε κάποια σχολεία μιας περιοχής (ανάλογα με τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής) η μείωση να ξεκινήσει με έναν μαθητή και στη συνέχεια να επεκταθεί στους δύο, κ.λπ.

♦ Για την Ειδική Αγωγή

Το νέο σχολικό έτος θα λειτουργήσουν 11 νέα σχολεία. Οι αναπληρωτές στην Ειδική Αγωγή θα φθάσουν τους 10.700 ενώ φέτος οι προσλήψεις ήταν 8.500.
Οι πραγματικές ανάγκες σ’ αυτόν τον πολύπαθο χώρο είναι τεράστιες. Η εξαγγελία τοποθετείται στον ασφυκτικό κορσέ της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Εξ ου και η λειτουργία των σχολείων βασικά με αναπληρωτές.

♦ Για τις αλλαγές στο Λύκειο και τις εισαγωγικές εξετάσεις

«Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα».
Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Οι γενικότητες, η αοριστολογία βοηθούν τη δημαγωγία. «Τι εστί βερύκοκο» θα διαπιστώσουν οι μαθητές όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα βασίζεται στα πορίσματα του «διαλόγου». Σύμφωνα με αυτά δρομολογείται ένα αριστοκρατικό Λύκειο για λίγους κι εκλεκτούς -και παράλληλα ένα εκ νέου ρετουσαρισμένο Επαγγελματικό Λύκειο για τα παιδιά της εργατικής τάξης-, με ένταση στους ταξικούς φραγμούς και ένα «αναβαθμισμένο» Εθνικό Απολυτήριο, που θα αποκτάται με αυξημένης έντασης διαδικασίες και με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου. Σε μεταβατικό στάδιο… στο δρόμο προς το ένα και μοναδικό κριτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια, το Εθνικό Απολυτήριο, θα υπάρχουν ίσως και νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε κάποια μαθήματα ή πρόσθετες αξιολογικές διαδικασίες που θα ορίσουν τα Πανεπιστήμια (πόρισμα Λιάκου).

Δεν είναι τυχαίο που ο Τσίπρας είπε ότι η «αναμόρφωση» των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου θα οδηγήσει «στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα».

♦ Για την αναγνώριση των  5ετών προγραμμάτων σπουδών ως master

Θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών (των Πολυτεχνείων, των Γεωπονικών Σχολών) ως master. Κατατάσσονται στο επίπεδο 7 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με τα ισχύοντα στον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τη ρύθμιση αυτή την κατακρίναμε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ως ιδέα και απαίτηση από το ΕΜΠ, το ΤΕΕ και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι πρόκειται για καραμπινάτο συντεχνιακό αίτημα, που σηματοδοτεί έμμεση αποδοχή της κακόφημης Μπολόνια, που ορίζει ότι το βασικό πτυχίο (bachelor) αποκτάται μετά από τριετείς σπουδές. Οταν οι πενταετείς αδιάσπαστες σπουδές οδηγούν σε master, αυτόματα εξισώνονται όλες οι υπόλοιπες σπουδές των ελληνικών πανεπιστημίων, που είναι τετραετείς, με τον πρώτο τριετή κύκλο της Μπολόνια. Κοντολογίς, υποβαθμίζονται.

♦ Για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη δημιουργία Πανεπιστήμιου Δυτικής Αθήνας

Η συγχώνευση θα γίνει κατόπιν αξιολόγησης των ιδρυμάτων. Η εξαγγελία αυτή (ο Τσίπρας τη χαρακτήρισε «εμβληματική πρωτοβουλία») κρύβει παγίδες, πρέπει δε να λογιστεί σε συνδυασμό με αυτή για τα 5ετή προγράμματα σπουδών που θα θεωρούνται master. Οι συριζαίοι θεωρούν τα ΤΕΙ «ανώτατα» ιδρύματα (το είπε αυτό ο Γαβρόγλου). Νομιμοποιούν έτσι μια διαδικασία-παρωδία, μια διαδικασία fast track κατά την οποία ανωτατοποιήθηκαν τα ΤΕΙ και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα Πανεπιστήμια. Η πράξη αυτή εντασσόταν στη διαδικασία για την προώθηση της κακόφημης διακήρυξης της Μπολόνια και στη χώρα μας (τα τριετή πτυχία να θεωρούνται bachelor). Οι τσιπραίοι συνεχίζουν τώρα στην ίδια κατεύθυνση και βαφτίζουν μάλιστα κάποια Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) σε Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Στο πλαίσιο αυτού δε, του νέου Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής θα ιδρυθούν νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων. Πρόκειται για τα νέα «καθρεφτάκια» που θα προσφερθούν στους απόφοιτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

♦ Για τις μεταπτυχιακές σπουδές

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
Μένει να δούμε πώς θα «παντρευτούν» τα «τέλη φοίτησης», όπως αποκαλούνται τώρα τα δίδακτρα, τα κονδύλια που θα δίνει το κράτος για τη δωρεάν φοίτηση των οικονομικά αδύνατων φοιτητών, αν θα είναι απεριόριστος ο αριθμός τους ή αν θα υπάρχει «ταβάνι», ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να θεωρηθεί κάποιος οικονομικά αδύναμος, κ.λπ.

♦ Για την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών σχολικής στέγης

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκέφτεται να λύσει η κυβέρνηση το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης, ο Τσίπρας είπε τα εξής:

«Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι πολύ αποτελεσματική μέθοδος είναι η μέθοδος της Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, όπου σε πολλές περιπτώσεις είχαμε την πολύ γρήγορη αποκατάσταση και δημιουργία σχολικών μονάδων, εξαιρετικά ποιοτικών». Συνέδεσε δε, αυτή την προοπτική με το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι μια μορφή ιδιωτικοποίησης (το σχετικό νομικό πλαίσιο εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ), αφού  οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν, προφανώς και θα απαιτήσουν αντισταθμιστικά οφέλη, π.χ. ενοίκιο, ανάπτυξη εντός των σχολικών κτιρίων και άλλων επικερδών δραστηριοτήτων, κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι το «έξυπνο σχολείο» του Στυλιανίδη υπήρξε η αφορμή για να εφαρμοστούν και στην εκπαίδευση -στην ανέγερση των διδακτηρίων- οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι «ανάδοχοι» των βιοκλιματικών σχολείων έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τη χρήση των κτιρίων για διάστημα μέχρι και 30 ετών και το ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΟΣΚ, καταβάλλει σε αυτούς ενοίκιο (αποπληρωμή σε ετήσια βάση).

Οι επιχειρηματίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την ανέγερση των ίδιων των σχολικών κτιρίων (με την πολιτική των υπερτιμολογήσεων) και στη συνέχεια και από την εκμετάλλευσή τους, εγκαθιστώντας μέσα σε αυτά διάφορες λειτουργίες και δραστηριότητες από ίντερνετ καφέ μέχρι και πάρκινγκ. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε αυτό το πρόγραμμα έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε πλέον όλες τις μάσκες. Εμφορείται από την πεποίθηση της «υγιούς επιχειρηματικότητας». Στο πρόγραμμά του υπάρχει η υπόσχεση για συνέχιση του καθεστώτος των ΣΔΙΤ, που μετονομάζονται σε «προγραμματικές συνεργασίες ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, εγχώριες ή και αλλοδαπές, με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, την επέκτασή τους σε νέες δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

Κατάληψη στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Επόμενο άρθρο

Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

Υπό αίρεση ο νόμος Φίλη για τα ιδιωτικά σχολεία

Σχετικά Αρθρα

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

Παιδεία 8 Ιούν 2026, 08:39

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

Παιδεία 7 Ιούν 2026, 07:05

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

Παιδεία 3 Ιούν 2026, 08:09

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

Εργατικά 2 Ιούν 2026, 21:39

Αναβλήθηκε η δίκη των 14 συλληφθέντων/φθεισών στην Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ

Καταστολή 2 Ιούν 2026, 09:52

Κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες φοιτητές/τριες της Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ

Καταστολή 29 Μάι 2026, 20:55
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Aναμενόμενα και μη

8 Ιούν 2026, 19:53
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΟ | Το Ιράν ανακοινώνει παύση των επιχειρήσεων κατά του Ισραήλ

Προειδοποιεί για ισχυρότερη απάντηση αν συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο

8 Ιούν 2026, 14:57
Διεθνή

Τραμπ: «Εγώ παίρνω όλες τις αποφάσεις. Αυτός [ο Νετανιάχου] δεν είναι εκείνος που αποφασίζει»

8 Ιούν 2026, 14:32
Αθλητισμός

«Αλλάξαν τα κόζα, άλλαξε και το αποτέλεσμα»: Πάμε για πέντε τελικούς κι όποιος αντέξει…

8 Ιούν 2026, 09:11
Παιδεία

Πολλαπλό βιβλίο: Παράνοια, αντιεκπαιδευτική σκοπιμότητα, άνομα συμφέροντα ή όλα μαζί;

Να διαλέξουν οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού ανάμεσα σε 257 τίτλους βιβλίων μέχρι τις 18 Ιουνίου;

8 Ιούν 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2026, 00:01
Υγεία

Εγκληματική εγκατάλειψη των δημόσιων ψυχιατρικών δομών

7 Ιούν 2026, 11:15
Διεθνή

Ξινό τους βγήκε το σόου στο Κάστρο Μποφόρ

7 Ιούν 2026, 09:34
Διεθνή

«Ενας τόπος όπου οι άνθρωποι συνεχίζουν να φυτεύουν λουλούδια μέσα στα ερείπια, ενώ κάτω από τα πόδια τους οι τάφοι είναι ακόμα νωποί»

7 Ιούν 2026, 08:40
Παιδεία

Ζαχαράκη και Μητσοτάκης «χορηγοί» του ιδιωτικού πανεπιστημιοποιημένου κολλέγιου Ανατόλια

7 Ιούν 2026, 07:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2026, 00:01
Πολιτισμός

H Παλαιστίνη «εισέβαλε» ορμητικά και στη Biennale

6 Ιούν 2026, 11:18
Διεθνή

Τι έρχεται μετά την καταστροφή της Γάζας; Μια απάντηση στον Γκιντεόν Λεβί

6 Ιούν 2026, 10:22
Πολιτική

Υποκλοπές-παρακολουθήσεις: Ενα ζόμπι που κυνηγάει τον Μητσοτάκη

6 Ιούν 2026, 08:50
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

6 Ιούν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Πρόδωσε την τάξη του για χάρη του λαού

5 Ιούν 2026, 20:26
Διεθνή

Αραγτσί και Αλ-Χάγια επιβεβαίωσαν την ενότητα των μετώπων

5 Ιούν 2026, 19:30
Οικονομία

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

5 Ιούν 2026, 18:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

1963: Παραιτείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από την πρωθυπουργία μετά τη ρήξη του με το παλάτι.

1967: Συλλαμβάνονται εννιά κάτοικοι των χωριών Σέλλια και Σουρή Χανίων “ενώ επραγματοποίουν παράνομον κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν”.

1969: Συλλαμβάνεται ο δραπέτης Αλέξανδρος Παναγούλης μετά από κατάδοση των Π. Περδικάρη και Δ. Πατίτσα σε διαμέρισμα (Πάτμου 51) στα Πατήσια).

1972: Παραπέμπονται στο στρατοδικείο επτά μέλη της οργάνωσης “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1997: Τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    17Ν
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Εφετείο 17Ν
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    ΕΛΑ
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Όροι χρήσης
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Ποιοι είμαστε
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επικοινωνία
  • Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Παιδείας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo