Στη διαδικτυακή «Παρουσίαση του Αγγλόγλωσσου Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Ιατρικής ΑΠΘ», την Πέμπτη 15 Απριλίου, συμμετείχε όλος ο καλός ο κόσμος. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και οι καθηγητάδες της Ιατρικής Σχολής με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΑΠΘ, που έδωσε το ελεύθερο στα ΜΑΤ να μπουκάρουν στο Πανεπιστήμιο και να μακελέψουν τους φοιτητές, Νικόλαο Παπαϊωάννου.
Τι πανηγύριζαν όλοι αυτοί; Τη λειτουργία -παράλληλα με το δημόσιο πανεπιστήμιο- ενός ξενόγλωσσου προπτυχιακού τμήματος στο οποίο θα μπορούν να φοιτήσουν αυτοί που διαθέτουν 72.000 ευρώ για τα έξι χρόνια φοίτησης (12.000 ευρώ για κάθε έτος)!
Πανηγύριζαν δηλαδή την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία στη χώρα μας ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και επειδή για πρώτη φορά, στο πλαίσιο ενός δημόσιου πανεπιστήμιου, θεσμοθετείται παράλληλη λειτουργία ενός μίνι ιδιωτικού πανεπιστήμιου, που αποτελεί διαρκή επιθυμία όλου του νεοφιλελεύθερου εσμού, το γεγονός γιορτάστηκε με τυμπανοκρουσίες.
Βέβαια, σε πρώτη φάση, θα φοιτήσουν στο τμήμα αυτό «αλλοδαποί πολίτες, οι οποίοι είναι απόφοιτοι λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων με φυσική έδρα στην αλλοδαπή», που διαθέτουν τα σχετικά φράγκα, ενώ στην «άλλη» Ιατρική, τη δημόσια, θα ιδρώνει να μπει η αφρόκρεμα των άριστων μαθητών, τους οποίους φτύνει κατάμουτρα η κατά τ’ άλλα κυβέρνηση των α(χ)ρίστων!
Λέμε πως αυτό θα συμβεί σε πρώτη φάση, γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός και γόνοι εύπορων Ελλήνων, αφού φοιτήσουν για τρία π.χ. χρόνια σε ένα λύκειο του εξωτερικού και αποκτήσουν και ξένη υπηκοότητα, στη συνέχεια να φοιτήσουν σε ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα, καθώς το συνολικό κόστος για την οικογένεια θα είναι λιγότερο από την ολοκληρωτική φοίτηση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και έλληνες πολίτες, επικαλούμενοι την ισονομία έναντι του Συντάγματος.
Τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά σε λίγο θα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις «επίλεκτες» πανεπιστημιακές σχολές, που διαθέτουν και το σχετικό πανεπιστημιακό κατεστημένο που θα διαθέτει τα ανάλογα «προσόντα», με το αζημίωτο πρόσθετων παχυλών αμοιβών, έχοντας πετάξει στα σκουπίδια κάθε ηθικό φραγμό, αποτελώντας «εμπροσθοφυλακή» για την κατεδάφιση της συνταγματικής επιταγής.
Μαζί με τα κολλέγια, που έχουν συνάψει συμφωνίες δικαιόχρησης με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για την κατεδάφιση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αφού στην πράξη θα λειτουργούν ήδη ως οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Πανευτυχής η Κεραμέως και με «ιδιαίτερη συγκίνηση», όπως σημειώνει το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, αναφέρει τα εξής: «Το πρώτο βήμα, ήταν η απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών… Παράλληλο βήμα, το διάπλατο άνοιγμα των θυρών μας ώστε τα εξαιρετικά μας Πανεπιστήμια να μπορέσουν να συνεργαστούν με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ηδη, 7 από τα Πανεπιστήμιά μας έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μέλη της Ivy League όπως το Harvard, το Princeton και το Columbia. Αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήσαμε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Ηδη ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει εκδηλώσει το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας μας καθώς και 61 πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των οποίων και δέκα μέλη του Russell Group, όπως το Imperial College London και το Durham University. Προχωράμε, επίσης, σε συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια».
Γιούλα Γκεσούλη