Το υπουργείο Παιδείας προωθεί με όλα τα μέσα την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Παιδείας και την ενίσχυση των ιδιωτών εμπόρων της γνώσης. Τούτη τη φορά η επίθεση πραγματοποιείται μέσω του Κουπονιού Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και έχει πεδίο εφαρμογής τα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Στόχος είναι βέβαια αυτή η φάμπρικα να επεκταθεί σιγά-σιγά σε όλη την εκπαίδευση, αρχής γενομένης από την τριτοβάθμια, όπως από παλιά διεκήρυσσε ο ΓΑΠ και η Αννα Διαμαντοπούλου.
Το κόλπο έχει ως εξής: το κράτος δεν χρηματοδοτεί απευθείας το δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα με όλο το ποσό που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία του, ως έχει υποχρέωση, αλλά επιχορηγεί τους σπουδαστές με ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο κάθε σπουδαστής καταθέτει στο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα που επιλέγει για τις σπουδές του. Τουτέστιν, τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα τρώνε γκολ από τα αποδυτήρια, αφού δε μπορούν σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, τα οποία τσεπώνουν και το κρατικό παραδάκι και επιπλέον έχουν και άλλους πόρους για να λειτουργήσουν, που τους αρπάζουν από την τσέπη των σπουδαστών τους, μιας και τα δίδακτρα είναι περισσότερα από το ποσό που καθορίζει το κράτος ότι αντιστοιχεί σε κάθε σπουδαστή.
Την εφαρμογή του Κουπονιού Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά. Συγκεκριμένα, το κράτος μέσω του ΕΣΠΑ (σ.σ. οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές χρηματοδοτούν πρόθυμα ό,τι έχει να κάνει με το ξεπάτωμα της δημόσιας δωρεάν Παιδείας), θα χρηματοδοτήσει τις σπουδές ενός έτους 56.000 σπουδαστών δημόσιων είτε ιδιωτικών ΙΕΚ με το ποσό των 734 ευρώ, που θα καταβάλλεται σε δυο δόσεις. Με το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί στα δίδακτρα ενός έτους των δημόσιων ΙΕΚ, οι μεν σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ θα «καλύπτουν» τις σπουδές τους, οι δε των ιδιωτικών ένα τμήμα των σπουδών τους. Οι δικαιούχοι θα επιλέγονται με εισοδηματικά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και με βάση την ειδικότητα που έχουν επιλέξει (τάχαμου «αναπτυξιακού χαρακτήρα», σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας).
Για τις περαιτέρω ανάγκες λειτουργίας δε γίνεται η παραμικρή αναφορά. Είναι σίγουρο, όμως, ότι η στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης θα κλείσει ακριβώς σ’ αυτή τη σταγόνα. Από κει και πέρα τα δημόσια ιδρύματα θα αφεθούν στην τύχη τους, αφού ο πυρήνας αυτής της ταχτικής είναι η περικοπή των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία, η ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας της και βεβαίως η ενίσχυση παντί τρόπω των επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται και στο χώρο της εκπαίδευσης. Η ιδέα του «κουπονιού» είναι αμερικανόφερτη (τυχαίο; δε νομίζω!), εκεί δε που εφαρμόστηκε προκάλεσε πανωλεθρία στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Γιούλα Γκεσούλη