Με αναστολή της λειτουργίας του προειδοποιεί το ΤΕΙ Αθήνας το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του ΤΕΙ, στο Ιδρυμα κατανεμήθηκαν μόνο 220 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (σ.σ. στη φάμπρικα αυτή, έχουν εξαναγκάσει όλες οι κυβερνήσεις τα Ιδρύματα να προσχωρήσουν, εφαρμόζοντας σκληρές πολιτικές λιτότητας και περικοπές. Σ’ αυτούς δε τους παρίες του πανεπιστημιακού εκπαιδευτικού προσωπικού στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος του διδακτικού έργου των Ιδρυμάτων, κυρίως των περιφερειακών), όταν το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, δόθηκαν 498 θέσεις, που και πάλι δεν επαρκούσαν για να καλυφθούν οι ανάγκες. Σημειωτέον ότι στο ΤΕΙ λειτουργούν πλήρως 37 Τμήματα με 28.000 σπουδαστές και την τελευταία πενταετία έχουν συνταξιοδοτηθεί 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Από την άλλη, ο τακτικός προϋπολογισμός του ΤΕΙ μειώθηκε κατά 60% περίπου. Τα παραπάνω καθιστούν ανέφικτη τη λειτουργία του Ιδρύματος, γι’ αυτό και η διοίκηση του ΤΕΙ προειδοποιεί για αναστολή της λειτουργίας του.
Την ίδια ασφυξία έχει υποστεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου Αιγαίου δεν έχουν χορηγηθεί όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80 και δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας διοικητικού και τεχνικού προσωπικού. Ο Σύλλογος σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε, αποφάσισε να κάνει παράσταση στο υπουργείο Παιδείας (την Παρασκευή 7 Οκτώβρη) και να καλέσει να πάρουν μέρος σ’ αυτήν οι πρυτανικές αρχές, οι Σύλλογοι Διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ, Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστήμιου. Αποφάσισε επίσης, να καλέσει τη Σύγκλητο να προβεί στην αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, εφόσον δε δοθούν οι απαραίτητες πιστώσεις -εξέλιξη που θεμελιώνει αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος- και εφόσον χαθεί έστω και μια θέση εργασίας. Τέλος, στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ ενάντια στο νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενάντια στις περικοπές πιστώσεων και προσωπικού, αποφασίστηκε 5νθήμερη απεργία στις 10-14 Οκτωβρίου και 5νθήμερη αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα, συγκεκριμένη εβδομάδα σε συντονισμό με άλλους Συλλόγους ΔΕΠ.
Ασφαλώς και η δραματική αυτή κατάσταση δεν αποτελεί αποκλειστικό «προνόμιο» των παραπάνω Ιδρυμάτων. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται πολλά περιφερειακά κυρίως Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που βασίζουν τη λειτουργία τους σε «αναλώσιμο» εκπαιδευτικό προσωπικό. Κι από την άλλη μεριά έχεις το απύθμενο θράσος της Διαμαντοπούλου, η οποία ξιφουλκεί εναντίον των φοιτητικών καταλήψεων, επικαλούμενη το «χαμένο» εξάμηνο και τις «χαμένες» διδακτικές εβδομάδες!