Στο χορό των αντιδράσεων για το προσχέδιο της Διαμαντοπούλου μπήκε και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. H Σύγκλητος ομόφωνα απορρίπτει το προσχέδιο νόμου επειδή:
• Αναιρεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αφού με τη μείωση του χρόνου φοίτησης σε τριετή προγράμματα υποχρεώνει τους φοιτητές να συμπληρώνουν τις σπουδές τους με προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών ή προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, για τα οποία προβλέπονται δίδακτρα, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια.
• Εισάγει τριετείς κύκλους σπουδών, καθιστώντας ασαφή τα όρια μεταξύ της πανεπιστημιακής παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, με αποτέλεσμα τη δραστική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων.
• Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διοίκησης, παραδίδοντας πλήρως τη διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου, καταργώντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων.
• Δεν προβλέπει σχέδιο για τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, ενώ εκχωρεί σημαντικές αρμοδιότητες της διαχείρισης της πανεπιστημιακής περιουσίας και της έρευνας σε ΝΠΙΔ εκφυλίζοντας τα Πανεπιστήμια σε Τριτοβάθμια Λύκεια.
• Περιορίζει ασφυκτικά το πανεπιστημιακό άσυλο και ουσιαστικά το καταργεί.
• Σταματά ουσιαστικά την κρατική χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, δωρεάν συγγράμματα, στέγαση κ.λπ.).
• Τα παραπάνω οδηγούν στη μετατροπή του δημόσιου Πανεπιστημίου σε εταιρία.
Απορριπτική στάση κρατά και το ΤΕΕ, το οποίο συνεδρίασε από κοινού με τις πρυτανικές αρχές των Πολυτεχνείων και τους κοσμήτορες των Πολυτεχνικών Σχολών. Στο σχετικό Δελτίο Τύπου επισημαίνεται ότι «επιχειρείται μια πρωτοφανής επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο». Τονίζονται επίσης ότι «Σήμερα στη Χώρα μας έχουμε 107.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς υψηλού επιπέδου σπουδών και κατάρτισης. Το γεγονός ότι με το προσχέδιο νόμου δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν 3ετή προγράμματα σπουδών και κατάργηση της δομής των υπαρχόντων Τμημάτων (δηλαδή, των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών κλπ.) θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών και την υποβάθμιση της ποιότητας άσκησης του επαγγέλματος με άμεσο κίνδυνο για το δημόσιο συμφέρον… Εξάλλου, η κατάργηση των θεμελιωδών αρχών της αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών ακαδημαϊκών διαδικασιών, θα έχει επικίνδυνες προεκτάσεις στο πεδίο του επαγγέλματος και της απασχόλησης.
Τα προγράμματα σπουδών και επομένως οι ειδικότητες των Μηχανικών κινδυνεύουν πλέον να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα, με μικρό επαγγελματικό εύρος και σε αναντίστοιχα επιστημονικά πεδία.
Η τάση στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο είναι η κατάργηση του “μοντέλου” της Μπολόνια. Αλλωστε, όπου αυτό εφαρμόστηκε διαπιστώθηκε ότι το 3+2 δεν ισοδυναμεί με τον ενιαίο 5ετή κύκλο σπουδών των Μηχανικών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, Πανεπιστήμια της Αμερικής κ.α.».