Η ανεργία των νέων πτυχιούχων είναι στα ύψη, πολλοί εκ των οποίων παίρνουν των οματιών τους και αναζητούν την επιβίωση στο εξωτερικό, τα Πανεπιστήμια λιμοκτονούν, ενώ ωθούνται (και απ΄ό,τι φαίνεται οι διοικήσεις τους το έχουν αποδεχθεί) μέσω της σχετικής νομοθεσίας (αρχής γενομένης από το νόμο Διαμαντοπούλου) να λειτουργούν ως επιχειρήσεις ΑΕ, στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σκαρώνονται δομές (διετείς, σεμινάρια, κ.λπ.) «επιμόρφωσης» και πιστοποίησης με δίδακτρα, η διά βίου μάθηση αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απάτη, μέσω της οποίας καλύπτεται η ανεργία και καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες στους καταφεύγοντες στις διάφορες δομές της ότι μπορεί μέσω της αλλαγής προσανατολισμού στο επάγγελμα να βρουν έστω μια «τρύπα» να μπουν για να εργαστούν και στην αγορά εργασίας πλειοψηφούν οι ελαστικές σχέσεις με τους άθλιους μισθούς.
Μέσα σ’ αυτό το μαύρο περιβάλλον, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπεκουλάροντας με την αγωνία των φοιτητών του για επαγγελματική αποκατάσταση μετά το πτυχίο, οργάνωσε τον πρώτο διαγωνισμό «Επιχειρηματικής Ιδέας», καλώντας να πάρουν μέρος σε αυτόν, ομάδες των 2-5 ατόμων από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το Γραφείο Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Μεταφοράς Τεχνολογίας (InnovInAgri) του ΕΛΚΕ ΓΠΑ.
Τι τάζει το Πανεπιστήμιο στις ομάδες που παίρνουν μέρος και θα κατορθώσουν να περάσουν στη δεύτερη και τρίτη φάση του διαγωνισμού; «Βεβαίωση παρακολούθησης», ενώ οι ομάδες που θα διακριθούν, (στην 3η φάση κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των επιχειρηματικών σχεδίων σε «ανοιχτή» εκδήλωση σε Επιτροπή Αξιολόγησης με σκοπό την ανάδειξη των νικητριών ομάδων) «θα λάβουν χρηματικά έπαθλα και θα υποστηριχθούν από το InnovInAgri για τη συμμετοχή τους σε νέους διαγωνισμούς ή τη φιλοξενία τους σε θερμοκοιτίδες».
Τα εν λόγω «βραβεία» είναι, βέβαια της συμφοράς. Σημασία έχουν, όμως, δυο πράγματα: Πρώτο ότι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, που υποτίθεται ότι καλλιεργεί τον νέο άνθρωπο και τον προετοιμάζει όχι μόνο ως επιστήμονα αλλά και ως προσωπικότητα να ενταχθεί στην κοινωνία και να προσφέρει σ’ αυτήν, πρωτοστατεί στην εξαπάτηση των φοιτητών του. Δεύτερο, ότι και μέσω τέτοιων «διαγωνισμών» επιδιώκεται η διάδοση ψευδαισθήσεων στη νέα γενιά. Γενικώς, και ειδικώς εν μέσω κρίσης, που η εργαζόμενη κοινωνία κινεζοποιείται, συστηματικά καλλιεργούνται οι «αξίες» του «επιχειρείν», η ιδέα ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε επιχειρηματίες, αρκεί να έχουμε «έξυπνες ιδέες» και πετυχημένα business plan.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μας πληροφορεί ότι ήδη τελείωσε «με επιτυχία» η πρώτη φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία κατατέθηκαν «19 εξαιρετικές επιχειρηματικές ιδέες».
Οι ιδέες αξιολογήθηκαν από πενταμελή Επιτροπή, που αποτελείτο από μέλη ΔΕΠ του ΓΠΑ «και μέλη του Κέντρου Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος (ΚΕΜΕΛ)».
Μάθαμε, λοιπόν, ότι μέσα στον καπιταλισμό, υπάρχει και Κέντρο «Εθελοντών Μάνατζερ», που αποτελείται από «ενεργά και πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων» με ευγενείς φιλοδοξίες!
Ποιές είναι αυτές; Από τη σχετική ιστοσελίδα μαθαίνουμε ότι το ΚΕΜΕΛ «συγκροτείται από ενεργά και πρώην ανώτατα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, που μοιράζονται κοινά βιώματα και εμπειρίες από την πολύχρονη σταδιοδρομία τους σε Ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και που έχουν την ίδια ισχυρή διάθεση εθελοντικής προσφοράς έργου στην κοινωνία. Τα μέλη του ΚΕΜΕΛ παρέχουν την επιχειρησιακή πείρα και τεχνογνωσία τους εθελοντικά και δωρεάν σε κοινωνικούς φορείς, μικρές επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες, που έχουν περιορισμένα μέσα και δυνατότητες, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους».
Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕΜΕΛ έχει ήδη αναπτύξει «συνεργασίες» με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με το αμερικάνικο κολλέγιο (ALBA), με ΜΚΟ, όπως η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΗ, η PRAKSIS, με την IMPACT HUB ATHENS, οργάνωση που έχει, λέει, στόχο την «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», κ.λπ. (Την τελευταία επισκέφθηκε ο Τσίπρας, στο πλαίσιο της δημαγωγικής προπαγάνδας για την «υγιή επιχειρηματικότητα» στον καπιταλισμό. Εκανε, μάλιστα και σχετική ανάρτηση στο twitter «Στο impact hub για την επιχειρηματικότητα που στοχεύει στην κοινωνική ανταποδοτικότητα & την συνεργασία και όχι αποκλειστικά στο κέρδος»).
Τα στελέχη των επιχειρήσεων θα παίξουν το ρόλο του «μέντορα» και στην «ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου» από τους φοιτητές, που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, μας ενημερώνει η ανακοίνωση του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου.
Τελευταία Νέα :
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;
- Σαν σήμερα 26 Δεκέμβρη
- Σαν σήμερα 25 Δεκέμβρη
- Πρωτοχρονιά στις επάλξεις της Γάζας ετοιμάζονται να κάνουν οι παλαιστίνιοι μαχητές
- Τα ξένα funds «αρμέγουν» τα σχολεία για το κέρδος