Με επιτροπή «8 σοφών» επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεθεμελιώσει κάθε εναπομείναν στοιχείο ακαδημαϊκής λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο.
Στο στόχαστρο της επιτροπής μπήκε και το άσυλο.
Ετσι εξηγείται και η επιμονή της κυβέρνησης να μεταφέρει ένα κυβερνητικό κτίριο στην αυλή του Πάντειου Πανεπιστήμιου. Με μπάτσους να το φυλάνε, κάμερες να το εποπτεύουν και ασφαλίτες να περιτριγυρίζουν στους χώρους γύρω και μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Μια πρώτη γεύση πήραμε πριν λίγες μέρες, όταν Ματάδες παρατάχθηκαν μπροστά στο Πανεπιστήμιο για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Τύπου στο νεόδμητο κτίριο δίπλα από το Πάντειο.
Η κυβέρνηση δήλωσε δια του Ρουσόπουλου, ότι ουδείς επιβουλεύεται το άσυλο. Τώρα μάλιστα! Την πιστέψαμε. Επειτα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα προκλητικής αστυνομικής παρουσίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στις πορείες, αλλά και σε συσκέψεις συνδικαλιστών και τις εκατοντάδες κάμερες να παρακολουθούν κάθε κοινωνική δραστηριότητα, αλλά και τα φασιστικά νομοθετήματα που συρρικνώνουν και εξαφανίζουν κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Η προκλητική όμως αυτή ενέργεια της κυβέρνησης έχει και άλλη διάσταση. Πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα -και στην περίπτωσή μας το Πάντειο- ασφυκτιούν στις υπάρχουσες υποδομές τους, που είναι αναντίστοιχες με τις αυξημένες υποχρεώσεις τους λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών.
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο επανειλημμένως είχε απευθύνει αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να δοθεί σ’ αυτό το οικόπεδο που βρισκόταν δίπλα του. Μάταια. Το οικόπεδο αγοράστηκε απ’ την κυβέρνηση Σημίτη όχι για να παραχωρηθεί στο Πάντειο, αλλά για να ανεγερθεί σ’ αυτό κτίριο όπου θα στεγαζόταν το υπουργείο Τύπου. Την ίδια στάση τήρησε και η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταφέροντας εκεί τη Γενική Γραμματεία Τύπου.
Ετσι είναι. Λεφτά για την Παιδεία δεν υπάρχουν, ενώ όταν πρόκειται για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών του «στενού» κράτους πάντα περισσεύουν.
Μετά και από αυτό, η προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Το επιβεβαιώνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με αυτό η Παιδεία διεκδικεί μόνο 3,57% του ΑΕΠ. Οπως ακριβώς και πέρυσι.