Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;
  • Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή
  • Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
  • Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά
  • Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη
  • Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Αμεση και δυναμική απάντηση σε όσους λυμαίνονται τις ζωές μας!
Παιδεία

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Αμεση και δυναμική απάντηση σε όσους λυμαίνονται τις ζωές μας!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Μαρ 2010, 00:00

Η ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω είναι από το amfidromo.blogspot.com, το ιστολόγιο ενός φοιτητικού σχήματος της Πληροφορικής του ΕΚΠΑ. Την αναδημοσιεύουμε γιατί αποτελεί ένα καλό δείγμα των αναζητήσεων σ’ ένα κομμάτι του φοιτητικού κινήματος, που δεν αρκείται στις ευκολίες ενός αριστερού βερμπαλισμού, δεν επιδιώκει την αυτοεπιβεβαίωση και την αναπαραγωγή, αλλά ψάχνεται και ψάχνει, προσπαθεί να βαθύνει τη σκέψη του και να δει τα πράγματα συνολικά και όχι υπό το στενό φοιτητικό πρίσμα.
Μπορεί να βρει κανείς και λάθη σε στοιχεία που παρατίθενται. Ο πυρήνας της ανάλυσης, όμως, είναι σωστός και αυτό είναι που μετράει. Τα υπόλοιπα έρχονται με το χρόνο που συσσωρεύει πείρα, όταν υπάρχει διάθεση αναζήτησης.

Δια χειρός κυβέρνησης και κατ’ απαίτηση ΕΕ έρχεται η νέα αντιλαϊκή λαίλαπα στην χώρα μας. Μετά από τις “διαρροές” των ΜΜΕ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα δύο πακέτα μέτρων με την ταμπέλα “μέτρα διάσωσης της εθνικής οικονομίας”, τα οποία περικλείουν τόσο μειώσεις μισθών όσο και ραγδαία αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ-καύσιμα-ποτά-τσιγάρα). Ας δούμε λοιπόν πως έχει η κατάσταση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ μόλις πήρε την εξουσία κατηγόρησε την προηγούμενη του Σημίτη για λογιστικές αλχημείες που έκρυβαν το διογκωμένο έλλειμμα (τσίμπησε και μερικές μονάδες) και εμφανίστηκε ενώπιον της Κομισιόν για να διαπραγματευτεί τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας –πάγωμα μισθών, περικοπή επιδομάτων δημοσίων υπαλλήλων– εις βάρος της εργαζόμενης κοινωνίας. Ο Αλογοσκούφης πήρε τότε τα εύσημα της Κομισιόν. Ακολούθως η κυβέρνηση της ΝΔ χάρισε 28 δισ. στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλά κέρδη και, μετά και τις μισθολογικές περικοπές, αναμένεται να εκτοξευτούν στα ύψη.  Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την επαύριο των εθνικών εκλογών έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κατηγόρησε τον Αλογοσκούφη για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, φούσκωσε κατά τι το έλλειμμα και άρχισε τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για νέα μέτρα λιτότητας. Απαντες γνώριζαν τις λογιστικές αλχημείες. Ολες οι κυβερνήσεις του ευρώ, καμιάς εξαιρουμένης, χρησιμοποίησαν τέτοιες μεθόδους για να περιορίσουν τεχνητά το έλλειμμά τους. Σε αυτή τη συγκυρία, όμως, οι χρηματιστηριακοί κολοσσοί που λυμαίνονται τον πλανήτη προέβησαν σε κερδοσκοπική επίθεση σε τίτλους συμβεβλημένους με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (swap). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το επιτόκιο δανεισμού της χώρας και να καθίσταται αδύνατο να καλυφθεί το έλλειμμα στα επόμενα χρόνια  στο ύψος που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας (3%).

Τώρα, το πολιτικό προσωπικό του γερμανικού και γαλλικού χρηματιστικού κεφαλαίου (Μέρκελ, Σαρκοζί) ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να σαρώσει το ασφαλιστικό και να περικόψει σε σημαντικό βαθμό τις κοινωνικές δαπάνες, για να εγγυηθούν τον δανεισμό του ελληνικού κράτους. Απαιτούν οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα να μετατραπούν σε σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα προς όφελος του κεφαλαίου. Μετρούν τις αντιστάσεις στα νέα μέτρα, υπολογίζουν το χρόνο και το βαθμό της αντίδρασης. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αποτελούν σήμερα τα πειραματόζωα για την γενικευμένη επίθεση που θα δεχτούν και οι εργαζόμενοι της υπόλοιπης Ευρώπης αύριο. Ως μελλοντικοί ή ήδη εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε ότι φέρνουν ή επιφυλάσσουν οι καπιταλιστές  για το μέλλον το δικό μας και των γονιών μας, το οποίο κρίνεται εξαιρετικά δυσοίωνο…

Σημαντικό ρόλο όπως πάντα διαδραματίζουν τα αστικά ΜΜΕ που πάντα σκοπό έχουν να αποβλακώσουν τον κόσμο ώστε να θεωρήσει τον εαυτό του συνυπεύθυνο και να μην αντιδράσει. Το τρομοκρατικό σφυροκόπημα από τα παπαγαλάκια των τηλεοράσεων καθημερινό και ανελέητο: «Επίκειται εθνική χρεοκοπία, θα έχουμε στάση πληρωμών». Η εργαζόμενη κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να συναινέσει, να υποταχθεί σε μια εκ βάθρων ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. «Ο κλοιός των διεθνών “κερδοσκόπων” στενεύει γύρω από τη χώρα, η Ε.Ε. απαιτεί νέα μέτρα για το έλλειμμα, “Εθνική ενότητα τώρα!!” για να σωθεί η πατρίδα», κραυγάζουν σε όλους τους τόνους οι κήρυκες της άρχουσας τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση μαγειρεύουν στημένα γκάλοπ που εμφανίζουν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού να αποδέχεται τα νέα μέτρα εις βάρος της!

Σε αυτό το σημείο πήρε θέση στην σκηνή ο ίδιος ο πρωθυπουργός που σε παρόμοιο κλίμα “συναισθηματικής” φόρτισης ανακοίνωσε τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας κατά σειρά για καύσιμα από το 4,5% στο 5%, για ποτά-τσιγάρα από το 9% στο 10%, και για τον γενικό ΦΠΑ από το 19% στο 21%. Επίσης, σύμφωνα με τα νέα μέτρα περικόπτονται κατά 30% ο 13ος και 14ος μισθός και το επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Περικόπτονται επίσης κατά 12% τα επιδόματά τους με εξαίρεση τα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών. Κατά 7% μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις εταιρείες που το δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Μέτρα αντίστοιχης υφής ανακοινώθηκαν και για τα συνταξιοδοτικά όρια. Συνέχεια έπεται με την ασφάλιση, που πλέον από κοινωνική κατάκτηση θα αποτελεί προσωπική υπόθεση (βλέπε ΗΠΑ).

Είναι φανερό πως έρχονται και άλλα πακέτα μέτρων, όσο και αν μας παραμυθιάζουν για το αντίθετο, όπως επίσης και ότι ο δρόμος για την γενίκευση αυτών των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, λέγοντας πως τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα την θεωρεί αναπόφευκτη και πως επίσης, ότι εκεί στοχεύει η Κομισιόν. Και όλα αυτά για την υποτιθέμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Για τα μέτρα δήλωσε χαρακτηριστικά “έχουν φιλοκοινωνική διάσταση διότι χάρη σ’ αυτά, τα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα ξαναγίνουν υγιή και βιώσιμα αφού θα ευνοήσουν σε βάθος χρόνου την ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας”. Τι μας δηλώνει λοιπόν εδώ αυτός o κύριος; Σκύψε το κεφάλι Ελληνα νέε, εργαζόμενε, ρίξε το επίπεδο ζωής σου ώστε τα αφεντικά σου να έχουν επιπλέον οφέλη και να περάσουν λάδι την οικονομική κρίση, που το καπιταλιστικό σύστημα, του οποίου είναι οι στυλοβάτες και το περηφανεύονται δημιούργησε!

Οι σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μοιάζουν καλύτερες από ποτέ, με αποτέλεσμα να βλέπουμε προσωπικότητες όπως ο Κ. Μητσοτάκης να συγχαίρει τον Γ. Παπανδρέου για την γενναιότητα που υπέδειξε σε αυτή την δύσκολη κατάσταση για την πατρίδα και εν συνεχεία να ζητάει με θέρμη την συνέχεια της αντιλαϊκής επίθεσης! Οι υποτιθέμενες “διαφωνίες” της ΝΔ είναι στα ψιλά γράμματα και μόνο σκοπό έχουν να παραπλανήσουν τον κόσμο. Από τα πλαίσια της «εθνικής ενότητας» και ομοψυχίας δεν είναι δυνατόν να έλειπε ο παμμέγιστος λαϊκιστής Γ. Καρατζαφέρης. Ως γνωστόν για το κόμμα της ακροδεξιάς όταν τίθεται έστω και ψευδεπίγραφα θέμα «εθνικής» σημασίας τότε οι λαϊκισμοί περισσεύουν.

Ηδη όμως στην χώρα έχει ξεσπάσει σωρεία κινητοποιήσεων κατά των νέων μέτρων. Η οργή είναι μεγάλη και οι λαϊκές μάζες προς το παρόν δεν πείθονται από τους μηχανισμούς εξαπάτησης. Εργαζόμενοι και φοιτητές κατεβαίνουν στους δρόμους έχοντας κηρύξει απεργίες και καταλήψεις. Από την περασμένη Πέμπτη έγιναν μαζικές πορείες με χιλιάδες ανθρώπους, που δεν θα δεχτούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα, με αίμα Αγωνιστών! Απεργιακές κινητοποιήσεις καλέστηκαν και την Παρασκευή και την Δευτέρα. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε βεβιασμένα και ο “διάλογος” για την ψήφιση των επικείμενων μέτρων. Την ίδια στιγμή οι οργισμένοι εργαζόμενοι αποδοκίμασαν και γιαούρτωσαν τον εργατοπατέρα Γ. Παναγόπουλο που επιτελούσε τον γνωστό του φιλοεργοδοτικό ρόλο. Λίγο αργότερα οι ομάδες των ΜΑΤ εφόρμησαν άνανδρα και δεν δίστασαν να χτυπήσουν βάναυσα ακόμα και ηλικιωμένους όπως τον αγωνιστή Μ. Γλέζο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Είναι επιβεβλημένο οι φοιτητές να συμπορευτούν με τον αγώνα των εργαζομένων σε αυτό το κρίσιμο σημείο του αγώνα για το εργατικό κίνημα. Εμπρακτη συμπαράσταση με καταλήψεις και συμμετοχή στις διαδηλώσεις. Ο φοιτητής είναι ο μελλοντικός εργαζόμενος και αυτός που θα υποστεί περισσότερο την εργοδοτική τρομοκρατία. Οι εξελίξεις τον αγγίζουν άμεσα. Γνωρίζουμε τι σημαίνει ΕΕ και καπιταλιστές και από το κοντινό μας περιβάλλον, το πανεπιστημιακό. Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την εκπαίδευση βρίσκεται και αυτό στο ΣτΕ και περιμένει έγκριση για να αρχίσει τη λειτουργία του σε βάρος της παιδείας, δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας (αναλυτικό κείμενο στο amfidromo.blogspot.com). Παράλληλα το άσυλο, το σπίτι των κοινωνικών αγώνων, καταστρατηγείται διαρκώς από δυνάμεις της αστυνομίας με πιο πρόσφατο το περιστατικό που ο πρύτανης Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Σπαθής, τα ξημερώματα Κυριακής 21/2 κάλεσαν ορδές ομάδας Δ να εισβάλλουν στη Πολυτεχνειού-πολη με αφορμή ένα γεγονός που έλαβε χώρα την Πέμπτη 19/2! Η παιδεία είναι και αυτή στο στόμα του λύκου για τα καλά!

Επομένως για ποια συνεργασία μιλάνε; Εκμεταλλευτή και εκμεταλλευομένου;  Δεν υφίσταται καμία εθνική ενότητα με αυτούς που πλουτίζουν εις βάρος μας, παρά μόνο αλληλεγγύη μεταξύ φοιτητών και εργαζομένων!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Εκρηξη ανεργίας
Επόμενο άρθρο

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κατρακυλά ο τουρισμός

Σχετικά Αρθρα

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

Παιδεία 12 Φεβ 2026, 09:57

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

Καταστολή 10 Φεβ 2026, 07:57

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

Παιδεία 9 Φεβ 2026, 18:12

Κείμενο ξέχειλο από φιλο-σιωναζισμό διανεμήθηκε σε κύπριους μαθητές

Διεθνή 6 Φεβ 2026, 08:00

Εθνικό Απολυτήριο: Εννιά μήνες «εθνικός διάλογος» για να καταλήξει σε 3+1 πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Παιδεία 4 Φεβ 2026, 15:25

Επιχείρηση σκούπα με δεκάδες κλήσεις για αξιολόγηση εκπαιδευτικών στη Δυτική Θεσσαλονίκη – Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Συγκέντρωση και στάσεις εργασίας στη ΔΔΕ και ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης Πέμπτη 5/2/2026 1:30 μ.μ.

Εργατικά 4 Φεβ 2026, 00:05
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

Ημέρα ραδιοφώνου.
1906: Λετονοί σοσιαλδημοκράτες μαζί με τον μενσεβίκο και μέλος της ΚΕ Μπούσεβιτς εκτελούν φύλακα σε υποκατάστημα της Κρατικής Τράπεζας (Ελσίνκι), κλειδώνουν υπαλλήλους και πελάτες σ’ ένα δωμάτιο και διαφεύγουν με 162.000 ρούβλια.
1913: Δολοφονείται από αμερικανοκίνητους πραξικοπηματίες στρατηγούς ο μεξικανός πρόεδρος Φρανσίσκο Μαδέρο, αφού προηγουμένως είχε στραφεί ενάντια στους επαναστάτες του Εμιλιάνο Σαπάτα (Ζαπάτα).
1941: Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική κατοχή.
1957: Πανελλήνια διαμαρτυρία για την Κύπρο, νεκρώνουν τα πάντα για μία ώρα (12.00-13.00).
1973: Διαδήλωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, πέντε συλλήψεις.
1976: Πεδίο μάχης τα Σπάτα, τραυματισμοί, καταστροφές και συλλήψεις κατοίκων που αντιδρούν στο νέο αεροδρόμιο.
2006: 15χρονος αφγανός πρόσφυγας σοβαρά κακοποιημένος από λιμενικό και 21χρονος που συμμετέχει στο επεισόδιο πέφτει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (Πάτρα).
2012: Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια συλλαλητήριου ενάντια στο δεύτερο Μνημόνιο, στις φλόγες οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Αστυ» και τα κεντρικά της «Alpha Bank».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    17Ν
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Εφετείο 17Ν
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΕΛΑ
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Ποιοι είμαστε
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Επικοινωνία
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Όροι χρήσης
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Ποιοι είμαστε
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Επικοινωνία
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo