Η αλεπού σίγουρα δεν έχει καμιά δουλειά στο παζάρι, αλλά ο Τσίπρας έχει και παραέχει λόγο να συναντηθεί με τον Στουρνάρα. Τι διάολο, ως αυριανός πρωθυπουργός εμφανίζεται (και μπορεί και να γίνει), δε θα πάει να συναντήσει τον εν Ελλάδι γκαουλάιτερ της ΕΚΤ και προϊστάμενο-προστάτη των τραπεζιτών;
Πρέπει να ‘σαι λέρα για να κυβερνάς γαλέρα, λέει μια παροιμία. Παραφράζοντάς την, θα λέγαμε πως δεν μπορείς να φιλοδοξείς να γίνεις πρωθυπουργός της αστικής Ελλάδας και να μην στέλνεις καθησυχαστικό μήνυμα στους καπιταλιστές, να μη δίνουν σημασία στις προεκλογικές παρόλες προς τον «λαουτζίκο» και να είναι βέβαοι πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τη συμπεριφορά του κράτους απέναντί τους. Ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο, μια «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων» με τον Στουρνάρα, που παλιότερα ο Τσίπρας έλεγε πως θα «τον πετάξει με τις κλοτσιές» από την ΤτΕ, είναι η καλύτερη επιλογή.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Χουλιαράκης, είναι εδώ και καιρό οικονομικός σύμβουλος του Στουρνάρα στην ΤτΕ. Με τις ευλογίες του Τσίπρα, βεβαίως, βεβαίως. Είναι ο σύνδεσμος του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντρική τράπεζα και με το ευρωσύστημα. Τα υπόλοιπα, κάτι κουραδομαγκιές του Πολάκη μεταμεσονύχτιες ώρες από το facebook, είναι τροφή για αφελείς συριζαίους.
Σε προσωπικό επίπεδο, βέβαια, ο Στουρνάρας πήρε την εκδίκησή του. Αυτοί που τον λοιδορούσαν, που τον παρέπεμψαν για τη Novartis (και τη γυναίκα του), τώρα αναγνωρίζουν τον «θεσμικό του ρόλο». Σε θεσμικό επίπεδο, όμως, ο Στουρνάρας έδωσε διαπιστευτήρια στον Τσίπρα, αναγνωρίζοντάς τον ως δυνητικό πρωθυπουργό. Αυτό σίγουρα δεν άρεσε στον Μητσοτάκη, αλλά χέστηκε ο Στουρνάρας για τον «τελειωμένο» Κούλη. Αυτός κοιτάζει στο μέλλον.
Ο Τσίπρας υπήρξε ο αγαπημένος της Μέρκελ και του Σόιμπλε (μετά από εκείνη την 17ωρη… ΣΩΒΕ-σωματική βελτίωση) στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, ο Τσίπρας υπηρέτησε με συνέπεια τη μνημονιακή πολιτική, ο Τσίπρας έχει άριστες σχέσεις με τους ευρωσοσιαλιστές (και με τον Σολτς, δηλαδή), γι’ αυτό και από τη στιγμή που του ζήτησε συνάντηση, ο Στουρνάρας δεν είχε κανένα λόγο να του την αρνηθεί.
Η δήλωση που έκανε ο Τσίπρας μετά τη συνάντηση δεν περιλάμβανε την παραμικρή κριτική (ούτε καν αιχμή) για την πολιτική της ΤτΕ ή για τον Στουρνάρα προσωπικά. Ανέφερε ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ενημερωθούμε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τους συνεργάτες του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις δημοσιονομικές και μακροοικονομικές προβλέψεις, καθώς και να ανταλλάξουμε σκέψεις για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία» και προσέθεσε πως εξέφρασε στον διοικητή της ΤτΕ «την ανησυχία μας για τη μεγάλη αύξηση του ιδιωτικού χρέους τα τελευταία 3,5 χρόνια», που «σε συνδυασμό με την πληθωριστική κρίση αλλά και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων δημιουργεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων».
Ο Τσίπρας, ως θεσμικός παράγοντας του συστήματος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι, «όταν επίκειται ένα τσουνάμι πλειστηριασμών, αντιλαμβάνεστε, ότι η κοινωνική αστάθεια θα μεταφραστεί και σε οικονομική αστάθεια»! Δεν είπε τίποτα ενάντια στα «κοράκια» που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, αλλά μίλησε μόνο ενάντια στο «νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν υποχρεώνει πλέον τους πιστωτές σε ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες».
Είπε ακόμη ο Τσίπρας, ως… συνετός αστός πολιτικός: «Εξέφρασα επίσης την πεποίθησή μου ότι σε αυτές τις συνθήκες η υπερβολική κερδοφορία που παρουσιάζουν οι τράπεζες, παρότι μπορεί αυτό το φαινόμενο να μην έχει μία σταθερή προοπτική, εφόσον την παρουσιάζουν σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία, δημιουργούν μία μη ανεκτή συνθήκη. Οταν το ποσοστό κέρδους επί των ιδίων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες είναι τριπλάσιο από το αντίστοιχο των γερμανικών τραπεζών και κυρίως όταν τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένα ενώ τα επιτόκια χορηγήσεων αυξάνονται με μία διαφορά που πλέον υπερβαίνει το 5% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2%, αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνθήκη που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Οι τράπεζες οφείλουν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κυρίως όμως, οφείλουν να συγκρατήσουν και να χαμηλώσουν άμεσα τα επιτόκια χορηγήσεων στο βαθμό που κρατούν καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων. Και βεβαίως, εξέφρασα την εκτίμηση ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για μερίσματα κερδών στους μετόχους των τραπεζών, όταν έχουμε περάσει από τόσες περιπέτειες και όταν οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στη ζωή χάρη στον αναβαλλόμενο φόρο και στις διαρκείς ανακεφαλαιοποιήσεις από τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων». Αυτά, βέβαια, τα έχει πει (με δικά του λόγια) και ο Σταϊκούρας που -όπως δήλωσε- πλακώθηκε στα μπινελίκια με τους τραπεζίτες.
Οι… σεισάχθειες, με διαγραφές χρεών προς τις τράπεζες και άλλα τέτοια… επαναστατικά ανήκουν στο… μακρινό παρελθόν. Οπως εξήγησε ο Τσίπρας, «μια προοδευτική κυβέρνηση έχει σχέδιο, να προστατεύσει την κοινωνία, την πρώτη κατοικία. Να δώσει μία προοπτική βιώσιμων ρυθμίσεων που θα δώσει και προστασία στην κοινωνία αλλά και μία βιώσιμη προοπτική και για το τραπεζικό σύστημα και για την ίδια την οικονομία. Και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο συνέχισης της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζών με βιώσιμο τρόπο χωρίς αυτήν την προκλητική για την ελληνική κοινωνία κερδοφορία, που δεν μπορεί να στηριχθεί σε καμία πραγματική πρόβλεψη».
Νοικοκυρεμένα πράγματα, in the box που λένε οι Αγγλοσάξωνες, όχι… εξαλλοσύνες. Γι’ αυτό και όταν ρωτήθηκε κατά πόσο υπήρξε σύμπτωση απόψεων με τον Στουρνάρα απάντησε: «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα».
Οπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνόδεψαν η Εφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Γιώργος Χουλιαράκης, πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Μιχάλης Καλογήρου, Διευθυντής γραφείου Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Αλήθεια, γιατί ο Χουλιαράκης αναφέρεται με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού και όχι (και) με την ιδιότητα του νυν οικονομικού συμβούλου στην ΤτΕ; Ντρέπονται;
Ο Στουρνάρας υπαγόρευσε την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς
Αντιγράφουμε από τον Ημεροδρόμο:
Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, ο Αρειος Πάγος εξέδωσε μια απόφαση που λύνει τα χέρια των funds και των εταιριών (εκπροσώπων τους) διαχείρισης δανείων, για να μπορούν να προχωρούν άνετα σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σε διάσκεψη (με πλειοψηφία 56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Πρόκειται για μια απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλαδή με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης σε ανώτατο επίπεδο, που διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα (νόμιμα) «κοράκια» να αρπάξουν τα σπίτια του κόσμου. Αναμφίβολα η «τυφλή» Δικαιοσύνη «πάτησε» σε νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Προκύπτει, όμως, και κάτι άλλο εξαιρετικά αποκαλυπτικό. Τον Νοέμβριο του 2022, στην εξαμηνιαία Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδας, στη σελίδα 12, διαβάζουμε αυτά:
Η ικανότητα των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις «να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των Εταιριών Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών σε συνδυασμό με την πρόσφατη έναρξη της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, η οποία θα είναι σε ισχύ μέχρι τη μεταβίβασή της στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων».
Για να καταλαβαινόμαστε: Οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι οι διαχειριστές των funds (οι λεγόμενοι servicers) και οι Εταιρίες Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις είναι τα λεγόμενα funds.
Μετά από όλα αυτά εμείς θα αναρωτηθούμε τα εξής:
– Τι σημαίνει η φράση «η αποτελεσματικότητα των ΕΔΑΔΠ αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών»;
– Πού γνώριζε η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ώστε να το διαβεβαίωνει κιόλας στην Εκθεσή του τρεις μήνες πριν (!), ότι θα έρθει «άρση περιορισμών», η οποία και ήρθε με την απαράδεκτη πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου;
– «Σύμπτωση» ή «υπαγόρευση»;
– Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών σε όλη αυτή την «περίεργη» «σύμπτωση» τι ρόλο έχει;
Και κάτι τέλευταίο, κύριοι (της κυβερνήσεως, της Τράπεζας της Ελλάδας, του Αρείου Πάγου): Ντρέπεστε ή ντρέπεστε; Τίποτα από τα δύο, ε;
ΥΓ. Στο καταληκτικό ερώτημα του Ημεροδρόμου να προσθέσουμε μερικούς ακόμη παραλήπτες. Κύριοι Τσίπρα, Τσακαλώτε, Χαρίτση, Καλογήρου και κυρία Αχτσιόγλου, εσείς ντρέπεστε; Αν ντρεπόσασταν, δε θα το κάνατε αβαβά. Για τον κύριο Χουλιαράκη δεν ρωτάμε. Αυτός είναι οικονομικός σύμβουλος του Στουρνάρα, οπότε γνώριζε εξαρχής.