Πρώτα συναντήθηκε με τους τραπεζίτες. Με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Βασίλη Ράπανο και τη γενική διευθύντρια της Ενωσης Χαρούλα Απαλαγάκη. Οπως ανακοίνωσε ο Χατζηδάκης, «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel».
Και ποια είναι η συνεισφορά των τραπεζιτών; Μια επιταγή 50 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες! Το δίευρο που φέρεται να έδωσε ο Κασσελάκης στον ντελιβερά που κουβάλησε παραγγελία 180 ευρώ ήταν αναλογικά μεγαλύτερο από τα 12,5 εκατομμύρια ανά τράπεζα, που είναι ψίχουλα στον ισολογισμό τους. Θα εκπέσουν κιόλας από τα κέρδη τους, οπότε το πραγματικό ποσό θα είναι σημαντικά μικρότερο.
Ας μην τους αδικούμε, όμως, είχαν αποφασίσει και άλλα… ανακουφιστικά μέτρα οι τραπεζίτες, που ο Ράπανος πήγε για να τα ανακοινώσει στον υπουργό. Αυτό το ρήμα χρησιμοποίησε: «να του ανακοινώσω τα μέτρα που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Τραπεζών». Οι τραπεζίτες δεν διαπραγματεύονται, απλώς ανακοινώνουν στον υπουργό-υπάλληλό τους. Και όπως συμβαίνει συνήθως με τους τραπεζίτες, τα μέτρα ήταν για τη δική τους ανακούφιση:
- «Αναστέλλουν την υποχρέωση καταβολής δόσεων των ενήμερων δανείων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους». Για τρεισίμισι μήνες, δηλαδή! Μετά να βρουν λεφτά οι πλημμυρόπληκτοι να πληρώσουν. Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα.
- «Αναστέλλουν το σύνολο των διαδικασιών δικαστικής και εξώδικης είσπραξης απαιτήσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023». Για τρεισίμισι μήνες και η αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Μετά, θα προχωρήσουν κανονικά στο… φιλάνθρωπο έργο τους, αφού προηγουμένως οι πλημμυρόπληκτοι έχουν καθαρίσει το βιος τους από τις λάσπες, για να ξέρουν και οι τράπεζες τι αξίζει να κατασχεθεί και να βγει στο σφυρί και τι έχει καταστεί άχρηστο.
- «Αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή που έχουν οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στην εξωστρέφεια αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, είναι έτοιμες να προτείνουν εξειδικευμένες λύσεις για την κάθε επιχείρηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς». Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Οι επιχειρήσεις θα μπουν υπό την επιτροπεία των τραπεζών. Κι αν μεν πρόκειται για μεγάλες (για τα ελληνικά δεδομένα) επιχειρήσεις, θα βρουν έναν τρόπο να συμβιβαστούν με τις δανείστριες τράπεζες (με ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζιτών, φυσικά, γιατί οι καπιταλιστές είναι ανελέητοι και στις μεταξύ τους σχέσεις). Αν όμως πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες, οι τράπεζες θα τους δώσουν μια σπρωξιά για να πέσουν στο γκρεμό μια ώρα γρηγορότερα. Δε θα σηκώσουν οι τραπεζίτες το ρίσκο για τις μικρές επιχειρήσεις. Ας πουληθούν στις μεγάλες, όπως γίνεται σε όλη την ιστορία του καπιταλισμού, όταν επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση (ως συγκεντροποίηση της παραγωγής και του κεφαλαίου όρισε αυτή τη διαδικασία ο Μαρξ, περιγράφοντας εξαντλητικά το μηχανισμό της στο «Κεφάλαιο»).
- Τα 50 εκατομμύρια ευρώ δε θα πάνε για αποζημιώσεις πληγέντων, αλλά «θα κατανεμηθούν και θα διατεθούν για υποδομές κυρίως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς της περιοχής». Οι τραπεζίτες δε μοιράζουν ψίχουλα σε αναξιοπαθούντες, δίνουν ψίχουλα που θα τους επιτρέψουν να κάνουν μπίζνες με τους μεγαλοεργολάβους.
Ο υπουργός Οικονομικών, γνωστός και ως «σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού», συγκινήθηκε. Ευχαρίστησε τους τραπεζίτες κυρίως «για αυτήν την εθελοντική συνεισφορά της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν στη Θεσσαλία και στις άλλες πληγείσες περιοχές»! Και συνέχισε: «Θέλω επίσης να σημειώσω πως μετά αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ως Κυβέρνηση, ότι και άλλοι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες του τόπου θα ακολουθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση».
Ο Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας «είχα συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και συζητήσαμε στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής την συνεισφορά και του εφοπλιστικού κλάδου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Και επίσης έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι αρκετές άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κινηθούν τις επόμενες μέρες προς την ίδια κατεύθυνση».
Δεν είδαμε τίποτα ανακοινώσεις και μάλλον θα χρειαστεί να οργανώσουν κάνα τηλεμαραθώνιο αγάπης. Στεκόμαστε, όμως, στη συνάντηση του Χατζηδάκη με τους εφοπλ(η)στές, για την οποία εκδόθηκε ένα «ξερό» Δελτίο Τύπου (η έμφαση δική μας): «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα προώθησης των επενδύσεων από την πλευρά του εφοπλιστικού κλάδου, αλλά και το θέμα της κοινωνικής συνεισφοράς της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας Daniel.
Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής κ. Μαίρη Ψύλλα και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής κ. Γιώργος Χριστόπουλος. Και από την πλευρά της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών η Πρόεδρος κ. Μελίνα Τραυλού, ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Λαιμός, η Διευθύντρια κ. Κατερίνα Πέππα και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος».
Μετάφραση: κάποιες απαιτήσεις έχουν οι εφοπλ(η)στές («θέματα προώθησης των επενδύσεων»), γι’ αυτό κουβάλησαν και το νομικό σύμβουλο του συνδικάτου τους. Γι’ αυτό και από πλευράς υπουργείου συμμετείχε και η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής. Δεν ξέρουμε ποιες είναι οι απαιτήσεις τους, το γεγονός όμως ότι πήγαν στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου με άδεια χέρια δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν ούτε σεντ για την προπαγάνδα περί «αρωγής των επιχειρηματιών», που θέλει να στήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν προηγουμένως δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Γι’ αυτό και δεν έγιναν δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ έγιναν με τους τραπεζίτες.
Οι συναντήσεις του Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες και τους εφοπλ(η)στές έγιναν στις 13 Σεπτέμβρη. Κοντεύει να συμπληρωθεί δεκαήμερο και δεν φάνηκε «φως», παρά την πεποίθηση του Χατζηδάκη ότι οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις θ’ αρχίσουν να χώνουν λεφτά στο λογαριασμό «αρωγής». Οι καπιταλιστές δεν χαρίζουν ούτε τον πυρετό τους. Προσπαθούν και αυτόν να τον πουλήσουν. Ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»; Ο ελληνικός λαός, όπως πάντοτε. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο σημείωμα.