Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να φουσκώνει εικονικά τις εξαγωγές, να κρύβει τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών και την ραγδαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, προκειμένου να πλασάρει τον ισχυρισμό ότι επί των ημερών της υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Οπως θα δούμε παρακάτω, αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδέστατος.
Απαντώντας στη Βουλή στις 14 Οκτώβρη του 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα για την ακρίβεια και αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο Μητσοτάκης είπε: «Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα σήμερα. Εχουμε μια οικονομία, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από την Ευρωζώνη, η οποία μειώνει σημαντικά την ανεργία, με τις εξαγωγές να έχουν διπλασιαστεί -είναι δύο φορές περισσότερες οι εξαγωγές σε σχέση με το πού ήμασταν τα τελευταία δώδεκα χρόνια-, τα δημόσια έσοδα να αυξάνονται και βέβαια ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να δρομολογούμε ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά -προσέξτε- όχι οριζόντιο, των πιο ασθενών κοινωνικών στρωμάτων».
Με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το εμπορικό ισοζύγιο φτιάξαμε έξι Πίνακες που αναφέρονται στην περίοδο 2017-2022, τους οποίους θα σχολιάσουμε στη συνέχεια.
Ο Μητσοτάκης σκόπιμα συγκρίνει μόνο τις εξαγωγές του 2022 με τις εξαγωγές του 2010, που είναι η απαρχή της μνημονιακής περιόδου (η οποία, βέβαια, δεν έκλεισε παρά τους ψευδείς κυβερνητικούς ισχυρισμούς). Επιπλέον, αποσιωπά το γεγονός ότι οι εξαγωγές είναι πολύ φουσκωμένες, επειδή συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές τα εφόδια που καταναλώνουν τα αεροπλάνα και τα καράβια στα δρομολόγια που κάνουν στη χώρα μας και στις χώρες της ΕΕ, μετά από απόφαση στις 29.12.2010, του τότε υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου Δ. Κουσελά. Και βέβαια, ο Μητσοτάκης αποσιωπά το ότι τόσο οι εισαγωγές όσο και το εμπορικό έλειμμα έχουν πάει στα ύψη.
Στους Πίνακες 3 και 6 καταγράφουμε την πορεία των εισαγωγών, των πραγματικών εξαγωγών και του εμπορικού ελείμματος των περιόδων 2017-2019 και 2020-2022, που τη διαχείριση της αστικής εξουσίας ασκούσαν κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αντίστοιχα. Επειδή και οι δύο κυβερνήσεις αξιοποίησαν την απόφαση Κουσελά που φούσκωνε τις εξαγωγές, θα ξεκινήσουμε με ένα ιστορικό γι’ αυτήν.
Μέχρι τις 29 Δεκέμβρη του 2010, τα εφόδια των πλοίων και των αεροσκαφών που κινούνταν εντός Ελλάδας και ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνονταν στις εξαγωγές. Ως εφόδια θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών τα καύσιμα, τα αγαθά για σκοπούς συντήρησης ή επιδιόρθωσης (π.χ. λάδια, ανταλλακτικά), τα αγαθά που χρησιμοποιούνται από τα πληρώματα των πλοίων ή των αεροσκαφών και τα αγαθά που προορίζονται για λιανική πώληση στους επιβάτες των πλοίων και των αεροσκαφών.
Επειδή στη συνέχεια έγινε θόρυβος με δημοσιεύματα, ο Δ. Κουσελάς αναγκάστηκε να βγάλει νέα απόφαση στις 17.3.2011, με την οποία τροποποιούσε την προηγούμενη. Πλέον, οι εφοδιασμοί των πλοίων και των αεροσκαφών έπαυαν να θεωρούνται εξαγωγές. Παραθέτουμε την τροποποίηση: «Εντούτοις διευκρινίζεται ότι οι παραδόσεις εμπορευμάτων, στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου κράτους μέλους με απαλλαγή από φόρους, ως εφόδια πλοίων και αεροσκαφών, δεν εξομοιώνονται με εξαγωγές».
Ομως, και μετά την τροποποιητική απόφαση του Δ. Κουσελά η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει (εννοείται με άνωθεν εντολή) να καταγράφει στους πίνακές της, μέχρι και σήμερα, τα πετρελαιοειδή στις εξαγωγές. Ενώ το υπουργείο Οικονομικών στα εφόδια συμπεριελάμβανε τα αγαθά-εμπορεύματα που χρησιμοποιούνταν από τα πληρώματα και τους επιβάτες, η ΕΛΣΤΑΤ δεν δίνει στοιχεία γι’ αυτά τα αγαθά-εμπορεύματα.
Μέχρι το 2010, στους Πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ καταγραφόταν η αξία των πραγματικά εξαγόμενων πετρελαιοειδών, αλλά αυτό στη συνέχεια σταμάτησε. Ο μέσος όρος της αξίας τους την περίοδο 2008-2010 ήταν 1.628 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε, ότι η αξία των πραγματικά εξαγόμενων πετρελαιοειδών κινήθηκε σε αυτό το επίπεδο και τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό στους Πίνακες 2 και 5 παίρνουμε τα 1.628 εκατ. ευρώ ως βάση για να βρούμε την αξία των πετρελαιοειδών που η ΕΛΣΤΑΤ διαχρονικά εντάσσει στις εξαγωγές (επαναλαμβάνουμε: με άνωθεν εντολή).
Από τον Πρίνο, που έκλεισε εδώ και χρόνια, εξορύσσονταν ελάχιστες ποσότητες αργού πετρελαίου, που δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στο ισοζύγιο πετρελαιοειδών της χώρας μας. Αυτό ας το κρατήσουμε, γιατί στον Πίνακα 2 εμφανίζονται ως εξαγώγιμα πετρελαιοειδή τις χρονιές 2017, 2018 και 2019 αξίας 7.726,1, 11.073,5 και 12.219,4 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα!
Αυτά τα έσοδα από το περιβόητο εξωτερικό εμπόριο πετρελαιοειδών αποτελούσαν, σε σχέση με τις εισαγωγές πετρελαιοειδών, το 71,9%, το 71,25% και το 76.93%, αντίστοιχα, ενώ σε σχέση με τις εξαγωγές εμπορευμάτων (πλην πετρελαιοειδών) αποτελούσαν το 36,6%, το 49,6 % και το 56,6%, αντίστοιχα.
Είναι, λοιπόν, πολύ χοντροκομμένη κατασκευή η ένταξη των πετρελαιοειδών στις εξαγωγές, που ξεκίνησε από τον Κουσελά και την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να εμφανίσουν αυξημένο το εξωτερικό εμπόριο και αυτό να το παρουσιάσουν ως αποδεικτικό στοιχείο ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Ο Πίνακας 3 καταγράφει τις εισαγωγές, τις εξαγωγές και το έλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την τριετία 2017-2019, ενώ στον Πίνακα 6 καταγράφονται τα στοιχεία αυτά για την τριετία 2020-2022.
Θα θυμίσουμε μόνο τα στοιχεία για το 2019, στα μισά του οποίου (Ιούλης 2019) έγινε εναλλαγή κυβερνήσεων στη διαχείριση της καπιταλιστικής εξουσίας. Οι εισαγωγές ήταν 55.521 εκατ. ευρώ, οι πραγματικές εξαγωγές (εξωτερικό εμπόριο) 22.733,9 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα 32.311,7 εκατ. ευρώ. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 4.787 εκατ. ευρώ αυτή την τρίχρονη περίοδο.
Για την τριετία 2020 -2022 (κυβέρνηση ΝΔ) θα ξεκινήσουμε από τον Πίνακα 6, για να δούμε ποια ήταν η τάση στις εισαγωγές, τις εξαγωγές και το εμπορικό έλειμμα.
Το 2020 είχαμε μείωση 7.100 εκατ. ευρώ στις εισαγωγές, αύξηση 2.407 εκατ. ευρώ στις πραγματικές εξαγωγές και μείωση 8.830 εκατ. ευρώ στο εμπορικό έλειμμα.
Το 2021 οι εισαγωγές εκτινάχτηκαν στα 64.190,2 εκατ. ευρώ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν στα 30.359,3 εκατ. ευρώ και το έλειμμα εκτινάχτηκε στα 33.830,9 εκατ. ευρώ.
Το οκτάμηνο του 2022 (Γενάρης –Αύγουστος) οι εισαγωγές εκτινάχτηκαν στα 59.450,2 εκατ. ευρώ (στο οκτάμηνο του 2021 ήταν 39.543 εκατ. ευρώ). Δεδομένου ότι το 12μηνο Γενάρη-Δεκέμβρη του 2021 οι εισαγωγές ήταν 64.190,2 εκατ. ευρώ, το τελευταίο τετράμηνο ήταν 24.647 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι το ίδιο περίπου θα συμβεί με τις εισαγωγές και το τελευταίο τετράμηνο του 2022 και έτσι σε ετήσια βάση οι εισαγωγές θα εκτιναχτούν στα 84.000 εκατ. ευρώ. Οι εξαγωγές, μαζί με τις εικονικές εξαγωγές πετρελαιοειδών θα φτάσουν τα 47 εκατ. ευρώ και το εμπορικό έλλειμμα εκτιμούμε ότι θα κινηθεί μεταξύ 40.000 και 45.000 εκατ. ευρώ.
Είναι απύθμενο το θράσος του Μητσοτάκη που μιλάει για ανάπτυξη, με εισαγωγές που θα κινηθούν γύρω στα 84 δισ. ευρώ και εμπορικό έλλειμμα γύρω στα 40-45 δισ. ευρώ!
Οι εικονικές εξαγωγές πετρελαιοειδών
Ακριβείς αριθμούς για το δωδεκάμηνο Γενάρη-Δεκέμβρη του 2022 δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Από τους Πίνακες διαπιστώνουμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να εντάσσει στις εξαγωγές τα πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούν τα πλοία και τα αεροπλάνα στα δρομολόγιά τους στη χώρα μας και στις χώρες της ΕΕ, προκειμένου να φουσκώνουν οι εξαγωγές και να μειώνονται εικονικά τα ελλείμματα και να μπορεί έτσι να δημαγωγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ισχυριζόμενη ότι χάρη στην οικονομική πολιτική της αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς η καπιταλιστική οικονομία.
Τα αμέτρητα ψέματα του Μητσοτάκη, των υπουργών του και του μηχανισμού προπαγάνδας που έχει στήσει δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει ο σκληρά εργαζόμενος και εκμεταλλευόμενος ελληνικός λαός και η εργατική τάξη της χώρας μας.