Προτού αρχίσετε να ράβετε λευκές κελεμπίες και καρό τραπεζομάντηλα για το κεφάλι, για να παραστήσετε τους πετρελαιάδες, ελάτε να θυμηθούμε όλοι μαζί μια όχι και τόσο παλιά δήλωση:
«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν απλούστατο λόγο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Ετσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου. Και μ’ όλο το σεβασμό, το Αιγαίο για παράδειγμα είναι ένας επίγειος παράδεισος. Δε σχεδιάζουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού. Ετσι, η Ελλάδα θέλει να έχει ενεργειακά εφόδια. Η Ελλάδα θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Σαουδικό Βασίλειο, αλλά η Ελλάδα δε σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου».
Ποιος τα είπε αυτά; Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στις 29 Απρίλη του 2021, σε δήλωσή του στο Arab News, κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία. Ιδού και το δημοσίευμα του σαουδαραβικού πρακτορείου.
Εγινε ένας σάλος τότε (υπήρχε, βλέπετε, έντονος ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο) και «κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών» έκαναν δηλώσεις, μιλώντας για «απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων κατά την διάρκεια της άκρως επιτυχούς επίσκεψης για την άμυνα και την εθνική οικονομία στη Σαουδική Αραβία». Διευκρίνιζαν δε ότι: «1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. 2) Οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη. 3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης».
Ποιο ήταν το «υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας»; Οχι η άντληση φυσικού αερίου από ελληνικά κοιτάσματα, αλλά η μετατροπή της Eλλάδας σε «διακομετακομιστικό hub» (κόμβο), με το πέρασμα αγωγών και καλωδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης και με την κατασκευή εγκαταστάσεων εκφόρτωσης, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη. Γι’ αυτό και οι «κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών» δεν διέψευσαν τίποτα απ’ όσα είχε δηλώσει ο Δένδιας στο Arab News. Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης, όταν με αμερικάνικη παρέμβαση εξαφανίστηκε κάθε προοπτική για την κατασκευή του περιβόητου EastMed, παρέστησε τον ψύχραιμο και αναφέρθηκε στο σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό hub. Το τόνισε μάλιστα σε συνέντευξή του στον Ανταμ Μπόλτον στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, την 1η Νοέμβρη του 2021:
«Μόλις υπογράψαμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο για ηλεκτρική διασύνδεση. Και το σκεπτικό είναι πολύ απλό: αν η βόρεια Αφρική μπορεί να παράγει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια χάρη στον ήλιο, τότε πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυά μας. Και η ταχύτερη οδός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ανατολική Ευρώπη είναι μέσω της Ελλάδας. Επομένως, σχεδιάζουμε να κατασκευάσουμε μια ηλεκτρική διασύνδεση 3 GW η οποία θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της βόρειας Αφρικής στο επίπεδο της ηλεκτροπαραγωγής.
Και, βεβαίως, το επόμενο βήμα είναι το υδρογόνο. Όταν αρχίσει η παραγωγή υδρογόνου, και μιλάμε για πράσινο υδρογόνο, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να μεταφερθεί στην Ευρώπη. Και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, χάρη στη γεωγραφική θέση της, είναι το «φυσικό» σημείο εισόδου: για την ηλεκτρική ενέργεια σήμερα και για το υδρογόνο αύριο. Ασφαλώς και για το φυσικό αέριο σήμερα γιατί θα εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο στο ορατό μέλλον. Οραματίζομαι λοιπόν μία Ελλάδα που θα αποτελεί ενεργειακό κόμβο, ο οποίος θα διασυνδέει τη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την Ευρώπη».
Τώρα, στριμωγμένος από την οργισμένη βοή του ελληνικού λαού για την ακρίβεια στα καύσιμα, έκανε μια μίνι-φιέστα στα γραφεία της ΔΕΠΑ Διεθνών Eργων στην Αθήνα, για ν’ ανακοινώσει ότι μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα άντλησης φυσικού αερίου από ελληνικά κοιτάσματα. Και το αυθόρμητο ερώτημα που ήρθε στα χείλη όλων ήταν: γιατί, ρε μεγάλε, δεν το ξεκίνησες αυτό πριν από ένα χρόνο, όταν άρχισε η ανοδική πορεία στις τιμές των ορυκτών καυσίμων, ώστε να κερδίσουμε ένα χρόνο μέχρι να βγάλουμε το δικό μας αέριο και να μην έχουμε ανάγκη κανένα κερατά Πούτιν; Το ξέχασες και το θυμήθηκες ξαφνικά τώρα;
Αμ’ το άλλο; Θα ξεκινήσουν, λέει, από το Γιάννενα, όπου το έργο είναι πιο «ώριμο». Ναι, αλλά στα Γιάννενα όλες οι μέχρι τα τώρα έρευνες δείχνουν κοίτασμα πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου. Ο Μητσοτάκης, όμως, για να παραστήσει τον… οικολογικά ευαίσθητο, είπε πως θα γίνουν μόνο εξορύξεις φυσικού αερίου και όχι πετρελαίου. Δηλαδή, θα ξεκινήσουν με στόχο να εξορύξουν φυσικό αέριο από μια περιοχή όπου δεν υπάρχει φυσικό αέριο!
Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να πουλήσει στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Του λέει να κάνει… αγάντα, καθώς το 2030 θα έχουμε δικό μας φυσικό αέριο. Περί αυτού πρόκειται. Και δεν είναι ο Μητσοτάκης ο πρώτος που επιχειρεί αυτή την πολιτική απατεωνιά. Από τη δεκαετία του ’70, με τον Καραμανλή τον πρεσβύτερο, κρατάει αυτή η κολόνια. Θα περιοριστούμε, όμως, σ’ αυτά που έγιναν την τελευταία δεκαετία.
Ηταν τέλη Φλεβάρη του 2014, με την κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων να βρίσκεται ήδη σε αποδρομή (άντεξε δέκα μήνες ακόμη) και το μιντιακό σύστημα που τη στήριζε να προσπαθεί να αποδομήσει την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η θεωρία του «αρνητικού υπερόπλου», που πλασάριζε ως τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πουλούσε πλέον. Να θυμίσουμε τι ήταν το «αρνητικό υπερόπλο»: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκβίαζε τις ηγέτριες δυνάμεις της ΕΕ με χρεοκοπία της Ελλάδας και αυτές (οι ηγέτριες δυνάμεις της ΕΕ) θα έσπευσαν να αποσύρουν τη μνημονιακή πολιτική, φοβούμενες ντόμινο χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη και κατάρρευση του ευρώ!
Εγκαταλείποντας το «αρνητικό υπερόπλο», ο Τσίπρας έριξε στην πιάτσα της προπαγάνδας ένα… θετικό υπερόπλο. Ιδού πώς το περιέγραφε σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», στις 23 Φλεβάρη του 2014:
«– Σε μια ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση πρέπει να διαθέτεις “ισχυρά χαρτιά”. Ποια είναι τα δικά σας;
Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στην ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο.
– Το “κλειδί” της διαπραγμάτευσης είναι γεωπολιτικό;
Σε σημαντικό βαθμό, ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκβαση της διαπραγμάτευσης συναρτάται με την ισχυρή γεωπολιτική και ενεργειακή δυναμική της χώρας. Στη μεγάλη διαπραγμάτευση προσερχόμαστε με όπλο το μέλλον. Η ευρωζώνη χρειάζεται την Ελλάδα εξίσου όσο η Ελλάδα χρειάζεται την ευρωζώνη. Διεκδικούμε τα αυτονόητα επειδή είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με πολύ περισσότερα στον σχεδιασμό για την Ευρώπη του 2020 και του 2030. Για να υπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε τώρα ένα κράτος με επιρροή στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Ολα συναρτώνται και συγκλίνουν σε μια νέα εθνική στρατηγική για την Ελλάδα».
Με την ενέργεια, λοιπόν, θα… εκβίαζε ο Τσίπρας τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές και θα έσβηνε τα Μνημόνια. Ο ίδιος δεν έδωσε συνέχεια, αλλά η ιδέα άρεσε στον… Σαμαρά, που την ενέταξε στη δική του προπαγάνδα. Την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε από τη μνημονιακή πολιτική, ο Σαμαράς του έταζε… ενεργειακά μεγαλεία και… χρήμα με ουρά, φτάνει να έκανε… λίγη υπομονή ακόμα. Οι δηλώσεις Σαμαρά έγιναν την πρώτη βδομάδα του Μάη του 2014 (δεν έχουμε πρόχειρη την ακριβή ημερομηνία):
«Οι ενδείξεις που υπάρχουν για τον ενεργειακό πλούτο της χώρας μας είναι, πράγματι, εξαιρετικά ευοίωνες. Δεν θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω τίποτα περισσότερο. Θα υπογραμμίσω μόνον ένα πράγμα: όλο και περισσότεροι εταίροι μας εκφράζουν πλέον την πεποίθηση ότι ο ενεργειακός πλούτος της χώρας μας έχει σημασία για τον συνολικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης»!
«Ο ενεργειακός τομέας όχι μόνο θα ενισχύσει την αναπτυξιακή μας δυναμική, αλλά και θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον, με τρόπο –θυμηθείτε το – που δεν θα έχει προηγούμενο»!
«Ολα αυτά όμως προϋποθέτουν επενδύσεις στη χώρα, προϋποθέτουν σοβαρότητα… προϋποθέτουν εμπιστοσύνη και πίστη στην Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο. Προϋποθέτουν επικοινωνία με ανοικτούς ορίζοντες της Ελλάδας με τον σύγχρονο κόσμο και όχι συμπεριφορές και σύνδρομα απομονωτισμού».
Ξαναείπε τα ίδια, εκείνες τις μέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και δίνοντας και αριθμούς: «Εμείς –για την Ανάπτυξη μιλάω πάντα, που είπατε– διεκδικούμε και έναν ενεργειακό ρόλο στην Ευρώπη. Δηλαδή, τον ΤΑΡ, η μεγαλύτερη επένδυση που γίνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, και πάνω από 10 δισ. κοιτάσματα Ελλάδας, τα οποία υπάρχουν και τα οποία έχουν υπολογίσει οι ξένοι και όχι εμείς ότι μπορούν να καλύψουν μέχρι και το 50% στα επόμενα 30 χρόνια των ενεργειακών αναγκών των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, όταν αυτά μπορέσουμε να τα βγάλουμε»!
Ολα αυτά ήταν μπούρδες. Ουδείς γνώριζε (ούτε γνωρίζει) αν και τι αποθέματα υδρογονανθράκων υπάρχουν στα ελληνικά «οικόπεδα» και πόσο αξιοποιήσιμα είναι. Αυτό θα το κρίνουν τα ενεργειακά μονοπώλια, συνυπολογίζοντας κόστος επένδυσης, κόστος εξόρυξης, ποσότητα κοιτασμάτων. Γιατί τα μονοπώλια δεν επενδύουν για να χάσουν, αλλά για να κερδίσουν. Για δε πιθανή εκμετάλλευσή τους θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια εικοσαετία!
Υστερα, ήρθε το φιάσκο του διαγωνισμού για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη (αυτά που ξαναπλασάρει τώρα ο Μητσοτάκης). Τα τεύχη του διαγωνισμού τα είχε ετοιμάσει ο Μανιάτης, ως υπουργός Ενέργειας των Σαμαροβενιζέλων, όμως την προκήρυξή του θα έκανε η κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων με υπουργό τον Λαφαζάνη. Η προθεσμία υποβολής προσφορών έληγε στις 14 Ιούλη του 2015, αλλά υπήρξε μηδενικό ενδιαφέρον από τα ενεργειακά μονοπώλια. Η νορβηγική εταιρία PGS που έκανε τις σεισμικές έρευνες έμεινε με τα σεισμικά πακέτα στο χέρι. Σεισμικά πακέτα είχαν αγοράσει εξαρχής η Mobil, η Total και τα ΕΛΠΕ, αλλά πέραν αυτών δεν εμφανίστηκε άλλη εταιρία, με αποτέλεσμα οι Νορβηγοί να δουν τη συγκεκριμένη μπίζνα τους να πηγαίνει στράφι (ζήτημα είναι αν μπόρεσαν να αποσβέσουν τις δαπάνες).
Ο Λαφαζάνης έλεγε ότι υπάρχει και… ρωσικό ενδιαφέρον, αλλά αυτό ήταν σαν τον περιβόητο αγωγό… Greek Stream, που ο Λαφαζάνης –σε ρόλο βουλευτή Καλοχαιρέτα- διαβεβαίωνε ότι «ετελείωσε», ότι επίκειται «άμεση υπογραφή της σύμβασης», με τους Ρώσους να χώνουν προκαταβολή 3-5 δισ. ευρώ. Ξέρουμε ποια ήταν η τύχη αυτού του… μεγαλοπρεπούς πρότζεκτ. Οι τεμενάδες του Λαφαζάνη στον Αλεξέι Μίλερ της Gazprom δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Και όλο το πρότζεκτ των «ελληνικών υδρογονανθράκων ή… υδατανθράκων, όπως τους έλεγε ο Καμμένος (που κάποια στιγμή μάλιστα πήγε στις ΗΠΑ και ζήτησε από τους Αμερικανούς να εγγυηθούν συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των… υδατανθράκων του Αιγαίου), παραδόθηκε στη λήθη.
Μετά είχαμε το παραμύθι του EastMed. To ετοίμασαν οι Τσιπραίοι, το υπέγραψε εν χορδαίς και οργάνοις ο Μητσοτάκης. Δε θα επαναλάβουμε όσα αναλυτικά έχουμε γράψει γι’ αυτό το φιάσκο, πίσω από το οποίο κρυβόταν η στρατηγική της απομόνωσης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παραπέμπουμε στο άρθρο μας: EastMed: Ενα σχέδιο επί χάρτου, που γράφτηκε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τον Γενάρη του 2020.
Θα θυμίσουμε, όμως, πως όταν υπογράφτηκε το σχέδιο επί χάρτου για τον EastMed και στη συνέχεια όταν υπογράφτηκαν μνημόνια με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλώδιου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, δε γινόταν καμιά συζήτηση για τους «ελληνικούς υδρογονάνθρακες», όπως είδαμε και στη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Sky News, που αναφέραμε παραπάνω. Τη συζήτηση ξανάνοιξε ο Μητσοτάκης τώρα που είναι στριμωγμένος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη φιέστα που για προπαγανδιστικούς λόγους έγινε στη ΔΕΠΑ, εκτός από τον Μητσοτάκη και τον Σκρέκα πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και της Energean, όχι όμως και των μονοπωλιακών ομίλων Total και Exxon Mobil, που μαζί με τα ΕΛΠΕ έχουν «πάρει» τα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, την πιο «ώριμη» όπως παρουσιάστηκε, έχει «πάρει» η Energean.
Μάλλον χρειάζεται να θυμίσουμε τα πρόσφατα κατορθώματα της εν λόγω εταιρίας, που θυμίζουν πλιάτσικο και εργασιακό μεσαίωνα. Τον Φλεβάρη του 2020, επικαλούμενη την πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η εταιρία δήλωσε οικονομική ζημιά και ζήτησε δάνειο από το κράτος και μείωση του «λειτουργικού κόστους» από τους εργάτες στην Καβάλα. Οι γραφειοκράτες συνδικαλιστές έσυραν τους εργάτες σε μια ταπεινωτική συμφωνία για μείωση του «λειτουργικού κόστους» από 28 σε 20 εκατ. ευρώ! Η εταιρία υποχρέωσε τους εργάτες να μην πληρώνονται υπερωρίες, να μην παίρνουν φαγητό από την επιχείρηση, να μην μεταφέρονται από και προς τη δουλειά με λεωφορεία της εταιρίας, να δουλεύουν παραπάνω για να καλύπτουν τους συνταξιοδοτούμενους, που δεν θα αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις, να δώσουν ακόμα και 1,5 εκατ. ευρώ από τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων!
Ενα χρόνο αργότερα, οι τιμές του πετρελαίου επανήλθαν στα προγενέστερα επίπεδα, η εταιρία πήρε δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ (τα 90,5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα 9,5 εκατ. με μειωμένη εξασφάλιση από το Ελληνικό Δημόσιο), πήρε και νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα δανειακής κάλυψης και από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά μόλις πήρε το δάνειο έβαλε μπροστά «σχέδιο αναδιάρθρωσης» με στόχο τους εργάτες. Οι εργάτες έφτασαν «στο αμήν» και αρχές του περασμένου Δεκέμβρη προχώρησαν σε κατάληψη του εργοστάσιου, για ν’ ακολουθήσει η εισβολή των ΜΑΤ μετά από απαίτηση της εταιρίας.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι στόχος είναι τα λεφτά του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Μητσοτάκης πουλάει στον ελληνικό λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες και οι εγχώριες εταιρίες, τα ΕΛΠΕ των Λάτσηδων και η Energean βλέπουν χρήμα με ουρά. Οχι από τα κοιτάσματα, φυσικά…