Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50
  • Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της
  • Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Eγκλημα στα Τέμπη: Root Cause Analysis
Οικονομία

Eγκλημα στα Τέμπη: Root Cause Analysis

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Μαρ 2023, 12:03

Λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, μπήκε μπροστά μια γιγαντιαία επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων, που δεν είναι άλλα από τη δίψα για κέρδη, η οποία δε λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Οι ανθρώπινες ζωές είναι απλές στατιστικές καταγραφές, αδιάφορες στη σχέση κόστους/οφέλους, που οδηγεί τους μανατζαραίους των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τους αστούς πολιτικούς που διαχειρίζονται την κυβερνητική εξουσία με βασικό γνώμονα τη μη διατάραξη της σχέσης κόστους/οφέλους.

Θυμάστε τον ά(χ)ριστο Σκέρτσο, που συνήθως κάνει μόστρα με το τάμπλετ ανά χείρας, μέσω του οποίου διευθύνει… επιτελικά το κράτος, να λέει πως δε χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, γιατί μετά το τέλος της πανδημίας αυτές θα είναι πολυτέλεια; Χιλιάδες άνθρωποι διασωληνώνονταν και παρέμεναν σε κοινούς θαλάμους, εκτός ΜΕΘ, όπου πέθαιναν μετά από μερικές μέρες, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή τους με τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη επιστήμη της Ιατρικής, αλλά η γραφική παράσταση στο τάμπλετ του Σκέρτσου έδειχνε πως αν διατεθούν κονδύλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ, θα πρέπει να κοπούν από τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις προς τα… ευαγή ιδρύματα, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οπότε η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι… ασύμφορη πολυτέλεια.

Ηταν 29 Οκτώβρη του 2017, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, έκανε την εξής εκπληκτική δήλωση: «Ακόμη και χωρίς το ETCS (φωτοσήμανση), νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε τουλάχιστον ένας συρμός την ημέρα να πραγματοποιεί τη διαδρομή Αθήνα-Θεσ/νίκη σε 4.30 ώρες». To διανοείστε; Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μειώσουν το χρόνο του δρομολόγιου, για να τραβήξουν πελατεία, αδιαφορώντας για την ασφάλεια!

Ο Φ. Τσαλίδης δεν ήταν κάποιος άσχετος. Είναι μηχανικός, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ, μετά πέρασε στο μόρφωμα του Καμμένου και το 2016 διορίστηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα διευθύνων σύμβουλος στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παρέμεινε στο συγκεκριμένο πόστο και μετά την ιδιωτικοποίηση και οι Ιταλοί τον αντικατέστησαν το 2021 (πλέον σε όλα τα πόστα έχουν τοποθετηθεί Ιταλοί, στελέχη της Ferrovie dello Stato Italiane).

Οπως διαπιστώνουμε, ίδια είναι η αντίληψη όλων των κυβερνήσεων για θέματα ασφάλειας, είτε αφορούν τη λειτουργία κρατικών τομέων είτε αφορούν τη λειτουργία κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων που ξεπουλήθηκαν στον ιδιωτικό καπιταλισμό. Απλά, όταν επέρχεται το «μοιραίο», δηλαδή το έγκλημα που κάποια στιγμή θα συνέβαινε, η αντιπολίτευση προσπαθεί να βγάλει πολιτική υπεραξία σε βάρος της κυβέρνησης («ξεχνώντας» ότι είναι συμμέτοχη στο έγκλημα), η οποία αναγκαστικά αμύνεται, προσπαθώντας να αποσείσει τις εγκληματικές της ευθύνες, να τις διαχύσει, να τις φορτώσει σε αποδιοπομπαίους τράγους.

  • Στο πρώτο άρθρο μας για το έγκλημα στα Τέμπη, λίγες ώρες μετά από τη σύγκρουση των δύο τρένων (Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί) γράφαμε:

«Το μείζον, βέβαια, είναι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, που ήδη προσπαθούν να το φορτώσουν σε έναν άνθρωπο, στον σταθμάρχη που οδήγησε τα δύο τρένα στην ίδια γραμμή. Εν έτει 2023, που η ψηφιακή τεχνολογία κάνει θραύση, που οι μυστικές υπηρεσίες σε παρακολουθούν από το κινητό σου καταγράφοντας ήχο και εικόνα, που κολλάς ένα gps στο αμάξι σου και παρακολουθείς από το κινητό πού βρίσκεται, αν είναι σταθμευμένο ή κινείται, σε μια χώρα που διαθέτει μία μόνο σιδηροδρομική γραμμή, σε τμήμα αυτής της γραμμής που είναι διπλό, το αν θα συγκρουστούν δύο αμαξοστοιχίες εξαρτάται από τους χειρισμούς που θα κάνει ένας μόνο άνθρωπος! Ετσι κι αυτός κάνει λάθος, δεν υπάρχει κανένας επιπλέον έλεγχος, ούτε ανθρώπινος (ένας δεύτερος άνθρωπος δίπλα στον σταθμάρχη), ούτε παλιομοδίτικος (να επικοινωνεί ο σταθμάρχης με τους μηχανοδηγούς και να του λένε σε ποια γραμμή κινούνται, ώστε να τσεκάρει αν το πέρασμα από το σταθμό έγινε σωστά) και βεβαίως καθόλου ηλεκτρονικός, όπως γίνεται σε όλο τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο».

  • Λίγη ώρα μετά από το αισχρό διάγγελμα Μητσοτάκη, σημειώναμε (Κροκοδείλια δάκρυα και πολιτικός παχυδερμισμός):

«Για την ετεροχρονισμένη παραίτηση Καραμανλή, που αυτοπαρουσιάστηκε σαν… ο αμνός οι αίρων τας αμαρτίας του πολιτικού συστήματος (ήρωας! ήρωας!), δεν έχουμε να συμπληρώσουμε τίποτα. Ομως η «ανεξάρτητη και υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος», την οποία θα συστήσει ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτης, τι ακριβώς θα διερευνήσει, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε τη γραμμή: για όλα φταίει το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη, του «59χρονου ημεδαπού», όπως τον αποκαλεί η μπατσίνα που κάνει το Γραφείο Τύπου της μπατσαρίας;»

  • Και χθες, ορμώμενοι από τη συντονισμένη προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών Μέσων να «εκλαϊκεύσουν» τη γραμμή Μητσοτάκη ότι «φταίχτης είναι ο σταθμάρχης», επανήλθαμε αναλυτικότερα (Οι γκεμπελίσκοι έπιασαν δουλειά για να καλύψουν τον Μητσοτάκη):

«Είχε αποκατασταθεί η βλάβη στη γραμμή ανόδου προς Θεσσαλονίκη ή η γραμμή εξακολουθούσε να λειτουργεί ως μονή; Τι λέει ο σταθμάρχης της Λάρισας, στον οποίο φορτώνουν τα πάντα; Δεν ξέρουμε τι λέει, ξέρουμε μόνο αυτά που διαρρέουν σκόπιμα. Τι λέει ο σταθμάρχης του επόμενου σταθμού (προς Θεσσαλονίκη) από τον οποίο είχε περάσει ο εμπορικός συρμός που κατευθυνόταν προς Αθήνα; Ειδοποίησε τη Λάρισα ή όχι; Τι λένε οι υπεύθυνοι βάρδιας της Hellenic Train, που παρακολουθούν την κίνηση των τρένων της εταιρίας; Γιατί έχουν εξαφανιστεί; Εξέτασε την υπόθεση κάποιος πραγματογνώμονας ειδικός στα θέματα των σιδηροδρόμων ή παρέστησαν τους πραγματογνώμονες οι τροχόμπατσοι της Λάρισας; Αυτοί πήραν εντολή να συλλάβουν τον σταθμάρχη, να κάνουν προανάκριση μέσα σε λίγες ώρες και να τον στείλουν στον εισαγγελέα με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Μόνο τον σταθμάρχη, κανέναν άλλο.

Ολα αυτά είναι κρίσιμα ερωτήματα προκειμένου να βγει το όποιο συμπέρασμα. Ομως, με εντολή Μητσοτάκη, ο δημοσιοκαφρικός εσμός μετατράπηκε σε πραγματογνώμονα, προανακριτή και εισαγγελέα ταυτόχρονα και έδειξε με το δάχτυλο τον μεγάλο ένοχο: τον σταθμάρχη. Βγάζουν αποσπάσματα από τη δικογραφία, που δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικά, αλλά σίγουρα έχουν κάνει κοπτοραπτική, έτσι που να σφηνώνουν στο μυαλό πως ο σταθμάρχης φταίει και πως οι ευθύνες των υπόλοιπων είναι δευτερεύουσες. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν ακούγεται τίποτα για κυβερνητικές ευθύνες ή για ευθύνες των διοικούντων του ΟΣΕ, που τους διόρισε η κυβέρνηση.

Δεν προσπαθούμε να υπερασπιστούμε τον σταθμάρχη (το βαθμό της ευθύνης του δεν είμαστε σε θέση να τον γνωρίζουμε), όμως δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας τον πετούν για να τον λιθοβολήσουμε, με τις πρώτες λίθους να τις πετούν προκλητικά οι πραγματικοί ένοχοι. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως εν έτει 2023 ο κάθε σταθμάρχης είναι ένας μικρός θεός που αποφασίζει για τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων. Οποιος μπαίνει στο τρένο για να ταξιδέψει και όποιος εργάζεται στα τρένα δεν πάει σε πόλεμο, για ν’ αποφασίζει ο σταθμάρχης-στρατηγός αν θα ζήσει ή θα πεθάνει.

Αν δεχτούμε αυτή τη λογική, τότε ένας σταθμάρχης θα έπρεπε να παίρνει μισθό μεγαλύτερο από εν ενεργεία στρατηγό, γιατί ο στρατηγός διατάζει εν καιρώ ειρήνης, ενώ ο σταθμάρχης διαχειρίζεται καθημερινά καταστάσεις πολέμου.

Αν δεχτούμε αυτή τη λογική, τότε εγκληματίες είναι αυτοί που έχουν δώσει τέτοιες εξουσίες σ’ ένα σταθμάρχη. Οχι τον συγκεκριμένο, αλλά σε οποιονδήποτε σταθμάρχη. Και που, επιπλέον, έβαλαν τον συγκεκριμένο σταθμάρχη, με μόλις ένα μήνα πρακτικής εμπειρίας, μόνο του στο καίριο πόστο της Λάρισας. Εφόσον το σύστημα δουλεύει «χειροκίνητα», σε κάθε πόστο, σε κάθε βάρδια έπρεπε να είναι δύο σταθμάρχες, για να υπάρχει ένας στοιχειώδης έλεγχος προς αποφυγή χοντρού λάθους. Πόσω μάλλον όταν ο ένας είναι ακόμη μικρής εμπειρίας σ’ αυτή την τόσο κρίσιμη δουλειά».

Στα λεγόμενα κοινωνικά δίκτυα, όπου δεν συναντάς μόνο μπουρδολογία και πληρωμένες τρολιές αλλά και σοβαρές απόψεις από σοβαρούς ανθρώπους, αναπτύσσεται ήδη μια σχετική συζήτηση με τεχνικούς όρους. Ανθρωποι με τεχνικές γνώσεις, ειδικοί επιστήμονες, κονιορτοποιούν τη βρόμικη προπαγάνδα του Μητσοτάκη και των μιντιακών δεκανικιών του. Επιλέξαμε δυο χαρακτηριστικές αναρτήσεις που πλουτίζουν τη σχετική συζήτηση. Αν και γραμμένες από τεχνική σκοπιά, είναι βαθύτατα πολιτικές. Αλλωστε, η τεχνική στα ζητήματα ασφάλειας δεν είναι ουδέτερη. Εχει ταξικό πρόσημο, καθώς αντιπαρατίθενται από τη μια η εγκληματική ασυδοσία του κεφάλαιου που ενδιαφέρεται μόνο για την αύξηση του δείκτη κερδοφορίας (κυνηγά το μέγιστο ποσοστό του κέρδους) και από την άλλη η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, είτε πρόκειται για εργαζόμενους είτε για χρήστες υπηρεσιών. 

Gregory Farmakis

Στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου απαγορεύεται από τους κανονισμούς να καταγράψεις το «τραγικό ανθρώπινο λάθος» ως αιτία ενός σοβαρού γεγονότος και να ξεμπερδεύεις. Είσαι υποχρεωμένος να ρωτήσεις ξανά και ξανά, γιατί δεν απετράπη το λάθος, γιατί δεν είχε γίνει αυτό που θα απέτρεπε την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους κοκ. Και για κάθε μια απάντηση που επικαλείται μια αιτία να ξαναρωτάς επίμονα γιατί συνέβη αυτή η αιτία και η αιτία της αιτίας. Οι γιαπωνέζοι μηχανικοί που είναι πρακτικοί μέσα στην εξαιρετική απλότητά τους, λένε ότι πρέπει να ρωτήσεις πέντε φορές (“five why’s”), να σκάψεις δηλαδή τουλάχιστον πέντε επίπεδα πιο βαθειά κάθε μια αλυσίδα αιτιότητας που θα αναδύεται όσο ρωτάς, για να ανακαλύψεις τι πραγματικά φταίει. Λέγεται root cause analysis, ανάλυση ριζικών αιτίων, είναι τυπική επιστημονική μέθοδος που διδάσκεται στα πολυτεχνεία όλου του πλανήτη και είναι υποχρεωτική από τους κανονισμούς, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ασφάλεια ανθρώπων. 

Ετσι διαπιστώθηκε όταν έπεσαν τα δύο 737Max ότι η αιτία δεν ήταν το ανθρώπινο λάθος των πιλότων, όπως ειπώθηκε αρχικά, ή μετά η δυσλειτουργία του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των σχεδιαστών του συστήματος ευστάθειας, ή μετά «ανθρώπινο λάθος» των υπεύθυνων που βιάστηκαν να βγάλουν τα αεροπλάνα στον αέρα και πίεζαν τους σχεδιαστές να τελειώνουν κοκ. Κάθε ερώτηση οδηγούσε πιο βαθειά στις αλυσίδες της αιτιότητας μέχρι που έφτασαν στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Boeing και τις συνειδητές αποφάσεις του. Που δεν ήταν «ανθρώπινο λάθος». Δεν παραιτήθηκε από ευθιξία. Οδηγήθηκε σε παραίτηση γιατί είχε ουσιαστική ευθύνη. 

Εδώ, ενώ τα πτώματα των θυμάτων είναι ακόμα ζεστά και οι μηχανικοί – εμπειρογνώμονες δεν έχουν ξεκινήσει καν την δουλειά τους, ειπώθηκε επισήμως και αρμοδίως ότι «όλα δείχνουν πως πρόκειται για τραγικό ανθρώπινο λάθος». Το οποίο στην επιστήμη μου και στην δουλειά μου έχει την ίδια διαπιστωτική αξία με το να πεις ότι φταίει η κακιά μας η μοίρα και το ριζικό μας ή το ότι οι πλανήτες ήταν ανάδρομοι.

Gerasimos Grammatikopoulos

Στην σύγχρονη τεχνολογικά υποστηριζόμενη κοινωνία κανένα – κυριολεκτικά ΚΑΝΕΝΑ – πολύνεκρο δυστύχημα δεν συμβαίνει από μία μεμονωμένη ΣΗΜΕΙΑΚΗ αποτυχία (single point failure). Υπάρχουν πλέγματα αλληλο-επικάλυψης και επιβεβαίωσης-επανελέγχου, και μόνο στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που ολόκληρη σειρά από αυτά τα checkpoint δυσλειτουργήσουν ή αγνοηθούν, θα συμβεί το μοιραίο. 

Κι όταν αυτό συμβεί, τότε μέλημα του οργανωμένου κράτους είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες βαθειά, να βρεθούν τα κενά, να συμπληρωθούν. 

Διαχρονικά η ασφάλεια είναι μια διελκυνστίδα μεταξύ των μηχανικών και/ή ειδικών με χειροπιαστή εμπειρία και ρόλο από την μία και του μάνατζμεντ που προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος από την άλλη. Τελική απόφαση και ρόλο ρυθμιστή έχει εν τέλει το Κράτος, είτε άμεσα είτε μέσω ειδικών δημόσιων φορέων. Οταν λοιπόν αυτό το τελευταίο είτε αδιαφορεί, είτε “ακούει” αποκλειστικά το μάνατζμεντ γιατί είναι “βολικά” τα λογάκια του (ή ακόμα χειρότερα περιστρεφόμενη πόρτα τα γραφεία τους), η τραγωδία δεν είναι μακριά. Οταν μάλιστα αυτό συμβαίνει διαχρονικά, τότε η τραγωδία λαμβάνει την ιδιότητα της στατιστικής βεβαιότητας και για όσο δεν συμβαίνει είναι απλά “δώρο” της τυχαιότητας.

Δεν είναι ώρα να κάνουμε τέτοιες κουβέντες λένε αρκετοί. Καταλαβαίνω την αμηχανία μπροστά στον θρήνο και το δράμα. Αν όμως δεν τις κάνουμε τώρα, πολύ φοβάμαι δεν θα τις κάνουμε ποτέ. Θα ξεχαστεί, θα ξεπεραστεί από την “επικαιρότητα” και θα μείνει το πολύ πολύ ένα ατελέσφορο γαϊτανάκι ευθυνών, μία – δύο – πέντε καταδίκες, και η ανέγερση ενός μνημείου στην θέση της τραγωδίας. Το ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ πρόβλημα λειτουργίας Κράτους-Μάνατζμεντ θα μείνει στο απυρόβλητο, έτοιμο να γεννήσει νέες τραγωδίες. 

Πριν αρχισετε λοιπόν τις ειδικές αναλύσεις, διαβάστε λίγο το Appendix F του Feynman στο πόρισμα του αμερικανικού κογκρέσου για το δυστύχημα του Challenger το μακρινό 1986. Θα καταλάβετε πολλά και για το σήμερα.

https://www.refsmmat.com/files/reflections.pdf

Παρομοίως, η ιστορία της Boeing με τα 737max και την αυτόματη διόρθωση του pitch MCAS, που έπρεπε να είχε “κοπεί” απο το σχεδιαστήριο αλλά πέρασε μέσα απο “auto-certification” (φο φαξ σέηκ!) γιατί “αφού είμαστε φιλαράκια εμπιστοσύνης”…

https://www.fierceelectronics.com/…/killer-software-4… 

Εκτύπωση 🖨
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ… ανεξάρτητη θεραπαινίδα της κυβέρνησης
Επόμενο άρθρο Μαθητές αντέδρασαν με συμβολική κατάληψη στο έγκλημα των Τεμπών

Σχετικά Αρθρα

Από τα τρένα στα αστικά: Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί

Εργατικά 9 Ιούλ 2025, 07:21

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Να σπάσει εν τη γενέσει της η προσπάθεια ποινικής απαλλαγής των λαμόγιων

Την καταδίκη σύμφωνα με το κατηγορητήριο ζήτησε η εισαγγελέας Νταγιάντα στη δίκη των 7 μελών των οικογενειών Χλύκα και Καλφούτζου

Αγροτικά 2 Ιούλ 2025, 22:08

Και άλλο ιδιωτικό σχολείο αρπάχτηκε από τις δαγκάνες ξένου fund

Εργατικά 1 Ιούλ 2025, 21:50

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

Οικονομία 6 Ιούν 2025, 06:30

Σιδηρόδρομοι: Ο Μητσοτάκης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια

Οικονομία 15 Μάι 2025, 21:11

Προκλητική απάντηση υπουργείου Οικονομικών: Οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί οικογενειών ΑΜΕΑ θα προχωρήσουν

Οικονομία 6 Μάι 2025, 21:31
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Διεθνή

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

28 Ιούλ 2025, 19:38
Κόντρες

Πατροκτόνος ο Κούλης;

28 Ιούλ 2025, 13:32
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Zάλτσμπουργκ: Εσπασαν τη βιτρίνα της συνενοχής

28 Ιούλ 2025, 08:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Αλλη μια πειρατεία των σιωναζιστών σε διεθνή ύδατα

27 Ιούλ 2025, 08:20
Πολιτισμός

«Ω, σκατένιε κόσμε, η Γάζα πεθαίνει από την πείνα»

27 Ιούλ 2025, 07:56
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo