Πριν από πέντε μέρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε από το Κίεβο την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για χορήγηση δανείου ύψους 35 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Τα συγκεκριμένα δανειακά κεφάλαια θα προέρχονται από τα «παγωμένα» -ελέω κυρώσεων- ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της Ούρσουλας αποτελεί υποσύνολο ενός συνολικότερου σχεδίου των G7 για δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.
Δεν έχει νόημα να προσπαθήσουμε να βρούμε ποια περιουσιακά στοιχεία θα ρευστοποιηθούν (και αν) και πώς, αλλά αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοροές προς την Ουκρανία δεν σταματούν ποτέ. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι χώρες της ΕΕ βρίσκονται μεταξύ πληθωρισμού και ύφεσης, μένοντας πίσω στο διεθνή ιμπεριαλιστικό μαραθώνιο.
Από την αρχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου τον Φλεβάρη του 2022 και μέχρι τις 18 Μάρτη του 2024 έχουν διοχετευτεί στην Ουκρανία, μέσω διάφορων καναλιών, παραπάνω από 143 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα μέλη της. Τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνονται στο παρακάτω γράφημα.
Αναλυτικά: οικονομική και ανθρωπιστική βόηθεια 12,2 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από κάθε ευρωπαϊκό μέλος, ενώ 81 δισ. ευρώ για τους ίδιους λόγους έχουν δοθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Για τις προσφυγικές ροές έχουν δοθεί 17 δισ. ευρώ, ενώ για τον στρατιωτικό εξοπλισμό 33 δισ. ευρώ. Επισημαίνουμε πως τα καινούρια 35 δισ. δεν περιλαμβάνονται στα προηγούμενα. Οσον αφορά την οικονομική βοήθεια, 50 δισ. (εκταμιευμένα ή υπολογισμένα για το διάστημα 2024-2027) περνάνε μέσα από το πρόγραμμα «Μέσο Διευκόλυνσης» (Ukraine Facility). Εχουν ήδη εκταμιευθεί το 2022 και το 2023 25,2 δισ. ευρώ (ανεξάρτητα από το «Μέσο Διευκόλυνσης») σε οικονομική βοήθεια και 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, εγγυήσεις και άλλου τύπου βοήθεια.
Στο στρατιωτικό σκέλος των 33 δισ., τα 11 έχουν δοθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (sic), ενώ τα υπόλοιπα είναι διμερείς συνεισφορές («νταβατζιλίκι» σε κάθε μέλος με απλά λόγια).
Για το ποιοι είναι οι καλύτεροι «δωρητές», όπως αποκαλούνται στις επίσημες εκθέσεις, θα χρησιμοποιήσουμε γράφημα από το Ινστιτούτο του Κιέλου, που παρακολουθεί συστηματικά την κάθε είδους βοήθεια προς την Ουκρανία (τα στοιχεία εδώ φτάνουν μέχρι το τέλος του περασμένου Απρίλη). Συνοπτικά, οι σκανδιναβικές χώρες και η Γερμανία αποτελούν τους μεγαλύτερους δωρητές, δίνοντας για την ουκρανική πολεμική μηχανή 11,24 και 10,11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πού θα φτάσει ο λογαριασμός. Τα κεφάλαια όμως αυτά προφανώς και δε δίνονται για την επίτευξη καμίας ειρήνης. Πέρα από το ότι στοχεύουν στην εξασθένηση ενός ιμπεριαλιστικού αντιπάλου (Ρωσία), στοχεύουν και στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας. Ηδη τα ιμπεριαλιστικά κοράκια ράβουν το κοστούμι της. Χωρίς να μπούμε σε περεταίρω εξειδίκευση των ποσών, η Παγκόσμια Τράπεζα, η ουκρανική κυβέρνηση, η Κομισιόν και τα Ηνωμένα Εθνη αναθεώρησαν τον περασμένο Φλεβάρη το κόστος ανοικοδόμησης της Ουκρανίας από 383 δισ. σε 452 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό ακριβώς έγινε και η «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας» τον περασμένο Ιούνη, της οποίας η ουσία συνοψίζεται στη φράση του Σολτς: «Η καλύτερη ανασυγκρότηση είναι αυτή που δεν χρειάζεται να γίνει». Για τη πληρότητα της αναφοράς: «εμείς» στείλαμε τον… Σκρέκα!
Οπως καταδεικνύει και ο τίτλος αυτού του σημειώματος, ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η ιμπεριαλιστική πολιτική είναι εξαιρετικά απλός.
Αν ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα των βασικών παικτών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία, Νορβηγία) και διακυβεύονται πολλά, η κάνουλα της χρηματοδότησης ανοίγει και οι δημοσιοικονομικοί κανονισμοί καμπυλώνουν (το μάρμαρο ξέρουμε ποιος θα το πληρώσει).
Αν το διακύβευμα είναι η ιμπεριαλιστική επιβολή μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού, τότε χρειάζεται σειρά από συνεδριάσεις για να εκταμιευτεί μια δόση των 7 δισ. (για να μη ξεχνάμε και τους άλλους μηχανισμούς της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM/EFSF)
ΥΓ. Κάναμε τις ίδιες αναζητήσεις για την οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς την Παλαιστίνη.
Βρήκαμε το ποσό των 841 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια (που μάλλον είναι κονδύλι). Δεν βρήκαμε ούτε πολλά κανάλια χρηματοδότησης, ούτε αναλύσεις, ούτε αναλυτικά στοιχεία για εκταμιεύσεις (μόνο 150 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία δόθηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή). Δεν είδαμε, επίσης, το όνομα Παλαιστίνη να αναφέρεται στη σελίδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Είναι άλλο το διακύβευμα…
Α.Α.