Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το εξής Δελτίο Τύπου (οι εμφάσεις δικές μας):
«Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Αδωνις Γεωργιάδης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Συζήτησαν το θέμα της αύξησης των τιμών στο “καλάθι της νοικοκυράς“, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες τιμές συγκεκριμένων προϊόντων καθώς αυτό απαγορεύεται από το περί του Ανταγωνισμού Δίκαιο, αλλά με υπόμνηση της νομοθεσίας περί καρτέλ και αθέμιτου κέρδους εν μέσω πανδημίας. Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να δράσουμε όλοι μας υπέρ του καταναλωτή».
Τι μας λέει ο… άνθρωπος της αγοράς; Οτι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση των τιμών, οι οποίες διαμορφώνονται ελεύθερα. Επομένως, η κυβέρνηση απλά θα παρακολουθεί τις τιμές να καλπάζουν.
Ομως, πάντα κατά τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-υπουργό, απαγορεύεται η δημιουργία καρτέλ και το αθέμιτο κέρδος. Εδώ γελάνε. Διότι, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων αλυσίδων -που καθορίζουν το παιχνίδι των τιμών- είναι οι πιο τίμιοι άνθρωποι του κόσμου και ούτε καρτέλ κάνουν ούτε αθέμιτο (;) κέρδος επιδιώκουν, σε μια οικονομία εισαγωγοδίαιτη αυτό ελάχιστη σημασία έχει (για να μην πούμε ότι δεν έχει καμιά σημασία). Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευμάτων (από τρόφιμα μέχρι είδη νοικοκυριού) εισάγονται, οπότε οι σουπερμαρκετάδες θα έχουν στα χέρια τους τιμολόγια αγοράς σε ανατιμημένες τιμές και βάσει αυτών θα ανατιμήσουν (ήδη ανατιμούν) τα εμπορεύματα στο ράφι.
Φυσικά, και καρτέλ δημιουργούν (δεν αφήνουν ποτέ να πάει χαμένη μια ευκαιρία) και ψεύτικα τιμολόγια αγοράς ζητούν και παίρνουν από παραγωγούς και χοντρέμπορους-εισαγωγής (η υπερτιμολόγηση είναι το αγαπημένο τους σπορ) και το ίδιο παιχνίδι κάνουν με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (δηλαδή αυτά που έχουν τη φίρμα τους ή τη φίρμα κάποιας δικιάς τους εταιρίας) κάνουν. Τι σημαίνει καρτέλ; Σημαίνει συμφωνία των «παικτών» σε μια αγορά να σπρώξουν προς τα πάνω τις τιμές προϊόντων που πωλούν ή προς τα κάτω τις τιμές προϊόντων που αγοράζουν από αδύναμους παραγωγούς (π.χ. αγρότες, μικρούς βιοτέχνες).
Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός ήταν αυτός που -εν μέσω πανδημίας- όταν οι τιμές σε μέσα προστασίας (μάσκες, ελαστικά γάντια, αντισηπτικά) είχαν φτάσει σε εφιαλτικά ύψη, έλεγε πως είναι ένα… παροδικό φαινόμενο της αγοράς. Που αρνιόταν να γίνει οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση, ακόμη και για την προμήθεια των δημόσιων υγειονομικών μονάδων και των ιδιωτών γιατρών και οδοντιάτρων με ατομικές επιχειρήσεις (οι μεγάλοι έμποροι της υγείας είχαν τον τρόπο τους).
Ο ίδιος, στις αρχές του καλοκαιριού, όταν είχαν αρχίσει οι ανατιμήσεις στα ράφια, έλεγε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και προέβλεπε ότι η αγορά θα… ομαλοποιηθεί τον Σεπτέμβρη. Ηρθε ο Σεπτέμβρης, οι τιμές συνέχισαν να κινούνται πιο ξέφρενα στην ανηφόρα και ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-υπουργός, ατάραχος και με τις ίδιες πάντα τσιρίδες προβλέπει τώρα ότι η αγορά θα… ομαλοποιηθεί τον Δεκέμβρη! Οσο για τις συσκέψεις με τους σουπερμαρκετάδες (σίγουρα θα κάνει και με άλλους καπιταλιστές), δεν είναι παρά ένα κακόγουστο θέατρο που αναζητά Χαχόλους για να το πιστέψουν.
Το θέμα είναι τεράστιο και θα επανέλθουμε αναλυτικότερα, ερευνώντας και τη διεθνή διάστασή του. Εδώ σημειώνουμε μόνο πως η μόνη άμυνα των εργατών και ευρύτερα των εργαζόμενων μισθωτών απέναντι στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό είναι η διεκδίκηση αυξήσεων στα μεροκάματα και στους μισθούς. Ολα τα υπόλοιπα και ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονται στον «έλεγχο της αγοράς» είναι κανονική κοροϊδία.