Ο Τσακαλώτος απάντησε με το παρακάτω non paper στη φιλολογία μερίδας του Τύπου ότι το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στην άποψή του για έναρξη της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 στο 2019: «Αλλο είδηση, άλλο εκτίμηση. Εδώ και 6 μήνες εκτιμάται, με πανομοιότυπο τρόπο, από τον εγχώριο Τύπο ότι η μείωση του αφορολογήτου θα έρθει νωρίτερα. Σήμερα η εκτίμηση αυτή παρουσιάστηκε από Τα Νέα ως “βόμβα από το ΔΝΤ για το αφορολόγητο, έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα η μείωση“. Εδώ και 7 μήνες από την συμφωνία του Εurogroup του Ιουνίου 2017, δεν έχει αλλάξει τίποτε. Δεν έχει ζητηθεί τίποτε από κανέναν Θεσμό. Οι εκτιμήσεις δεν αποτελούν είδηση. Αποτελούν βεβαίως ευσεβή πόθο της αντιπολίτευσης».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φυλλάδα του Μαρινάκη κάνει σπέκουλα με τη μέθοδο της «κιτρινιάς». Δηλαδή, ενώ ξέρει πως αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα, το μετατρέπει σε δεδομένο, επικαλούμενη κάποιες απροσδιόριστες «πηγές» στις Βρυξέλλες. Ομως το non paper του Τσακαλώτου είναι αποκαλυπτικό, επειδή δε διαψεύδει αυτό το ενδεχόμενο. Δε λέει ότι «η πορεία της οικονομίας δείχνει ότι αποκλείεται να ζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο». Το αφήνει ανοιχτό, με τέτοιο τρόπο που να επιβεβαιώνει την «είδηση» ή «εκτίμηση». Και βέβαια, ο Τσακαλώτος γνωρίζει περισσότερα από την ανταποκρίτρια των «Νέων». Ο Τσακαλώτος έχει μιλήσει πολλές φορές με τους τροϊκανούς και μάλλον γνωρίζει ότι το ΔΝΤ σκοπεύει να θέσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, να εκτιμήσει ότι το τεράστιο «πρωτογενές πλεόνασμα» του 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να βγει για δεύτερη συνεχή χρονιά και γι' αυτό πρέπει η νέα μείωση του αφορολόγητου να γίνει από το 2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων κατά 18%.
Εχει, όμως, καμιά σημασία από άποψη ουσίας αυτό το ζήτημα; Δηλαδή, πρέπει να αγωνιστούμε για να μειωθεί το αφορολόγητο το 2020 και όχι το 2019 ή πρέπει ν' αγωνιστούμε για να επανέλθει το αφορολόγητο τουλάχιστον εκεί που ήταν πριν από το 2015; Πρόκειται πραγματικά για παγίδα. Και το «αρρωστημένο» μυαλό των Τσιπραίων θα γεννήσει και άλλες ιδέες-παγίδα. Οπως για παράδειγμα να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου από το 2019, αλλά να αρχίσει η νέα μείωση των συντάξεων από τα μέσα (και όχι από την αρχή) του 2019, για να «μοιράσουν τη διαφορά» με το ΔΝΤ.
Ολα αυτά τα σχέδια συναρτώνται και με τους εκλογικούς σχεδιασμούς των Τσιπραίων, όμως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής τους και όχι ο ρυθμός εφαρμογής του ενός ή του άλλου μέτρου.
ΥΓ. Δε χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ο Τσακαλώτος απειλούσε να παραιτηθεί αν τεθεί ζήτημα μείωσης του αφορολόγητου κάτω από τις 9.000. Το μείωσε μια φορά, το μείωσε άλλη μία (στις 5.600 το κατέβασε), αλλά την παραίτηση την «ξέχασε».