Τις πινακίδες που είχαν παλιά τα ταμεία των μαγαζιών, για να προειδοποιήσουν τους πελάτες ότι «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου», θυμίζει η υπόθεση των 1,2 δισ. ευρώ που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιστράφηκαν κατά λάθος στο EFSF.
«Δεν μπορεί να επιστράφηκαν εκ παραδρομής αυτά τα λεφτά», δήλωσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα λεφτά δεν πρόκειται να επιστραφούν στο ελληνικό κράτος: «Δεν υπάρχει καμία βάση επιστροφής τους» είπε, παραπέμποντας στην απόφαση του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη.
Ο Γέγκερ έδωσε και την περιγραφή του τι συνέβη: «Η Ελλάδα διέθεσε 1,2 δισ. ευρώ ελληνικά, εθνικά μέσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέφυγε στα μέσα του EFSF που ήταν διαθέσιμα στην Αθήνα. Αυτό είναι γεγονός. Γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών στις 20 Φλεβάρη πήραν απόφαση για το σύνολο των 10,9 δισ. ευρώ που επιστράφηκαν στο Ταμείο στο Λουξεμβούργο».
Για να το πούμε απλά, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το έπαιξε «λαρτζ». Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν χρησιμοποίησε μόνο τα δανεικά του EFSF, αλλά και 1,2 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους. Δεν είχε λογαριάσει ότι θα υπήρχε εμπλοκή με την εκταμίευση κάποιας δόσης, οπότε αυτά τα 1,2 δισ. θα ήταν άκρως απαραίτητα για την αντιμετώπιση ενός πιεστικού προβλήματος ρευστότητας.
Στις 20 Φλεβάρη η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, μετά από διαπραγμάτευση του ίδιου του Τσίπρα με τον Ντεϊσελμπλούμ, αναγκάστηκε να δεχτεί τον ταπεινωτικό όρο της μεταφοράς των 10,9 δισ. που διακρατούσε το ΤΧΣ, στον EFSF. Τα λεφτά αυτά δε θεωρήθηκαν επιστροφή αχρησιμοποίητου δανείου. «Παίζουν» ακόμη στο παζάρι του νέου δανεισμού (από Ιούνη και μετά). Ομως οι «εταίροι» θεώρησαν αναξιόπιστη τη συγκυβέρνηση και απαίτησαν η διακράτηση να γίνει από τον EFSF. Ετσι, ο Βαρουφάκης υπέγραψε τη μεταφορά του αχρησιμοποίητου ποσού στον ΕFSF.
Μετά, ανακάλυψαν ότι η κυβέρνηση είχε βάλει 1,2 δισ. εθνικούς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέσα στην απελπισία τους αποφάσισαν να ζητήσουν πίσω αυτό το ποσό. Το EuroWorkingGroup παρέπεμψε την υπόθεση στο ΔΣ του EFSF, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε πως «υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρξε καμιά υπερπληρωμή από το ΤΧΣ στον EFSF». Το Μαξίμου, βέβαια, συνέχισε το βιολί του, δηλώνοντας μέσω «πηγών»: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμφώνησε με το EWG ότι οι προβληματισμοί της ελληνικής πλευράς για τα 1,2 δισ. ευρώ ήταν δικαιολογημένοι». Ομως, το μόνο που υπήρξε από πλευράς EWG ήταν μια δήλωση «πηγής» του, σύμφωνα με την οποία «το EWG θα εξετάσει πώς θα κινηθεί από τώρα και στο εξής σε σχέση μ’ αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».
Aυτό sημαίνει πως θα είχαν διάθεση να εξετάσουν κάποια διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης, όχι όμως στη φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πρώτα θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα και στη συνέχεια απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης και μετά θα εξετάσουν και αυτό το ζήτημα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την Τρίτη δανειακή σύμβαση (και το τρίτο Μνημόνιο).