Λέμε και καμιά μαλακία για να περάσει η ώρα. Η φράση από το γνωστό ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι ταιριάζει γάντι στην υπόθεση κυβέρνηση-Siemens. Οταν το σκάνδαλο βρισκόταν στο φόρτε του και μεθοδευόταν το κουκούλωμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ναι μεν δεν βρέθηκαν αυτοί που πήραν τις μίζες, ενώ ο Χριστοφοράκος βγήκε λάδι καταφεύγοντας στη Γερμανία, όμως η κυβέρνηση θα πάρει εκδίκηση επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα στο γερμανικό μονοπώλιο. Το έλεγε με καμάρι και με το γνωστό του στόμφο ο Καστανίδης, ως υπουργός Δικαιοσύνης, αν και ο Παμπούκης, στον οποίο είχε ανατεθεί το «ντιλ» (είναι και η δουλειά του) προσπαθούσε να ρίξει τους τόνους, μιλώντας για εξωδικαστική λύση. Βέβαια, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, που τον ξύπνησαν κάποια μέρα από την πολύχρονη νιρβάνα του και του είπαν ότι διορίζεται υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε και πρόσφατα τις παλιές μπαρούφες του Καστανίδη, δηλώνοντας περίπου έτοιμος να εισπράξει τα υπέρογκα πρόστιμα από τους Γερμανούς, όμως κανείς δεν του έδωσε ιδιαίτερη σημασία, γιατί είναι… γνωστός από παλιά.
Ηρθε, λοιπόν, ο Βενιζέλος την περασμένη Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Παπαδημούλη, να ξεκαθαρίσει πως από τη Siemens δεν πρόκειται να εισπραχτεί κανένα πρόστιμο, εκτός από κάποια αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία θα συμφωνηθεί εξωδικαστικά με το γερμανικό μονοπώλιο.
Σαν απλός λακές της γερμανικής κυβέρνησης ο Βενιζέλος επαναλαμβάνει τα επιχειρήματά της: «Τώρα βέβαια έχουμε απέναντί μας μια άλλη Siemens. Μια Siemens η οποία έχει άλλη διοίκηση, έχει άλλες συμπεριφορές και τελεί υπό τελείως διαφορετικό εθνικό και διεθνή έλεγχο». Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι η Siemens του έχει στείλει επιστολή «στην οποία αναφέρει ότι είναι έτοιμη και πρόθυμη να τον συνεχίσει» (σ.σ. τον διάλογο) και ανακοίνωσε ότι «θα κληθούν τώρα σε μια απευθείας διαπραγμάτευση με το ελληνικό δημόσιο για εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση».
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν περιέγραφε τι του είπε ο Ρέσλερ για το θέμα: «Αυτό που μου απάντησε ο κ. Rösler και μου έχουν απαντήσει όλοι οι Γερμανοί συνομιλητές μου είναι κάτι πολύ απλό. Μου λένε “Αυτές οι εταιρίες έχουν αλλάξει. Είναι άλλες εταιρίες. Πρέπει να κάνουμε μια πανστρατιά επενδύσεων στην Ελλάδα. Βοηθήστε να έρθουν να επενδύσουμε. Ενα μέρος του ανταλλάγματος που πρέπει να λάβετε από τη Siemens ζητήστε να το λάβετε με τη μορφή νέων επενδύσεων της νέας Siemens στην Ελλάδα”. Εχει μια λογική αυτό». Φυσικά, ο γερμανός υπουργός δεν του τα είπε έτσι ευγενικά. Του τα είπε με σκληρή εκβιαστική γλώσσα. Σημασία έχει ότι ο Βενιζέλος βρήκε στον εκβιασμό «μια λογική». Με απλά λόγια, έσκυψε το κεφάλι κι αυτό δεν μας προξενεί καμιά εντύπωση μετά τα όσα έχουμε δει απ’ αυτή την κυβέρνηση.
Και πόσα θα πάρει η κυβέρνηση ως αποζημίωση για ηθική βλάβη; Ψίχουλα. Ο Βενιζέλος, προετοιμάζοντας το κλίμα, ζήτησε «να έχουμε μια αίσθηση των διεθνών οικονομικών μεγεθών». Δεν είναι δυνατόν, είπε, 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ από τις οποίες ξεκίνησε η «κάθαρση» στη Siemens, να έχουν πάρει συνολικά αποζημιώσεις ύψους 1,7 δισ. δολαρίων και εμείς να ζητάμε 2 δισ. ευρώ. «Θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ένα ποσό το οποίο αναλογεί στα μεγέθη των συμβάσεων που έχει συνάψει η Ελλάδα και ο ελληνικός δημόσιος τομέας για την ηθική βλάβη». Θα πάρουν, λοιπόν, κάποια ψίχουλα και θα δώσουν στη Siemens αποπληρωμή για τις εκκρεμείς δουλειές και νέες δουλειές.