Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διασπάσει και τους καπιταλιστές! Εδωσε στάτους «κοινωνικού εταίρου» στον ΣΒΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), ο οποίος πλέον μετονομάστηκε σε ΣΒΕ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος), τροποποιώντας το καταστατικό του ώστε να επεκταθεί σε πανελλαδικού χαρακτήρα συνδικάτο των καπιταλιστών. Σε ένα δεύτερο ΣΕΒ, δηλαδή.
Αυτό, φυσικά, είναι casus belli για τον ΣΕΒ, το ιστορικό συνδικάτο των καπιταλιστών, που συσπειρώνει όλες τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο μεγάλες επιχειρήσεις, η αεροπορική Aegean και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, που ήταν μέλη και του ΣΕΒ και του ΣΒΒΕ, δήλωσαν ότι αποχωρούν από τον δεύτερο και θα παραμείνουν στον ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ περιμένει και από άλλες εταιρίες-μέλη του να φύγουν από τον νεοσύστατο ΣΒΕ, έτσι που το ποσοστό της βιομηχανίας που αυτός εκπροσωπεί να πέσει κάτω και από το 10% που λέγεται ότι εκπροσωπεί σήμερα.
Τι κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την εξέλιξη; Πήγε ο Τσίπρας καναδυό φορές στη Θεσσαλονίκη σε εκδηλώσεις του ΣΒΒΕ, έκανε και ο Σαββάκης (πρόεδρος του ΣΒΕΕ) κάποιες δηλώσεις για την ανάγκη οριστικής επίλυσης του «ονοματολογικού» της Μακεδονίας, εμφανίστηκαν οι βορειοελλαδίτες συνδικαλοκαπιταλιστές ως δήθεν υπέρμαχοι των εργατικών δικαιωμάτων κι αυτό ήταν όλο. Στην πραγματικότητα, είναι ο Σαββάκης και η παρέα του οι κερδισμένοι και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν να μείνουν στο παιχνίδι ως «δεύτερος ΣΕΒ». Γιατί παραδοσιακά οι έλληνες καπιταλιστές θέλουν να εκφράζονται από ένα συνδικάτο, που τους εκπροσωπεί στις συλλογικές σχέσεις τους με τις κυβερνήσεις (παλαιότερα και με τον εργατικό συνδικαλισμό). Θέλουν να εμφανίζουν μια εικόνα ενότητας, γι' αυτό και ποτέ δεν κάνουν εκλογές για πρόεδρο. Υπάρχει ένα κογκλάβιο, το οποίο επιλέγει τον πρόεδρο και μετά η γενική συνέλευση τον εκλέγει… διά βοής, χωρίς να υπάρχει άλλος υποψήφιος.