Τέτοια προπαγάνδα είχαμε να ζήσουμε από την εποχή του «Μπουργκάς-Αλεξανδρού-πολης». Ο οποίος, βέβαια, ενταφιάστηκε ως σχέδιο, μολονότι δυο πρωθυπουργοί (Σημίτης-Καραμανλής) και περισσότεροι υπουργοί είχαν οργανώσει μπόλικες φιέστες. Εν αντιθέσει με τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», ο οποίος αντιτίθετο στα αμερικάνικα συμφέροντα που ματαίωσαν την κατασκευή του, ο αγωγός ΤΑΡ ανήκει στην ευρύτερη σφαίρα των αμερικάνικων συμφερόντων, οπότε έχει πολλές πιθανότητες να κατασκευαστεί. Φάνηκε αυτό από τότε που αποσύρθηκαν οι Ρώσοι από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο ενός γενικότερου μοιράσματος που γίνεται ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς «παίκτες».
Καμιά εκατοστή θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όταν θα λειτουργήσει ο TAP, αλλά σκόπιμα μιλούν για 4.500 αναφερόμενοι στα διάφορα στάδια της κατασκευής. Καμιά συμφωνία για φτηνό αέριο δεν υπάρχει στη συμφωνία για τον αγωγό, αλλά τα παραμύθια για το φτηνό αέριο δίνουν και παίρνουν. Αλλωστε, η κοινοπραξία «Σαχ Ντενίζ» επέλεξε τον ΤΑΡ, γιατί στις αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας το αέριο πουλιέται πιο ακριβά, χάρη στις υπάρχουσες συμφωνίες. Κανένα κέρδος δε θα εισπράξει ο ελληνικός λαός (ούτε ο αζέρικος, που στενάζει κάτω από τη μπότα της κλίκας του Αλίεφ), αλλά μια χούφτα μονοπώλια και ορισμένοι ντόπιοι μεταπράτες.
Οσο για την περιβόητη «ε-νεργειακή αναβάθμιση» της χώρας, το μόνο που θα γίνει είναι η βαθύτερη εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή. Θυμόμαστε όλοι πως οι Αμερικανοί ματαίωσαν τον αγωγό «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Πλέον, το παιχνίδι στην περιοχή έχει γίνει πιο περίπλοκο και πιο άγριο, ενώ στο βάθος υπάρχει και χρώμα πολέμου, αν η διπλωματία δεν αποδώσει.