Μια μέρα μετά τη φιέστα του Ζαππείου, όπου ο Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πατριωτισμό των επιχειρηματιών, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε αιφνιδιαστικό έκτακτο δανεισμό. Μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι αδιαφορεί για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, διότι το ελληνικό δημόσιο έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα δανεισμού για το 2009, όμως ο έκτακτος δανεισμός 2 δισ. ευρώ είναι γεγονός και μάλιστα τη μέρα που ο Παπανδρέου οργάνωνε τη φιέστα του προεδρικού μεγάρου, με αντικείμενο τη διαφάνεια (!) και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οπως γράφουμε στη διπλανή σελίδα, ο έκτακτος αυτός δανεισμός οργανώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να αποπληρωθούν κρατικά χρέη προς γερμανικά μονοπώλια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, όπως απαίτησε η γερμανική κυβέρνηση.
Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε σε ελληνικές τράπεζες, «στην προσπάθειά του να παρακάμψει τις αδηφάγες ορέξεις των ξένων δανειστών μας», όπως έγραψε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν μέρος όλες σχεδόν οι ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) και το επιτόκιο να καθοριστεί με καπέλο 2,5% πάνω από το euribor. Ολα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες. Μέσα σε λίγες ώρες έκλεισε το «ντιλ» και οι ελληνικές τράπεζες έγδυσαν το ελληνικό δημόσιο με… πατριωτικότατο τρόπο. Τα γερμανικά μονοπώλια θα πάρουν τα λεφτά τους (σε μια περίοδο που οι πληρωμές διεθνώς παίρνουν παρατάσεις), οι ελληνικές τράπεζες θα βγάλουν τόκους με καπέλο μεγαλύτερο απ’ αυτό που θα έβαζαν οι ξένες τράπεζες (μεταξύ 2% και 2,3% ήταν το «σπρεντ») και ο ελληνικός λαός θα πληρώσει και τους μεν και τους δε.
Η κίνηση αυτή του ελληνικού κράτους έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού σκανδάλου. Σπεύδει να αποπληρώσει τα γερμανικά χρέη, όχι γιατί αυτό ήταν οικονομικά επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή, αλλά επειδή το απαίτησε η γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα, έδωσε στις ελληνικές τράπεζες υπέρογκα επιτόκια.
Δεν έχει κανένα νόημα, βέβαια, να σχολιάσουμε τον πατριωτισμό των ελλήνων τραπεζιτών. Οχι, όμως, και να μας ταΐζει κουτόχορτο ο Παπανδρέου, με καλέσματα για εθνική ενότητα και θυσίες «όλοι μαζί». Από την άλλη, αφού τα πράγματα είναι τόσο κρίσιμα, όπως μας λένε, γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε υποχρεωτικό δανεισμό από τις τράπεζες, με επιτόκιο που δεν θα ξεπερνά το euribor;
Επί δεκαετίες, το ελληνικό κράτος δέσμευε υποχρεωτικά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Είτε άτοκα είτε με επιτόκια εξευτελιστικά, πολλές φορές κάτω από τα επιτόκια της τραπεζικής αγοράς. Αυτά τα λεφτά ουδέποτε επιστράφηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα χρεοκόπησε και τώρα ζητούν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές. Γιατί, λοιπόν, δεν υποχρεώνουν τώρα τους τραπεζίτες να δανείσουν το κράτος χωρίς καπέλο;
Η απάντηση είναι προφανής. Ας αντλήσουμε συμπεράσματα και απ’ αυτό το οικονομικό σκάνδαλο.