«Υποτιμητική επίθεση (σ.σ. στη μετοχή της ΔΕΗ) από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα», κατήγγειλε ο Γ. Σταθάκης την περασμένη Δευτέρα, χωρίς να παραλείψει να επιτεθεί και στους Σκρέκα (ΝΔ) και Μανιάτη (ΠΑΣΟΚ). Πράγματι, η μετοχή της ΔΕΗ κατρακυλάει. Μόνο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας έχασε 9,47% και βρίσκεται μια ανάσα πριν από το «ψυχολογικό όριο» των 2 ευρώ. Στις αρχές του μήνα ήταν 2,74 ευρώ, ενώ στις 31 Μάη του 2017 ήταν στα 4,63 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σ' ένα χρόνο η μετοχή της ΔΕΗ έχασε πάνω από το μισό της αξίας της!
Δεν πρόκειται, λοιπόν, για υποτιμητική επίθεση των τελευταίων ημερών, ούτε για τις δηλώσεις του Σκρέκα και του Μανιάτη, τους οποίους ο Σταθάκης κατήγγειλε ως «παπαγαλάκια», αλλά για μια διαδικασία που έχει στη βάση της τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, αλλά και το υπόλοιπο μνημονιακό πλαίσιο (όπως η υποχρέωση της ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% του τζίρου της σε ιδιωτικές εταιρίες εμπόριου ενέργειας, στις οποίες υποχρεούται να πουλάει φτηνά το ρεύμα για να μπορούν να την ανταγωνίζονται στη λια-νική – ο καθένας μας έχει την εμπειρία από τις καθημερινές τηλεφωνικές οχλήσεις πωλητών αυτών των εταιριών, που με φορτικό τρόπο πλασάρουν το εμπόρευμά τους με βασικό εμπορικό όπλο ότι είναι «φτηνότεροι από τη ΔΕΗ»). Απλά, τις τελευταίες μέρες, ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού, είναι απολύτως λογικό (και απολύτως αναμενόμενο) να γίνει και υποτιμητική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο, καθώς η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ θα γίνει με κριτήριο και την χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της επιχείρησης.
Οταν εδώ και ένα χρόνο «διαμοιράζεις τα ιμάτια» της ΔΕΗ και παζαρεύεις ποια απ' αυτά θα πουλήσεις, θα πρέπει να περιμένεις ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα οργανώσουν υποτιμητικό παιχνίδι στο χρηματιστήριο, για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω το τίμημα του ξεπουλήματος. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν οι υποψήφιοι αγοραστές (τους οποίους έβγαλε λάδι ο Σταθάκης) και το κάνουν «επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα», και πάλι αναμενόμενο είναι. Κάποιοι θέλουν ν' αγοράσουν φτηνά για να πουλήσουν στη συνέχεια ακριβά, όταν ολοκληρωθεί το «ντιλ» του ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων.
Ο Σταθάκης μιλάει για «κερδοσκόπους» και πολιτικούς-«παπαγαλάκια» για να κρύψει πίσω απ' αυτούς τις ευθύνες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τις δικές του προσωπικά, για το ξεφτίλισμα της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης. Και βέβαια, δεν λέει λέξη για την έκθεση της McKinsey, η οποία βγάζει χρεοκοπημένη τη ΔΕΗ. Πάνω σ' αυτή την έκθεση πάτησαν ο Σκρέκας και ο Μανιάτης και έκαναν τις δικές τους καταγγελτικές δηλώσεις, θέλοντας να βγάλουν λάδι τη δική τους πολιτική, με τη «μικρή ΔΕΗ», που ήταν μια εξίσου ξεπουληματική πολιτική. Ποιος όμως ανέθεσε στη McKinsey τη μελέτη για τη ΔΕΗ; Η σημερινή κυβέρνηση διά του υπουργού Σταθάκη. Ηξεραν πολύ καλά ποια είναι η McKinsey. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, κατήγγειλε τον Στουρνάρα ότι ανέθεσε στην McKinsey μελέτη για την αγροτική οικονομία, με στόχο «να αποτελειώσει την αγροτική παραγωγή». Οταν έγινε κυβέρνηση, ανέθεσε στην «αμαρτωλή» McKinsey τη μελέτη για τη ΔΕΗ, με στόχο να την παρουσιάσει σαν μια απαξιωμένη, σχεδόν χρεοκοπημένη εταιρία, για να ξεπουληθούν «μπιρ παρά» πρώτα οι τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και μετά το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και μέσω αυτού στο Υπερταμείο Ξεπουλήματος, που το ελέγχουν οι ιμπεριαλιστές δανειστές.
Δεν έχουμε στοιχεία για να μιλήσουμε για συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι», ξέρουμε όμως πως αυτές οι δουλειές πάντα έχουν ένα αθέατο σκέλος που αφορά την «ικανοποίηση» αυτών που με τις πολιτικές και τεχνοκρατικές τους αποφάσεις συμβάλλουν στο ξεπούλημα. Και βέβαια, είναι εντελώς υποκριτικές οι εκφράσεις έκπληξης του Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ για την έκθεση της McKinsey. Αυτοί την επέλεξαν και ήξεραν πολύ καλά τι «λαγό» θα τους βγάλει στο τέλος.
Φυσικά, η McKinsey δεν έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα την έκθεσή της. Φρόντισε να τη διαρρεύσει κι αμέσως άρχισε το υποτιμητικό «ράλι» στο χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ έβγαλε μια σπασμωδική ανακοίνωση, μιλώντας για «διαρροές παλαιού κειμένου εργασίας της McKinsey» και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τελική έκθεση θα είναι διαφορετική, καθώς «με το Business Plan προσδιορίζονται όλες οι βασικές παράμετροι, κατευθύνσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες όχι για τη βιωσιμότητα αλλά για την προσαρμογή της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες και την ανάπτυξη και ισχυροποίησή της». Και ο Σταθάκης επανήλθε την Τετάρτη με μια δήλωση-ποταμό 500 λέξεων, στην οποία επαναλαμβάνει όλη την κυβερνητική «αφήγηση» για τη ΔΕΗ και προσθέτει μόνο ένα νέο: «Σήμερα, στο Χίλτον ολοκληρώσαμε τη συμφωνία για “καθαρή έξοδο“ και στα ενεργειακά θέματα». Τώρα μας καθησύχασε, λέγοντάς μας ότι συμφώνησαν με την τρόικα στα ενεργειακά θέματα. Η «καθαρή έξοδος» είναι το ξεπούλημα των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων και μετά του 17% της ΔΕΗ. Ο Σταθάκης κατηγόρησε τους Χατζηδάκη και Σκρέκα ότι «κατά την προσφιλή τους τακτική, απαξιώνουν τη δημόσια περιουσία, μη διστάζοντας ακόμα και να εξυπηρετήσουν κερδοσκοπικά σχέδια, με απώτερο στόχο την εκχώρηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας σε ιδιωτικά συμφέροντα». Αυτό που κάνει και ο ίδιος και η κυβέρνησή του το φορτώνει στους άλλους (που δεν είναι καλύτεροι βέβαια), σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Επαναλαμβάνω για μία ακόμα φορά: Με σειρά παρεμβάσεων ενισχύσαμε τη ρευστότητα της Επιχείρησης κατά 1,2 δισ. ευρώ. Κυρίως, όμως, μέσω πλέγματος πρωτοβουλιών, διαμορφώνουμε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον, απόλυτα συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ, στο οποίο η ΔΕΗ θα διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, παραμένοντας υπό δημόσιο έλεγχο. Με αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει να συμβιβαστούν οι κερδοσκόποι και οι συνεργάτες τους, στην αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ», είχε πει ο Σταθάκης στην προηγούμενη δήλωσή του (τη Δευτέρα), χωρίς βέβαια να πείσει ούτε τους σπεκουλάντες στο χρηματιστήριο, ούτε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ που ξέρουν τι τους μέλλεται, ούτε τον ελληνικό λαό που αρχίζει και καταλαβαίνει -έστω και διαισθητικά, χωρίς να έχει βαθιά γνώση της υπόθεσης- ότι με το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, με τον ήδη συντελεσμένο κατακερματισμό της ΔΕΗ, με την είσοδο -σε επόμενη φάση- κάποιου «στρατηγικού επενδυτή» και με την είσοδο στην αγορά της λιανικής τόσων «αρπακτικών», θα πει σύντομα το ρεύμα… ρευματάκι.