Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Ιούλη
  • Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!
  • Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους
  • Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ
  • Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια
  • Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Οικονομία»Ξεπούλημα μπιρ παρά
Οικονομία

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Ξεπούλημα μπιρ παρά

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Ιούλ 2014, 00:00

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, η κυβέρνηση απειλεί με επιστράτευση (ο ίδιος ο Σαμαράς βγήκε μπροστά για να το παίξει βαρύς κι ασήκωτος), οι συνδικαλιστές τα μαζεύουν και υπόσχονται ότι δε θα υπάρξει μπλακ άουτ, ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους προσπαθώντας να αποκομίσει πολιτική υπεραξία (ΔΕΗ είν’ αυτή) και γενικώς ζούμε το γνωστό θέατρο που παίζεται κάθε φορά σ’ αυτές τις περιπτώσεις, με τα αστικά ΜΜΕ να μοιράζουν το παιχνίδι με το γνωστό τρόπο: «ακόμη κι αν έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι που απεργούν, δεν μπορούν να κρατούν όμηρο έναν ολόκληρο λαό που δεν τους φταίει σε τίποτα» (η διαρκής ομηρία από τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων δεν μετράει όσο μετράει μια ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος για μια-δυο ώρες).

Μ’ αυτό το ψευτοπολεμικό σκηνικό, πάνω στο οποίο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά, η ουσία αυτού που επιχειρείται με τον τεμαχισμό και την πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ παραμένει κρυφή. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς μεθοδεύεται σήμερα, πρέπει να δούμε τι είναι η ΔΕΗ,  πώς δημιουργήθηκε και γιατί μεθοδεύεται σήμερα το συγκεκριμένο σχέδιο.

Μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και την ήττα του επαναστατικού στρατού το 1949, στο πλαίσιο της σχετικής ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού, έπρεπε να δημιουργηθεί μια κεντρική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ένα δίκτυο διασύνδεσης των μονάδων της και διανομής του ρεύματος στην κατανάλωση, βιομηχανική, εμπορική και οικιακή. Μια τέτοια καπιταλιστική επιχείρηση δε συνέφερε κανέναν καπιταλιστικό όμιλο να την κατασκευάσει, γιατί έχει υψηλή οργανική σύνθεση κεφαλαίου, καθώς απαιτεί πολύ σταθερό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να ρίχνει το ποσοστό του κέρδους.

Ετσι, το κράτος ανέλαβε να στήσει και να αναπτύξει βαθμιαία τη ΔΕΗ, ενώ οι καπιταλιστές, ντόπιοι και ξένοι, επέλεξαν το ρόλο του εργολάβου και του προμηθευτή, που τους επέτρεψε επί δεκαετίες να θησαυρίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού, με συνεχείς υπερτιμολογήσεις και του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού της επιχείρησης που πωλούσαν και των διάφορων εργολαβιών που αναλάμβαναν. Η ίδια η οικοδόμηση της ΔΕΗ, όπως και των άλλων μεγάλων κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, απετέλεσε ένα διαρκές σκάνδαλο. Αυτό το διαρκές σκάνδαλο δεν αφορά μόνο τον τομέα των προμηθειών και των εργολαβιών, αλλά και τον τομέα της κατανάλωσης. Οι καπιταλιστές απολάμβαναν πάντοτε φτηνά τιμολόγια για την ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωναν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμβάσεις ήταν πραγματικά αποικιοκρατικές (π.χ. Πεσινέ). Και αναφερόμαστε σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και όχι σε μικρομάγαζα. Φυσικά, το κόστος απ’ αυτό το πλιάτσικο το επωμιζόταν πάντοτε ο ελληνικός λαός, είτε άμεσα (πανάκριβα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης) είτε έμμεσα (βαριά φορολογία για να καλύπτονται οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ).

Οταν αυτή η τεράστια επιχείρηση, με τόσες παραγωγικές μονάδες, με την εκμετάλλευση κρατικών πλουτοπαραγωγικών πηγών (λιγνίτες και νερά) και με ένα δίκτυο διανομής που απλώθηκε και στο τελευταίο χωριό, στήθηκε στα πόδια της, ήταν ένα «ζουμερό φρούτο» που το λιγουρευόταν κάθε καπιταλιστής. Γιατί πλέον η επιχείρηση δεν απαιτούσε τις αρχικές τεράστιες επενδύσεις σταθερού κεφαλαίου, που είχαν ήδη γίνει, πληρωμένες με το αίμα του ελληνικού λαού. Τη δεκαετία του ‘90 άρχισε η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση (και) της ΔΕΗ, στο όνομα της «ανάπτυξης του ανταγωνισμού», που υποτίθεται ότι «θα βελτιώσει την ποιότητα και θα ρίξει τις τιμές». Κανένας καπιταλιστικός όμιλος, όμως, ξένος ή ντόπιος, δεν είχε διάθεση να αγοράσει μια τόσο μεγάλη εταιρία, διαθέτοντας για τη ΔΕΗ κεφάλαια που τα τζογάρει στα διεθνή χρηματιστήρια. Ετσι, η ιδιωτικοποίηση πήρε βαθμιαία τη μορφή του «φιλεταρίσματος».

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ ανοίχτηκε για τη συμμετοχή και ιδιωτών καπιταλιστών, σε ιδιώτες καπιταλιστές επιτράπηκε να χτίσουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (με φυσικό αέριο), την οποία αγοράζει σε εξωφρενικά υψηλά τιμές η ΔΕΗ, ενώ αυτή η κατάτμηση ολοκληρώθηκε με την κατάτμηση της ΔΕΗ σε επιχειρήσεις (άλλη για την παραγωγή, άλλη για το δίκτυο υψηλής τάσης, άλλη για το δίκτυο χαμηλής τάσης). Σύμφωνα με τη φιλολογία των προηγούμενων χρόνων, το φιλέτο ήταν το δίκτυο υψηλής τάσης (ΑΔΜΗΕ), όμως ποτέ δεν εμφανίστηκε «επενδυτής» με πραγματικό ενδιαφέρον. Ηταν πολλά τα λεφτά που θα έπρεπε να επενδύσει και οι τιμές τότε δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα. Ασε που η καπιταλιστική κρίση είχε αρχίσει να πλήττει τον παγκόσμιο καπιταλισμό και οι επενδύσεις σε σταθερό κεφάλαιο σταμάτησαν, ειδικά σε χώρες που έμπαιναν σ’ έναν κύκλο οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας.

Η κρίση έφερε τα πράγματα εκεί που θέλει κάθε καπιταλιστής: έριξε τις τιμές στα τάρταρα. Και τότε γεννήθηκε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», όπως η Αθηνά μέσα από το κεφάλι του Δία. Το μαχαίρι του χασάπη παίρνει τώρα άλλη μορφή. Δεν κόβει οριζόντια , αλλά κάθετα. Στο πακέτο βάζουν μονάδες παραγωγής περίπου 2.318 MW (το 30% της ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ), 3.000 εργαζόμενους και δίκτυο περίπου 2 εκατ. καταναλωτών, οικιακών και βιομηχανικών. Περιττεύει να θυμίσουμε ότι τη δημιουργία αυτού του πακέτου (με μονάδες παραγωγής και δίκτυο διανομής) την απαίτησαν οι δανειστές, μέσω της τρόικας, η οποία φρόντισε να συμπεριληφθεί η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Ιούνη και του Ιούλη. Γιατί τόση πρεμούρα, άραγε; Ρητορικό είναι, όπως καταλαβαίνετε το ερώτημα, γιατί την απάντηση την ξέρουμε όλοι: τώρα είναι η ώρα να πουληθεί κυριολεκτικά μπιρ παρά ένα μεγάλο φιλέτο της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης. Τώρα είναι η ώρα το ένα τρίτο της ΔΕΗ να γίνει «ελκυστικό για τους επενδυτές».

Φυσικά, όπως συμβαίνει πάντοτε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η γαλαζοπράσινη κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κατοχυρωθούν και τα συμφέροντα των καταναλωτών και τα συμφέροντα των εργαζόμενων που θα μεταφερθούν (και οι μεν και οι δε) υποχρεωτικά στην προς ξεπούλημα «μικρή ΔΕΗ». Δεδομένου ότι μέχρι τώρα μας παρουσίαζαν τη ΔΕΗ σαν ένα είδος φιλανθρωπικού ιδρύματος, που πουλάει «τζάμπα ρεύμα» στον ελληνικό λαό και δίνει «τεράστιους μισθούς», με αποτέλεσμα να έχει ελλείμματα, αναρωτιέται κανείς αν θα βρεθεί ηλίθιος καπιταλιστής να αγοράσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα! Ο καπιταλιστής επενδύει για το κέρδος, και μάλιστα όχι για ένα οποιοδήποτε κέρδος, αλλά για το μέγιστο κέρδος. Το μέγιστο κέρδος μπορεί να το βγάλει μόνο με ένα συνδυασμό τζάμπα εκμετάλλευσης των κρατικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, απομύζησης των οικιακών καταναλωτών και ξεζουμίσματος των εργαζόμενων. Εχει κανείς καμιά αμφιβολία γι’ αυτό;

Το νομοσχέδιο προβλέπει, για παράδειγμα, ότι «η νέα εταιρεία προμηθεύει τους πελάτες με ηλεκτρική Ενέργεια, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονταν», στη συνέχεια όμως μπορεί «να μεταβάλει τους όρους των συμβάσεων». Για να μη μπορούν να φύγουν οι πελάτες προβλέπεται ότι «η μεταβολή του προσώπου του προμηθευτή ηλεκτρικής Ενέργειας εξαιτίας της αποσχίσεως δε συνιστά από μόνη της σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας»! Είναι δε τόσο υπέρ του… ανταγωνισμού το κόψιμο της ΔΕΗ σε φέτες που προβλέπεται ότι η ΔΕΗ «υποχρεούται για χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση της απόσχισης να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική με σκοπό την επαναπροσέλκυση των πελατών, οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής Ενέργειας των οποίων εισφέρθηκαν στη νέα εταιρία»! Μπιρ παρά το ξεπούλημα, αλυσοδεμένοι οι πελάτες και η ΔΕΗ για ένα εξάμηνο να μην μπορεί να ρίξει τις τιμές για να χτυπήσει την ιδιωτική «μικρή ΔΕΗ»! Kι όχι μόνον αυτό, αλλά αν κάποιοι πελάτες φύγουν, προβλέπεται ότι «η ΔΕΗ ΑΕ δύναται να αρνηθεί τη σύναψη νέας σύμβασης προμήθειας με τους συγκεκριμένους πελάτες»!

Αυτό θυμίζει το colpo grosso με την κινητή τηλεφωνία. Ηρθαν η Panafon και η Τelestet, πήραν τις δυο άδειες και ο ΟΤΕ (που ήταν πανέτοιμος και μπορούσε να διαλύσει κάθε ανταγωνιστή) υποχρεώθηκε για ένα διάστημα να μη φτιάξει εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Τα αρπακτικά κονόμησαν και σηκώθηκαν και έφυγαν, αφήνοντας τις εταιρίες να περνούν από χέρι σε χέρι, ενώ ο ΟΤΕ με τη δική του εταιρία «τους πήρε τα σώβρακα» κι ας μπήκε τελευταίος στο χορό. Τότε ήρθε η ώρα να πουλήσουν και τον ΟΤΕ, πανίσχυρο πλέον και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας και του Ιντερνετ, που πέρασε μπιρ παρά στα χέρια της γερμανικής Deutsche Telekom.

Αυτή είναι, με όσο γίνεται πιο απλά λόγια και πιο σύντομα, η ιστορία της αποκοπής του φιλέτου της «μικρής ΔΕΗ». Γι’ αυτό και πρέπει να σταθούμε όλοι «απέναντι».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Νέα αξιολόγηση των πανεπιστημίων, νέες απολύσεις στον ορίζοντα
Επόμενο άρθρο

Η περίπτωση της ΔΕΗ

Μέρα «ελευθερίας» για τη Νέα Φιλαδέλφεια

Σχετικά Αρθρα

Mητσοτάκης-Θεοδωρικάκος γιουσουφάκια των βιομήχανων και των σουπερμαρκετάδων

Οικονομία 30 Ιούν 2026, 13:06

PosoKaneiToDoulema?

Οικονομία 17 Ιούν 2026, 22:19

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Διπλασιάζουν τους μισθούς των δεσποτάδων!

Οικονομία 5 Ιούν 2026, 18:52

Αν πήρατε κελεμπία, μην ανησυχείτε: βάλτε τη στη ναφθαλίνη, θα ξανάρθουν Απόκριες

Παράτησε το οικόπεδο «Δυτικά της Κρήτης» η Κοινοπραξία των πετρελαιάδων με επικεφαλής την ExonMobill

Οικονομία 26 Μάι 2026, 19:40

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Κατεπείγουσα έρευνα για τα 120 εκατ. ευρώ της Κεραμέως σε διαδραστικούς πίνακες

Οικονομία 26 Μάι 2026, 12:24

Απομονωμένοι από τις δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Το πρώτο γαλλικών συμφερόντων πλοίο πέρασε χτες από το Ορμούζ με την άδεια του Ιράν

Διεθνή 3 Απρ 2026, 21:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Να μελετηθεί άμεσα η στατική επάρκεια των σχολείων που βρίσκονται πάνω στη γραμμή 4 του Μετρό (Κυψέλη, Εξάρχεια κλπ)!

8 Ιούλ 2026, 20:57
Κόντρες

Τους εξασφάλισε τη ντόπα τους

8 Ιούλ 2026, 20:48
Υγεία

Το «κόστος» καθορίζει την ασφαλή παροχή υπηρεσιών Υγείας στο ΕΣΥ

8 Ιούλ 2026, 18:27
Διεθνή

Χτίζοντας την ελπίδα: Πώς το Σχολείο Σουμούντ άνθισε μέσα στα ερείπια

8 Ιούλ 2026, 14:06
Αθλητισμός

Οταν ο Χοσάμ Χασάν συνάντησε τον άγνωστό του Γιάννη Ρίτσο

8 Ιούλ 2026, 12:55
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός θα αποστρατεύσει 10.000 εφέδρους με δικαιολογία τη δημοσιονομική κρίση

Ο πόλεμος φθοράς από τη Λιβανέζικη Αντίσταση τους κόβει τα πόδια

8 Ιούλ 2026, 11:10
Παιδεία

Ο Πιτσιλής της ΑΑΔΕ αγκαλιά με τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» για χατίρι του Μητσοτάκη

8 Ιούλ 2026, 09:56
Εργατικά

Ομόφωνα κατά δυνητικής αργίας εισηγείται το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους αγωνιστές εκπαιδευτικούς Χαρτζουλάκη και Χοτζόγλου

Σιγή ιχθύος από την Ζαχαράκη

8 Ιούλ 2026, 07:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούλη

8 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Oι σιωναζιστές ξεφτιλίζουν τους ξενόδουλους αστούς πολιτικούς της Βηρυτού

Απαιτούν από τη Βηρυτό να αποκλείσει «ανεπιθύμητους» αξιωματικούς του λιβανικού στρατού από την ανάπτυξή τους στον νότιο Λίβανο

7 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Η Τουρκία με τη σχετική ανεξαρτησία της, ως περιφερειακή δύναμη, και η Ελλάδα σε ρόλο βαστάζου των σιωναζιστών

7 Ιούλ 2026, 14:43
Διεθνή

Η Χαμάς διέλυσε την κυβέρνηση της Γάζας και δηλώνει πανέτοιμη να παραδώσει στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας

7 Ιούλ 2026, 11:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο τρίγωνο Βηρυτός-Ουάσιγκτον-Τεχεράνη

6 Ιούλ 2026, 18:54
Κόντρες

Pain in the ass

6 Ιούλ 2026, 14:01
Αγροτικά

Συνεχίζεται το τεράστιο φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων, για να καλύπτεται η συνεχής δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

6 Ιούλ 2026, 12:05
Διεθνή

Γαλιμπάφ: Η διπλωματία πρέπει να διασφαλίζει τα κέρδη του πεδίου της μάχης

Συνάντηση του ιρανού προέδρου της Βουλής με το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμαντ Νταρουίς

6 Ιούλ 2026, 09:39
Εργατικά

Η αλήθεια για τις συντάξεις χηρείας: Τις πετσόκοψε ο Μητσοτάκης με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους

6 Ιούλ 2026, 05:26
Υγεία

Αγαπηδάκη: Κατασκευές για προεκλογική… σταυροφορία

6 Ιούλ 2026, 05:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούλη

9/7

Αργεντινή: Ημέρα ανεξαρτησίας (1816).

Μαρόκο: Ημέρα νεολαίας.

1943: Αντιστασιακοί φοιτητές σκεπάζουν με μαύρα πέπλα όλα τα αγάλματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, επεισόδια και συλλήψεις.

1947: Μαζικές συλλήψεις στελεχών της Αριστεράς στην Αθήνα.

1970: Τέσσερις καταδίκες μελών του Αντιδικτατορικού Αγροτικού Μετώπου της Υπαίθρου”.

1971: Βόμβα σε βυτιοφόρο της «Εσσο Πάππας» από την πρωτοεμφανιζόμενη «Λαϊκή Επαναστατική Αντίσταση».

1971: Βόμβα στις σιδηροτροχιές του ηλεκτρικού στο Θησείο (20ή Οκτώβρη).

1986: Η RAF εκτελεί με βόμβα τον πυρηνικό επιστήμονα της «Siemens» Καρλ Χάιντς Μπέκουτς.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    17Ν
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Εφετείο 17Ν
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    ΕΛΑ
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Η περίπτωση της ΔΕΗ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Ποιοι είμαστε
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Επικοινωνία
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Όροι χρήσης
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Ποιοι είμαστε
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Επικοινωνία
  • Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Η περίπτωση της ΔΕΗ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo