Την καθιερωμένη πανηγυρική ανακοίνωση εξέδωσχε την περασμένη Τετάρτη ο Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Αντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%. Οταν, στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορονοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%».
Δεν ενημέρωσε, βέβαια, ότι σε εποχές κρίσης, πτώσης της ζήτησης και πτώσης της βιομηχανικής παραγωγής, τα επιτόκια διεθνώς κατρακυλούν. Τα κεφάλαια που λιμνάζουν, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με περιόδους σχετικής ανάπτυξης, αναζητούν χώρους τοποθέτησής τους έστω και με χαμηλότερο επιτόκιο. Αλλωστε, το παιχνίδι θα γίνει στη συνέχεια, στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά.
Για τον Σταϊκούρα όμως (όπως και για όλους τους προκατόχους του, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος), τα στοιχεία αυτού του δανεισμού «καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό που συμβαίνει, ανεξάρτητα από τη διακύμανση των επιτοκίων προς τα κάτω ή προς τα πάνω, είναι ότι συνάπτονται νέα δάνεια για να αποπληρωθούν τα παλιά. Η θηλιά του δανεισμού παραμένει το ίδιο σφιχτή και κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος χαρατσώνει άγρια τον ελληνικό λαό και παράλληλα κόβει αναγκαίες κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου να πληρώνει τους διεθνείς τοκογλύφους.
Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός, θα μας πουν. Σωστά. Γι’ αυτό και δε θα υπάρξει αστική κυβέρνηση που θα διαγράψει το υπέρογκο κρατικό χρέος. Αυτό το ιδεολόγημα, που για μερικά χρόνια «φούσκωσε τα μυαλά» πολλών ανθρώπων, που πίστεψαν στα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ, κλονίστηκε μια μέρα του Φλεβάρη του 2015, όταν από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον ο Μπαρουφάκης (το «άσετ» τότε του ΣΥΡΙΖΑ) διακήρυττε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει τους δανειστές της ότι θα αποπληρώνει το χρέος «εις το διηνεκές» και κατέρρευσε τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς, όταν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.
Διαγραφή κρατικού χρέους έκανε η κυβέρνηση των Μπολσεβίκων, αμέσως μετά τη νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση. Για να διαγράψεις το χρέος, πρέπει να «διαγράψεις» τον καπιταλισμό.