Μπορεί η καπιταλιστική κρίση να τσακίζει τα εργατικά νοικοκυριά, όμως οι ναυαρχίδες του καπιταλισμού, οι τράπεζες, καταγράφουν κέρδη και στην κρίση. Κατά 392 εκατ. ευρώ αύξησε τα καθαρά κέρδη της η Alpha Bank το 2009, σύμφωνα με τον ισολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα. Είναι, βέβαια, λιγότερα από τα κέρδη του 2008, όμως πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι και αυτή η τράπεζα προεξόφλησε όλες τις πιθανές επισφάλειές της. Το σχετικό κονδύλι αυξήθηκε κατά 676 εκατ. ευρώ.
Η Alpha Bank άντλησε 2 δισ. ευρώ από το εθνικό «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ, άντλησε όμως και το δυσθεώρητο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη στήριξη του ελληνικού κράτους. Οπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ προσέφερε ρευστότητα στις τράπεζες, ενισχύοντάς τες ακόμα και σε βάρος άλλων μερίδων της κεφαλαιοκρατίας.
Με τέτοια αποτελέσματα σε μια χρονιά κρίσης, πώς να μην είναι ενθουσιώδης και επαινετικός προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Αlpha Bank I. Kωστόπουλος, που δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι βραχυπρόθεσμα η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγιάνσεως θα επηρεάσει την πορεία των εργασιών μας. Ωστόσο, είμαστε πεπεισμένοι ότι μεσοπρόθεσμα θα επιφέρει σημαντικά μόνιμα οφέλη στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρηματικές προοπτικές μας στη ΝΑ Ευρώπη.







