Συναντήσεις-φιέστες με εκπροσώπους των αρτοποιών και των αλευροβιομηχάνων είχε την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας. Μετά το τέλος των συναντήσεων, έκανε την αναμενόμενη δήλωση: «Μόλις τελειώσαμε τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των αρτοποιών και των αλευροβιομηχάνων. Το συμπέρασμα είναι ότι η τιμή του ψωμιού δεν θα ανέβει. Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που να δικαιολογούν αύξηση της τιμής. Περαιτέρω υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν προσπάθεια ώστε να απορροφηθεί ακόμα και η αύξηση του ΦΠΑ από 2%». Για να κρατήσει, όμως, και μια πισινή, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο σημείωνε στο τέλος: «Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι η τιμή του άρτου στη χώρα μας είναι ή πιο φθηνή των χωρών της Ευρωζώνης» (άρα έχουμε περιθώρια για καμιά… αυξησούλα).
Ομως, οι αλευροβιομήχανοι, όπως έκαναν και το Σεπτέμβρη, επικαλούνται τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των σιτηρών για να προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων, μολονότι ακόμα και τώρα πωλούν το αλεύρι που παρήγαγαν από στάρι που αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς. Το στάρι είναι χρηματιστηριακό προϊόν και οι βιομήχανοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τις αυξημένες διεθνείς τιμές για να βγάλουν παραπανίσιο κέρδος (θεωρούν ότι έτσι αποδίδει η «επένδυσή» τους). Μιλούν, λοιπόν, για αυξήσεις της τάξης του 10% με 15%, επικαλούμενοι όχι μόνο την αύξηση των διεθνών τιμών των σιτηρών, αλλά και τις αυξήσεις στα καύσιμα, τα μεταφορικά και τα υλικά συσκευασίας.
Μπορεί ο Ρόβλιας να είπε τα δικά του (γι’ αυτό, άλλωστε, οργάνωσε τις συναντήσεις, όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μ. Μούσιος, δήλωσε ότι ήδη οι αλευροβιομήχανοι ενημερώνουν τους αρτοποιούς για ανατιμήσεις από το τέλος του μήνα. Το μόνο για το οποίο ήταν σε θέση να «δεσμευτεί» είναι πως δεν θα μετακυλιστεί η αύξηση του ΦΠΑ, που όμως αποτελεί μικρό μέρος στην τιμή του ψωμιού. «Θα δούμε τι θα κάνουν οι αλευροβιομήχανοι και από κει και πέρα θα πράξουμε», ήταν η κατάληξη των δηλώσεών του. Ας σημειωθεί πως εκπρόσωπος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης δήλωσε πως ετοιμάζονται για αύξηση στην τιμή του ψωμιού κατά 10 λεπτά το κιλό (στην πραγματικότητα είναι 700 γραμμάρια ή 350 γραμμάρια το «μισόκιλο»).