Την περασμένη Τετάρτη, αφού ολοκλήρωσε τη μίνι περιοδεία του στις αυλές των μεγάλων ευρωπαίων ηγεμόνων, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετέβη στο City του Λονδίνου, προκειμένου να απολογηθεί στο Supreme Court (Ανώτατο Δικαστήριο) των «θεσμικών επενδυτών» και να προσπαθήσει να τους πείσει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα εκτελέσει πειθήνια όλες τις απαιτήσεις τους.
Και μόνο η ενέργεια αυτή, κορυφαίος υπουργός να απολογείται ενώπιον των εκπροσώπων του χρηματιστικού κεφάλαιου, αποτελεί δείγμα ραγιαδισμού μιας κυβέρνησης, η οποία κατά τα άλλα προσπαθεί να σηκώσει τους πατριωτικούς τόνους. Η εθνική συστράτευση, στην οποία καλεί ο Παπανδρέου, δεν είναι παρά η υποταγή ολόκληρου του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στις απαιτήσεις του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου και της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης, που από τη γεννοφάσκια της λειτουργεί σαν συνεργάτης και μεσάζοντάς του στη χώρα μας.
Είχε προηγηθεί ένα ακόμα μπαράζ επιθετικών δημοσιευμάτων στα έντυπα του χρηματιστικού κεφάλαιου (Financial Times, Spiegel κ.ά.), σύμφωνα με τα οποία η ομιλία Παπανδρέου στο Ζάππειο δεν αποτελεί εχέγγυο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, διότι δεν συνοδεύτηκε από τη λήψη μέτρων άμεσης απόδοσης. Επίσης, την ίδια μέρα και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στο Βερολίνο και το Παρίσι ο Παπακωνσταντίνου, ένας ακόμη εκπρόσωπος των διεθνών ραντιέρηδων, ο οίκος Standard and Poor’s, προχώρησε στην αναμενόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Στο σχετικό ραπόρτο σημείωνε πως τα κυβερνητικά μέτρα είναι δύσκολο να οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος και του χρέους, διότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει εγχώρια εμπόδια που θα απαιτήσουν προσπάθειες επί σειρά ετών».
Ο Παπακωνσταντίνου, που βομβαρδίζει καθημερινά τα ΜΜΕ με πληθώρα δελτίων Τύπου, που αφορούν κάθε του δήλωση, ομιλία, συνέντευξη σε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό μέσο κ.λπ., δεν έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο της ομιλίας του στο Λονδίνο. Μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Απευθυνόμενος άμεσα στους εκπροσώπους των «αγορών», οι οποίοι δεν είναι και ιδιαίτερα ευγενικοί, ιδιαίτερα όταν έχουν απέναντί τους τον εκπρόσωπο μιας Ψωροκώσταινας, που προσέρχεται ως ικέτης, ήταν υποχρεωμένος ν’ αφήσει τα πατριωτικά και τα καουμποϊλίκια (αυτά είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση) και να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Να πει στους «θεσμικούς επενδυτές» αυτά που είχε ήδη πει στις απόρρητες συνομιλίες του με τον Β. Σόιμπλε και την Κρ. Λαγκάρντ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, που ήταν η μοναδική πηγή πληροφόρησης, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε τις εξής διαβεβαιώσεις στο «ανώτατο δικαστήριο των αγορών»:
1. Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2009 θα διαμορφωθεί τελικά στο 8,7% του ΑΕΠ και όχι στο 9,1%, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός τον οποίο θα ψηφίσει με αλλαλαγμούς χαράς και θυελλώδη χειροκροτήματα ο πράσινος λόχος, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
2. Για να επιτευχθεί αυτή η περαιτέρω αποκλιμάκωση του ελλείμματος, θα υπάρξει αύξηση των έμμεσων φόρων. Προφανώς, δεν αναφέρεται μόνο στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που δεν επαρκεί, αλλά και σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ μαζί με την επιβολή ΦΠΑ σε υπηρεσίες που έως τώρα δεν είχαν (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.).
3. Θα εξισωθούν τα όρια ηλικίας ανδρών-γυναικών στο δημόσιο, ως πρώτο βήμα για τη γενικότερη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του πρώτου εξάμηνου του 2010.
4. Η πραγματική μείωση των ονομαστικών αποδοχών στο δημόσιο τομέα θα είναι 4%.
5. Ξεκινά νέο πρόγραμμα «αποκρατικοποιήσεων» ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να τους πείσει για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι των «αγορών», ο Παπακωνσταντίνου επικαλέστηκε δυο πολιτικούς παράγοντες. Πρώτο, ότι η κυβέρνηση διαθέτει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 160 εδρών, με την οποία έχει την ευχέρεια να ψηφίσει κάθε μέτρο, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που τυχόν θα υπάρξουν. Δεύτερο, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στα συνδικάτα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που του επιτρέπει να κερδίζει ευρείες κοινωνικές συναινέσεις.
Σημειώνουμε, επίσης, πως αναφορά στις ιδιωτικοποιήσεις έκανε ο Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους γάλλους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τη γαλλίδα «ομόλογό» του Κριστίν Λαγκάρντ. Οταν του ζητήθηκε να γίνει συγκεκριμένος, αναφέρθηκε «στη μείωση της κρατικής συμμετοχής σε πολλές κρατικές επιχειρήσεις, τράπεζες ή άλλες», διευκρινίζοντας ότι «το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Ιανουάριο».