Οπως δήλωσε την περασμένη Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, η Κομισιόν αναλύει τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε σχέση με τη δευτερογενή νομοθεσία. Ποια είναι η δευτερογενής νομοθεσία; Οι υπουργικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν ουσιώδεις λεπτομέρειες ως προς την πρακτική εφαρμογή της διάταξης που ψήφισε η ελληνική Βουλή.
Επιβεβαιώνεται έτσι πως η διάταξη που ψηφίστηκε (η οποία μάλιστα άλλαζε μέχρι την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα το ύψος της προστασίας για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία να κατέβει από τα 130.000 στα 100.000 ευρώ) είχε την έγκριση της Κομισιόν, υπό τον όρο ότι κρίσιμα ζητήματα θα ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες επίσης θα περάσουν από το κόσκινο της Κομισιόν. Επετράπη, δηλαδή, στην κυβέρνηση Τσίπρα να αποφύγει το απόλυτο ρεζιλίκι της μη κατάθεσης διάταξης μέχρι αυτή να συμφωνηθεί με την τρόικα (όπως θυμόμαστε, το Μαξίμου είχε κάνει διαρροή σύμφωνα με την οποία θα νομοθετούσε μονομερώς), όμως η διάταξη που κατατέθηκε περιλάμβανε μόνο τα απολύτως συμφωνημένα σημεία (γι' αυτό και υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών), ενώ τα υπόλοιπα θα παρέμεναν ανοιχτά για να ρυθμιστούν με υπουργικές αποφάσεις, μετά από συμφωνία με την τρόικα.
Πήραμε έτσι μια καλή γεύση του τι σημαίνει «ενισχυμένη εποπτεία». Μπορεί οι τόνοι να μην ανεβαίνουν (καμιά πλευρά δεν έχει συμφέρον να τους ανεβάσει), όμως τον τελευταίο λόγο έχει πάντοτε η τρόικα. Πρώτα θα συμφωνήσει η τρόικα και μετά θα πάει το θέμα στο Eurogroup, το οποίο θα δώσει το ΟΚ για την εκταμίευση της δόσης από τις επιστροφές τόκων από ελληνικά ομόλογα που έχουν η ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (περίπου 1 δισ. ευρώ). Πολιτική διαπραγμάτευση δεν προβλέπεται ούτε χωράει. Το Eurogroup αποφασίζει τυπικά, μετά από θετική εισήγησης της τρόικας. Τσακαλώτος και σία διαπραγματεύονται μόνο με την τρόικα που είναι ο επιτηρητής των ιμπεριαλιστών δανειστών. Αυτά προβλέπονται από την τελευταία αναθεώρηση του τρίτου Μνημόνιου, με την οποία καθορίστηκε το καθεστώς του μετα-Μνημόνιου. Γι' αυτό και η κυβέρνηση του Τσίπρα κάνει μόκο και δε διαμαρτύρεται για αυθαιρεσία της τρόικας.