Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)
  • Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια
  • Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος
  • Σαν σήμερα 31 Ιούλη
  • Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50
  • Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το μάρμαρο πληρώνει το μόνιμο υποζύγιο: η εργατική τάξη
Διεθνή Η Αποψή Μας Οικονομία

Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

Το μάρμαρο πληρώνει το μόνιμο υποζύγιο: η εργατική τάξη

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούλ 2021, 11:50

Θυμόμαστε πολύ καλά, όταν άρχισαν τα λοκντάουν τον Μάρτη του 2020 στη δυτική Ευρώπη, ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και οι αστοί οικονομολόγοι τόνιζαν πως η κρίση αυτή θα είναι προσωρινή και πως στο μέλλον, μετά την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, η οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία, απορροφώντας μαζικά κόσμο σε νέες θέσεις εργασίας. 

Η ανάπτυξη, όμως, όπως παρουσιάζετασι στους δείκτες των επίσημων στατιστικών για την αύξηση του ΑΕΠ, είναι παραπλανητική και εκφράζει την άνοδο από μια κατακρημνισμένη θέση μετά την πανδημία, χωρίς ακόμη να έχει ξεπεράσει σημαντικά την κορυφή προ της πτώσης. Oι εξαγωγές, σε χώρες σαν την Γερμανία π.χ., ακόμη υπολείπονται των εξαγωγών προ της πανδημικής κρίσης. Η πραγματική ανάκαμψη είναι αναιμική και έρχεται μέσα από ένα σπιράλ ανόδου τιμών σε βασικά εμπορεύματα, που θα κάνουν τη ζωή της εργατικής τάξης δυσβάστακτη μεσοπρόθεσμα και στο μέλλον. Σίγουρα, πάντως, δεν θα επηρεάσουν την κερδοφορία των καπιταλιστών που σαν τάξη, ειδικά στις πιο αναπτυγμένες χώρες ευνοείται από τις ανατιμήσεις των εμπορευμάτων, αφού κερδίζουν διπλά, τόσο από τους καθηλωμένους μισθούς όσο και από την αύξηση των τιμών. Οι μισθοί δεν αυξήθηκαν πουθενά στο μέτρο που αυξήθηκαν οι τιμές, προσφέροντας τεράστια περιθώρια κερδοφορίας αυτή την περίοδο για όλους τους καπιταλιστές, από τη βιομηχανία και το εμπόριο μέχρι τις αγοραπωλησίες στο χρηματιστήριο, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων μισθωτών στρωμάτων.

Μετά τον Μάρτη του 2020, σε όλο τον κόσμο σημαντικό τμήμα της βιομηχανικής παραγωγής μείωσε τις δραστηριότητές του, αφού οι αγορές καταναλωτικών αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι οικιακές και προσωπικές συσκευές (υπολογιστές, πλυντήρια, κουζίνες, κινητά κ.ο.κ), είχαν μειωθεί. Οι συνέπειες της συρρίκνωσης της ζήτησης ήταν να μειωθούν οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες (πετρέλαιο, μέταλλα), αλλά και σε τελικά εμπορεύματα της βιομηχανίας ειδών κατανάλωσης. Η μειωμένη ζήτηση οδήγησε σε μια σημαντική έλλειψη πρώτων υλών (από σιδηρομετάλλευμα μέχρι χαλκό, χάλυβα και νικέλιο) και ενδιάμεσων εμπορευμάτων (π.χ. ημιαγωγών) στις αλυσίδες τροφοδοσίας του παραγωγικού κεφαλαίου, που περνούσε απαρατήρητη την περίοδο του λοκντάουν. Οι βασικοί παρασκευαστές των συγκεκριμένων εμπορευμάτων είχαν μειώσει σημαντικά την παραγωγή τους. Δεν στοίβαζαν εμπορεύματα σε αποθήκες που δεν θα πωλούνταν άμεσα, διακινδυνεύοντας απώλειες στο μέλλον. Το ίδιο συνέβαινε με την εξόρυξη και επεξεργασία. Οι καπιταλιστές σε αυτούς τους κλάδους κινούνται, όπως σε κάθε κλάδο, με γνώμονα το μέγιστο κέρδος τους, όχι τις «γενικές» ανάγκες της κοινωνίας.

Με την επάνοδο από τα λοκντάουν και την εκρηκτική αύξηση της ζήτησης, οι τιμές αυτών των εμπορευμάτων άρχισαν να εκτινάσσονται. Θα περίμενε κανείς η αύξηση αυτή να καλύπτει τις απώλειες του τελευταίου χρόνου, πλην όμως οι τιμές αυξάνονται ραγδαία και ξεπερνούν τις μέγιστες της τελευταία οχταετίας.

Σταθμισμένος μέσος των τιμών άμεσης παράδοσης των βασικών πρώτων υλών (από το Bloomberg).

Αρκετοί παρασκευαστές πρώτων υλών είτε άρχισαν να μεταφέρουν στις τιμές των εμπορευμάτων τους τις απώλειες από τα συμβόλαια που είχαν χάσει είτε άρχισαν να κερδοσκοπούν πάνω στην εκρηκτική ζήτηση των εμπορευμάτων τους τη στιγμή που η προσφορά διεθνώς ήταν μικρή [1]. Ο διεθνής καταμερισμός της εργασίας, που προέκυψε μετά τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» και τη μεταφορά σημαντικού τμήματος της βιομηχανικής παραγωγής σε Κίνα, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, ευνοεί την αύξηση των τιμών επειδή η ροή στις εφοδιαστικές αλυσίδες της βιομηχανίας της Δύσης δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στη ζήτηση στην αναπτυγμένη Δύση [2]. 

Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος στην αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Τέλη Μάρτ,η η Ford Motor ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής της σε 8 εργοστάσια (6 στις ΗΠΑ) και απώλεια εσόδων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός του έτους, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών [3]. Η παραγωγή των ημιαγωγών αναμένεται να φτάσει στο επίπεδο προ της πανδημίας το 2022 [4].

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατηρεί χαμηλό το βασικό επιτόκιο δανεισμού και εξαγοράζει ομόλογα από χαρτοφυλάκια εταιριών, προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην οικονομία, θεωρώντας ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι παροδικό και στο τέλος οι μεγάλες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους με νέες επενδύσεις και να ανακάμψει η οικονομία από την ύφεση. Ομως, με διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα ευνοείται η κερδοσκοπία στην αγοραπωλησία μετοχών. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε εκτεταμένη κερδοσκοπία με αγοραπωλησία μετοχών στο χρηματιστήριο και συνεισφέρει στην πληθωριστική ανατίμηση βασικών εμπορευμάτων διατροφής που είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως χοιρινό και βοδινό κρέας, η τιμή των οποίων έχει εκτιναχθεί εν μέρει για λόγους που αφορούν και υπαρκτές δυσκολίες στην παραγωγή και την τροφοδοσία μετά το λοκντάουν.

Δεν φαίνεται πάντως ακόμη τόνωση της ρευστότητας που να μεταφέρεται σε σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή. Αντιθέτως, τα ελλείμματα των κυβερνήσεων αυξάνονται και τα κρατικά χρέη επίσης. Τα νομίσματα χάνουν αξία όταν μια ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα στην κυκλοφορία αντιστοιχεί σε μικρότερη ποσότητα εμπορευμάτων. Ο μισθός, όμως, διατηρείται ίδιος ή μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων καταρρέει. 

Με τη σειρά τους, οι λεγόμενες «αναπτυσσόμενες» χώρες βλέπουν απειλητικά τις κινήσεις των ΗΠΑ. Το αποδυναμωμένο δολάριο ενισχύει τις εξαγωγές των ΗΠΑ σε βασικές τους αγορές. Πάνω από το μισό εμπόριο των ΗΠΑ γίνεται με «αναπτυσσόμενες» χώρες.

Η διακύμανση της ανταλλακτικής αξίας του δολαρίου μέσα από σταθμισμένους δείκτες εμπορίου.

Η στάση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θυμίζει τη στάση της την τριετία 2005-2008, όταν διατηρούσε χαμηλά τα επιτόκια πριν από την κατάρρευση της οικονομίας, προκειμένου να τονώσει τις επενδύσεις. Μετά από στρες τεστ σε 23 βασικούς χρηματιστικούς κολοσσούς των ΗΠΑ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δήλωσε ότι αμερικανικές τράπεζες είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες από την εποχή του 2008 για να αντιμετωπίσουν χρεοκοπίες δανειστών τους [5]. Οι συνθήκες, όμως, έχουν αλλάξει, όπως και οι απαιτήσεις. 

Μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις σε εμπόριο και βιομηχανία ήδη αδυνατούν να καλύψουν τις χρεωστικές τους υποχρεώσεις, να καταβάλλουν τόκους σε δάνεια κ.ο.κ. Το ποσοστό αυτό σε διάφορες ιμπεριαλιστικές χώρες κυμαίνεται από 15% έως 20% Στις ΗΠΑ, το ύψος του χρέους των εταιριών αυτών εκτιμάται σε 2.6 τρισεκατομμύρια δολάρια [6].

Επιπρόσθετα, μια σειρά από ιμπεριαλιστικές χώρες εμφανίζουν πια δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ τους, πράγμα που δεν συνέβαινε το 2008. Σε αυτές τις χώρες το διογκωμένο δημόσιο χρέος κρύβει πρώτα απ’ όλα την κρατική στήριξη σε μια σειρά από καπιταλιστικές επιχειρήσεις και μονοπώλια, που δέχτηκαν όλη την προηγούμενη δεκαετία άφθονη κρατική χρηματοδότηση για να αυξήσουν την κερδοφορία τους και να αντεπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και στους βασικούς χρηματιστικούς τους κολοσσούς που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία συνολικά της οικονομίας. Τέλος, θυμίζουμε ότι η οικονομία των βασικών καπιταλιστικών χωρών της Δύσης βρισκόταν ήδη σε αναιμική ανάπτυξη πριν από τον Μάρτη του 2020.

Μέσα σε δυο δεκαετίες η Κίνα μετατράπηκε σε δεύτερη οικονομία του πλανήτη και διεκδικεί και αυτή «ζωτικό χώρο» για τις επενδύσεις της, ανταγωνιζόμενη τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης. Οταν, όμως, ο κόσμος έχει ήδη μοιραστεί σε σφαίρες επιρροής, αυτό δεν μπορεί να γίνει «αναίμακτα». Η «παγκοσμιοποίηση» των ανοιχτών συνόρων προσκρούει πλέον στους προστατευτικούς δασμούς που ορθώνονται σαν οχυρά σε όλο τον πλανήτη. Στη περίπτωση που η διεθνής οικονομία βρεθεί σε κραχ, η κρίση του 2009 θα ωχριά.

[1] https://www.reuters.com/world/china/inflation-re-cycling-chinese-exporters-pass-higher-costs-customers-around-world-2021-05-14/?fbclid=IwAR1tXMuyQJ8bElhIG83GA0zXk0HODFutiKeSx7_EbR91zikfiqkHPouw464

[2] https://time.com/6075425/semiconductor-chip-shortage/

[3] https://www.cnbc.com/2021/06/30/chip-shortage-causes-ford-to-cut-vehicle-production-at-several-plants.html

[4] https://www.theguardian.com/world/2021/jun/30/global-semiconductor-shortage-affecting-car-production-in-china-and-japan

[5] https://www.cnbc.com/2021/06/24/federal-reserve-gives-us-banks-a-thumbs-up-as-all-23-lenders-easily-pass-2021-stress-test.html

[6] https://www.millionacres.com/real-estate-investing/articles/us-zombie-companies-are-now-26-trillion-in-debt-what-does-that-mean-for-investors/

Εκτύπωση 🖨
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΡΙΣΗ ΜΙΣΘΟΙ ΤΙΜΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

Σαν σήμερα 4 Ιούλη
Επόμενο άρθρο

Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 21:55

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 11:13

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 10:21

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

Διεθνή 29 Ιούλ 2025, 09:20

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

Διεθνή 28 Ιούλ 2025, 20:18

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

Διεθνή 28 Ιούλ 2025, 19:38
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)

31 Ιούλ 2025, 13:13
Πολιτική

Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια

Κρήτη: Χοροπηδάνε και φωνάζουν «θάνατος στους Αραβες»

31 Ιούλ 2025, 10:11
Παιδεία

Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος

31 Ιούλ 2025, 06:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Διεθνή

Γελοίο θέατρο με τη σκόπιμη λιμοκτονία των Παλαιστίνιων της Γάζας

28 Ιούλ 2025, 19:38
Κόντρες

Πατροκτόνος ο Κούλης;

28 Ιούλ 2025, 13:32
Πολιτισμός

Φεστιβάλ Zάλτσμπουργκ: Εσπασαν τη βιτρίνα της συνενοχής

28 Ιούλ 2025, 08:45
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

1920: Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι από δύο βασιλόφρονες απότακτους αξιωματικούς.

1946: Βίαιη εισβολή στη ΓΣΕΕ, παραπομπή της διοίκησής της σε δίκη.

1971: Βόμβες στο Ηράκλειο της Κρήτης καταστρέφουν αυτοκίνητο της εκεί αμερικανικής βάσης και προκαλούν ζημιές στα γραφεία του τοπικού κλιμακίου της ΚΥΠ.

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτείνει τη μόνιμη τέλεση των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα.

1977: Ενας νεκρός και είκοσι τραυματίες σε συγκρούσεις με την αστυνομία στη διάρκεια αντιπυρηνικών διαδηλώσεων στο Τρέις Μαλβίλ (Γαλλία).

1978: Συλλαμβάνονται ως βομβιστές ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος και άλλοι οκτώ νεοφασίστες.

1980: Εκτέλεση του τούρκου διπλωμάτη της πρεσβείας στην Αθήνα Γκαλίπ Οσμάν από τον Αρμενικό Απελευθερωτικό Στρατό.

1982: Βόμβα στα γραφεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    17Ν
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Εφετείο 17Ν
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    ΕΛΑ
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Ποιοι είμαστε
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Επικοινωνία
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Όροι χρήσης
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Ποιοι είμαστε
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Επικοινωνία
  • Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Είτε σε ανάκαμψη με πληθωρισμό είτε λίγο πριν από μια βαθύτερη κρίση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo