Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 17 Γενάρη
  • Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;
  • Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;
  • 32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία
  • Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούλ 2025, 06:52

Μετά το σόου της «σύσκεψης» στο υπουργείο Παιδείας δόθηκε ήδη στη «διαβούλευση» το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Παιδείας («Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία ‘’Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα’’, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις»), που περιλαμβάνει τις διατάξεις που μετατρέπουν τα ΑΕΙ σε στρατόπεδα: διατάξεις για τις διαγραφές των «αιώνιων φοιτητών» και την τιμωρία των ΑΕΙ που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις των διαγραφών και διατάξεις για την «ασφάλεια» των ΑΕΙ, της επιβολής του «νόμου και τάξης».

Ως προς το τελευταίο, την εμπέδωση του αφηγήματος «νόμος και τάξη», το νομοσχέδιο εξειδικεύει τις διαταγές που έδωσε ο Μητσοτάκης στους πρυτάνεις, κατά το τρομοσόου που έστησε με αποδέκτες τις διοικήσεις των ΑΕΙ, τις οποίες προσέβαλε και απείλησε ευθέως ότι θα εκπέσουν από το αξίωμά τους αν δεν συμπλεύσουν απόλυτα με τις κυβερνητικές εντολές.

Εχει ακονίσει, λοιπόν, ο Μητσοτάκης το λεπίδι της λαιμητόμου με στόχο τα πανεπιστήμια να πιάσουν τα «ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης», που είναι πρωτίστως και κυρίως η προσέλκυση «προγραμμάτων» από επιχειρηματικούς ομίλους και καπιταλιστές με τη σιγή νεκροταφείου να επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

  • Αυτόματη διαγραφή φοιτητών

Με το άρθρο 126 του σχεδίου νόμου τροποποιείται το άρθρο 76 του Ν. 4957/2022.

Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα τετραετή προγράμματα σπουδών είναι τα 6 χρόνια (ν+2), ενώ για τα προγράμματα σπουδών που είναι πάνω από 4 χρόνια η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα (ν+3).

Για τους φοιτητές που συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν έχουν καταστεί πτυχιούχοι, επέρχεται αυτοδικαίως η διαγραφή τους 2 μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές που διαγράφονται μπορούν να κάνουν αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος και να λάβουν πιστοποιητικό, που δεν συνιστά πτυχίο ή αντίστοιχο τίτλο επιτυχούς περάτωσης σπουδών, στο οποίο αναγράφονται η διάρκεια της φοίτησής τους, τα μαθήματα στα οποία έχουν επιτυχώς δοκιμαστεί και η βαθμολογία την οποία έχουν λάβει.

  • Σε ποιους δίνεται παράταση

Οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, αλλά είναι κοντά στο πτυχίο, έχουν μια τελευταία ευκαιρία. Μπορούν να έχουν παράταση φοίτησης μετά από αίτησή τους για δύο επιπλέον εξάμηνα, οπότε και λήγει το τελεσίγραφο. Η παράταση δίδεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον 75% των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών και

β) έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο εξεταστικές κατά το πρόγραμμα σπουδών, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα 4 προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης.

Εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας, η διάρκεια φοίτησης παρατείνεται για τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Η αίτηση υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών από την έκδοση των βαθμολογιών της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του τελευταίου ακαδημαϊκού εξαμήνου πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης.

Κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για μερική φοίτηση και η διακοπή της φοίτησης.

  • Παράταση για σοβαρούς λόγους υγείας

Kατ’ εξαίρεση, δίνεται παράταση φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η υπέρβαση χορηγείται για διάστημα αντίστοιχο προς τη σοβαρότητα των λόγων υγείας.

Κατά τη διάρκεια της υπέρβασης του χρόνου φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας, η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται. Εξαίρεση αποτελεί μόνο η φοιτητική μέριμνα.

  • Μερική φοίτηση

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν:

1) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα (σ.σ. η ρύθμιση πετά έξω τους φοιτητές που εργάζονται «μαύρα», καθώς αυτή είναι μια διαδεδομένη πρακτική στην καπιταλιστική αγορά εργασίας)

2) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

3) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον 12 αθλητών και 8 σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των 2 ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

β) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής.

4) οι φοιτήτριες που τελούν σε καθεστώς επιβεβαιωμένης κύησης για το χρονικό διάστημα της κύησης και για έως 1 έτος μετά την ημερομηνία τοκετού,

5) οι φοιτητές που έχουν ανήλικα τέκνα έως την ηλικία των 8 ετών.

6) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν χρόνια ή σοβαρά προβλήματα υγείας.

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι φοιτητές αυτοί δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης αίτηση για μερική φοίτηση επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75% των απαιτούμενων διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους.

Ο χρόνος μερικής φοίτησης προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης κατά το ήμισυ.

  • Διακοπή φοίτησης

Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης μπορούν να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα 2 έτη.

Η διακοπή μπορεί να είναι συνεχής ή να γίνει τμηματικά, αλλά η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά τα 2 έτη.

Κατά το χρόνο διακοπής αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

Ο χρόνος διακοπής της φοίτησης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, αίτηση διακοπής επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους.

  • Κατατακτήριες για τους διαγραμμένους

Αφού η λαιμητόμος αποκεφαλίσει τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών στις σχολές και τα τμήματα που μπήκαν μετά από πολύ ιδρώτα, αίμα και χρήμα αυτών και των οικογενειών τους, το «φιλεύσπλαχνο» υπουργείο Παιδείας έρχεται να τους δώσει τάχα μια δεύτερη ευκαιρία.

Μπορούν, σύμφωνα με το άρθρο 127 του σχεδίου νόμου να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις σε άλλο τμήμα από αυτό που διαγράφηκαν εφόσον είναι «κάτοχοι πιστοποιητικού της παρ. 1 του άρθρου 76».

  • Μείωση χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ που δεν διαγράφουν τους φοιτητές και πειθαρχικό παράπτωμα για το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να πετύχει τους σκοπούς της με φασιστικά τεχνάσματα. Σφίγγει τη θηλιά στο λαιμό και των διοικήσεων των πανεπιστημίων, επειδή κάποιες από αυτές, έως τώρα, δεν έδειχναν την απαιτούμενη γενιτσαρική συμπεριφορά, επιδιώκοντας να μην γίνουν στόχος του φοιτητικού κινήματος.

Βαρύς, λοιπόν, είναι ο πέλεκυς για τα ΑΕΙ που δεν θα διαγράφουν τους φοιτητές που έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Η τιμωρία είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των πανεπιστημίων, αφού προβλέπεται μείωση της ήδη αποψιλωμένης δημόσιας χρηματοδότησης, ενώ θα διώκονται πειθαρχικά τα μέλη του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού που δεν θα επιδείξουν την απαραίτητη οσφυοκαμψία.

Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας της Μονοτμηματικής Σχολής ή του Τμήματος καταρτίζει και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών, που έχουν διαγραφεί αυτοδικαίως λόγω υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης.

Ο κατάλογος αποστέλλεται έως την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους από την έκδοση των βαθμολογίων της επαναληπτικής εξεταστικής της περιόδου του Σεπτεμβρίου.

Η μη σύνταξη, ανάρτηση και αποστολή του καταλόγου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Πράξεις ή παραλείψεις των ακαδημαϊκών και διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος, οι οποίες κατατείνουν στη μη εφαρμογή ή την πλημμελή εφαρμογή του παρόντος, συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης.

Εκτύπωση 🖨
«ΑΙΩΝΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ»
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 11 Ιούλη

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Επόμενο άρθρο Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Σχετικά Αρθρα

Ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ ενάντια στα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών με δίδακτρα

Καλεί σε μαζική παράσταση στη Σύγκλητο

Παιδεία 13 Ιαν 2026, 21:28

Περνούν από Πειθαρχικό νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς στη Λακωνία

Επειδή συμμετείχαν στη νόμιμη απεργία αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 13 Ιαν 2026, 20:34

Διαγραφές φοιτητών: Πώς ο Μητσοτάκης γεμίζει τη δεξαμενή πελατών των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

Αυτό αποκαλύπτουν οι λίστες των διαγραφέντων φοιτητών

Παιδεία 11 Ιαν 2026, 10:05

Προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Προκλητική κατεπείγουσα δεύτερη αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της ΟΔΠΤΕ

Παιδεία 8 Ιαν 2026, 14:57

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών σφίγγει ακόμη πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό του δημόσιου σχολείου

Μέτρο συνδεδεμένο με την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και την αξιολόγηση

Παιδεία 7 Ιαν 2026, 20:28

Η κυβέρνηση της μέγιστης αναλγησίας διέγραψε 308.605 φοιτητές

Παιδεία 2 Ιαν 2026, 19:20
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

17 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

17 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Γουίτκοφ: Θα πείσουμε τη Χαμάς να αφοπλιστεί! Καλόοοο, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

16 Ιαν 2026, 19:58
Πολιτική

Γιατί γεμίσαμε «ξαφνικά» με στρατόγκαβλους;

16 Ιαν 2026, 14:01
Αγροτικά

32 κατηγορούμενοι, 3.307.631,97 ευρώ παράνομα εισπραχθείσες κοινοτικές επιδοτήσεις, οι 7 παραδέχτηκαν την ενοχή τους και ζήτησαν «ντιλ» με την Εισαγγελία

16 Ιαν 2026, 11:41
Αγροτικά

Εντολή από την Κομισιόν: Κάντε εμβολιασμό για την ευλογιά

16 Ιαν 2026, 10:04
Διεθνή

Λευτεριά στον Αχμαντ Σααντάτ και όλους τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους

24 χρόνια από την απαγωγή και φυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

16 Ιαν 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Γενάρη

16 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν την έναρξη της δεύτερης φάσης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Από καλύτερες θέσεις ο αγώνας της Παλαιστινιακής Αντίστασης

15 Ιαν 2026, 21:35
Κόντρες

Νέο unfair από τον Τασούλα

15 Ιαν 2026, 14:53
Διεθνή

Αμερικάνοι και σιωνιστές είναι οι μεγάλοι «χορηγοί» του ιρανικού καθεστώτος

Το Ιράν δεν είναι Συρία ή Βενεζουέλα

15 Ιαν 2026, 11:58
Ιστορία

«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο»

107 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ

15 Ιαν 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Γενάρη

15 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Κορίνα Ματσάδο: Η χρήσιμη ηλίθια των Αμερικανών

14 Ιαν 2026, 22:40
Διεθνή

Κύπρος, Videogate: Μετά τον μπατζανάκη του προέδρου, παραιτήθηκε και η «πρώτη κυρία»

14 Ιαν 2026, 20:50
Κόντρες

Αθλιες γλάστρες στο σόου του Κούλη

14 Ιαν 2026, 14:49
Πολιτική

Η ΝΔ, οι σιωνιστές επαγγελματίες προβοκάτορες, το Predator…

...και στην κορφή Παπασταύρου

14 Ιαν 2026, 11:02
Καταστολή

Προσφυγικό: πενταετές σχέδιο απελάσεων, στρατοπέδων και ψηφιακής επιτήρησης από την Κομισιόν

14 Ιαν 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Γενάρη

14 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας… αποθεώνουν τον Μακάριο Λαζαρίδη

«Μπορείς να κοροϊδέψεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα»

13 Ιαν 2026, 21:58
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Γενάρη

Πολωνία: Ημέρα απελευθέρωσης.

1961: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα.

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο του χουντικού δημάρχου στην Κάλυμνο.

1992: Το Ειδικό Δικαστήριο αθωώνει τον Ανδρέα Παπανδρέου από τις κατηγορίες για το σκάνδαλο Κοσκωτά, ενώ κηρύττει ενόχους τους πρώην υπουργούς Δ. Τσοβόλα (δυόμισι χρόνια) και Γ. Πέτσο (δέκα μήνες).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη στιγμή πίστεψα και τάχθηκα στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, στην κοινή προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την πατρίδα μας και να ενισχύσουμε, με σχέδιο και σοβαρότητα, όλους τους παράγοντες ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος πολιτικών φιλοδοξιών, ούτε επιδίωξα πολιτειακό ή άλλο αξίωμα. Η συμμετοχή μου στην Κυβέρνηση δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά συνειδητή επιλογή προσφοράς, ως συμβολή σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διακυβέρνησης που στοχεύει στην ενδυνάμωση της χώρας μας, στη θωράκιση των θεσμών και στην πρόοδο της κοινωνίας μας. […] Για μένα, πρώτιστο καθήκον είναι η προστασία της χώρας, της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από σταθερότητα, αξιοπιστία και καθαρό πολιτικό λόγο, επιλέγω για σκοπούς διαφάνειας να παραιτηθώ, ώστε η δική μου παρουσία να μη συνεχίσει να εργαλειοποιείται εις βάρος των εθνικών μας επιδιώξεων και της συλλογικής προσπάθειας.

Χαράλαμπος Χαραλάμπους

(Μας δουλεύει ο μπατζανάκης του κύπριου προέδρου. Δεν βρήκε τίποτα πιο πρωτότυπο να πει, πέραν της «εθνικής προσφοράς». Αυτό, δηλαδή, που λένε όλοι οι αστοί πολιτικοί. Δεν καταλαβαίνει καν ότι αυτοδιαψεύδεται μέσα σε λίγες γραμμές, όταν λέει ότι δεν είχε ποτέ πολιτικές φιλοδοξίες, ούτε επεδίωξε πολιτειακό ή άλλο αξίωμα, ενώ έχει καταλάβει το Νο 2 πολιτειακό αξίωμα. Νο 2 όχι βάσει πρωτοκόλλου, αλλά βάσει πολιτικής πράξης. Ακόμα και οι πρωτάρηδες στην πολιτική ανάλυση γνωρίζουν πως στα προεδρικά συστήματα ο «προσωπάρχης» του προέδρου είναι ο αντ’ αυτού, ο άνθρωπος μπροστά στον οποίο «βαράνε προσοχές» οι υπουργοί και οι κρατικοί παράγοντες. Οταν λοιπόν καταλαμβάνεις τέτοιο πόστο, είσαι «τίγκα» στις πολιτικές φιλοδοξίες. Και όταν υποστηρίζεις το αντίθετο, είσαι -απλούστατα- ένας χαμηλού επιπέδου υποκριτής. Αλήθεια, δεν υπήρχε άλλος για ν’ αναλάβει το πόστο του αντ’ αυτού, εκτός από τον μπατζανάκη του προέδρου, που δεν είχε μάλιστα πολιτικές φιλοδοξίες; Πόσο φτηνό… Αμ το άλλο; Παραιτήθηκε, λέει, για να προστατέψει τα εθνικά συμφέροντα. Ωπα, ρε μεγάλε. Επειδή παραιτήθηκες, θα πάψει η «εργαλειοποίηση εις βάρος των εθνικών επιδιώξεων», αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Το επιχείρημα δεν στέκει ούτε σε διαγωνισμό… μωρίας. Αν αναλάμβανες κάποια ευθύνη προσωπίκά, θα το συζητούσαμε. Αλλά εσύ παραιτήθηκες δηλώνοντας ότι φεύγεις «με αίσθημα υπερηφάνειας για όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια». Οπότε, αν υποτεθεί ότι η επίθεση αφορά τις «εθνικές επιδιώξεις» -αν, λέμε- αυτοί που την οργανώνουν δεν έχουν κανένα λόγο να τη σταματήσουν. Ούτε τα αποτελέσματα της επίθεσης θα είναι λιγότερο οδυνηρά για τον μπατζανάκη σου)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Εφετείο 17Ν

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • ΕΛΑ

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Επικοινωνία

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Όροι χρήσης

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Ποιοι είμαστε

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Επικοινωνία

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

  • Όροι χρήσης

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

    Αυτόματη διαγραφή μετά το ν+2 και ν+3

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo