Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Μάη
  • H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει
  • Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού
  • Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά
  • Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!
  • Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης
Καταστολή

Λέσβος: Ολοι αθώοι στην υπόθεση ERCI, για την ποινικοποίηση της διάσωσης και της αλληλεγγύης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιαν 2026, 08:55

Στη Λέσβο γράφτηκε μια νίκη που ξεπερνά τα όρια μιας δικαστικής απόφασης. Είναι μια νίκη κοινωνική και βαθιά ταξική. Στις 15 Γενάρη του 2026, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αποφάσισε την πανηγυρική αθώωση και των 24 κατηγορουμένων στην υπόθεση της ERCI: της Σάρα Μαρντίνι, του Σον Μπίντερ, του Νάσου Καρακίτσου και όλων των άλλων διασωστών και εθελοντών που σύρθηκαν επί χρόνια στο εδώλιο.

Οκτώ χρόνια εκβιασμού, εκφοβισμού, αναμονής και δημόσιου διασυρμού. Οκτώ χρόνια που το κράτος επιχείρησε να μετατρέψει τη σωτηρία ανθρώπων από πνιγμό σε «εγκληματική οργάνωση». Οκτώ χρόνια που οι “αλληλέγγυοι” βαφτίστηκαν «διακινητές», «κατάσκοποι», «ξένοι πράκτορες», σε ένα από τα πιο βρώμικα πολιτικά κατασκευασμένα κατηγορητήρια.

Τελικά, αυτό το κατηγορητήριο κατέρρευσε με κρότο.

Ενα κατηγορητήριο-φάντασμα και μια δίκη-παράδειγμα

Η υπόθεση ERCI ήταν από την αρχή κάτι μεγαλύτερο: μια κρατική επιχείρηση εκδίωξης της αλληλεγγύης από τις ελληνικές ακτές. Είχαν ανάγκη να τρομοκρατήσουν. Να δείξουν ότι όποιος απλώνει χέρι σε πρόσφυγα θα το πληρώνει ακριβά. Οχι γιατί «θα καταδικαστεί», αλλά γιατί θα περάσει χρόνια ως όμηρος, με δικηγόρους, χρηματικό και ψυχολογικό κόστος απαγορεύσεις, εξευτελισμό, πιθανές φυλακίσεις και καταστροφή ζωής.

Έχουμε ξαναγράψει ότι η Μαρντίνι, σύμβολο του προσφυγικού ταξιδιού, δεν ήταν μια τυχαία παρουσία. Ηταν η ίδια γυναίκα πρόσφυγας που το 2015 επέζησε από τη θάλασσα και αργότερα επέστρεψε στη Λέσβο ως εθελόντρια. Και όμως, σε αυτό το πρόσωπο, το ελληνικό κράτος πέρασε χειροπέδες, το φυλάκισε, το παρουσίασε σαν εγκληματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Κάτω τα χέρια από την αλληλεγγύη: Οταν η διάσωση γίνεται έγκλημα

Τι «είδε» το δικαστήριο: καμία επαφή με «μετανάστες εν πλω», καμία παράνομη δράση

Η απόφαση δεν ήταν μια τυπική «έλλειψη αποδείξεων» ή «αμφιβολίες», όπως συχνά συνηθίζεται για λόγους ισορροπιών. Ηταν ένα ξεκάθαρο «δεν απεδείχθη». Ηταν διάλυση όλου του πυρήνα των ισχυρισμών.

Το δικαστήριο, με βάση την αποδεικτική διαδικασία, δέχτηκε ότι δεν αποδείχτηκε καμία επικοινωνία των κατηγορούμενων με ανθρώπους εν πλω για να «λαμβάνουν πληροφορίες αφίξεων». Δηλαδή: καμία “συνεννόηση με διακινητές”, καμία “οδηγία”, κανένα “δίκτυο”. Το αντίθετο: κρίθηκε ότι οι κατηγορούμενοι περίμεναν στις ακτές για να παρέχουν βοήθεια μετά την άφιξη. Και ότι το ίδιο το Λιμενικό αντιλαμβανόταν την προσέγγιση των σκαφών σε αντίστοιχους χρόνους — δηλαδή δεν υπήρχε καν “μονοπώλιο πληροφορίας” ή “μυστικό δίκτυο”.

Με λίγα λόγια το κράτος τους κατηγόρησε επειδή… ήταν εκεί για να σώσουν ανθρώπους.

Οι «δωρεές» δεν έγιναν ποτέ «έσοδα εγκλήματος»

Αλλος βασικός άξονας της συκοφαντίας ήταν οι οικονομικές κατηγορίες. Θυμόμαστε το κλιμα που δημιουργούσαν τότε: “Δεν βοηθάνε από ανθρωπιά. Κάτι κερδίζουν”, “Υποκινούμενοι”, “Πράκτορες”, “ΜΚΟ-μαφία”.

Το δικαστήριο όμως αξιολόγησε τα οικονομικά στοιχεία και κατέληξε ότι δεν στοιχειοθετείται καμία αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στις δωρεές προς την οργάνωση και σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Καμία “νομιμοποίηση εσόδων”, κανένα “μαύρο ταμείο”, καμία “εγκληματική χρηματοδότηση”. Μόνο ένα ακόμη εργαλείο λάσπης. Και εδώ απογυμνώθηκε το πραγματικό σχέδιο: να φανεί ότι η αλληλεγγύη δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά «μπίζνα».

Ενημέρωναν τις λιμενικές αρχές: κατέρρευσε και η “διευκόλυνση εισόδου”

Ακόμα πιο κρίσιμο: το δικαστήριο έκανε ειδική αναφορά σε ημερομηνίες του κατηγορητηρίου για τις οποίες αποδείχτηκε ότι υπήρξε ενημέρωση των λιμενικών αρχών.

Αυτό είναι καίριο γιατί αν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ειδοποιούσαν τις αρχές, τότε δεν λειτουργούσαν ως κύκλωμα, δεν “έσπρωχναν” αφίξεις, δεν “οργάνωναν μεταφορές”, δεν “διευκόλυναν” κρυφά. Αντίθετα, έκαναν αυτό που οφείλει κάθε άνθρωπος: να ενημερώσει όταν κινδυνεύουν ζωές.

Οι απολογίες αποκάλυψαν το αυτονόητο: το “έγκλημα” ήταν η επιστροφή για βοήθεια

Στις απολογίες τους, οι βασικοί κατηγορούμενοι έδειξαν την ουσία της υπόθεσης, όχι νομικά, αλλά πολιτικά. Η Σάρα Μαρντίνι μίλησε για τη δική της εμπειρία ως πρόσφυγας το 2015 και εξήγησε την επιστροφή της στη Λέσβο το 2016 με έναν στόχο: να βοηθήσει ανθρώπους που περνούσαν αυτό που πέρασε η ίδια. Αυτό από μόνο του είναι η πιο ωμή καταδίκη του κράτους: μια πρόσφυγας που σώθηκε από δύσκολο ταξίδι στη θάλασσα επιστρέφει για να σώσει άλλους και το κράτος τη φυλακίζει!

Ο Σον Μπίντερ από την πλευρά του κατέθεσε ότι ήρθε στη Λέσβο το 2017 ως εκπαιδευμένος διασώστης και ότι οι Αρχές ενημερώνονταν μόνο όταν υπήρχε επιβεβαιωμένη πληροφορία, επειδή συχνά υπήρχαν λανθασμένα σήματα. Ακόμα δηλαδή κι εκεί που το ελληνικό κράτος ήθελε να παρουσιάσει “ύποπτη δραστηριότητα”, προκύπτει το ακριβώς αντίθετο: υπευθυνότητα.

Στην υπόθεση αυτή είναι σαφές ότι το ελληνικό κράτος δεν ήθελε δικαιοσύνη, ήθελε “παραδειγματισμό.” Και εδώ είναι το πολιτικό συμπέρασμα, το πιο επικίνδυνο ζήτημα: αυτές οι διώξεις δεν στήθηκαν επειδή το κράτος πίστευε ότι θα κερδίσει. Στήθηκαν επειδή το κράτος ήθελε να παραδειγματίσει. Ηθελε να πει: μην έρχεστε στις ακτές, μην βλέπετε, μην καταγράφετε, μην γίνεστε μάρτυρες, αφήστε μας να κάνουμε “τη βρώμικη δουλειά” χωρίς μάτια πάνω μας.

Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος: όταν εφαρμόζονται αποτροπές, όταν χάνονται άνθρωποι, όταν η βία γίνεται “πολιτική”, να μη γίνονται στο φως αλλά στο σκοτάδι.

Στο διά ταύτα, παρά την πολύ σημαντική αυτή νίκη και την αθώωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κράτος πέτυχε το βασικό του στόχο: κράτησε δεμένους τους αλληλέγγυους οκτώ χρόνια. Καμία κυβέρνηση, καμία υπηρεσία, κανένας εισαγγελέας, κανένας μηχανισμός που έστησε το κατηγορητήριο δεν λογοδότησε. Η «δικαιοσύνη» άργησε τόσο που η αλήθεια έγινε ποινή από μόνη της.

Αυτή είναι η ουσία της ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στον καπιταλισμό: να μην χρειάζεται να σε καταδικάσουν, αρκεί να σε εξοντώσουν κοινωνικά, οικονομικά, ψυχολογικά. Και την ίδια στιγμή, οι πραγματικοί εγκληματίες, αυτοί που φτιάχνουν στρατόπεδα, αυτοί που στήνουν φράχτες, αυτοί που κάνουν επαναπροωθήσεις και πνίγουν ανθρώπους στη θάλασσα,  συνεχίζουν ανενόχλητοι, βαφτίζοντας την κρατική βία “ασφάλεια”.

Η δικαστική νίκη στη Λέσβο δεν πρέπει να είναι το τέλος αυτής της ιστορίας. Μπορεί να λειτουργήσει ως υπόσχεση ότι η αλληλεγγύη δεν τελειώνει στα δικαστήρια. Οτι οι διώξεις δεν θα περνούν αναπάντητες. Οτι το κίνημα μπορεί να τους χαλάει τα σχέδια. Και τώρα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα: να λογοδοτήσουν όσοι έστησαν τη σκευωρία. Οχι μόνο για τους 24. Αλλά για κάθε πρόσφυγα που σαπίζει σε φυλακή σαν “διακινητής”, επειδή το κράτος βαφτίζει τα θύματα θύτες.

Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα. Εγκλημα είναι η καταστολή στα σύνορα.

Εκτύπωση 🖨
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 18 Γενάρη
Επόμενο άρθρο Οι σιωναζιστικές δυνάμεις σκότωσαν 14χρονο παιδί εν μέσω εντεινόμενων επιθέσεων από εποίκους στη Δυτική Οχθη

Σχετικά Αρθρα

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

Καταστολή 19 Μάι 2026, 20:04

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

Καταστολή 19 Μάι 2026, 19:45

Η ΕΕ εξάγει αιτούντες άσυλο: στρατόπεδα κράτησης εκτός επικράτειας με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

Καταστολή 12 Μάι 2026, 13:19

1.203 ανακλήσεις σε Σύρους σε χρόνο ρεκόρ: όταν η «ενδελεχής εξέταση» γίνεται αριθμητική άσκηση

Καταστολή 7 Μάι 2026, 08:03

8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Μάι 2026, 11:25

Σκιές στον Εβρο: pushbacks, «βαρκάρηδες» και κυκλώματα διακίνησης και δωροληψίας

Καταστολή 4 Μάι 2026, 08:42
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

Ημέρα βιοποικιλότητας.

Σρι Λάνκα: Ημέρα δημοκρατίας (1972).

1943: Απεργία 40.000 εργατών εργοστασίων ελαστικών στο Οχάιο (ΗΠΑ).

1963: Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στο χολ του 8ου ορόφου του «Χίλτον».

1969: Πέντε καταδίκες μελών της ΔΑ στην Αθήνα.

1973: Συλλαμβάνεται και βασανίζεται ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής.

1998: Βόμβα σε υποκατάστημα της «Alpha bank» στην Αχαρνών (17Ν).

2005: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo