Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη
  • Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»
  • Το κάλεσμα του Πεπ
  • Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου
  • Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Βαθύ Κόκκινο»Λέιλα Χάλεντ: «7th of October was a must»
Βαθύ Κόκκινο

Λέιλα Χάλεντ: «7th of October was a must»

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Φεβ 2025, 11:38

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει». Μ’ αυτή την κατηγορηματική φράση άρχισε την τοποθέτησή της η Λέιλα Χάλεντ, στην προχτεσινή συμμετοχή της (διαδικτυακά) στην εκδήλωση της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.

Το ερώτημα που της τέθηκε από τους διοργανωτές ήταν: «Συντρόφισσα Λέιλα, εμείς μοιραζόμαστε τη χαρά του παλαιστινιακού λαού για τη μεγάλη νίκη. Ποια είναι η δική σου γνώμη: είναι νίκη ή δεν άξιζαν τόσο αίμα, τόσες καταστροφές, τόσος πόνος, όπως λένε διάφοροι. Επίσης, θα θέλαμε τη γνώμη σου για την 7η Οκτώβρη, τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα και όλα όσα ακολούθησαν για 15 μήνες».

H πλήρης απάντηση της αειθαλούς παλαιστίνιας αντάρτισσας, σε μετάφραση (παραθέτουμε το βίντεο στο τέλος), ήταν η εξής:

Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει. Γιατί αυτή είναι μια αλλαγή από τη συσσώρευση διαφορετικών πολέμων εναντίον μας και έχουμε κερδίσει την εμπειρία, ο λαός μας είναι εκπαιδευμένος με την αντίσταση ως σωτηρία του από την κατοχή. Ολος ο λαός μας στην Παλαιστίνη. Κι εσείς είστε μαζί μας επίσης, εκφράσατε την αλληλεγγύη σας σε μας, στο λαό μας, που είχε αρκετή υπομονή ώστε να τα δώσει όλα, όλα, ακόμα και την πηγή της ζωής του.

Η Γάζα δεν είναι μόνο μια φυλακή. Μας βάζουν σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε αυτή την κατοχή. Ετσι, ο λαός αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη φρικαλεότητα της κατοχής. Δεν σας είπα τι μας έχει συμβεί μέσα σε 88 χρόνια. Ο μισός μας λαός είναι πρόσφυγες. Το 85% του λαού της Γάζας, από τα 2,5 εκατομμύρια, είναι πρόσφυγες. Στη Τζαμπάλια, στη Νουσεϊράτ, στη Σάτι, αυτά είναι όλα [σ.τ.μ. προσφυγικοί καταυλισμοί]…

Αλλά, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι κάποιος να έρθει να μας απελευθερώσει; Οχι! Εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε. Δεν περιμέναμε αυτή τη γενοκτονία. Περιμέναμε ένα πόλεμο, έναν σκληρό και βάρβαρο πόλεμο εναντίον μας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο λαός μας είναι ακλόνητος. Εχει αρκετή υπομονή ώστε να αντέχει όλον τον πόνο, όλες τις κτηνωδίες που συνέβησαν αυτόν τον ενάμιση χρόνο, και να λέει: αυτή είναι η γη μας, δεν θα την αφήσουμε. Για να ελευθερωθούμε, πρέπει να θυσιαστούμε, και αποδεχόμαστε αυτή τη θυσία. Παρόλο που είναι γεμάτη πόνο και θλίψη, για όποιον βλέπει τι συμβαίνει με τα παιδιά μας. Με έναν βομβαρδισμό καταστρέφουν τις ζωές τριών γενιών: τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γιους, τις κόρες και τα εγγόνια.

Αλλά ξέρουμε ότι έχουμε πετύχει νίκη στις 7 Οκτώβρη. Το Ισραήλ ποτέ άλλοτε δεν πολέμησε για δεκαπέντε μήνες, είναι η πρώτη φορά. Και βλέπουμε τι έχασαν επίσης, έχουν κρίση, στρατιωτική, κοινωνική, οικονομική. Και το πιο σημαντικό είναι ότι οι λαοί του κόσμου βγήκαν στους δρόμους και εξέφρασαν τη στάση τους δίπλα στην αντίσταση των Παλαιστίνιων και του λαού, με την αποφασιστικότητά τους πάνω στη γη τους.

Χθες ή πριν δύο μέρες επέστρεφαν στο Βορρά, σαν ποτάμι. Γνωρίζουν ότι τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, ότι δεν υπάρχει νερό, τίποτα. Αλλά οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους, για να υπερασπιστούν τη γη τους και την αξιοπρέπειά τους. Είναι ένας πολύ βάρβαρος πόλεμος και όλη η θλίψη ήταν στις καρδιές μας. Αλλά όταν ακούσαμε τους λαούς του κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, μας δώσατε τη δύναμη να έχουμε αρκετή υπομονή και να συνεχίσουμε τον αγώνα. Και ο λαός μας το δήλωσε αυτό, το δηλώνει κάθε μέρα, ακόμα κι όταν χάνει τα σπίτια του και τα παιδιά του.

Φυσικά, μπορείτε να πείτε: τι είναι αυτό; Πάντοτε λέω στους συντρόφους μου και στους ανθρώπους στη Γάζα: ο κόσμος είναι μαζί σας. Και μου απαντούν: ευχαριστούμε γι’ αυτό, στείλε το μήνυμά μας σε όλους τους λαούς του κόσμου, μετέφερε αυτό το μήνυμα: ευχαριστούμε, ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Και τώρα είναι χαρούμενοι που επιστρέφουν στα σπίτια τους και στήνουν ξανά σκηνές για να μείνουν στα συντρίμμια των σπιτιών τους. Διότι η γη, το σπίτι, είναι πολύτιμα γι’ αυτούς, αλλά είπαν: μπορούμε να τα ξαναχτίσουμε καλύτερα από πριν. Και μπορείτε να τους δείτε στην τηλεόραση ή στα βίντεο που έρχονται από τη Γάζα, όπως και από τη Τζενίν στη Δυτική Οχθη, από την Τουλκαρέμ, από τα προσφυγικά στρατόπεδα στη Δυτική Οχθη.

Δεν μπορούμε να παραμείνουμε άλλο και να αποδεχόμαστε αυτά που η κατοχή σημαίνει για μας. Δεν μπορούμε να τα αποδεχόμαστε πλέον. Οπότε, γι’ αυτό το λόγο, λέω πως η 7η Οκτώβρη ήταν η αρχή για να έρθει η παντοτινή νίκη στην Παλαιστίνη και να επανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και τη γη μας την ίδια στιγμή. Και για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, γιατί έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και τις ιδιοκτησίες μας από το 1948 που μας τα πήραν με τη βία. Εγώ είμαι πρόσφυγας, υπάρχουν δέκα εκατομμύρια Παλαιστίνιοι εκτός Παλαιστίνης.

Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε κι άλλο; Είμαστε έτοιμοι για αυτό, κι εσείς είστε μαζί μας, οπότε είμαστε χαρούμενοι που είστε μαζί μας, που οι λαοί του κόσμου εξέφρασαν τη στάση τους, την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους. Και μας απέστειλαν βοήθεια, υπάρχουν πολλά οχήματα έξω από τα σύνορα, επειδή οι λαοί μας έστειλαν σκηνές και φαγητό και ρούχα, αλλά το Ισραήλ δεν τα επιτρέπει. Και ακόμη κι αν υπάρξει ένα διεθνές ψήφισμα, το Ισραήλ δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών. Οπότε, ακόμη περιμένουμε.

Και, σας λέω: είστε όλοι προσκεκλημένοι να έρθετε μόλις το Ισραήλ αποσυρθεί από τη γη μας, είστε προσκεκλημένοι να γιορτάσετε μαζί μας τη νίκη την οποία ψηφίσατε. Κι εμείς επίσης είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να συναντηθούμε. Παρεμπιπτόντως, έχω έρθει δύο φορές στην Αθήνα, σε ένα συνέδριο για την αντίσταση, κάποια χρόνια πριν. Αγάπησα την Ελλάδα και τους ανθρώπους της που έχω έρθει σε επαφή. Σας ευχαριστώ πολύ.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Λέιλα Χάλεντ είχε τονίσει ότι όλες οι οργανώσεις της Αντίστασης στηρίζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατούμενων και στέκονται δίπλα στη Χαμάς που διεξάγει την ανταλλαγή κρατούμενων, γιατί η Χαμάς ήταν αυτή που έκανε την επίθεση της 7ης Οκτώβρη του 2023.

Να σταματήσει, λοιπόν, το παραμυθάκι του διαχωρισμού της Χαμάς από τις υπόλοιπες παλαιστινιακές οργανώσεις, ιδιαίτερα αυτές που έχουν κοσμική ιδεολογία και μαρξιστικές αναφορές. Ας αφήσουμε αυτό το παραμυθάκι στους γκεμπελίσκους των αστικών Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης. Οσοι δηλώνουν αριστεροί, κομμουνιστές, αντιεξουσιαστές, αναρχικοί οφείλουν να αναγνωρίσουν πως δεν είναι μόνο η Χαμάς ή η Χαμάς και η Τζιχάντ, αλλά είναι όλες οι παλαιστινιακές πολιτικές οργανώσεις (πλην της Φάταχ, τη σφραγίδα της οποίας κατέχει η προδοτική κλίκα του Μαχμούντ Αμπάς) στην ίδια γραμμή.

Μάλιστα, αυτό εκφράστηκε πρόσφατα στη συνάντηση της Ντόχα, μετά την υπογραφή από τη Χαμάς της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατούμενων. Ολες οι παλαιστινιακές οργανώσεις (πλην της σφραγίδας της Φάταχ) συμφώνησαν σε κοινή εθνική γραμμή. Και ήταν εκεί σύμπασα η παλαιστινιακή Αριστερά, όλων των ιδεολογικοπολιτικών κατευθύνσεων, από το Λαϊκό Μέτωπο και το Δημοκρατική Μέτωπο μέχρι την Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία και το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις χαιρετίζουν τη συμφωνία: Εθνικό επίτευγμα, χάρη στις θυσίες του λαού μας και την ηρωική Αντίσταση

Κι επειδή το λέει η Λέιλα Χάλεντ και το PFLP (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιαστίνης) πρέπει να το δεχτούμε a priori; Οχι βέβαια. Ολες οι πολιτικές απόψεις κρίνονται. Να μην κατασκευάζουμε βολικές πολιτικές απόψεις, όμως. Να μην λέμε, από τη μια η Χαμάς και η Τζιχάντ, οι οργανώσεις του πολιτικού Ισλάμ, και από την άλλη οι κοσμικές οργανώσεις και η παλαιστινιακή Αριστερά, διότι απλούστατα αυτός ο διαχωρισμός δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά την αντίσταση και τον ένοπλο αγώνα, γενικά, και ειδικότερα την 7η Οκτώβρη και τον Κατακλυσμό του Αλ-Ακσα, τον 15μηνο πόλεμο που ακολούθησε (εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος από τη μεριά των Παλαιστίνιων – πόλεμος γενοκτονίας από τη μεριά των σιωναζιστών) και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η Χαμάς είναι η πιο ισχυρή αντιστασιακή δύναμη και έχει και την οιονεί κυβερνητική ευθύνη, αλλά στην ίδια γραμμή βρίσκεται το σύνολο των οργανώσεων (πλην της σφραγίδας της Φάταχ).

Προς τι τότε ο διαχωρισμός ανάμεσα στους «ισλαμιστές» και τους «άλλους»;

Δεν είναι δύσκολη η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Κατασκευάζουν έναν μπαμπούλα, με υλικά δανεισμένα από την προπαγάνδα της ισλαμοφοβίας. Σ’ αυτόν τον μπαμπούλα φοράνε μια ρόμπα κατασκευασμένη από ιδεολογήματα για την αντιδραστικότητα των θρησκειών και τα υπόλοιπα, με αφαίρεση της απαραίτητης ιστορικοποίησης του θρησκευτικού φαινόμενου. Η θεωρητική χυδαιότητα απογειώνεται, με την απόσπαση του πολιτικού Ισλάμ στην Παλαιστίνη από το λαϊκό του λίκνο και από την ιστορία της Παλαιστινιακής Επανάστασης, ενός εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα μ’ άλλα λόγια, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο.

Ενώ το σύνολο των παλαιστινιακών πολιτικών ρευμάτων (πλην της σφραγίδας της Φάταχ) είναι ενωμένο πάνω στη γραμμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και στην. αναγκαιότητα της αντίστασης με όλα τα μέσα, πρωτίστως με τον ένοπλο αγώνα, αυτοί αποσπούν από το σύνολο τη Χαμάς, για να χτυπήσουν πρόστυχα την ίδια την ιδέα και την τακτική του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα.

Αντί να βγουν και να πουν ευθέως ότι διαφωνούν με τον ένοπλο αγώνα, ότι διαφωνούν με την 7η Οκτώβρη του 2023, ότι θα ήθελαν μια Παλαιστίνη υποταγμένη στη σιωνιστική κατοχή, επιτίθενται στη Χαμάς που δεν είναι παρά το πλειοψηφικό ρεύμα του ενιαίου αντικατοχικού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Και κλαψουρίζουν υποκριτικά για τις χαμένες ζωές και τις καταστροφές, για να πουν πως η 7η Οκτώβρη δεν έπρεπε ποτέ να γίνει, διότι αυτή έφερε τη γενοκτονία και τις μαζικές καταστροφές!

Η Λέιλα Χάλεντ απάντησε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα στο σχετικό ερώτημα, διαλύοντας όλη την πρόστυχη προπαγάνδα των ντεμέκ αριστερών, κομμουνιστών, αντιεξουσιαστών και αναρχικών. Δεν είπε τίποτα το πρωτότυπο η βετεράνος της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Αυτά που είπε είναι κοινός τόπος στην Παλαιστίνη. Και κοινός τόπος για όσους και όσες έχουν μελετήσει έστω και στοιχειωδώς την ιστορία των εθνικοαπελευθερωτικών (και όχι μόνο) επαναστάσεων.

Εχουν, όμως, σημασία από άποψη ζύμωσης αυτά που είπε η συντρόφισσα Λέιλα, γιατί προέρχονται από μια Παλαιστίνια που δεν είναι θρησκευόμενη, που έχει μαρξιστικές αναφορές και που υπήρξε πάντοτε συνεπής στη συμμετοχή της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστίνιων. Ας την πολεμήσουν και αυτήν, λοιπόν, μαζί με τη Χαμάς. Και ας πουν ότι ο ένοπλος αγώνας είναι… αδιέξοδος. Γιατί κατά βάση αυτό πιστεύουν (αλλά προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από προστυχιές).

Π.Γ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση και η σφαγή των αμάχων

Το απόσπασμα από την τοποθέτηση της Λέιλα Χάλεντ

Εκτύπωση 🖨
ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΣ ΑΛ-ΑΚΣΑ ΛΕΪΛΑ ΧΑΛΕΝΤ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ ήρωας με το νυστέρι και η γη των χαρούμενων μανταρινιών…

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Επόμενο άρθρο Κι άλλος παλαιστίνιος διοικητής… αναστήθηκε

«Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Σχετικά Αρθρα

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Διεθνή 14 Νοέ 2025, 21:05

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

Διεθνή 13 Νοέ 2025, 09:56

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

Διεθνή 12 Νοέ 2025, 19:32

Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα

Oι σιωναζιστές υποχρεώθηκαν να ξανανοίξουν σήμερα το βορειοδυτικό πέρασμα Ζικίμ

Διεθνή 12 Νοέ 2025, 14:43

Επέτειος μιας σπουδαίας αντιστασιακής επιχείρησης

11.11.2018: Ο μάρτυρας Νουρ αλ-Ντιν Μπάρακα και οι σύντροφοί του ξεπάτωσαν μια ομάδα σιωναζιστών κατασκόπων

Διεθνή 11 Νοέ 2025, 23:37

Σκληρές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των αποκλεισμένων στη Ράφα παλαιστίνιων μαχητών

Διεθνή 10 Νοέ 2025, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

15 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

15 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Αμπντουλάχ Αλ-Ντανάν: «Η Αντίσταση ζει στις καρδιές του παλαιστινιακού λαού»

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο πολιτικών σχέσεων του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

14 Νοέ 2025, 21:05
Αθλητισμός

Το κάλεσμα του Πεπ

14 Νοέ 2025, 14:54
Καταστολή

Στις 20 Νοέμβρη, στην Καρδίτσα, η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου

Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας ζητούν οι γονείς του

14 Νοέ 2025, 14:26
Κόντρες

Γιατί τόση «καΐλα» για τον Ιμάμογλου;

14 Νοέ 2025, 14:03
Πολιτική

Ερντογάν διακηρύσσει, Ερχιουρμάν συγκατανεύει

14 Νοέ 2025, 12:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Νοέμβρη

14 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Λευτεριά στην Παλαιστίνη από την κορυφή της Πύλης του Βραδεμβούργου

13 Νοέ 2025, 22:14
Οικονομία

Το GSI θα κάνει παρέα στον EastMed, στο ντουλάπι με τα απραγματοποίητα φαραωνικά σχέδια

13 Νοέ 2025, 21:54
Διεθνή

Γαλλία: Η κυβερνητική σταθερότητα, η απειλή του δρόμου και οι πολιτικές καντρίλιες

13 Νοέ 2025, 19:39
Κόντρες

…κι η κοπριά στα λάχανα

13 Νοέ 2025, 15:11
Πολιτισμός

Ντοκιμαντέρ σκοπιμότητας να προβοκάρει την Αντίσταση του παλαιστινιακού λαού

13 Νοέ 2025, 14:05
Πολιτική

Σπίτια και κοινωνικές παροχές μόνο για καραβανάδες

13 Νοέ 2025, 12:02
Διεθνή

Πατέρας Μανουέλ Μουσάλαμ: Η Ενοπλη Αντίσταση είναι ο μοναδικός δρόμος για την απελευθέρωση

13 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Νοέμβρη

13 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Προετοιμάζοντας τη διάδοχη κατάσταση για τη διαχείριση της αστικής κρατικής εξουσίας

12 Νοέ 2025, 22:32
Διεθνή

Για τους ήρωες της ενημέρωσης

12 Νοέ 2025, 19:32
Εργατικά

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατεία της ΟΙΕΛΕ απροκάλυπτος υπερασπιστής των σχολαρχών και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας

12 Νοέ 2025, 17:34
Διεθνή

Χαμάς: Για να περάσουμε στη δεύτερη φάση πρέπει ν’ ανοίξουν όλα τα περάσματα

Oι σιωναζιστές υποχρεώθηκαν να ξανανοίξουν σήμερα το βορειοδυτικό πέρασμα Ζικίμ

12 Νοέ 2025, 14:43
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Νοέμβρη

Βραζιλία: Ημέρα δημοκρατίας (1889).

Βέλγιο: Ημέρα βασιλιά.

1922: Εκτελούνται οι έξι υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή (Δημήτριος Γούναρης, Γεώργιος Χατζηανέστης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Νικόλαος Θεοτόκης).

1929: Συγκρούσεις απεργών (προσωπικό ιδιωτικών λεωφορείων) με τη χωροφυλακή (Αθήνα).

1951: Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει σε θάνατο τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους για παράβαση του Αναγκαστικού Νόμου 509/1947.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλώντας τον λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1973: Οκτώ μέλη του IRA καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1977: Δεκαοκτώ επιθέσεις με βόμβες σε όλη τη Γαλλία για την έκδοση του δικηγόρου Κρουασάν.

1977: Βόμβα στα γραφεία της ΕΝΕΠ Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της Εθνικής Παράταξης (ΛΕΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο αξιωματικού ε.α. μέλους της ΑΕ «Αερολιμήν Αθηνών» (ΕΛΑ).

1983: Εκτελούνται ο πλοίαρχος Τζορτζ Τσάντες (JUSMAGG) και ο οδηγός του Νίκος Βελούτσος (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Εφετείο 17Ν

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • ΕΛΑ

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Εφετείο ΕΛΑ

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Επαναστατικός Αγώνας

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Επικοινωνία

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Όροι χρήσης

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Ποιοι είμαστε

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Επικοινωνία

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

  • Όροι χρήσης

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

    «Η 7η Οκτώβρη έπρεπε να γίνει»

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo