Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Στρατός κουραμπιέδων υπό ξενόδουλη πολιτική ηγεσία
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία
  • Σαν σήμερα 3 Απρίλη
  • Νότιος Λίβανος: Ιδιο μοτίβο από τη Λιβανέζικη Αντίσταση
  • Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979
  • Η πρώτη φορά στην Ιστορία που το Ισραήλ πλήττεται καίρια και ήττάται από ΚΡΑΤΟΣ της Μέσης Ανατολής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου
Διεθνή

Le Monde: Οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούλ 2025, 11:28

Οι αναγνώστες του ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr ξέρουν καλά τι παθαίνει ο σιωναζιστικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το ρεπορτάζ μας είναι καθημερινό και πληρέστατο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Δύση, όμως, έχουν στο μυαλό τους ένα σωρό ερωτηματικά γιατί η κατευθυνόμενη προπαγάνδα παρουσιάζει μια εικόνα αντεστραμμένης αλήθειας.

Οταν η Le Monde, η ιστορική γαλλική εφημερίδα με τις σταθερά φιλοσιωνιστικές θέσεις κυκλοφορεί (χτες) με πρώτο θέμα με τίτλο: «Στη Γάζα, οι απώλειες του ισραηλινού στρατού τροφοδοτούν θέσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου» και υπότιτλο «Η ενέδρα στην οποία έπεσαν στρατιώτες κοντά στην κατεστραμμένη πόλη Μπέιτ Χανούν, τη νύχτα της 7ης προς 8η Ιουλίου, ανέβασε στους 450 τον αριθμό των ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από τον Οκτώβριο του 2023», αντιλαμβάνεστε ότι κάτι έχει αλλάξει.

Μάλλον, πολλά έχουν αλλάξει. Στην ιμπεριαλιστική Δύση το έχουν πάρει απόφαση ότι οι σιωναζιστές δεν μπορούν να νικήσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση και είναι πεπεισμένοι πλέον ότι ένας μακροχρόνιος πόλεμος φθοράς δε θα βλάψει μόνο την αγαπημένη τους σιωνιστική οντότητα, αλλά θα βλέψει τη συλλογική ιμπεριαλιστική Δύση και τα στρατηγικά συμφέροντά της στη Μέση Ανατολή.

Μισούν την Παλαιστινιακή Αντίσταση, αλλά ως πραγματιστές εκτιμούν ότι σ’ αυτή τη φάση πρέπει να συμβιβαστούν μαζί της.

Γράφει η Monde:.

Η ενέδρα στην οποία έπεσαν ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, τη νύχτα από Δευτέρα 7 Ιουλίου προς Τρίτη 8 Ιουλίου, ανέβασε στους 450 τον αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023.

Ένα απόσπασμα του τάγματος Netzah Yehuda περιπολούσε σε μια ανοιχτή περιοχή, που είχε ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς και τους ισραηλινούς εκσκαφείς, όχι μακριά από την κατεστραμμένη πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας, θεωρητικά για να εμποδιστεί η δράση της Χαμάς.

Ωστόσο, μια μικρή ομάδα μαχητών της Χαμάς κατάφερε να διεισδύσει εκεί, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τούνελ. Κατάφεραν να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από απόσταση. Ο πρώτος από αυτούς έπληξε στρατιώτες της ομάδας. Δύο ακόμη πυροδοτήθηκαν στη συνέχεια, την ώρα που το υπόλοιπο του ισραηλινού αποσπάσματος συγκεντρωνόταν γύρω από τους τραυματίες. Από τα κοντινά ερείπια, ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ. Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν.

Αυτή η ενέδρα, πιο καλά οργανωμένη από πολλές προηγούμενες επιθέσεις, φαίνεται να αποτυπώνει τις όλο και πιο ανοικτές αμφιβολίες που διατυπώνουν στρατιωτικοί αξιωματούχοι σχετικά με τον σκοπό της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα.

Ενέργειες ανταρτοπολέμου

Η περιοχή του Μπέιτ Χανούν είναι από τις πλέον πολιορκημένες από βομβαρδισμούς, επιχειρήσεις και εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού από την αρχή του πολέμου στον θύλακα, αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Πολλές φορές ο στρατός έχει δηλώσει ότι οι μονάδες του ισλαμιστικού κινήματος εκεί έχουν καταστραφεί. Ωστόσο, στοιχεία της Χαμάς συνεχίζουν να διεισδύουν και να πραγματοποιούν ενέργειες ανταρτοπολέμου. Από τα μέσα Μαΐου και την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Άρματα του Γεδεών», της τελευταίας μεγάλης χερσαίας επίθεσης, 31 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Όπως επισημαίνει ο Άμος Χαρέλ, στρατιωτικός αναλυτής της εφημερίδας Haaretz, αυτές οι απώλειες συνοδεύονται από αυξανόμενα ερωτήματα στην κοινή γνώμη. Ένας φίλος ενός από τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν την Τρίτη δήλωσε κατά την κηδεία του: «Ήσουν ένας γενναίος στρατιώτης σε έναν πόλεμο χωρίς σκοπό». Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε στο X: «Για το καλό των μαχητών, για το καλό των οικογενειών τους, για το καλό των ομήρων, για το καλό του Κράτους του Ισραήλ: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Την Τετάρτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι ένας από τους στρατιώτες του σκοτώθηκε κοντά στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα, τη στιγμή που μια μικρή ομάδα της Χαμάς προσπαθούσε να τον απαγάγει. Ο στρατιώτης χειριζόταν ένα μηχάνημα έργου. Ένας σημαντικός αριθμός ισραηλινών στρατιωτών απασχολούνται σε αυτού του είδους τις εργασίες, συμμετέχοντας σε εκτεταμένες καταστροφές με στόχο τον ανασχεδιασμό ολόκληρου του θύλακα και την αυξανόμενη κατάληψη της επιφάνειάς του.

Η ιδέα, που διατυπώθηκε στις 7 Ιουλίου από τον υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ, να συγκεντρωθεί όλος ο πληθυσμός της Γάζας σε αυτό που αποκάλεσε «ανθρωπιστική πόλη», την οποία θα ήθελε να χτίσει ο στρατός πάνω στα ερείπια της Ράφα (που έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά), προκαλεί ωστόσο την έντονη αντίδραση μέρους των στρατιωτικών αξιωματούχων. Στο γενικό επιτελείο, οι πρώτες φωνές που αντιτάχθηκαν στη συνέχιση του πολέμου είχαν αρχίσει να ακούγονται ήδη από τις αρχές του 2024. Αυτές οι απόψεις βασίζονταν σε ένα ψυχρά τακτικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο η έκταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στις στρατιωτικές δομές της Χαμάς είχε φτάσει στο μέγιστο, ήταν αυταπάτη να καταδιώκονται μικρές μονάδες επιζώντων διασκορπισμένων στα ερείπια και όλο αυτό θα κόστιζε άσκοπους θανάτους στρατιωτών.

Η πίεση για να υποκύψει η Χαμάς

Έκτοτε, αυτή η αντίληψη έχει κερδίσει έδαφος, ιδίως μετά την παραβίαση της εκεχειρίας από το Ισραήλ τον Μάρτιο, έπειτα από δύο μήνες κατάπαυσης του πυρός. Στα μέσα Απριλίου, μια επιστολή υπογεγραμμένη από περισσότερους από 1.500 στρατιωτικούς από διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και την πολεμική αεροπορία, εξέφραζε την αντίθεσή τους στη συνέχιση της σύγκρουσης στη Γάζα. Παρ’ όλα αυτά, η επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» αποφασίστηκε λίγες ημέρες αργότερα από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας. Ξεκίνησε στον θύλακα στις 16 Μαΐου, ενώ αντιπροσωπείες και από τα δύο στρατόπεδα βρίσκονταν στο Κατάρ αναζητώντας διαπραγματευτική λύση στη σύγκρουση. Η ισραηλινή κυβέρνηση εξήγησε ότι στόχος της ήταν να ασκήσει «σημαντική πίεση» στη Χαμάς ώστε να υποκύψει. Ο σκοπός που προβάλλεται εκ νέου από τις αρχές είναι να καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι μέσω μιας «διεύρυνσης του επιχειρησιακού ελέγχου» της Γάζας. Ο στρατός έχει δηλώσει πρόσφατα ότι ελέγχει το 80% της επιφάνειας της Γάζας.

Όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί έχουν το τελευταίο διάστημα εκφραστεί δημόσια στα μέσα ενημέρωσης για να γνωστοποιήσουν την αντίθεσή τους στη συνέχιση του πολέμου. Μια νέα επιστολή με αυτό το περιεχόμενο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο. Οι έφεδροι υποστήριζαν ιδίως ότι «αυτός ο πόλεμος δεν επιτυγχάνει τους στόχους του και κυρίως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων». Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, αυτή είναι επίσης η θέση που υπερασπίστηκε ενώπιον της κυβέρνησης ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, στις 29 Ιουνίου, ο οποίος εκτίμησε: «Όσο περισσότερο προχωρούμε [μέσα στη Γάζα], τόσο περισσότερο θέτουμε σε κίνδυνο τους ομήρους.»

«Υπάρχει μια εμφανής κόπωση απέναντι στον πόλεμο και αυτό αποτυπώνεται στο ότι όλο και περισσότερες φωνές μέσα στον στρατό υψώνονται για να το πουν», αναλύει ο Γιαγκίλ Λεβί, ειδικός στον ισραηλινό στρατιωτικό κόσμο, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ (στη Ρααννά) κοντά στο Τελ Αβίβ, πριν προειδοποιήσει αμέσως: «Ωστόσο, απέχουμε πολύ από το να έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη μάζα φωνών που αντιτίθενται στη συνέχιση του πολέμου, είτε μεταξύ των στρατιωτικών είτε μέσα στην κοινωνία. Αυτές οι φωνές παραμένουν μειοψηφικές».

Ο πανεπιστημιακός εκτιμά ότι οι λόγοι που ωθούν τους εφέδρους, όπως και τους αξιωματικούς, να μιλήσουν δημόσια σχετίζονται περισσότερο με τη θέληση να επιτευχθεί η απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων (απομένουν 50, εκ των οποίων μεγάλο μέρος φέρεται σήμερα να έχει πεθάνει), παρά με μια αντίδραση μπροστά στο μέγεθος των θανάτων και των καταστροφών στη Γάζα – πάνω από 57.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε είκοσι έναν μήνες, εκ των οποίων η πλειονότητα άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα, αριθμοί που θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

«Εδώ και μερικές εβδομάδες, πάντως, ένα ταμπού αρχίζει να σπάει. Πλέον, στις διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων βλέπει κανείς μερικούς ανθρώπους να κρατούν πλακάτ με φωτογραφίες παιδιών από τη Γάζα. Μέχρι τώρα, αυτό δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ», σημειώνει ο Γιαγκίλ Λεβί.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟ Μητσοτάκης έστησε τη λαιμητόμο των διαγραφών φοιτητών
Επόμενο άρθρο Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος: Συγκλονιστικό μήνυμα από τους γιατρούς του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις

Σχετικά Αρθρα

Στρατός κουραμπιέδων υπό ξενόδουλη πολιτική ηγεσία

Διεθνή 3 Απρ 2026, 09:21

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

Διεθνή 3 Απρ 2026, 07:50

Νότιος Λίβανος: Ιδιο μοτίβο από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

Διεθνή 2 Απρ 2026, 22:50

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

Διεθνή 2 Απρ 2026, 21:11

Η πρώτη φορά στην Ιστορία που το Ισραήλ πλήττεται καίρια και ήττάται από ΚΡΑΤΟΣ της Μέσης Ανατολής

Διεθνή 2 Απρ 2026, 14:59

Η «δικαιοσύνη» της Γαλλίας εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά

Διεθνή 2 Απρ 2026, 11:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Στρατός κουραμπιέδων υπό ξενόδουλη πολιτική ηγεσία

3 Απρ 2026, 09:21
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ | Ελληνικά πλοία προμηθεύουν μυστικά το Ισραήλ με πετρέλαιο και στρατιωτικά φορτία

Σκιώδη πλοία απενεργοποιούν τα σήματά τους και δηλώνουν ψευδείς προορισμούς για να προμηθεύσουν το Ισραήλ μέσω Τουρκίας

3 Απρ 2026, 07:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Απρίλη

3 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Νότιος Λίβανος: Ιδιο μοτίβο από τη Λιβανέζικη Αντίσταση

2 Απρ 2026, 22:50
Διεθνή

Γιατί οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να ξαναπάρουν τα πετρέλαια του Ιράν, που έχασαν το 1979

2 Απρ 2026, 21:11
Διεθνή

Η πρώτη φορά στην Ιστορία που το Ισραήλ πλήττεται καίρια και ήττάται από ΚΡΑΤΟΣ της Μέσης Ανατολής

2 Απρ 2026, 14:59
Διεθνή

Η «δικαιοσύνη» της Γαλλίας εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά

2 Απρ 2026, 11:00
Διεθνή

Οι αλήθειες του ραβίνου και τα πουλημένα μίντια

2 Απρ 2026, 10:01
Παιδεία

111η Σύνοδος Πρυτάνεων: Πάντα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων και των φοιτητών

2 Απρ 2026, 08:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Απρίλη

2 Απρ 2026, 00:01
Αθλητισμός

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

1 Απρ 2026, 22:39
Διεθνή

Μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο πόλεμος φθοράς της Χεζμπολά αναδιαμορφώνει το πεδίο της μάχης

1 Απρ 2026, 21:17
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στα Ωνάσεια Σχολεία (1η Απρίλη)

1 Απρ 2026, 20:02
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Οι αγχόνες δεν μας τρομάζουν

1 Απρ 2026, 19:56
Πολιτική

Φωτογραφική διάταξη Πιτσιλή για ν’ αφήσει εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» την Παρασκευή Τυχεροπούλου, παρά τη δικαστική δικαίωσή της

1 Απρ 2026, 15:09
Παιδεία

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών/Φοιτητριών Ιονίου Πανεπιστημίου ζητά άμεσες απαντήσεις και στέγη για όλους

1 Απρ 2026, 13:31
Διεθνή

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: Nα ενωθούμε όλοι γύρω από την Αντίσταση

«Aν το Ιράν χάσει σήμερα, η ιστορία θα μας παρασύρει όλους»

1 Απρ 2026, 13:26
Διεθνή

Συμφωνία Ιταλίας–Αλβανίας: νομικά σαθρό το καθεστώς κράτησης

1 Απρ 2026, 12:40
Διεθνή

Τα drones τακτικής δράσης της Χεζμπολά αιφνιδίασαν τους σιωναζιστές και παγίδεψαν το στρατό τους

1 Απρ 2026, 12:15
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ | Επιστολή ειρήνης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ προς τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Πεζεσκιάν

1 Απρ 2026, 10:06
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Απρίλη

1906: Η “Μάχιμη Εργατική Ενωση” περικυκλώνει το σπίτι του αντιδραστικού διευθυντή επιχείρησης Βασίλι Σνεσάρεφ και το πυρπολεί (Ρωσία).

1917: Ο Λένιν μεταβαίνει κρυφά στη Ρωσία μέσω Γερμανίας.

1941: Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Πίλος λόγω εισβολής των Γερμανών στη χώρα.

1948: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το «Σχέδιο Μάρσαλ».

1969: Γέννηση Πόλας Ρούπα.

1984: Απόπειρα κατά του αμερικανού σμηνία Ρόμπερτ Τζαντ (17Ν).

1990: Βόμβες σε κτίριο της ΓΣΕΕ, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γραφεία του ΣΕΒ και Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΑ-1η Μάη).

1991: Πέντε βόμβες σε αυτοκίνητα στο Κολωνάκι (ΕΛΑ-1η Μάη).

1999: Ρουκέτα στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ στο Γαλάτσι (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo