Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
  • Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Σε διατεταγμένη υπηρεσία
Καταστολή

12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Οκτ 2012, 00:00

 «Αν είναι να τον δικάσετε, να τον δικάσετε για την αντίσταση που προβάλλει σε όλη του τη ζωή, για τους αγώνες του στο πλευρό των ανήμπορων, των καταπιεσμένων, για τους αγώνες του για τα δικαιώματα και ενάντια στην κρατική καταστολή και όχι γιατί “τράβηξε το μανίκι” του αστυνομικού». Μ’ αυτά τα λόγια έκλεισε την αγόρευσή της η συνήγορος Αννυ Παπαρρούσου, στο Β’ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, που δίκαζε τον δημοσιογράφο της «Κόντρας» Γεράσιμο Λιόντο με τις κατηγορίες της «αντίστασης» και της «απείθειας». Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν προδιαγεγραμμένο. Η διατεταγμένη αποστολή είχε φανεί από το πρωί. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο σύντροφός μας πήρε ένα ακόμη «παράσημο» στη μακρά ιστορία διώξεων, καταδικών και φυλακίσεών του, από την περίοδο της χούντας μέχρι σήμερα.

Η υπόθεση έπρεπε να αναβληθεί. Αυτό έλεγε η κοινή λογική, αυτό έλεγε η δικονομία, γι’ αυτό και εμείς δεν είχαμε κάνει κάλεσμα για παρουσία αλληλεγγύης. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι η συνήγορος υπεράσπισης έπρεπε να παρευρίσκεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, σε δίκη που είχε διακοπεί για σήμερα. Και μάλιστα, έπρεπε να παρευρίσκεται στο ΜΟΔ εκπροσωπώντας κατηγορούμενο που απουσίαζε. Δεν μπορούσε, δηλαδή, να λείψει. Επειδή, δε, η υπόθεση του Γερ. Λιόντου ήταν πρόσφατη (Φλεβάρης του 2012), δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος παραγραφής.
 
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, όμως, είχε άλλη γνώμη. Και το δικαστήριο αποφάσισε πως αυτή η δίκη πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Είναι χαρακτηριστικό πως επειδή, όπως ανακοίνωσε πρωί-πρωί η πρόεδρος, ολόκληρη η σύνθεση συμμετείχε στην αποχή των δικαστικών (στις 10.00 κατέβηκαν από την έδρα), έδιναν τις αναβολές με μοναδική ευκολία. Σε όλες, πλην της συγκεκριμένης υπόθεσης. Η συνήγορος αναγκάστηκε να έρθει και να εξηγήσει η ίδια το κώλυμά της, αλλά η πρόεδρος δεν ήθελε ν’ ακούσει. Το ΜΟΔ άργησε να ξεκινήσει (επειδή καθυστέρησε μέλος της σύνθεσης, λόγω απειλής για βόμβα που υπήρξε στην Ευελπίδων), αλλά η πρόεδρος απέρριψε και το νέο αίτημα αναβολής, που υπέβαλε και γραπτώς ο Γερ. Λιόντος. Ετσι, με την απειλή η υπόθεση να δικαστεί χωρίς συνήγορο υπεράσπισης («δυο πράξεις είναι, δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε μόνος σας τον εαυτό σας;», είπε κάποια στιγμή η πρόεδρος στον Γερ. Λιόντο, αποκαλύπτοντας ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να κάνει οπωσδήποτε αυτή τη δίκη), η Αννυ Παπαρρούσου ήρθε άρον-άρον στις 14.30’ από το ΜΟΔ στην Ευελπίδων, για να είναι παρούσα.
 
Πρόκειται για την προσπάθεια τρομοκράτησης μεταναστών από τέσσερις άνδρες της «ΔΙΑΣ», στα σκαλιά της εισόδου της «Κόντρας», την οποία κατήγγειλε ο Γερ. Λιόντος, που ειδοποιήθηκε και έτρεξε στα γραφεία της εφημερίδας. Ολο το περιστατικό είχε μαγνητοφωνηθεί και είχε δημοσιευτεί την ίδια κιόλας βραδιά στο Ιντερνετ. Φαινόταν ότι ο σύντροφος δεν εμπόδισε τους μπάτσους να κάνουν τον έλεγχο που δήθεν ήθελαν να κάνουν στους μετανάστες (οι ίδιοι τους είχαν ξαναελέγξει προηγούμενα, ενώ τη δεύτερη φορά τους φώναζαν «φύγετε από εδώ»), ότι τους έδωσε αρχικά την αστυνομική του ταυτότητα, στη συνέχεια και τη δημοσιογραφική και ότι πήγε στο τμήμα με το δικό του μηχανάκι, κουβαλώντας μάλιστα και έναν από τους μετανάστες που είχε μαζί του φωτοτυπία των χαρτιών του και θα έπρεπε ο αδερφός του να πάει στο τμήμα το πρωτότυπο.
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και το «αμαρτωλό» Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα δεν τόλμησε να μιλήσει για «αντίσταση». Οταν είδε ότι εμείς είχαμε δώσει στη δημοσιότητα το ηχητικό ντοκουμέντο, παρέπεμψε τον Γερ. Λιόντο μόνο για «απείθεια». Η «αντίσταση» προστέθηκε από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης και υιοθετήθηκε από την εισαγγελέα της έδρας και το δικαστήριο σήμερα.
 
Οι δύο αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που κατέθεσαν έπεσαν σε κραυγαλέες αντιφάσεις. Αλλα έλεγε ο ένας, άλλα έλεγε ο άλλος. Ο ένας έλεγε ότι έκαναν έλεγχο στο δρόμο, ο άλλος ότι έκαναν έλεγχο στο πεζοδρόμιο. Ο ένας έλεγε ότι ο Γερ. Λιόντος τους έσπρωξε, ο άλλος ότι απλά κάποια στιγμή τον τράβηξε από το μανίκι. Ο ένας έλεγε ότι τους έδωσε ταυτότητα, ο άλλος ότι απλά κουνούσε με το χέρι τη δημοσιογραφική ταυτότητα. Η αβάντα από την πρόεδρο, όμως, ήταν προκλητική. Προσπαθούσε με τις ερωτήσεις της να τους θυμίσει τι είχαν πει στις προανακριτικές τους καταθέσεις, οι οποίες ήταν ακριβές αντίγραφο η μια της άλλης (αυτός που τις έφτιαξε δεν μπήκε στον κόπο να τις παραλλάξει λίγο, αλλά έκανε copy-paste). Με τις ερωτήσεις και της Αν. Παπαρρούσου και του Γερ. Λιόντου το πράγμα φάνηκε πιο καθαρά. Κι ενώ ο Γερ. Λιόντος ζήτησε, όπως έχει δικονομικό δικαίωμα, να σχολιάσει την κατάθεση καθενός από τους δύο, η πρόεδρος προσπάθησε να του αφαιρέσει το δικαίωμα, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.
 
Ακόμα περισσότερο φάνηκε το στήσιμο με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα υπεράσπισης, του συντρόφου Πέτρου Γιώτη. Είχε ήδη κατατεθεί στο δικαστήριο το CD με το ηχητικό υλικό ολόκληρου του περιστατικού, καθώς και η απομαγνητοφώνησή του. Ενώ, λοιπόν, ο Π. Γιώτης αναφερόταν συνεχώς σ’ αυτό το υλικό, μέσα από το οποίο αποδεικνυόταν πρώτον ότι δεν υπήρξαν αδικήματα από τον σύντροφο Λιόντο, δεύτερο ότι έγινε προσπάθεια τρομοκράτησης μεταναστών που χτύπησαν το κουδούνι της «Κόντρας» και τρίτο ότι επρόκειτο για ρατσιστική ομάδα αστυνομικών (ο επικεφαλής αποκαλεί έναν μετανάστη «μπαμπουΐνο» και «μαλάκα» και έναν άλλο «βρομιάρη»), η πρόεδρος λέει συνέχεια ότι δεν μπορεί να καταλάβει τι λόγο είχαν οι αστυνομικοί να δράσουν στοχευμένα. Τα εξήγησαν άπειρες φορές και ο Π. Γιώτης και ο Γερ. Λιόντος, αλλά η πρόεδρος εξακολουθούσε να λέει ότι… «δεν μπορεί να καταλάβει». Εμείς καταλάβαμε πολύ καλά, όμως. Εκείνη τη στιγμή οι υποψίες έγιναν βεβαιότητα.
 
Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της δίκης διαμορφωνόταν μια πρόκληση. Να το παίξουμε κακομοίρηδες. Να πούμε ότι έγινε μια παρεξήγηση και ότι δεν υπήρξε στοχευμένη επίθεση των αστυνομικών κατά της «Κόντρας» και μάλιστα ρατσιστικής ομάδας της «ΔΙΑΣ». Αυτό δεν ταίριαζε ούτε στην πολιτική υπόσταση της «Κόντρας», ούτε στην προσωπική ιστορία του συντρόφου Γεράσιμου Λιόντου. Η «γραμμή» μας υπήρξε σαφής: υπερασπιστήκαμε το δικαίωμά μας να δρούμε πολιτικά, υπερασπιστήκαμε τις σχέσεις της «Κ» με τους μετανάστες, καταγγείλαμε τις αστυνομικές επιθέσεις (παλιότερα είχε επιχειρηθεί και εισβολή ανδρών της «ΔΙΑΣ» στα γραφεία μας), καταγγείλαμε τους συγκεκριμένους ρατσιστές ως οπα- δούς ή και μέλη της «Χρυσής Αυγής». Κάναμε μια δίκη ενάντια στην αστυνομία και στη συγκεκριμένη ομάδα, χωρίς να επιδιώξουμε κανένα συμβιβασμό.
 
Η τελική τοποθέτηση του Γερ. Λιόντου κάθε άλλο παρά απολογία θύμιζε. Περιέγραψε για μια ακόμη φορά τα γεγονότα, ρώτησε πολλές φορές την πρόεδρο πώς είναι δυνατόν να δηλώνει ότι «δεν καταλαβαίνει» και ξεκαθάρισε ότι για τον ίδιο η υπεράσπιση της «Κόντρας» από την αστυνομική τρομοκρατία είναι καθήκον που δεν το διαπραγματεύεται, όποια δίωξη κι αν αντιμετωπίζει. Και βέβαια, απέρριψε τις κατηγορίες, επικαλούμενος και το ηχητικό ντοκουμέντο, και τις αντιφάσεις των δύο ψευδομαρτύρων και την ίδια τη λογική. 
 
Η Αννυ Παπαρρούσου αναφέρθηκε και στη δράση της «Κόντρας» και στην επί δεκαετίες πολιτική διαδρομή του Γερ. Λιόντου. Περιέγραψε για μια ακόμη φορά τα πραγματικά περιστατικά, αναφέρθηκε στις νομικές πτυχές (ειδικά σ’ αυτές της «αντίστασης», που ακόμη και από τις καταθέσεις των δύο ψευδομαρτύρων δεν προέκυπτε με τίποτα) και κατέληξε μ’ αυτό που και στην εισαγωγή της αγόρευσής της είχε πει: «Αν είναι να τον δικάσετε, να τον δικάσετε για την αντίσταση που προβάλλει σε όλη του τη ζωή, και όχι γιατί “τράβηξε το μανίκι” του αστυνομικού».
 
Πραγματικά, γι’ αυτό τον δίκασαν. Για τους αγώνες μιας ολόκληρης ζωής και επειδή δεν προσκύνησε, δεν υποκλίθηκε, δεν έγλειψε. Τον καταδίκασαν για «αντίσταση», σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή. Εχετε δει πολλές δίκες στα πλημμελειοδικεία να τελειώνουν στις 5.30’ το απόγευμα; Ο δεύτερος γύρος θα δοθεί στο εφετείο.
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

Παλεύουν για το ψωμί τους
Επόμενο άρθρο

12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

Επιχειρούν να καταργήσουν την ίδια την ακροαματική διαδικασία

Σχετικά Αρθρα

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

Καταστολή 22 Μάι 2026, 10:42

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

Καταστολή 19 Μάι 2026, 20:04

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

Καταστολή 19 Μάι 2026, 19:45

Η ΕΕ εξάγει αιτούντες άσυλο: στρατόπεδα κράτησης εκτός επικράτειας με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

Καταστολή 12 Μάι 2026, 13:19

1.203 ανακλήσεις σε Σύρους σε χρόνο ρεκόρ: όταν η «ενδελεχής εξέταση» γίνεται αριθμητική άσκηση

Καταστολή 7 Μάι 2026, 08:03

8.5.2026: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Μάι 2026, 11:25
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

Ημέρα χελώνας.

Τζαμάικα: Ημέρα εργασίας.

1904: Λόχος στρατού λιθοβολεί ευρωπαίους υπουργούς στην Αϊτή.

1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος επιβάλλει δικτατορία.

1928: 22 νεκροί και 41 τραυματίες από βόμβα αργεντινών αντιφασιστών στην ιταλική πρεσβεία του Μπουένος Άιρες.

1945: Αυτοκτονεί στη φυλακή ο Χάινριχ Χίμλερ.

1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό με στόχο την ανατροπή του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1973: Εξαρθρώνεται η ΕΑΝ, συλλαμβάνονται ο κτηνίατρος Ι. Σαββούρας.

1986: Η ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    17Ν
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Εφετείο 17Ν
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    ΕΛΑ
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Ποιοι είμαστε
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Επικοινωνία
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Όροι χρήσης
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Ποιοι είμαστε
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Επικοινωνία
  • 12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    12μηνη φυλάκιση στο σύντροφο Γεράσιμο Λιόντο για ανύπαρκτη «αντίσταση»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo