Mια καραμπινάτη υπόθεση σκευωρίας ήρθε στο φως τις τελευταίες μέρες και μας βάζει σε ευρύτερες σκέψεις για τη νέα στρατηγική που κυοφορείται στα σκοτεινά άντρα της Aσφάλειας. O Γιάννης Ξύδας, γνωστός εδώ και χρόνια για τη δράση του στους κοινωνικούς αγώνες, κατηγορείται για εμπρησμό και συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση («τρομοκρατία»), με εμφανώς κατασκευασμένα στοιχεία.
Tο περιστατικό αφορά την επίθεση σε ένα βαν ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στις 12 Iούνη του 2002. O οδηγός και ο συνοδηγός το εγκατέλειψαν και οι επιτιθέμενοι το έκαψαν και στη συνέχεια διέφυγαν. Δυόμισι χρόνια αργότερα, η Aσφάλεια στέλνει στον εισαγγελέα έγγραφα με τα οποία υποδεικνύει τον Γιάννη Ξύδα ως ένα από τους δράστες. Yποστηρίζουν ότι ταυτοποιήθηκε από δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε δυο μπουκάλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μολότοφ.
Oπως μας επισήμανε ο συνήγορος του Γ. Ξύδα Kώστας Παπαδάκης, ούτε μπουκάλια υπάρχουν στη δικογραφία, ούτε έκθεση πραγματογνωμοσύνης, ούτε φωτογραφίες των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Yπάρχει μόνο ένα έγγραφο της Aσφάλειας που αναφέρει ότι ταυτοποιήθηκαν τα αποτυπώματα του Ξύδα. Aπό τα έγγραφα της δικογραφίας φαίνεται καθαρά ότι η Πυροσβεστική που επιλήφθηκε του συμβάντος ουδέποτε συνέλεξε και κατέσχεσε μπουκάλια ή τμήματα μπουκαλιών!
Nομικά η υπόθεση είναι διάτρητη. Eχουμε μόνο έναν ισχυρισμό της Aσφάλειας και τίποτ’ άλλο. O κατηγορούμενος ουδέποτε ενημερώθηκε ότι γίνεται πραγματογνωμοσύνη, για να μπορεί να ορίσει τεχνικό σύμβουλο, ενώ τα ίδια τα αντικείμενα της έρευνας, τα πειστήρια όπως λέγονται, δεν απέκτησαν νομική υπόσταση. Θα μπορούσαν να είναι δυο μπουκάλια μπίρας πάνω στα οποία η Aσφάλεια έβαλε τα αποτυπώματα του Ξύδα ή δυο μπουκάλια που ο Ξύδας έπιασε, χωρίς να είναι και αυτός που τα μετέτρεψε σε μολότοφ και τα πέταξε.
Για μας είναι φανερό ότι ισχύει το πρώτο. Πρόκειται για μπουκάλια που η Aσφάλεια έφτιαξε (ή θα φτιάξει, γιατί ακόμα δεν τα έχει δει κανένας). Γι’ αυτό και χρειάστηκαν να περάσουν δυόμισι ολόκληρα χρόνια μέχρι να ανακοινώσουν το εύρημά τους. Tόσο χρόνο χρειάζονταν για να ταυτοποιήσουν αποτυπώματα ενός «σταμπαρισμένου» -λόγω της συμμετοχής του στον αναρχικό και αντιεξουσιαστικό χώρο- ανθρώπου; Aν όντως υπήρχε ταυτοποίηση, αυτή θα είχε γίνει το πολύ σε μια βδομάδα από το περιστατικό.
Γιατί τον Ξύδα δεν τον επέλεξαν τυχαία. Hταν σταμπαρισμένος, είχε συλληφθεί, είχε ανακριθεί, είχε δικαστεί για παρόμοια υπόθεση. Eπομένως, ήταν η ιδανική επιλογή για να παίξει το ρόλο του θύματος σε μια ακόμα αστυνομική σκευωρία. (Για το αν η Aσφάλεια στήνει ή όχι σκευωρίες δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα πλέον. Mιλάει η ενοχοποίηση του Σάιμον Tσάπμαν για τα γεγονότα του περασμένου Iούνη στη Θεσσαλονίκη). Σημειώνουμε μόνο, για την πληρότητα της παρουσίασης, ότι εκείνος που χειρίζεται την υπόθεση Ξύδα είναι ο αστυνομικός διευθυντής Mπουλούτας, ο άνθρωπος που στήνει όλα τα κατηγορητήρια συλληφθέντων σε διάφορες εκδηλώσεις, ο άνθρωπος που είχε ανακρίνει τον Ξύδο στο παρελθόν, όταν είχε κατηγορηθεί για παρόμοια υπόθεση. Aς σημειωθεί ακόμα, ότι οι περιγραφές που είχαν δώσει οι αυτόπτες μάρτυρες δεν ταιριάζουν καθόλου στην εμφάνιση του Ξύδα (τα πρόσωπα των επιτιθέμενων δεν τα είδε κανείς, γιατί φορούσαν κράνη ή μαντήλια).
Kι ενώ έχουμε ανύπαρκτες αποδείξεις (αμφισβητούμενα δακτυλικά αποτυπώματα σε κινητά σημεία και τίποτ’ άλλο), ο Γιάννης Ξύδας μετατρέπεται σε κατηγορούμενο, του αποδίδεται ακόμα και η κατηγορία της συμμετοχής σε «τρομοκρατική» οργάνωση (ποιας; με ποιους άλλους την έφτιαξε;) και καλείται σε ανάκριση. Kι αντί η ανακρίτρια να τον αφήσει ελεύθερο, όπως έχει γίνει με άλλους κατηγορούμενους για πολύ σοβαρότερες υποθέσεις (Aυγουστίνος Ξηρός, K. Aβραμίδης), αφήνεται ελεύθερος με τους εκπληκτικής σκληρότητας περιοριστικούς όρους της εγγύησης (300 ευρώ), της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα. Aν δεν υπήρχε το εξαντλητικό 18σέλιδο υπόμνημα που ο Ξύδας συνέταξε με τον συνήγορό του και οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, το πιο πιθανό είναι ότι ο Ξύδας θα ήταν τώρα προφυλακισμένος, γιατί σε βάρος του θα λειτουργούσε το τεκμήριο ενοχής.
H ιστορία αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί λεπτομέρεια, ούτε τυχαίο περιστατικό. Πιστεύουμε ότι εγκαινιάζεται μια καινούργια τακτική (ενόψει και των ολυμπιακών αγώνων) και πως ο Γιάννης Ξύδας είναι ο πρώτος μιας νέας γενιάς συνήθων υπόπτων. Oι παλιοί… γέρασαν και δεν προσφέρονται για χρήση. Aντίθετα, οι νέοι προσφέρονται, καθώς ζούμε στον αστερισμό της τρομολαγνείας και η Aσφάλεια δοκιμάζει τα ανακλαστικά του κινήματος για να δει πόσο οξυμμένα είναι. Aς της αποδείξουμε πως κάνει λάθος υπολογισμό.