Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Aγώνας ενάντια στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων
Καταστολή

Aγώνας ενάντια στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Φεβ 2016, 00:00

Ποιο είναι το καθήκον των αντιρατσιστών-αντιφασιστών αυτή την περίοδο; Μήπως να σταθούν απέναντι στους νεοναζί, αλλά και στους οργανωμένους «νοικοκυραίους» και επιχειρηματίες, που αντιδρούν στην κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας, ή να σταθούν απέναντι στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ιμπεριαλιστική ηγεσία της ΕΕ;

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες δεν είναι πρωτοφανές. Οργανωμένοι από τους τοπικούς άρχοντες «νοικοκυραίοι», είτε στην Κω είτε στα Διαβατά, κινητοποιούνται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή στρατοπέδων στην περιοχή τους, θεωρώντας ότι αυτό θα υποβαθμίσει την περιοχή. Τέτοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και άλλες φορές, εξαιτίας της κατασκευής ή εγκατάστασης ξενώνων για ψυχικά ασθενείς, κέντρων απεξάρτησης, φυλακών. Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν υπερσυντηρητικό, καμιά φορά και ρατσιστικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να δικαιώσει την κυβερνητική πολιτική, η οποία όχι μόνο δε διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική των προκατόχων της, αλλά βαθαίνει αυτή την πολιτική, εξαιτίας της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ας περιγράψουμε με απλό τρόπο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, αλλά και της εξαθλίωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και της Αφρικής, έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο κύμα μαζικής μετανάστευσης μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Ενας αντιρατσιστής δεν μπορεί να ξεχωρίζει νομικά τον πρόσφυγα από τον μετανάστη. Από άποψη αρχών, πρέπει να τους βλέπει το ίδιο. Είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της άγριας καταλήστευσης ολόκληρων περιοχών, των πολέμων για τον έλεγχο των αγορών και των πηγών πρώτων υλών.

Στόχος των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης, προς τις οποίες κατευθύνεται το μεταναστευτικό ρεύμα, είναι να βρουν τρόπους να το ανακόψουν, μετά το «σοκ» που υπέστησαν μετά τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναγκάστηκαν να δεχτούν τους πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά δεν είχαν αποτελεσματικό μηχανισμό για το ξεχώρισμα των προσφύγων από τους μετανάστες. «Κλειδί» στην ανάσχεση του ρεύματος είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Η Τουρκία, όμως, βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση, γιατί ούτε στη Σέγκεν είναι ούτε υπό την επιτροπεία των ευρωενωσίτικων μηχανισμών βρίσκεται. Γι' αυτό και ο Ερντογάν με τον Νταβούτογλου παζαρεύουν σκληρά, με στόχο να αποσπάσουν από την ΕΕ όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ αναγκάστηκε να επισκεφτεί δυο φορές μέσα σε λίγους μήνες την Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στην πολιτική ανάσχεσης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Αν παρομοιάζαμε Τουρκία και Ελλάδα με ένα χωνί, η Ελλάδα είναι ο λαιμός του χωνιού. Η χώρα στην οποία πρέπει να εγκλωβιστεί μεγάλος όγκος μεταναστών και να βιώσει στο πετσί του την οικονομική εξαθλίωση, τα πογκρόμ και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε αυτή η ζοφερή πραγματικότητα να λειτουργήσει σαν αντικίνητρο και να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή. Σ' αυτό η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει συμφωνήσει πλήρως. Προσπάθησε να καθυστερήσει κάπως τις σχετικές διαδικασίες, όχι επειδή εμφορείται από φιλομεταναστευτικά αισθήματα, αλλά για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να φύγουν από την Ελλάδα και να έχει να «διαχειριστεί» (αγαπημένη έκφραση του υπουργού Μουζάλα) αυτούς που θα ξεμείνουν, με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και θα ανασχεθεί κάπως και η ροή από την Τουρκία.

Αυτή την καθυστέρηση την αντελήφθησαν, φυσικά, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του Τσίπρα. Η απειλή για αποβολή της Ελλάδας από τη Σέγκεν (που νομικά και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν καταργηθεί η ίδια η Σέγκεν) ήταν το άλλοθι που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την αντιμεταναστευτική-πογκρομιστική πολιτική της ως απαραίτητη. Βλέπετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως ριζικά αντίθετος στην ακολουθούμενη αντιμεταναστευτική πολιτική και τώρα πρέπει να τη συνεχίσει, με πιο άγριο τρόπο μάλιστα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα φτιαχτούν στρατόπεδα τριών κατηγοριών. Πρώτο, τα περιβόητα hotspots στα νησιά, όπου θα εγκλείονται όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, θα καταγράφονται, θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες και θα φακελώνονται. Λένε ότι η καταγραφή θα διαρκεί από μία μέχρι τρεις μέρες, προβλέπεται όμως ότι μπορεί να φτάσει και τις 25 μέρες «σε έκτακτες περιπτώσεις». Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι έγκλειστοι  στα hotspots για να μη «μολύνουν» με την παρουσία τους τις τοπικές κοινωνίες (και τον τουρισμό). Το φακέλωμά τους είναι απαραίτητο, ώστε όσοι απ' αυτούς συλληφθούν αργότερα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, να απελαύνονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Δεύτερη κατηγορία στρατοπέδων είναι οι «δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» (τα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Διαβατά), οι οποίες -σύμφωνα με τον Μουζάλα- θα είναι ανοιχτές και απλώς θα φυλάσσονται από την αστυνομία. Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν κρατάνε πλέον χρόνια, όπως στο παρελθόν. Μέσα σε δυο-τρεις μήνες το άσυλο απορρίπτεται και στο δεύτερο βαθμό και ο μετανάστης καλείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα σε ένα μήνα. Αν αυτές οι δομές παραμείνουν ανοιχτές, τότε όσοι έκαναν άσυλο και περιμένουν απάντηση θα φροντίζουν να τις εγκαταλείπουν γρήγορα, μόλις βρουν κάπου να στεγαστούν. Θα το κάνουν για ν' αποφύγουν τον εγκλεισμό στα λεγόμενα «προαναχωρησιακά κέντρα» και την υποχρεωτική απέλαση. Επομένως, κάποια στιγμή και αυτά τα δύο στρατόπεδα θα σφραγιστούν.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα «προαναχωρησιακά κέντρα», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως αυτά της Κορίνθου και της Αμυγδαλέζας, όπου θα κλείνονται μετανάστες που δε δέχονται να επαναπατριστούν οικειοθελώς.

Φτιάχνεται, δηλαδή, μια αλυσίδα στρατοπέδων συγκέντρωσης, που θα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Μπορούν αυτές οι δομές να αντιμετωπίσουν -βίαια και κατασταλτικά έστω- το πρόβλημα; Ούτε για να το «διαχειριστούν» δεν είναι επαρκή. Μιλάμε για μια συνολική χωρητικότητα 30-40 χιλιάδων ψυχών, αριθμός ελάχιστος μπροστά σ' αυτούς που είναι ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και σ' αυτούς που θα έρθουν. Προς Βορρά τα σύνορα σφραγίζονται, από την Ανατολή όμως εξακολουθεί να έρχεται κόσμος. Και θα εξακολουθήσει να έρχεται, παρά το σφράγισμα στο Βορρά, γιατί πάντοτε υπάρχει η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν να περάσουν στην Ευρώπη, και πάντοτε θα υπάρχουν τα κυκλώματα των δουλέμπορων, έτοιμα να σε περάσουν και από τα σφραγισμένα σύνορα, με πολύ ακριβότερη ταρίφα, βέβαια.

Τι θα μείνει; Θα μείνει η «διαχείριση» του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση, με όλο και περισσότερη βαρβαρότητα σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, με στόχο αυτή η βαρβαρότητα να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για όσους θα ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οσοι έχουμε ασχοληθεί με το μεταναστευτικό ζήτημα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί. Θα δούμε την πρόθυμη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φουντώνει το ρατσισμό, μιλώντας για τους «παράνομους» που «πρέπει να επαναπροωθηθούν», θα δούμε να γεμίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να οργανώνονται αστυνομικά πογκρόμ για να γεμίζουν τα στρατόπεδα και για να αισθάνονται όσοι διαφεύγουν τη σύλληψη τον τρόμο να παραμονεύει σε κάθε βήμα τους.

Και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια τις διαταγές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, περιοριζόμενη να ζητάει λεφτά για να παίξει καλύτερα το ρόλο του χωροφύλακα και του δεσμοφύλακα. Και θα προσπαθήσει να εμπλέξει τον ελληνικό λαό σ' αυτό, περιγράφοντας τους μετανάστες σαν μια απειλή. Οσοι δε θέλουμε να δούμε το ρατσισμό να φουντώνει (και το πρόβλημα να παραμένει) πρέπει ν' απαιτήσουμε αυτό που απαιτούσαμε και παλιά: «χαρτιά» σε όλους τους μετανάστες για να μπορούν να πάνε εκεί που είναι ο προορισμός τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΡετάλια πολυτελείας
Επόμενο άρθρο Επιχειρηματική κόντρα σε ποδοσφαιρικό φόντο

Σχετικά Αρθρα

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 19:46

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 10:55

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

Καταστολή 5 Νοέ 2025, 21:43

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

Καταστολή 4 Νοέ 2025, 22:33

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

Εργατικά 4 Νοέ 2025, 08:18
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo