Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Kαρναβάλια
  • Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus
  • To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη
  • Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Καταστολή»Aγώνας ενάντια στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων
Καταστολή

Aγώνας ενάντια στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Φεβ 2016, 00:00

Ποιο είναι το καθήκον των αντιρατσιστών-αντιφασιστών αυτή την περίοδο; Μήπως να σταθούν απέναντι στους νεοναζί, αλλά και στους οργανωμένους «νοικοκυραίους» και επιχειρηματίες, που αντιδρούν στην κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών σε διάφορα σημεία της χώρας, ή να σταθούν απέναντι στην πολιτική των πογκρόμ και των απελάσεων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ιμπεριαλιστική ηγεσία της ΕΕ;

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες δεν είναι πρωτοφανές. Οργανωμένοι από τους τοπικούς άρχοντες «νοικοκυραίοι», είτε στην Κω είτε στα Διαβατά, κινητοποιούνται ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή στρατοπέδων στην περιοχή τους, θεωρώντας ότι αυτό θα υποβαθμίσει την περιοχή. Τέτοιες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και άλλες φορές, εξαιτίας της κατασκευής ή εγκατάστασης ξενώνων για ψυχικά ασθενείς, κέντρων απεξάρτησης, φυλακών. Το γεγονός ότι οι αντιδράσεις αυτές έχουν υπερσυντηρητικό, καμιά φορά και ρατσιστικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να δικαιώσει την κυβερνητική πολιτική, η οποία όχι μόνο δε διαφέρει σε τίποτα από την πολιτική των προκατόχων της, αλλά βαθαίνει αυτή την πολιτική, εξαιτίας της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Ας περιγράψουμε με απλό τρόπο αυτό που συμβαίνει σήμερα. Εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, αλλά και της εξαθλίωσης στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και της Αφρικής, έχει αναπτυχθεί το μεγαλύτερο κύμα μαζικής μετανάστευσης μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Ενας αντιρατσιστής δεν μπορεί να ξεχωρίζει νομικά τον πρόσφυγα από τον μετανάστη. Από άποψη αρχών, πρέπει να τους βλέπει το ίδιο. Είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, της άγριας καταλήστευσης ολόκληρων περιοχών, των πολέμων για τον έλεγχο των αγορών και των πηγών πρώτων υλών.

Στόχος των ιμπεριαλιστικών χωρών της Ευρώπης, προς τις οποίες κατευθύνεται το μεταναστευτικό ρεύμα, είναι να βρουν τρόπους να το ανακόψουν, μετά το «σοκ» που υπέστησαν μετά τον περασμένο Αύγουστο, όταν αναγκάστηκαν να δεχτούν τους πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά δεν είχαν αποτελεσματικό μηχανισμό για το ξεχώρισμα των προσφύγων από τους μετανάστες. «Κλειδί» στην ανάσχεση του ρεύματος είναι η Τουρκία και η Ελλάδα. Η Τουρκία, όμως, βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση, γιατί ούτε στη Σέγκεν είναι ούτε υπό την επιτροπεία των ευρωενωσίτικων μηχανισμών βρίσκεται. Γι' αυτό και ο Ερντογάν με τον Νταβούτογλου παζαρεύουν σκληρά, με στόχο να αποσπάσουν από την ΕΕ όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέρκελ αναγκάστηκε να επισκεφτεί δυο φορές μέσα σε λίγους μήνες την Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να εμπλέξει την τουρκική κυβέρνηση στην πολιτική ανάσχεσης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Αν παρομοιάζαμε Τουρκία και Ελλάδα με ένα χωνί, η Ελλάδα είναι ο λαιμός του χωνιού. Η χώρα στην οποία πρέπει να εγκλωβιστεί μεγάλος όγκος μεταναστών και να βιώσει στο πετσί του την οικονομική εξαθλίωση, τα πογκρόμ και τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε αυτή η ζοφερή πραγματικότητα να λειτουργήσει σαν αντικίνητρο και να ανακόψει τη μεταναστευτική ροή. Σ' αυτό η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχει συμφωνήσει πλήρως. Προσπάθησε να καθυστερήσει κάπως τις σχετικές διαδικασίες, όχι επειδή εμφορείται από φιλομεταναστευτικά αισθήματα, αλλά για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να φύγουν από την Ελλάδα και να έχει να «διαχειριστεί» (αγαπημένη έκφραση του υπουργού Μουζάλα) αυτούς που θα ξεμείνουν, με την ελπίδα ότι κάτι θα γίνει και θα ανασχεθεί κάπως και η ροή από την Τουρκία.

Αυτή την καθυστέρηση την αντελήφθησαν, φυσικά, οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό του Τσίπρα. Η απειλή για αποβολή της Ελλάδας από τη Σέγκεν (που νομικά και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν καταργηθεί η ίδια η Σέγκεν) ήταν το άλλοθι που χρειαζόταν η κυβέρνηση για να παρουσιάσει την αντιμεταναστευτική-πογκρομιστική πολιτική της ως απαραίτητη. Βλέπετε, όλα τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ως ριζικά αντίθετος στην ακολουθούμενη αντιμεταναστευτική πολιτική και τώρα πρέπει να τη συνεχίσει, με πιο άγριο τρόπο μάλιστα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα φτιαχτούν στρατόπεδα τριών κατηγοριών. Πρώτο, τα περιβόητα hotspots στα νησιά, όπου θα εγκλείονται όσοι φτάνουν από την Τουρκία μέσω θάλασσας, θα καταγράφονται, θα διαχωρίζονται σε πρόσφυγες και μετανάστες και θα φακελώνονται. Λένε ότι η καταγραφή θα διαρκεί από μία μέχρι τρεις μέρες, προβλέπεται όμως ότι μπορεί να φτάσει και τις 25 μέρες «σε έκτακτες περιπτώσεις». Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα είναι έγκλειστοι  στα hotspots για να μη «μολύνουν» με την παρουσία τους τις τοπικές κοινωνίες (και τον τουρισμό). Το φακέλωμά τους είναι απαραίτητο, ώστε όσοι απ' αυτούς συλληφθούν αργότερα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, να απελαύνονται, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Δεύτερη κατηγορία στρατοπέδων είναι οι «δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο» (τα δύο στρατόπεδα σε Σχιστό και Διαβατά), οι οποίες -σύμφωνα με τον Μουζάλα- θα είναι ανοιχτές και απλώς θα φυλάσσονται από την αστυνομία. Οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν κρατάνε πλέον χρόνια, όπως στο παρελθόν. Μέσα σε δυο-τρεις μήνες το άσυλο απορρίπτεται και στο δεύτερο βαθμό και ο μετανάστης καλείται να εγκαταλείψει την Ελλάδα σε ένα μήνα. Αν αυτές οι δομές παραμείνουν ανοιχτές, τότε όσοι έκαναν άσυλο και περιμένουν απάντηση θα φροντίζουν να τις εγκαταλείπουν γρήγορα, μόλις βρουν κάπου να στεγαστούν. Θα το κάνουν για ν' αποφύγουν τον εγκλεισμό στα λεγόμενα «προαναχωρησιακά κέντρα» και την υποχρεωτική απέλαση. Επομένως, κάποια στιγμή και αυτά τα δύο στρατόπεδα θα σφραγιστούν.

Η τρίτη κατηγορία είναι τα «προαναχωρησιακά κέντρα», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως αυτά της Κορίνθου και της Αμυγδαλέζας, όπου θα κλείνονται μετανάστες που δε δέχονται να επαναπατριστούν οικειοθελώς.

Φτιάχνεται, δηλαδή, μια αλυσίδα στρατοπέδων συγκέντρωσης, που θα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Μπορούν αυτές οι δομές να αντιμετωπίσουν -βίαια και κατασταλτικά έστω- το πρόβλημα; Ούτε για να το «διαχειριστούν» δεν είναι επαρκή. Μιλάμε για μια συνολική χωρητικότητα 30-40 χιλιάδων ψυχών, αριθμός ελάχιστος μπροστά σ' αυτούς που είναι ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και σ' αυτούς που θα έρθουν. Προς Βορρά τα σύνορα σφραγίζονται, από την Ανατολή όμως εξακολουθεί να έρχεται κόσμος. Και θα εξακολουθήσει να έρχεται, παρά το σφράγισμα στο Βορρά, γιατί πάντοτε υπάρχει η ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν να περάσουν στην Ευρώπη, και πάντοτε θα υπάρχουν τα κυκλώματα των δουλέμπορων, έτοιμα να σε περάσουν και από τα σφραγισμένα σύνορα, με πολύ ακριβότερη ταρίφα, βέβαια.

Τι θα μείνει; Θα μείνει η «διαχείριση» του προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση, με όλο και περισσότερη βαρβαρότητα σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, με στόχο αυτή η βαρβαρότητα να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας για όσους θα ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Οσοι έχουμε ασχοληθεί με το μεταναστευτικό ζήτημα ξέρουμε ότι αυτό θα συμβεί. Θα δούμε την πρόθυμη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φουντώνει το ρατσισμό, μιλώντας για τους «παράνομους» που «πρέπει να επαναπροωθηθούν», θα δούμε να γεμίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να οργανώνονται αστυνομικά πογκρόμ για να γεμίζουν τα στρατόπεδα και για να αισθάνονται όσοι διαφεύγουν τη σύλληψη τον τρόμο να παραμονεύει σε κάθε βήμα τους.

Και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πειθήνια τις διαταγές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, περιοριζόμενη να ζητάει λεφτά για να παίξει καλύτερα το ρόλο του χωροφύλακα και του δεσμοφύλακα. Και θα προσπαθήσει να εμπλέξει τον ελληνικό λαό σ' αυτό, περιγράφοντας τους μετανάστες σαν μια απειλή. Οσοι δε θέλουμε να δούμε το ρατσισμό να φουντώνει (και το πρόβλημα να παραμένει) πρέπει ν' απαιτήσουμε αυτό που απαιτούσαμε και παλιά: «χαρτιά» σε όλους τους μετανάστες για να μπορούν να πάνε εκεί που είναι ο προορισμός τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔεν είμαστε όλοι ίδιοι!
Επόμενο άρθρο Οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες των εκπαιδευτικών στο «διάλογο»

Σχετικά Αρθρα

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 14:24

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

Καταστολή 19 Φεβ 2026, 13:25

Mετά το «κράξιμο», άνοιξαν τα κελιά στον Δομοκό

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 18:46

Συλλογική τιμωρία των κρατούμενων, για ένα φόνο που έγινε στο αρχιφυλακείο – Σε αποχή συσσιτίου προχωρούν οι κρατούμενοι

Καταστολή 17 Φεβ 2026, 12:56

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

Διεθνή 11 Φεβ 2026, 12:01

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

Καταστολή 10 Φεβ 2026, 18:31
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
Υγεία

Εκτός από γκεμπελίσκος, είναι και θρασύδειλο ανθρωπάριο

20 Φεβ 2026, 22:41
Πολιτική

Ολοι/ες την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

20 Φεβ 2026, 21:27
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

20 Φεβ 2026, 19:22
Αγροτικά

Γιατί μπουκώνουν με χρήμα τα Μαζικά Μέσα Παραπληροφόρησης, για «ενημέρωση» των κτηνοτρόφων για την ευλογιά;

20 Φεβ 2026, 14:56
Υγεία

Γιατί η 1η ΥΠΕ δεν απαντά στην ΕΙΝΑΠ που ρωτάει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προκηρύξεις του 2025 για προσλήψεις γιατρών;

20 Φεβ 2026, 14:03
Διεθνή

Χαμάς (για μια ακόμα φορά): Ονειρο απατηλό ο αφοπλισμός της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αντίστασης θα διαλυθούν μόνο όταν ενταχτούν στο στρατό ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

20 Φεβ 2026, 12:35
Κόντρες

Τα στρατά του Κούλη στη Γάζα

20 Φεβ 2026, 10:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Φλεβάρη

20 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

19 Φεβ 2026, 21:05
Οικονομία

Πάρτε κελεμπίες, απόκριες έχουμε…

19 Φεβ 2026, 20:42
Παιδεία

ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ: Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή των πανεπιστημίων σε κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά αποστειρωμένους χώρους

19 Φεβ 2026, 20:02
Ιστορία

Ενας Ακροναυπλιώτης, από τους 200 της Καισαριανής, σαν θεατρικός ήρωας του Γκόρκι

19 Φεβ 2026, 18:29
Καταστολή

Νοσοκομείο Νίκαιας: ΜΑΤ και χημικά ενάντια σε γιατρούς και νοσηλευτές

Ο Γεωργιάδης συνεχάρη τα ΜΑΤ που τον γλίτωσαν από τους «κομμουνιστές»!

19 Φεβ 2026, 14:24
Διεθνή

H Oλιβιά Ζεμόρ, πρόεδρος της γαλλικής Europalestine, κατηγορείται για… «υποστήριξη της τρομοκρατίας»

19 Φεβ 2026, 13:44
Καταστολή

Από αναβολή σε αναβολή η δίκη των μπάτσων-δολοφόνων του Βασίλη Μάγγου

19 Φεβ 2026, 13:25
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

Ημέρα μητρικής γλώσσας.

Ημέρα ξεναγών.

Μπαγκλαντές: Ημέρα μαρτύρων (1952).

1848: Τυπώνεται στο Λονδίνο το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος».

1907: Οι μπολσεβίκοι Πάβελ Γκούλεφ και Μιχαήλ Φρούνζε εκτελούν τον υπαστυνόμο Νικήτα Περλόφ (Ρωσία).

1936: Αμνηστία σε 30.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Ισπανία.

1942: Παραιτείται η κατοχική κυβέρνηση του Τσολάκογλου, πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρός της Λογοθετόπουλος.

1955: Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης υποβάλλουν μαζικά παραιτήσεις γιατί καθυστερεί η επίλυση των προβλημάτων τους (δεν γίνονται αποδεκτές).

1972: Οκτώ μέλη της RAF με μάσκες καρναβαλιού παίρνουν 285.000 μάρκα από την Τράπεζα Παρακαταθηκών και Δανείων (Γερμανία).

1973: Η χούντα ανακοινώνει άλλες 96 διακοπές αναβολής στράτευσης, κατάληψή της Νομικής από 4.000 φοιτητές.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στο Καλαμάκι.

1985: Εκτελούνται ο εκδότης της «Απογευματινής» Νίκος Μομφεράτος και ο οδηγός του Γιώργος Ρουσέτης (17Ν).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo