Το τελευταίο χαρτί ενοχοποίησης του Τ. Θεοφίλου έπαιξε ο προεδρεύων του Γ' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μ. Χατζηαθανασίου, πλην όμως αυτό απετέλεσε τη χαριστική βολή στους σκευωρούς. Πρόκειται για το περιβόητο DVD από τις κάμερες του υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Πάρο, το οποίο προβλήθηκε (εντελώς αντιδικονομικά) στη συνεδρίαση της Παρασκευής 17 Γενάρη.
Ο νομικός σύμβουλος της Alpha Bank κατέθεσε αυτό το DVD στο δικαστήριο, προκειμένου να εισαχθεί ως αναγνωστέο έγγραφο. Ως δικηγόρος γνωρίζει, βέβαια, τους στοιχειώδεις δικονομικούς κανόνες. Γνωρίζει ότι όφειλε να καταθέσει αυτό το DVD στις ανακριτικές αρχές, προκειμένου να εισαχθεί στη δικογραφία κατά το στάδιο της προδικασίας, να λάβουν γνώση ο κατηγορούμενος και οι υπερασπιστές του και να έχουν το χρόνο να ορίσουν τεχνικό σύμβουλο και να ελέγξουν την αυθεντικότητα του DVD. Αυτό προβλέπουν οι κανόνες της περιβόητης «δίκαιας δίκης», όπως ορίζονται από την ΕΣΔΑ.
Και βέβαια, θεωρούμε αδιανόητο ότι η Αντιτρομοκρατική δεν είχε αντίγραφο αυτού του DVD. Κι όμως, ολοκληρώθηκε η προανάκριση και η κύρια ανάκριση χωρίς να το συμπεριλάβει στη δικογραφία. Γιατί άραγε; Την απάντηση την πήραμε μετά την προβολή του DVD: όχι μόνο δεν ενοχοποιούσε τον Τ. Θεοφίλου, αλλά αντίθετα ενίσχυε την αθωότητά του. Κι ακόμη, αποκάλυπτε τις ευθύνες της Αντιτρομοκρατικής, η οποία -όπως έχουμε γράψει σε άλλο ρεπορτάζ από τη δίκη- μπήκε σφήνα στην υπόθεση και αποπροσανατόλισε τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει η τοπική Ασφάλεια και οι τοπικές δικαστικές αρχές, μετατρέποντας μια τυπική υπόθεση ληστείας σε υπόθεση «τρομοκρατίας», με προκαθορισμένο στόχο τον Τ. Θεοφίλου.
Παραπέρα, ο προεδρεύων του δικαστηρίου, αφού εισήγαγε το DVD ως αναγνωστέο έγγραφο, έπρεπε να το εξετάσει στο στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων και να ζητήσει από τους συνηγόρους να εκθέσουν τις πιθανές αντιρρήσεις τους. Οχι να το αφήσει για το τέλος, μετά την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης. Μιλώντας με νομικούς όρους, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην προκείμενη περίπτωση ο προεδρεύων ενήργησε αντιδικονομικά.
Ο έμπειρος υπερασπιστής Σπ. Φυτράκης, όχι γιατί φοβόταν κάτι από την προβολή του DVD, αλλά για λόγους αρχών, παρουσίασε τις αντιρρήσεις του και υπέβαλε ένσταση για την παραβίαση των δικονομικών κανόνων. Οπως είπε, πριν προβληθεί το DVD, πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος για να ελεγχθεί από τεχνικό σύμβουλο του κατηγορούμενου η αυθεντικότητά του, να πιστοποιηθεί δηλαδή ότι δεν έγινε επεξεργασία του από παράγοντες της τράπεζας ή από άλλους που είχαν συμφέρον. Την ένσταση στήριξαν και οι άλλοι δύο συνήγοροι υπεράσπισης. Το δικαστήριο, μετά την εξέταση και των τελευταίων μαρτύρων υπεράσπισης και της ανάγνωσης εγγράφων που εστάλησαν την τελευταία στιγμή από την Αντιτρομοκρατική (γράφουμε σχετικά παρακάτω), απέρριψε την ένσταση και προχώρησε στην προβολή του DVD.
Μπούμερανγκ
Είδαμε το DVD πολλές φορές και διαπιστώσαμε ότι οι δύο από τους τρεις δράστες της ληστείας, που μπήκαν στην τράπεζα και πέρασαν πίσω από τα γκισέ, άφησαν πλούσιο βιολογικό υλικό σε αντικείμενα και στα ρούχα τραπεζοϋπάλληλου. Και οι δύο αυτοί δράστες δεν φορούσαν γάντι στο αριστερό τους χέρι. Ο ένας μέχρι το τέλος της ληστείας, ενώ ο άλλος φαίνεται καθαρά ότι φοράει γάντι και στο αριστερό του χέρι μετά από αρκετή ώρα. Οσο κι αν είχαν το νου τους, ακούμπησαν με το γυμνό τους χέρι αντικείμενα και ανθρώπους. Αν λογαριάσουμε ότι ήταν Αύγουστος, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι άφησαν βιολογικό υλικό (προφανώς χωρίς να το συνειδητοποιούν εκείνη τη στιγμή) στα αντικείμενα με τα οποία ήρθαν σε επαφή, όπως και στα ρούχα ενός τουλάχιστον από τους τραπεζοϋπάλληλους. Μπορεί κανείς να «παγώσει» την κίνηση του βίντεο και να αποτυπώσει σε φωτογραφίες ένα προς ένα τα αντικείμενα και τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι δράστες με το γυμνό αριστερό χέρι.
Ποια ήταν η τύχη αυτού του βιολογικού υλικού; Εξετάστηκε από την περιβόητη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ποια συμπεράσματα βγήκαν; Σύμφωνα με τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, που εισήχθησαν στη δικογραφία και διαβάστηκαν ως αναγνωστέα έγγραφα, σαρώθηκαν τα πάντα στην τράπεζα της Πάρου με βαμβακοφόρους στυλεούς (μπατονέτες στην καθομιλουμένη) και δεν ανευρέθηκε DNA ούτε αγνώστων δραστών. Το DVD, όμως, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα του ότι οι δύο τουλάχιστον δράστες άφησαν «πλούσιο» βιολογικό υλικό. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η ΔΕΕ ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει ταυτοποιήσεις ακόμη και με απειροελάχιστες ποσότητες βιολογικού υλικού, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι εν προκειμένω έγινε σκόπιμη απόκρυψη στοιχείων και αποπροσανατολισμός της αστυνομικός έρευνας.
Γι' αυτό η Αντιτρομοκρατική δεν έβαλε το DVD στη δικογραφία. Για να μη φανεί ότι οι δύο από τους τρεις δράστες είχαν γυμνό το ένα χέρι και μ' αυτό ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα και ανθρώπους στο εσωτερικό της τράπεζας. Αν ο Θεοφίλου ήταν ο ένας από τους τρεις δράστες, τότε θα είχε βρεθεί βιολογικό του υλικό και η Αντιτρομοκρατική θα το είχε κάνει σημαία της. Δε θα χρειαζόταν να κατασκευάσει εκ των υστέρων την ιστορία με το καπέλο, το οποίο δήθεν έπεσε από τους δράστες και στο οποίο δήθεν βρέθηκε βιολογικό του υλικό. Μιλάμε για το καπέλο, που ο ίδιος ο προεδρεύων του δικαστηρίου, σχολιάζοντας την κατάθεση μάρτυρα χημικού, είπε ότι «είναι ενδεχόμενο να μην έχει φορέσει το καπέλο. Το καταλάβαμε»!
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτό που δεν «παρέλειψε» να κάνει η Αντιτρομοκρατική. Θυμίζουμε ότι όχι μόνο σταμάτησε την έρευνα για το κινητό τηλέφωνο που έπεσε στον τόπο της ανθρωποκτονίας, αλλά άλλαξε και τον προσανατολισμό ως προς την αναζήτηση των δραστών. Για παράδειγμα, προσήχθησαν δύο άτομα που εμφανίστηκαν ως αυτόπτες μάρτυρες (κατέθεσαν και στο δικαστήριο ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου), αλλά δεν συνέχισε την έρευνα γι’ αυτούς. Ο ένας από τους δύο, κατά τη διάρκεια της δίκης, συνελήφθη στην Αθήνα για ληστεία σε βάρος πακιστανών μεταναστών.
Τα παραπάνω -και άλλα που θα προέκυπταν, αν διεξαγόταν πραγματική έρευνα- μας οδηγούν στην πιθανολόγηση, ότι έχουμε να κάνουμε με ληστεία και ανθρωποκτονία που έγιναν από ανθρώπους που συνεργάζονται με την ασφάλεια και προκειμένου να καλυφθούν αυτοί και να ενοχοποιηθεί η ΣΠΦ με ανθρωποκτονίες αθώων πολιτών, επιλέχτηκε ο Τ. Θεοφίλου. Επιλέχτηκε ο Θεοφίλου, γιατί ήταν φίλος του Κ. Σακκά, γνωστός στην Αντιτρομοκρατική και παρακολουθούμενος απ' αυτή, ο οποίος μάλιστα μεταξύ των «νουάρ» διηγημάτων που έγραφε είχε γράψει και ένα που αναφερόταν σε ληστεία τράπεζας. Είναι βέβαια ξεκάθαρο, πλέον, ότι και ο Κ. Σακκάς δεν υπήρξε ποτέ μέλος της ΣΠΦ και ότι η ένταξή του σ’ αυτή είναι κατασκευή της Αντιτρομοκρατικής και του γνωστού για τη συγγραφή μυθιστορημάτων Ε. Χαρδαλιά.
Εάν αυτό το DVD έμπαινε στη δικογραφία πριν από τη σύνταξη του βουλεύματος, δε θα υπήρχε έδαφος για να παραπεμφθεί ο Τ. Θεοφίλου ή, εάν παραπεμπόταν, η κατηγορία θα κατέρρεε με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων, των υπαλλήλων στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πάρο. Εάν ο προεδρεύων του δικαστηρίου είχε δει το DVD πολύ προσεκτικά, ως όφειλε να κάνει, από την πρώτη στιγμή που το εισήγαγε στη δίκη ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας, θα συνειδητοποιούσε ότι η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να τον παγιδεύσει και να τον οδηγήσει στην καταδίκη ενός αθώου ανθρώπου. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε, ότι όχι μόνο ο προεδρεύων αλλά συνολικά το δικαστήριο πρέπει όχι μόνο να αθωώσουν τον Τ. Θεοφίλου, αλλά και να επιστρέψουν τη δικογραφία, για να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα για την αναζήτηση των πραγματικών δραστών.
Η τελευταία αυτή συνεδρίαση της εξέτασης μαρτύρων ξεκίνησε με μια σύντομη δήλωση του Τ. Θεοφίλου. Αναφέρθηκε στο ρόλο του υπουργού Δένδια, που έχει αναβαθμιστεί σε προϊστάμενο της Δικαιοσύνης, και κατέληξε : «Μπορούν να σταματήσουν να εφευρίσκουν αποτυπώματα. Μπορούν για αντίποινα στην απόδραση του Χρ. Ξηρού να εκτελέσουν δέκα αναρχικούς και να το τελειώσουμε εδώ πέρα».
Η εισαγγελέας Οικονόμου ανακοίνωσε ότι σήμερα, 17 Γενάρη του 2014, λίγο πριν το τέλος της δίκης δηλαδή, της στάλθηκαν έγγραφα από την Εισαγγελία Εφετών, τα οποία ζήτησε να εισαχθούν ως αναγνωστέα έγγραφα! Τα έγγραφα αφορούσαν αποτυπώματα του Κ. Σακκά σε κινητά αντικείμενα (δύο βιβλία και ένα CD), που βρέθηκαν στο σπίτι του Θεοφίλου στη Λαμία και στο πατρικό του στη Θεσσαλονίκη, σε έρευνα που έγινε -προσέξετε το αυτό- στις 18 Αυγούστου του 2012, δηλαδή την ημέρα της σύλληψης του Θεοφίλου. Τα έγγραφα αυτά στάλθηκαν στις δικαστικές αρχές στις 15 Γενάρη του 2014 από το Α' Τμήμα Αντιμετώπισης Εσωτερικής Τρομοκρατίας της ΔΑΕΕΒ (Αντιτρομοκρατικής), στο οποίο προϊστάμενος είναι ο Ε. Χαρδαλιάς.
Τα «ευρήματα» αυτά, βέβαια, δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα το ενοχοποιητικό σε βάρος του Τ. Θεοφίλου. Φίλος του ήταν ο Σακκάς και ουδέποτε το έκρυψε. Προς τι, λοιπόν, η εισαγωγή «στοιχείων» ενάμιση χρόνο μετά τις σχετικές έρευνες; Απλά, η Αντιτρομοκρατική και ο Χαρδαλιάς θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις μετά το κάζο που έπαθαν. Μετά, δηλαδή, τη δήλωση του Χαρδαλιά, κατά την εξέτασή του από τον Σπ. Φυτράκη, ότι«μπορεί να μην ήταν ο άνθρωπος στη ληστεία».
Οπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση της εισαγγελέα προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση της υπεράσπισης, όχι γιατί τα έγγραφα αυτά είχαν να εισφέρουν έστω και ένα ελάχιστο ψήγμα ενοχής του Τ. Θεοφίλου, αλλά γιατί δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται το όργιο της Αντιτρομοκρατικής να εισάγει σε τέτοιες δίκες έγγραφα και μετά το πέρας της ανάκρισης και της έκδοσης του βουλεύματος και του κλητηρίου θεσπίσματος. Ο Σπ. Φυτράκης ζήτησε από τον προεδρεύοντα να δοθούν στην υπεράσπιση αντίγραφα των εγγράφων αυτών, στην περίπτωση που επιμένει να διαβαστούν. Στην αρχή ο προεδρεύων επέμενε να διαβαστούν, όμως μετά από ώριμη σκέψη της εισαγγελέα και πρότασή της στον προεδρεύοντα να φωτοτυπηθούν και να δοθούν αντίγραφα στους συνηγόρους, συμφώνησε και αυτός. Ετσι, η προσωρινή ένταση που δημιουργήθηκε λόγω της επιμονής του προεδρεύοντα αποκλιμακώθηκε.
Στη συνέχεια κατέθεσαν οι πέντε τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης.
Ο Τ. Κατσαρός κατέθεσε ότι γνώριζε τον Τ. Θεοφίλου από το 2000 στη Θεσσαλονίκη, από τους αγώνες που έγιναν στην πόλη, και ότι ήταν αυτός που κανόνισε το ραντεβού του με τον συγγραφέα Γ. Αλεξάτο, για να του δώσει τα διηγήματά του και να πάρει τη γνώμη του αν αυτά μπορούν να εκδοθούν. Θεωρώ αδιανόητο να έφτασε στο σημείο να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή, τόνισε ο μάρτυρας.
Ο Ευστ. Παπαδάτος περιέγραψε την προσωπική του ιστορία, όταν συνελήφθη στο Βύρωνα, γιατί είχε την ατυχία να μοιάζει με έναν καταζητούμενο για συμμετοχή στη ΣΠΦ, και τόνισε ότι η δική του ιστορία και η ιστορία του Τ. Θεοφίλου είναι δύο παράλληλες ιστορίες που αναδεικνύουν τον τρόπο δράσης της Αντιτρομοκρατικής στις κατασκευές που κάνει, με τις οποίες ενοχοποιεί αθώους ανθρώπους.
Ο δημοσιογράφος Στρ. Μπουρνάζος κατέθεσε ότι γνώρισε τον Τ. Θεοφίλου από τα διάφορα τηλεσόου στα οποία αθώοι κατασκευάζονται ως ένοχοι χωρίς να υπάρχει το παραμικρό στοιχείο. Οπως είπε, από το 1991 παρακολουθεί τέτοιες υποθέσεις, στις οποίες αρχικά κατηγορούνται αθώοι άνθρωποι, διασύρονται και στο τέλος αθωώνονται. Ο προεδρεύων, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα λεγόμενα του συναδέλφου, παρενέβη για να πει ότι το σύστημα δεν είναι τέλειο και ότι υπάρχουν διατάξεις που απαγορεύουν να γίνονται αυτά από τα μέσα πληροφόρησης.
Ο μάρτυρας Κ.Σ. κατέθεσε ότι γνώρισε τον Θεοφίλου το 2003 στη Θεσσαλονίκη σε κοινούς αγώνες και ότι αυτός στοχοποιήθηκε για τις φιλικές του σχέσεις με τον K. Σακκά. Αναφέρθηκε ακόμη στη δική του περίπτωση, όταν κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε χωρίς να υπάρχει το παραμικρό σε βάρος του, μόνο και μόνο γιατί είχε φιλικές σχέσεις με σύντροφο που είχε κατηγορηθεί για ληστεία και που στο τέλος αθωώθηκε χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη. Κατέθεσε έτσι άλλη μια μαρτυρία που καταδεικνύει πώς κατασκευάζονται ένοχοι από την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική. Ο προεδρεύων παρενέβη και πάλι (ενδεχομένως για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν σχηματιστεί από την εν γένει στάση του στη δίκη), για να πει ότι τον Ευαγγελάτο τον λένε Εισαγγελάτο.
Η μάρτυρας Φ.Μ. κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Τ. Θεοφίλου από το 2005 στην Αθήνα και στη συνέχεια (από το 2007) στη Λαμία, όπου η ίδια σπούδαζε στη σχολή Φυσικοθεραπευτών του ΤΕΙ, από την οποία αποφοίτησε το 2012. Στη Λαμία πήγαινε δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετές φορές (όχι καθημερινά) συναντούσε τον Θεοφίλου. Η ίδια, παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε μεταφράσεις. Κατέθεσε ακόμη για τη δική της περιπέτεια που προέκυψε επειδή το επίθετο της μητέρας της ήταν ίδιο με μιας αγωνίστριας, μέλους ένοπλης οργάνωσης στη Γερμανία. Μπορεί αυτή η περιπέτεια να είχε αίσιο τέλος, αλλά άφησε στη μνήμη της το όργιο των σε βάρος της ενεργειών στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής.
Μετά την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι γονείς του Τ. Θεοφίλου έκαναν την παρακάτω δήλωση, η οποία διαβάστηκε από τον προεδρεύοντα Μ. Χατζηαθανασίου: «Εμείς ως γονείς του Τάσου Θεοφίλου δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το παιδί μας, ο Τάσος Θεοφίλου, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδουν. Ο Τάσος είναι αθώος, όπως άλλωστε έχει διαφανεί από την μέχρι τώρα διαδικασία, και ζητούμε από το δικαστήριο, εκτιμώντας αντικειμενικά και ψύχραιμα τα στοιχεία της δικογραφίας, να απαλλάξει το παιδί μας από κάθε κατηγορία».
Η δήλωση αυτή των γονέων δεν άρεσε ούτε στην εισαγγελέα ούτε στο δικαστήριο. Η εισαγγελέας πρότεινε να εξεταστεί η μητέρα του Τ. Θεοφίλου, μιας και είχε καταθέσει στην προανάκριση, κόντρα στο άρθρο 222 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να μην καταθέτουν σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας. Το δικαστήριο, παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που υποστήριξαν ότι κακώς κλήθηκε και κατέθεσε η μητέρα του Θεοφίλου στην Αντιτρομοκρατική στην Θεσσαλονίκη και ότι κακώς προτείνει η εισαγγελέας να καταθέσει και στο ακροατήριο, αποφάσισε να καταθέσει η μητέρα. Η μητέρα του Τ. Θεοφίλου ανέβηκε στο βήμα, δήλωσε ότι το παιδί της είναι αστέρι και αποχώρησε, ενώ ο προεδρεύων διατύπωνε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της αποχώρησής της, ολοκληρώνοντας την αντιδικονομική μεταχείρισή της.
Τέλος, διαβάστηκαν τα πρόσφατα έγγραφα της Αντιτρομοκρατικής, που όπως προαναφέραμε, δεν έχουν καμία ποινική αξία σε βάρος του Θεοφίλου.