Οι ανακοινώσεις από την Κομισιόν άρχισαν από την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη: «Η Επιτροπή συμβάλλει στην παροχή περαιτέρω στήριξης στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στους καταυλισμούς προσφύγων, χάρη σε μια νέα προσφορά βοήθειας από την Πολωνία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η νέα στήριξη της Πολωνίας έρχεται να προστεθεί στη βοήθεια που έχουν αποστείλει η Αυστρία, η Τσεχία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία από τον Απρίλιο και η οποία περιλαμβάνει υπνόσακους, στρώματα, κουβέρτες, σεντόνια, είδη προσωπικής υγιεινής, τέσσερις ιατρικούς οικίσκους και έναν ιατρικό σταθμό. Επιπλέον, ανταποκρινόμενα σε προηγούμενο αίτημα για βοήθεια της ΕΕ στις αρχές Μαρτίου, 17 κράτη μέλη και συμμετέχοντα κράτη προσέφεραν περισσότερα από 90 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού».
Ξανά στις 14 Σεπτέμβρη: «Επειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο, η Ελλάδα ζήτησε περαιτέρω βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ανταποκρινόμενες άμεσα, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γερμανία προσέφεραν εκατοντάδες σκηνές, κουβέρτες, χειμερινό εξοπλισμό και υπνόσακους». Ο επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, επανέλαβε την καθιερωμένη παπάρα: «Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες που έπληξε η πυρκαγιά. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που στέλνουν βοήθεια και θέτουν σε δράση την αλληλεγγύη της ΕΕ».
Kαι ξανά μανά στις 15 Σεπτέμβρη: «Και άλλες χώρες προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, έπειτα από την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο. Η νέα προσφορά βοήθειας από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία και τη Σλοβενία περιλαμβάνει σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους και κινητές τουαλέτες».
Ενδιαμέσως (στις 13 Σεπτέμβρη), εξέδωσε ευχαριστήριο ο Χαρδαλιάς: «Η ΓΓΠΠ ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τα κράτη-μέλη, για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση της κατάστασης στη Μόρια της Λέσβου».
Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της… μαζικής ευαισθησίας; «Πάρτε σκηνές, κουβέρτες και απορρυπαντικά, φτάνει να τους κρατήσετε μαντρωμένους στα νησιά». Γι’ αυτό και έσπευσαν να στείλουν βοήθεια ακόμα και η Ουγγαρία του Ορμπαν και η Αυστρία του Κουρτς, πρωταθλητών στην προσφυγοφαγία, κηρύκων της τακτικής των κλειστών συνόρων.
Ο Μητσοτάκης, βέβαια, έπρεπε να δώσει απαντήσεις στο εσωτερικό ακροατήριο. Κουβάλησε, λοιπόν, τον Σχοινά για να δώσουν ένα μίνι σόου μπροστά στις κάμερες, συμφωνώντας ότι «το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό» και καλλιεργώντας προσδοκίες για «νέα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ», η οποία θα απαλύνει το πρόβλημα για τις χώρες πρώτης εισόδου.
Ο ακροδεξιός Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Μέρκελ, έδωσε καθαρά το στίγμα της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης στην ΕΕ: Θα δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερη βοήθεια. Τελεία και παύλα. Ούτε κουβέντα για μεταφορά προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ούτε καν αυτών που έχουν πάρει καθεστώς διεθνούς προστασίας και δικαιούνται να μετακινηθούν ελεύθερα.
Η Μέρκελ, βλέποντας από τη μια τις διαδηλώσεις και από την άλλη κάποιες έρευνες που έδειξαν ότι σημαντικό ποσοστό των Γερμανών επιθυμούν να δεχτεί η χώρα τους πρόσφυγες, αποφάσισε να το γλυκάνει, με το δικό της μοναδικό τρόπο. «Η στήριξη προς την Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο αυτό είναι εφικτό. Η Γερμανία ωστόσο νιώθει υπεύθυνη, γι’ αυτό θα σκεφτούμε περισσότερο σχετικά μ’ αυτό. Θα σκεφτούμε ειδικά ποιος έχει περισσότερη ανάγκη και ποιους από αυτούς τους ανθρώπους θα πάρουμε στη Γερμανία», δήλωσε.
«Οσο είναι εφικτό». Πόσο είναι εφικτό; Καμιά απάντηση επί του συγκεκριμένου. «Ποιος έχει περισσότερη ανάγκη»; Τα ασυνόδευτα ανήλικα, άντε και μερικές οικογένειες που έχουν κοπεί στα δύο. Αλλά κι αυτό ακόμα «θα το σκεφτούμε», μην το δένετε κόμπο.
Ολα αυτά υποτίθεται ότι είναι συμφωνημένα από χρόνια. Ομως ακόμα και αυτά τα περιορισμένα προγράμματα, που αφορούν μερικές χιλιάδες πρόσφυγες, δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται με ρυθμό χελώνας. Δείτε πόση φασαρία γίνεται για μερικές εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που παρά τις συμφωνίες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα. Κι όμως, ο Κουμουτσάκος θεώρησε πως είναι πολύ σημαντικό να ανακοινώσει ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Χρίστο Τερζίσκι τον ενημέρωσε ότι η χώρα του προτίθεται να πάρει άλλους 20 ανήλικους, πέρα από τους 50 για τους οποίους έχει δεσμευτεί! Για τέτοιους αριθμούς γίνεται λόγος.
Συμπέρασμα: η Ευρώπη-φρούριο θα παραμείνει τέτοια, θα γίνονται τίποτα ψευτομερεμέτια μετά από κρίσεις, όπως η τελευταία στη Μόρια, και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να παραμένει ο συνοριοφύλακας και δεσμοφύλακας του ευρωπαϊκού φρουρίου, κρατώντας φυλακισμένους στις νησιωτικές εσχατιές της και σε στρατόπεδα-φυλακές στο ηπειρωτικό έδαφός της εκείνους που υπέστησαν τα πάνδεινα για να καταφέρουν να στήσουν μια καλύτερη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.